Úterý 11. dubna 1899

obyčejně 1 zl. z kusu. Podobné stesky pronášejí řezníci v mnohých jiných městech.

Tážeme se proto Jeho Excellence pana místodržitele:

Co hodlá zaříditi c. k. místodržitelství v království Českém, aby v jatečních a po případě tržních řádech doba ku zdravotní prohlídce dobytka a masa byla tak stanovena, aby při úplném dosažení účele zdravotní prohlídky pro dotčené živnostníky nepovstávaly zbytečné obtíže a průtahy?

V Praze, dne 8. dubna 1899.

Dr. Josef Žalud a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Odevzdám tento dotaz Jeho Excelenci panu místodržiteli.

Ich werde diese Interpellation an Seine Excellenz den Herrn Statthalter leiten.

Páni poslanci Dr. Žalud a soudruzi odevzdali mně taktéž dotaz k nejvyššímu maršálkovi.

Die Herren Abgeordneten Dr Josef Žalud und Genossen haben mir eine Interpellation an den Oberstlandmarschall überreicht.

Žádám, by tento dotaz byl přečten.

Sněm. sekretář Höhm (čte): Dotaz Dra Josefa Žaluda a soudruhů k Jeho Jasnosti nejvyššímu panu maršálkovi.

Zákonem zemským ze dne 22. ledna 1891 čís. 14 z. z. zmocnil sněm království českého slavný zemský výbor, aby dohoda se s c. k. místodržitelstvím, obcím a zdravotním obvodům k částečné úhradě výloh, jež jim vzejdu ze zdravotní služby, udílel právo ku vybírání poplatků za úkony řízení úředního v jistých záležitostech, služby zdravotní se týkajících (na př. ohledání mrtvol, za prohlídku masa a j. v. ).

Na základě tohoto zákona uděleno však bylo obcí právo vybírati takové poplatky za zdravotní prohlídku dobytka a masa, jež netvoří - jak to zákon předpokládá - jenom částečné úhrady výloh s touto zdravotní prohlídkou a službou spojených, nýbrž obcím těm přímý zisk přinášejí, tížíce dotyčné živnostníky a stěžujíce zásobování masa.

Tak pronajala obec Pankrácská, arciť před otevřením ústředních jatek v Praze, právo k vybírání poplatku za zdravotní prohlídku v obci odporáženého dobytka za roční obnos 1800 zl., kdežto veškerá zdravotní služba, tudíž nejen ohledání masa, vyžadovala v této obci od obecní pokladny roční výdaj v obnosu 1400 zl.

Nejnověji pak bylo Král. Vinohradům uděleno právo ku vybírání poplatku za zdravotní prohlídku dobytka a masa, jež daleko převyšuje meze výše uvedeným zákonem předepsané.

Na Král. Vinohradech obnášel by plat od obce Vinohradské zvěrolékařům a policejnímu strážníku k službě té ustanoveným nejvýše asi 3000 zl., kdežto v rozpočtu obce té na r. 1899 očekává se příjem ze zdravotní prohlídky dobytka a masa obnos 4500 zl., ve skutečnosti bude však příjem ten obnášeti 7000 zl. až 10. 000 zl.

Vzdor velikým těm poplatkům, které za zdravotní prohlídku dobytka a ma a od řezníků a uzenářů se vybírají, jsou v jatečních, po případě, tržních řádech často stanoveny nepřiměřené doby, kdy, a místa, kde zdravotní prohlídka ta se konati má. Při velikých poplatcích, které ku př. Král. Vinohradům za zdravotní prohlídku masa a dobytka byly povoleny, koná se zdravotní prohlídka masa pouze v tržnici ve vzdálené Korunní ulici se nalézající. Tím stává se, že maso pocházející z dobytka na Ústředních jatkách pražských odporáženého a tam zdravotní prohlídce podrobené, musí se vésti celým městem do Korunní ulice a odtud teprve na místo určení svého, někdy přímo na hranicích Prahy se nalézající. Netřeba podotýkati, že to vše jest spojeno s výlohami a se ztrátou času, a že při tom zejména v letních měsících maso se zkaziti může.

Zdravotní prohlídka dobytka, který na Cikánce (porážce) na Král. Vinohradech odporážeti se má, koná se jen po krátkou dobu a k tomu nepřiměřenou. Chtějí-li řezníci a uzenáři mimo dobu tuto dobytek porážeti, musí vedle poplatku za zdravotní prohlídku ještě zvěrolékaři platiti značný poplatek za cestu, obyčejně 1 zl. z kusu.

Podobné stesky pronášejí řezníci a uzenáři také ještě i ve mnohých jiných městech.

Tážeme se proto jeho Jasnosti nejvyššího pana maršálka zemského:

Co učinil zemský výbor za účelem tím, aby poplatky za zdravotní prohlídka dobytka a masa obcím povolené vždy vyhovovaly ustanovení § 1. zemského zák. ze dne 22. ledna 1891 čís. 14., aby totiž poplatky tyto byly jenom v takové výši povolovány, aby sloužily k částečné úhradě výloh se zdravotním dozorem tím spojených.

V Praze, 8. dubna 1899.

Dr. Josef Žalud a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Dohodnu se stran odpovědi na tento dotaz s výborem zemským.

Ich werde mich bezüglich der Beantwortung dieser Interpellation mit dem Landesausschuße ins Einvernehmen setzen.

Páni poslanci Nehasil a soudruzi mi odevzdali dotaz k Jeho Excellenci panu místodržiteli.

Die Herren Abgeordneten Nehasil u. Genossen haben mir eine Interpellation an Se Excellenz den Herrn Statthalter überreicht.

Žádám, by tento dotaz byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm (čte: ) Dotaz posl. Nehasila a soudruhů k Jeho Excellenci p. místodržiteli:

Vaše Excellence!

Dne 27. května 1898 postižena byla obec Tismická (v okresu Českobrodském) s okolím průtrží mračen. Pole strhána, množství ornice odplaveno, luka a níže ležící pozemky zaplaveny a zaneseny, sklizeň na nich zničena.

Na oznámení dne 1. června učiněné ustanovilo c. k. okres. hejtmanství v českém Brodě výměrem č. 19513 komisonelní šetření teprv na den 6. července 1898, při kterémž výše poškození na 1/3 až na 1/2 uznána.

Přes to nedošlo však do dnes poplatnictva vyřízení žádného, ačkoli je zde zcela na místě odepsání daně dle ustanovení § 2. Odst. 1. zák. ř. z 12. července

1896 č. 118 ř. z. a ačkoli dle § 17. téhož

zákona má býti odepis od finančního úřadu vypočten.

Místo provedení výpočtu tohoto jsou však poplatníci obce Tismické přísně exekvování na doplatek daní, který vzhledem k výsledku šetření škod si zadrželi.

Jesto takovéto provádění odepíšu daně pozemkové naprosto nesrovnává se s ustanoveními zákona a ježto již dosti času uplynulo, aby věc vyřízena býti mohla, táží se podepsaní:

Jest Vaše Excellence ochotna působiti k tomu, aby zastaveno bylo drakonické vymáhání daní v obci Tismické, a aby odepis daně z roku 1898 poplatnictvu téže obce živelní pohromou stíženému konečně proveden byl!

V Praze 11. dubna 1899.

Václav Nehasil a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Odevzdám tento dotaz Jeho Excellenci panu místodržiteli.

Ich werde diese Interpellation an Seine Excellenz den Herrn Statthalter

Páni poslanci Alfons Šťastný, Jan Rataj, Josef Novotný a Karel Prášek odevzdali mi dva návrhy, které nemají dostatečný počet podpisů.

Dám tyto dva návrhy přečísti a učiním při každém otázku, zdali tyto návrhy se podporují a dle výsledku s těmito návrhy naložím.

Die Herren Abgeordneten Alfons Šťastný, Rataj, Nowotný und Prášek haben mir zwei Anträge überreicht, welche ich zur Verlesung bringe.

Diese Anträge tragen nicht die nöthige Anzahl Don Unterschriften.

Ich werde nach Verlesung jedes einzelnen Antrages die Frage stellen, ob dieselben unterstützt werden, und je nach Ausfall der Unter. stützungsfrage werde ich die weitere Verfügung mit denselben treffen.

Sněmovní sekretář Höhm (čte): Návrh poslanců Alfonse Šťastného, Jana Rataje, Josefa Novotného a Karla Práška v příčině placení a vymáhání daně pozemkové.

Slavný sněme, račiž se usnésti:

I. C. k. vláda se vyzývá, aby následujícímu návrhu zákona zjednala ústavní vyřízení:

Zákon platný pro království české, daný dne..., jímž se upravuje placení

a vymáhání daně pozemkové v království českém.

§ 1. Daň pozemková platí se poplatníky přímo bernímu úřadu, v jehož obvodu pozemek dani pozemkové podléhající leží, a to buď osobně nebo poštou. Při zaslání poštou lze užiti zvláštních listů platebních (cheků), které se dostáno u každého poštovního úřadu zdarma. Poštovné se při zasílání daní a přirážek vůbec neplatí.

§ 2. Daň pozemkovou jest povinen každý poplatník zapraviti do konce toho roku, pro nějž byla předepsána. Mnoho-li má platiti daně každý poplatník, to vykázáno budiž každého roku u obecního úřadu oné obce, v níž pozemek dotyčný leží.

§ 3. Nezaplatí-li poplatník do konce roku, zavede se za účelem dobytí daně beze všeho dalšího upomínání politické exekuční zabavení a po případě prodej zásob obilí, brambor, dobytka šetře při tom zákonitých předpisů v ohledu tom platných s výhradou obilí a brambor potřebných k setí.

§ 4. Exekuční prodej nemovitostí pro dlužné daně nemá místa, nýbrž pouze sekvestrace.

§ 5. Potřebná podrobnější nařízení k provedení nadstojících ustanovení vydá ministr financí.

§ 6. Z příčin důležitých mohou úřadové finanční k žádosti poplatníka prodloužiti lhůtu k placení daní a přirážek i přes míru uvedenou, v kterémžto případu je poplatník povinen platiti z nezaplacené daně a přirážek 3 proc. úrok.

§ 7. Veškerá nařízení zákonu tomuto se příčící pozbývají platnosti.

§ 8. Mému ministru financí ukládám provedení a ve skutek uvedení zákona tohoto.

II. V ohledu formálním budiž návrh tento přikázán komisi zemědělské.

V Praze, dne 8. dubna 1899.

Alfons Šťastný, Jan Rataj, Josef Novotný, Karel Prášek.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádám

pány, kteří podporují tento návrh, by vyzdvihli ruku.

Návrh jest dostatečně podporován.

Der Antrag ist hinreichend unterstützt.

Naložím s tímto návrhem dle jednacího řádu.

Ich werde diesen Antrag der geschäftsordnungsmaßigen Behandlung unterziehen.

Žádám, by byl přečten druhý návrh.

Sněmovní sekretář Höhm (čte): Návrh poslanců Alfonse Šťastného, Jana Rataje, Josefa Novotného a Karla Práška v příčině změny zákona říšského, jenž se týče některých změn v zákoně o dani ze stavení.

Slavný sněme, račiž se usnésti: I. C. k. vláda se vyzývá, aby následujícímu návrhu zákona zjednala ústavní platnost.

Zákon

platný pro králoství České, daný dne.. .......jímž se mění zákon říšský, daný dne 9. února 1882 č. 17 z. ř., jenž se týče některých změn v zákoně o dani ze stavení.

Článek L

§ 1. zákona říšského ze dne 9. února 1882 č. 17. z. ř. pozbývá platnosti a bude zníti na příště takto:

§. 1. Daň z nájmu domovního, jak se dle pravidel c. patentem daným dne 23. února 1820 v ustanovených místech v tomto patentě a v nejvyšších rozhodnutích ze dne 20. července 1823, 16. dubna 1839, 25. června 1844 a 7. října 1851 jmenovaných rozvrhuje, rozšiřuje se v království českém na všechna stavení, která přinášejí užitek pronajmutím.

Ze stavení třídní daň z domů nebude již vybírána.

Článek II.

Zákon tento nabude platnosti 1. lednem roku nejblíže příštího po schválení jeho.

Článek III.

Mému ministru financí ukládám, aby zákon tento uvedl v platnost.

II.

V ohledu formálním budiž návrh tento přikázán komisi pro záležitosti okresní a obecní.

V Praze, dne 8. dubna 1899. Alfons Šťastný, Jan Rataj, Karel Prášek, Josef Novotný.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádám pány, kteří podporují tento návrh, by vyzdvihli ruku.

Návrh jest dostatečně podporován.

Naložím s tímto návrhem dle jednačího řádu.

Ich werde diesen Antrag der gefchaftsordnungsmaßigen Behandlung untergiehen.

Komise rozpočtová koná schůzi dnes po sezení sněmu.

Die Budgetkommission halt Sitzung heute nach der Laudtagssitzung.

Komise pro obecní a okresní záleležitosti koná schůzi dnes po sezení sněmu.

Die Commission für Bezirks* und Gemeindeangelegenheiten halt Sitzung heute nach der Landtagssitzung.

Die Landeskulturkommission halt Sitzung heute nach der Landtagssitzung.

Komise pro záležitosti zemědělství koná schůzi dnes po sezení sněmu.

Komise pro záležitosti zemské banky koná schůzi ve čtvrtek dne 13. dubna o 9. hodině dop.

Die Commission für Angelegenheiten der Landesbank halt Sitzung Donneistag, den 13. April, um 9 Uhr Vorm.

Die Schulkommission halt Sitzung Donnerstag, den 13. April um 9 Uhr Vorm.

Komise školská koná schůzi ve čtvrtek, dne 13. dubna, o 9. hod. dop.

Příští sezení se bude odbývati ve čtvrtek, dne 13. dubna, o 11. hod. dop.

Die nächste Sitzung findet statt am Donnerstag, den 13. April, um 11 Uhr Vorm.

Na denní pořádek kladu následující předměty:

První čtení návrhu poslance Františka Schwarze a soudruhů na opravu zákona v příčině opatřování chudých, čís. tisku

XLVIII.

První čtení návrhu poslanců Udržala,

Kudrnky, Komárka, Jaroše a soudruhů čelící k financování prací melioračních,

čís. tisku CIV.

Pak druhá čtení několika zpráv komisí a sice.

komise rozpočtové o zprávě výboru zemského, týkající se provedení usnesení slavného sněmu v příčině oslavy padesátiletého panovaní Jeho císařského a královského Apoštolského Veličenstva císaře a krále Františka Josefa I, č. t. CVII.,

komise pro záležitosti zemědělství o zprávě zemského výboru v příčině podporování spořitelních a záložních spolků soustavy Raiffeisenovy a jich svazů v roce 1898 a o stavu a poměrech záložen

těch v roce 1897, čís. tisku LXXXVIII.,

komise pro záležitosti zemědělství o zprávě zemského výboru s osnovou zákona o pokračovacích školách hospodářských,

čís tisku LXXXIX.,

komise živnostenské o návrhu poslance Karla Adámka a soudruhů na pořízení statistiky živnostenské, čís. tisku XCV.

Auf die Tagesordnung der nächsten Sizzung setze ich folgende Gegenstande:

Erste Lesung des Antrages des Abg. Fr. Schwarz und Genossen, betreffend die Reform des Gesetzes über die Armenversorgung. Dr -Nr.

XLVIII.

Erste Lesnng des Antrages der Abgeordn. Udržal, Kudrnka, Komarek;, Jaroš und Gen. betreffend die Finanzierung der Melioration-s arbeiten. Dr. Nr. CIV.;

dann 2. Lesungen einiger Eommissionsberichte und zwar:

der Bndgetkommission über den Landesausschußbericht in Angelegenheit der Durchfuhrung des Beschlußes des hohen Landtages bezüglich der Feier des funfzigjahrigen Regierungsjubilaums Sr kaiserl und tonigl. Apostolischen Maiestat des Kaisers und Konigs Franz Joser I. Druck-Nr CVII;

der Landeskulturkommisston über den Landesausschußbericht über die Forderung der Spar- und Darlehenskassenvereine nach dem Systeme F. W Raiffeisens und deren Veibände im Jahre 1898 und über den Stand und die Verhaltnisse dieser Vereine im Jahre

1897. Dr. Nr. LXXXVIII.;

der Landeskulturkommission über den Landesausschußbericht mit dem Entwürfe eines Gesetzes, betreffend die landwirthschaftlichen Fortbildungsschulen. Druck-Nr. LXXXIX.

der Geroerbekommission über den Antrag des Abg. Karl Adárnek und Genossen, betreffend die Herstellung einer Gewrbeftatistik. Dr. -Nr.

XCV.

Prohlašuji schůzi za skončena.

Ich erkläre die Sitzung für geschlossen.

(Schůze skončena ve 2 hod. 35 minut odpoledne.

Schluß der Sitzung um 2 Uhr 35 Min.

Nachmittag. )

Porak, verifikátor.

Krejčík, verifikátor.

K. Štolc, verifikátor.

Praha - Rohlíček & Sievers. - Prag.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP