Úterý 22. února 1898

kterému připojil ve formálním ohledu návrh na zrychlení.

Tento návrh není dostatečně podporován.

Dám jej čisti a učiním pak dotaz na podporu, jak stran návrhu, tak stran otázky urychlení. Pak-li by návrh na urychlení byl dostatečně podporován, pak by se otázka, zdali sl. sněm přijímá navržené urychlení, projednala ještě bezprostředně nyní.

Der Herr Abgeordnete Dr. Vašatý hat einen Antrag übeireicht, welchem er in formaler Beziehung eine Reihe von Abkürzungen, wie sie nach der Geschäftsordnung zu lassig sind, in formaler Beziehung beantragt.

Ich werde diesen Antrag zur Verlesung bringen und werde bezüglich des Antrages, sowie bezüglich der beantragten Abkürzungen des Verfahrens die Abfürzungsfrage stellen. Sollte der Antrag und die Abkürzung des Verfahrens die hierreichende Unterstützung sinden, so wurde ich die Frage, ob das hohe Haus die Abkürzung der Behandlung annimmt, sofort zur Verhandlung bringen.

Žádám, by návrh byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm (čte): Návrh pilný poslance dr. Vašatého a společníků, aby z dočasných kasovních přebytků království Českému vydáno bylo 20 milionů zlatých.

Slavný sněme račiž se usnésti takto: v uvážení, že v každém skutečně ústavním státě zástupcům poplatnictva přísluší jedno z nejdůležitějších práv, aby o každém příjmu i výdeji pokladny státní pořadem zákonodárství rozhodovali a v této polovině říše již koncem r. 1893 dle úředního udání kasovní přebytky obnosu 208, 000. 000 zl. dosáhly, za rok pak 1894 dle zprávy výboru zemského na radě říšské č. 1580 příloh ke stenogr. protok. 20, 000. 000,za rok 1895.... 35, 000000 a za rok 1896 okrouhle na.... 25, 000. 000 se páčily a tudíž až do konce r. 1896. celkem 288, 700. 000 zl. činily, vlády z nich také dle vlastního doznání v r. 1894 celou řadu mimořádných, v rozpočtu státním ani nezahrnutých vydání uhradila, aniž by k tomu bez usnesení pořadem zákonodárství měla oprávněnost;v uvážení, že jest poviností vlád i zastupitelstev poplatníků, zvláště za nynější neustále rostoucí tísně hospodářské, starati se o nápravu, aby alespoň nepatrná část uvedených přebytků kasovních tak ohromně přemrštěnou mírou a vymáháním daní nad síly poplatnictva a tudíž se stanoviska národohospodářského nezdravě nahromaděných, poplatnictvu navrácena, aneb k odepsání berní budoucně splatných použita byla;v uvážení, že zvláště poplatnictvo v království Českem v roce minulém pohromami živelními na mnohých místech velice citelné škody a straty na svém majetku bylo utrpělo, a s hmotnou zápasí tísní, vláda však jenom nepatrnou a nedostatečnou částku z přebytků roku minulého vyplývajících na odškodnění a podpory ustanovila, nehledíc zvláště stran království Českého na skutečnost, že uvedené kasovní přebytky poměrně z větší části od poplatnictva z království Českého pocházejí a vesměs neb z větší části mrtvě, bez úroků v pokladnách státních leží, země tato však již po léta, jakož i rozpočet na rok letošní vykazuje, úhradu rok od roku rostoucího schodku nebývalou výši přirážek již nesnesitelných, jakož i výpůjčkou zemskou opětovně opatřovati a z ní nejméně 4% úroků platit musí;v uvážení konečně, že vlády přebytky uvedenými, a dalšími za rok loňský zvětšenými kasovními přebytky, dosud dle vlastní vůle a uznání beze vší kontroly sborů zákonodárných nakládají, aniž by povinnosti, vydobýti sobě stran vynakládání svolení zákonodárství dostály:vyzývá se c. k. vláda, aby z hojných nynějších přebytků kasovních obnos 20, 000. 000 zl. vydala království Českému k rukoum výboru zemského, aby z týchž, kde potřebí dalšího odškodnění neb podpory za škody živelní v r. 1897 utrpěné, jednak obyvatelstvu poskytl, a jednak k úhradě dosavadního dluhu zemského vynaložil.

Ježto práce výboru rozpočtového sl. sněmu chýlí se ke konci, navrhuje se v ohledu formálním, aby jednání o návrhu tomto co pilném, dle předpisu § 49. jedn. ř. a sice pod lit. b. c. d. bylo zkráceno a aby přikázán byl výboru rozpočtovému ku podání zprávy o něm v nejbližších dnech zároveň s rozpočtem zemským.

V Praze, dne 22. února 1898.

JUDr. Jan Vašatý a 5 soudr.

Nejvyšší maršálek zemský: Jak jsem si již prve dovolil nazačiti, učiním dotaz stran podpory odděleně, stran návrhu a stran urychlení jednání.

Wie ich mir früher zu bemerken erlaubt habe, Werbe ich getrennt die Unterftützungssrage bezüglich des Antrages und bezüglich der beantragten beschleunigten Behandlung stellen.

Zédám pány, kteří podporují návrh....

Posl. dr. Vašatý: Já prosím, Vaši Jasnosť, abyste ráčil dáti nejdříve hlasovati o první části týkající se podpory a bude-li to podporováno, abyste mně dle jednacího řádu dal slovo k odůvodnění nutnosti a pak aby se o nutnosti hlasovalo. To, myslím, vyžaduje věc i jednací řád.

Nejvyšší maršálek zemský: Prosím, pane doktore, v tom panuje omyl. Já jsem prohlásil, že učiním o sobě otázku stran podpory napřed o návrhu samém a pak o formálním jednání. Pak-li dojde dodatečné podpory jak návrh sám, tak i návrh na formální jednání, pak teprve račte přijíti ke slovu jako navrhovatel, abyste odůvodnil urychlené jednání, poněvadž pak teprve je na sněmu aby činil o tom usnesení, kdežto otázka na podporu toliko čelí k tomu, aby bylo zjištěno, zdali 20 poslanců urychlení podporuje.

Žádám pány, kteří podporují věcný návrh pana dra Vašatéha, aby pozdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welchen den Antrag des Herren Abg. Dr. Vašatý unterstützen, die Hand zu erheben.

Návrh jest dostatečně podporován.

Der Antrag ist hinreichend unterstutzt.

Žádám pány, kteří podporují způsob urychlení, navržený panem poslancem Vašatým. aby pozdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche die Beschleunigung der Geschäftsbehandlung unterstützen, die Hand zu erheben.

(Posl. dr. Vašatý: To pravě je proti jednacímu řádu! Teď jsem měl míti slovo na odůvodnění. )

Urychlení není dostatečně podporováno, naložím tedy s návrhem poslance Vašatého pravidelně dle jednacího řádu.

Posl. dr. Vašatý: Prosím, Jasnosti, já prohlašuji protest proti tomuto hlasování, poněvadž jsem po prvém hlasování dle mého přesvědčení a jednacího řádu měl míti slovo.

Nejvyšší maršálek zemský: Béřu na vědomí, že pan Dr. Vašatý ohlašuje protest.

Komise pro záležitosti zemědělství koná schůzi zítra o 10. hod dopolední.

Die Landesculturcommission hält Sitzung morgen den 23. Februar um 10 Uhr vormitags.

Die Commission für die Gefchäftsordnung des Landtags hält Sitzung morgen, 23. Februar um 11 Uhr vormittags.

Komise pro jednací řád sněmovní koná schůzi zítra 23. února o 11. hod. dopolední.

Komise petiční koná schůzi ve čtvrtek dne 24. února o 10. hodině dopolední.

Die Petitionscommission hält Sitzung

Donnerstag, den 24. Februar um 10 Uhr vormittags.

Die Schulcommission hält Sitzung Donnerstag, den 24. Februar um 10 Uhr vormittags.

Komise školská koná sohůzi ve čtvrtek, dne 24. února o 10. hod. dopolední.

Komise pro záležitosti zemské banky koná schůzi ve čtvrtek dne 24. února o 12. hod. polední.

Die Commission für Angelegenheiten der Landesbank hält Sitzung Donnerstag, den 24. Februar um 12 Uhr vormittags.

Komise pro záležitosti hypoteční banky koná schůzi ve čtvrtek dne 24. února o 11. hod. dopol.

Die Commission für Angelegenheiten der Hypothekenbank hält Sitzung Donnerstag, den 24. Februar um 11 Uhr vormittags.

Komise pro záležitosti okresní a obecní koná schůzi zítra, dne 23. února o 91/2 dopol.

Die Commission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten hält Sitzung morgen, den 23. Februar 91/2 Uhr vormittags.

Příští sezení se bude odbývati ve čtvrtek dne 24. února o 11. hod. dopolední.

Die nächste Sitzung findet statt Donnerstag, den 24. Februar 11 Uhr vormittags.

Na denní pořádek kladu následující předměty:

Druhé čtení několika zpráv komisí a sice:

komise pro záležitosti okresní a obecní o zprávě zemského výboru týkající se působnosti stravoven za zimní pololetí 1896-97 a za letní pololetí 1897; tisk CCLXXIV.

komise pro záležitosti okresní a obecní o návrhu poslanců dra Jindřicha Zahoře, dra Jana Podlipného, Jana Kaftana a soudruhů na spojení Prahy s předměstími a předměstkými obcemi v poloměru csmikilometrovém ze staroměstské radnice vybíhajícím z ohledů zdravotních, stavebních a komunikačních v jednu velkou Prahu; tisk CCXVIII.

komise pro kandidování do zemských komisí v záležitostech berních o zprávě zemského výboru v příčině členů a náhradníků, které zvoliti má slavný sněm do zemské komise pro daň z výdělku a do komise odvolací pro osobní daň z příjmů; tisk CCCXII.

Podotýkám, že při této příležitosti bude třeba jednati tak, že, pakli návrh komise, aby volby se předsevzaly, bude přijat, volby samé se budou díti hlasovacími lístky.

Zprávy komise živnostenské o zprávě zemského výboru v příčině zemské akce maloživnostenské v r. 1896; tisk CLV,

komise pro záležitosti zemské banky o zprávě zemského výboru v příčině změny §§ 10., 11. a 53. banky; tisk CCCXIII,

komise pro záležitost zemědělství o zprávě zemského výboru v záležitosti vydání zemského zákona na ochranu vinic proti vřetenavce révové (Perenospora viticola); tisk CCLXXXXIII,

komise zemědělské o zprávě zemského výboru ve příčině reformy služby země mědělsko-technické v království Českém; tisk CCCXI,

komise pro záležitosti zemědělství o návrhu poslance Kudrnky a soudruhů na změnu § 2. zákona ze dne 12. července 1896 ř. z. č. 118; tisk CCCII,

komise rozpočtové o zprávě zemského výboru v příčině služebnosti vodovodu z rybníka č. p. 147 v Břevnově do kr. čes. zemské donucovací pracovny na Hradčanech v Praze,

to jest netištěná zpráva, a ještě některé netištěné zprávy, totiž:

komise rozpočtové o zprávě zemského výboru v příčině žádosti okresního výboru v Čáslavi za provedení regulace Doubravky v okresu čáslavském a Kutnohorském nákladem zemským za přispění státu,

komise rozpočtové o zprávě zemského výboru v příčině projektu úpravy potoka Přichovického a Jinského v okresu Přestickém,

komise rozpočtové o zprávě zemského výboru týkající se účetních závěrek normálního fondu školního a nadací k němu náležejících za léta 1895 a 1896,

komise pro záležitosti hypoteční banky o zprávě výboru zemského o provedení usnesení sněmovních ze dne 10. března 1897 týkajících se činnosti hypoteční banky království Českého,

komise pro záležitosti hypoteční banky o zprávě zemského výboru o výsledcích činnosti a o účetní závěrce hypoteční banky království Českého za rok 1896.

(Dr. Vašatý volá: Kde jest adresa?)

(Zvoní. )

Auf der Tagesordnung der nächsten Sitzung steht:

Zweite Lesung einiger Commissionsberichte und zwar:

der Commission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten über den Landesausschussbericht betreffend die Wirksamkeit der Naturalverpflegsstationen für das Wintersemester 1896-97 und für das Sommersemester 1897; Druck CCLXXIV,

der Commission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten über den Antrag des Abgeordneten Dr. Heinrich Záhoř, Dr. Johann Podlipný, Johann Kaftan und Genossen betreffend die durch sanitäre, bauliche und Communications-Rücksichten begründete Vereinigung Prags mit den Vorstädten und Vororten, unter Annahme eines vom Altstädter Rathhause ausgehenden Halbmessers von acht Kilometern, zu einem Groß-Prag; Druck CCXCVIII.

der Commission für die Candidirung in die Landescommissionen in Steuerangelegenheiten über den Bericht des Landesausschusses in Angelegenheit der vom hohen Landtage zu treffenden Wahl von Mitgliedern und Stellvertretern in die EriverbsteuerLandescommission und in die Berufungscommission für die Personaleinkommensteuer; Druck CCCXII.

Ich erlaube mir zu bemerken, dass unter der Voraussetzung, dass die Anträge der Commission vom hohen Hause werden angenommen werden, die Wahl selbst in der vorgeschriebenen Weise mittels Stimmzetteln wird vorgenommen werden müssen.

Dann der Bericht der Gewerbe-Commission über dm Landesausschußbericht betreffend die Landesaction zur Förderung des Kleingewerbes im Jahre 1896; Druck CLV.

der Commission für Angelegenheiten der Landesbant über d. n. Landesausschußbericht in Angelegenheit der Aenderung der §§ 10, 11 und 53 dieser Bank; Druck CCCXIII.

der Landescultur-Commission über den Landesausschußbericht betreffend die Erlassung eines Landesgesetzes zum Schutze dar Weingärten gegen den Reben-Mehlthau (Peronospora viticola): Druck CCLXXXIII.

der Landeskultur-Commission über den Bericht des Landesausschußes betreffend die Reform des kulturtechnischen Dienstes im Königreiche Böhmen; Druck CCCXI.

der Landeskultur Commission über die Antrag des Abgeordneten Kudrnka und Genossen aus Abänderung des § 2. des Gesetzes vom 12. Juli 1896 R. G. -Bl. Nr. 118; Druck CCCII.

der Budget-Commission über den Bericht des Landesausschußes in Angelegenheit der Servitut der Wasserleitung aus dem Teiche K. -Nr. 137 in Břevnov in die kgl. böhmische Landeszwangsarbeitsanstalt am Hradschin in Prag; ungedruckt.

der Budget-Commission über den Bericht des Landesausschußes betreffend das Gesuch des Bezirksausschußes Časlau um Durchführung der Regulirung der Doubravka in den Bezirken Časlau und Kuttenberg auf Kosten des Landes unter Beitragsleistung der Staates, ungednickt; ferner noch einige ungednickte Berichte und zwar:

der Budget-Commission über den Bericht des Landesausschusches betreffend das Projekt der Regulirung des Přichowitzer und des Jiner Baches im Bezirke Přestitz,

der Budget-Commission über den Landesausschußbericht betreffend die Rechnungsabschlösse des Normalschulfondes und der hiezu gehörigen Stiftungen für die Jahre 1895 und 1896,

der Commission für Angelegenheiten der Hypothekenbank über den Bericht des Landesausschußes über die Durchführung der die Gebahrung der Hypothekenbank des Königreiches Böhmen betreffenden Landtagsbeschlüsse vom 10. März 1897,

der Commission für Angel genheiten der Hypothekenbank über den Bericht des Lanausschußes über die Geschäftsagenda und den Rechnungsabschluß der Hypothekenbank des Königreiches Böhmen für das Jahr 1896.

Proh1ašuji schůzi za skončenu.

Ich erkläre die Sitzung für geschlossen.

Schůze skončena o 5. hod. od pol. Schluß der Sitzung um 5 Uhr Nuhm.

Mensdorff, verifikator.

Herbst, Verificator.

Kryf, verifikátor.

Praha - Rohlíček & Sievers. - Prag.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP