Úterý 9. března 1897

liorace, assanace a kanalisace, a všeho toho jest tolik, ale musíme si přiznati, že jsou to samé věci důležité, nutné, bez kterých ostati nemůžeme. Odkud tedy vzíti pomoc ? Myslím, že jedině stát jest s to, aby nám v této záležitosti pomoc poskytl. Velectění pánové, síla království českého jest kámen, na kterém též spočívá síla státu našeho. Já tedy doufám, že dostane-li se nám podpory státní, také na naše museum zapomenuto nebude. Přáti by si bylo, kdyby také půjčky, které nyní jménem země se udělají, časem vyrovnány byly. Nikdo ale není tak povolán k tomu, aby tu celou důležitou věc prozkoumal a nám, sněmu, návrhy učinil, nežli zemský výbor. Ten zná nejlépe, kde to vadí, on zná nejlépe, jak by se to dalo provést, a který způsob by byl nejprospěšnější jednak k uspořádáni a za druhé k provádění všech těch důležitých prací. Jemu tedy můžeme skutečně odevzdati tuto věc ku rozřešení, a já doufám, že zemský výbor v tom ohledu s vládou učiní dotyčné opatření, aby se dle toho něco způsobilého našemu sněmu navrhlo. Já končím tedy vyslovením naděje, že i našemu museu se státní subvence poskytne, a doufám též, že ten ústav, který nyní již i v cizině dobrého jména požívá, bude podporován nejenom od Vás pánů a zde celého sněmu, ale též bohdá vídeňskou vládou, poněvadž jest to záležitosť důležitá a čestná pro nás, pro naše království a pro stát rakouský.

Dotýkaje se návrhů pana předešlého řečníka dra. Plačka, mohu jenom návrh ten podporovati, poněvadž jsem též přesvědčen, že sbírka po zemřelém dru. Bergrovi jest důležitá a že by se měla zachovati pro naši zemi.

Doufám, že výbor zemský znalci dá prozkoumati tuto sbírku a dotyčné kroky učiní, aby pak tato sbírka buď celá anebo alespoň části její byly do musea uloženy, kdež zajisté nejlepším způsobem budou opatrovány.

Co se týče ještě úspor při budgetu, poukázal bych k tomu, že by bylo snad žádoucno, aby se omezili páni řečníci, kdyby to bylo možno, na kratší čas, a tím bychom mohli přijíti dále.

Já myslím, že ten výbor pro jednací řád snad v tom ohledu nějaký návrh podá.

Musím poznamenati, že bychom velké sumy při tom uspořili a že každý z nás se může přece uskrovniti, aby trochu méně dlouho mluvil a tím by se dostalo asi 25.000 zl. jako úspory.

Ještě musím se hlásiti proti panu řečníkovi na druhé straně, který uvedl proti museu všelijaké námitky.

Předně, že teď ta správa musea nespoří. Pánové, my spoříme, co můžeme, račte se přesvědčiti! Pan Dr. Čelakovský, který dříve mluvil a výmluvně vylíčil naše poměry, ku kterým nemohu ani nic přidati, nejlépe to ví, poněvadž on zastupuje též zemský sněm ve výboru našem.

Tedy my spoříme, co můžeme, a tuto výčitku musíme odmítnouti, poněvadž není možno, aby se spořilo, více než spoříme.

Pánové, podívejte se jen na ty bídné platy našich úředníků, kteří jenom z vlastenectví pracují. Stalo se mně často, že jsem mluvil s pány stojícími v čele jiných museí ve Vídni. Když jsem jim sdělil ty platy, které mají naši úředníci, řekli mi, Bože to není ani možná. Oni nepochopují, s jakou bídou my musíme pracovati, za to, že my tam ve Vídni ta velká musea podporujeme.

Pan řečník HeinzeI na to upozornil, že 32. 000 zl. jest zapotřebí k uspořádáni a postavení. Ano, to, pánové, jinak nejde; my musíme tam postaviti skříně a potřebujeme částku, která jest vlastně již povolena, tak že se nedá více na tom měniti. Co se týče 25. 000 zl. na ozdobu, jest také již dříve smluvena a již také jest částečně povolena a mimo to nepřijde najednou k placení.

Jest pravda, že ta ozdoba není tak nutná věc jako pořádání sbírek, ale jest to již vzato dohromady a když, konečně to naše vlastenecké museum bude úplně hotovo, bude sloužiti přece ke cti naší, aby to bylo jak se patří uměleckým způsobem provedeno.

Co se týče výčitky pana posl. Heinzela, týkající se sochy sv. Václava, tož ta socha nepatří vlastně k museu, poněvadž ta socha má státi dále na Svatováclavském náměstí, ale ja přece cítím se povinna, abych v této záležitosti apelloval na cit těch panů, kteří se dříve proti tomu vyslovili, ač přiznali, že svatý Václav za svatého patrona této země české je uznán, a abych projevil, že by nám ostatním bylo bolno, kdybychom, když k sv. Václavu se modlíme a jej za patrona v české zemi pokládáme, zde o pár krejcarů spořili. (Výborně!)

Já myslím, že v tom nebude možná nikoho z nás k nějakému ústupku dostati.

Ještě mám česť přednésti žádosť, týkající se petice školy podkovářské v Karlině o rozmnožení stipendií.

Ředitel této školy se zdráhá dáti vysvědčení české.

Já myslím, že snad zemský výbor učiní dostatečné opatření, aby v tom ohledu se vyhovělo žádosti petice, jak jest podána.

Já, pánové, Vás déle zdržovati nechci, jenom apeluji na Vaše vlastenectví a prosím, abyste hlasovali pro položky komisí podané.

Oberstlandmarschall: Es gelangt nunmehr zum Worte der Herr Abgeordnete Kahl.

Abg. Kahl. Hoher Landtag ! Der Herr Abg. Krejčík hat zur Begründung seines Antrages, es möge bei Vergebungder subventionirten Bauten nur heimische Krafte verwendet werden, nicht unterlassen, aus das Reichenberger Museum hinzuweisen, woselbst nach seiner Angebe eine Berliner Firma den Bau zur Ausfuhrung übernommen hatte. Er hat auch weiter bemerkt, dass das Reichenberger Museum noch nicht den Anforderungen, die von Seite des Landesausschusses an dasselbe gestellt wurde, nachgekommen sei, indem es heute noch nicht čechische Kataloge fertiggestellt hätte. Ich erlaube mir darauf zu bemerken, dass bei der Preisconcurrenz ein Prager Architekt mit den besten Planen da gewesen ist, dass man mit demselben, weil die Plane nicht so correct befunden wurden, wie es von Seite des Curatoriums gewünscht wurde, doch in Verhandlungen getreten ist, dass aber dieser Architekt den Zeitraum nicht eingehalten hat und überhaupt beinahe nichts mehr von sich hören ließ, so dass man gezwungen war, auf Grund der gekauften Plane mit einem anderen Architekten zu verhandeln. Man wandte sich diesbezüglich an den Berliner Architekten Griefebach, der seiner Aufgabe mit voller Hingebung und zur vollen Zufriedenheit seiner Auftraggeber nachgekommen ist. Aus Grund dieser Plane Wurde sodann der Bau vergeben, aber nicht, wie der Herr Abg. Krejčík sagte, an eine Berliner Firma, sondern an eine Reichenberger Baufirma u zw. Gustav Miksch und ich wünschte, wenn solche Anschuldigungen in diesem Haufe erhoben werden, dass sich der Betreffende früher erkundigen mochte, ehe er sie so ruhig macht. Es durfte kein Reichenberger hier sein und es blieb feststehend, es sei ein Auslander, der das baut.

Bezuglich der Kataloge erinnere ich daran, dass seit längerer Zeit an deren Uebersetzung gearbeitet wird und dass sie in Balde werden fertiggestellt sein, ja, dass sie sogar schon fertiggestellt sind. Es wird also allen Anforde rungen, die von Seite des hohen Landesausschusses an das Museumscuratorium gestellt worden sind, entsprochen und ich hatte keinen größeren Wunsch, als dass in gleicher Weise auch in dem Museum des Königreiches Böhmen, in dem Landesmuseum, den Deutschen ihr Recht werde, dadurch, dass sammtliche Aufschriften, die ja beiden Theilen zu Gute kommen sollten, in beiden Sprachen verfasst wurden. Dies zur Richtigstellung. (Bravo!)

Nejvyšší maršálek zemský: Přihlásil se ke věcné opravě p. poslanec Materna; dávám jemu slovo.

Poslanec Materna: Slavný sněme! Přihlásil jsem se ke slovu jen z té příčiny, že jsem měl v rozpočtové komisi česť býti zpravodajem o záležitostech musejních; zejména jsem chtěl některé věci, které během debaty byly uvedeny, opraviti. Týče se to p. poslance Heinzela tak dalece, že se pozastavoval nad neobyčejně velikým, mimořádným vydáním udržovacím; toto bude se opakovati nejvýše každých 6 až 7 roků, jak ve zprávě jest uvedeno.

Také záležitost ozdoby Pantheonu nebyla jím správně pojata a dále ani J, Osv. hrabětem Harrachem na to pravé stanovisko povznesena.

Mám za to, že každý upřímný Čech se dívá na stavbu musea českého ještě též jinými zraky a sice, že považuje stavbu musea království Českého za jednu z oněch staveb, jichž provádění země dlužná jest král. hlav. městu Praze.

A jde-li o takovouto stavbu, mám za to, že jest v první řadě povinností, co se týče výzdoby umělecké, nespořiti a naopak, že jest povinností v tomto případě zjednati práce, které nám zůstanou okrasou a chloubou po mnohá staletí, i když třeba národ český takových mistrů nahodile nebude míti, jako se jimi honositi může dnes! (Výborně!)

Ku této stránce dovoluji si poukázati na výzdobu Pantheonu a sněm království Českého nepotřebuje styděti se za usnesení, že peníze k účelu dříve povolené nyní k výplatě poukazuje. Neboť tolik jest jisto, že nemůže býti pouhou úlohou sněmu království Českého, aby v Praze stavěl jenom nalezince a porodnice, ale jest také povinností jeho starati se o povznesení umění a ušlechtilých snah v království Českém!

Dále musím ještě pana Heinzla opraviti, že vůbec nerozuměl anebo byl Špatně zpraven v příčině centrálního topení v museu. Toto centrální topení je zavedeno již od počátku. Jest-liže bylo v rozpočtové komisi o tom jednáno, stalo se to proto, poněvadž se tam ukázala ta závada centrálního topeni, že prach, který cirkuluje s ohřátým vzduchem, dosti značně poškozuje malby, a tu rozpočtová komise uznávajíc, že by to vedlo k vážnému poškozování sbírek a ku zbytečným nákladům, uložila správě musea, aby dle možnosti učinila opatření, aby se na dále tato věc na zkázu sbírek a budovy neděla.

Také o nové přístavbě anebo stavbě nového musea myslím, že v dozírné době jednati se nebude, Jest to faktum, že následkem umístění archivu zemského v budově musejní společnosť musejní vším právem si stěžuje, že pro její vlastní účel, totiž pro sbírky, nebude se dostávati místností.

Než to jest závada, k níž bylo, když se mluvilo o archivu zemském, již poukázáno a která mne vedla také k tomu, že, poněvadž jest to již na čase, jsem navrhl, by zemský výbor začal vyjednávati o to které místo by se mělo pro budoucí sněmovnu vyhraditi.

V rozpočtové komisi jsem si dovolil to odůvodniti počátkem měsíce února, avšak poněvadž se rozpočtová komise vyhýbala všemu, co by mohlo jen nějaké vyhlídky na vydání způsobiti, nestalo se po mém návrhu.

Co se týče státní podpory na stavbu chrámu sv. Víta, dovoluji si....

Nejv. maršálek zemský. Račte prominouti, musím upozorniti, že se jedná jen o faktickou opravu.

Posl. Materna: Co jsem tvrdil, jest jen vyvrácení mylných náhledů, a mně konečně jako referentu komise musí na tom záležeti, aby se řekla pravda. Opravuji tedy v té záležitosti věcně, že na př. o soše sv. Václava mluviti a činiti návrhy, které by směřovaly naproti povolení položky 14. 300 zl., není správno, poněvadž po debatách k tomu příslušných loňského roku sněm království českého se na tom usnesl, aby socha definitivně objednána byla, a to, co se dnes v rozpočtu nachází, jest pouze důsledkem usnesení sněmovního, a tedy také důsledkem smluv, které byly učiněny a uzavřeny s jednotlivými pány umělci.

Opravuji dále věcně, že ta data, jež zde ráčil do jisté míry Jeho Osvícenost pan hr. Harrach korrigovati, - nebudu je vypočítávati - vzata jsou ze zprávy účtárny zemské, pramen to, proti kterému nemůžeme námitky činiti.

Mám konečně ještě skutečně věcnou opravu, - a oprava ta nesmí býti vykládána ve smyslu polemickém - totiž, pokud se týče našeho pokračovacího a průmyslového školství, na něž poukázal pan posl. Glöckner.

Věc ta do jisté míry souvisí s tím, o čem se zmínil pan posl. Krejčík. Souhlasím s tím, co pan Krejčík uvedl v přičině konkurenčního zadávání plánů stavebních domácím umělcům, leč nemohu souhlasiti, a tudíž si dovoluji opraviti stanovisko, na které se postavil v příčině budovy Zemské banky vytknuv, že pracoval tam na výzdobě fasády nejenom profesor Klouček, nýbrž i jeho žáci.

Jest-liže, pánové, chceme a co nejupřímněji sobě přejeme, aby naši živnostníci co možná nejdokonaleji se vzdělávali, nemůžeme činiti výtku tomu, když profesoři odborných škol používají příležitosti vhodné, aby jednak sami v praxi viděli uskutečněno, co si představují ve svých atelierech a ve svých návrzích, a za druhé, když se přičiňují o to, by jejich žactvu skutečně byla ku praxi časem poskytnuta příležitosť, a to příležitosť tak vzácná, jako ku př. při stavbě Zemské banky. Domluvil jsem. (Výborně!)

Nejv. maršálek zemský: Pan poslanec Adámek si vyžaduj a slovo ku krátké poznámce.

Přísedící zemského výboru Adámek: Slavný sněme! Nemusím zajisté teprvé slavný sněm ujišťovati, jak nemilé mi jest, že nemohu následkem rychlého skončení debaty šíře se vysloviti o všech otázkách, kterých bylo se v této debatě dotknuto a které spadají v obor mého působení v zemském výboru, jak by toho bylo i v zájmu věci samé potřebí. Donucen obmeziti se toliko na některé věcné opravy, prohlašuji, že mohu každý krok a každé opatření zemského výboru v těchto oborech, jak jsem to, pokud mi k tomu byla dána příležitosť, ve sněmovních komisích činil, věcně obhájiti a také ospravedlniti. Bohužel, že se musím podrobiti jednacímu řádu a obmeziti se jen na některé poznámky a opravy toho, co bylo pověděno a tvrzeno. Pan poslanec Krejčík vytkl, že rozpočet výdajů na udržování budovy musea jest detailován a že nepostupuje se důsledně ve příčině ostatních subvencí zemských, kteréž nejsou detailovány.

Musím upozorniti pana kollegu Krejčíka, že rozpočet na udržování musea jest sdělán na základě podrobného rozpočtu technického odboru zemského výboru, kdežto při subvencionování jiných museí a ústavů se hledí především k jich nákladům a vydáním, a že se povolují subvence úhrnné bez podrobného vypočítávání poměrným procentem k oněm nákladům nebo vydáním. Proto nemohou tyto položky býti v rozpočtu zemském uvedeny detailně takovým způsobem, jako detailován jest rozpočet na vydržování musea království českého.

Pan kollega Krejčík vytkl dále, že se nepodávají zprávy o činnosti těch ústavů a podniků, které země subvencuje a uvedl jmenovitě jednotu svatovítskou.

Konstatuji, že stává zásada, že takovéto zprávy mají býti podávány, a, pokud se týče zprávy jednoty svatovítské, že tato ji vždy podává.

Zprávy tyto ukládají se vedle snesení sněmovního v knihovně při výboru zemském.

Zásadu, aby při stavbách zemských bylo vždy hleděno k domácím umělcům a dělníkům, vždycky jsem hájil a, pokud na mne jest, vždy budu dbáti toho, aby jí bylo šetřeno.

Pan kollega ryt. dr. Plaček získal si velkou zásluhu, že upozornil na zachování vzácné sbírky Štěpána Bergra, v níž jsou neocenitelné památky pro království České obsaženy. K vývodům jeho podotýkám, že, po mém soudu, budou se jeviti obtíže při provádění jeho návrhu se stránky finanční, jichž se asi z vážných příčin nedotkl. Zachování sbírky této naším museím jest zajisté velkou důležitostí obecnou.

Oproti vývodům pana kollegy posl. Heinzla musím konstatovati, že zemský výbor, vyměřuje subvenci museu království českého, nespouštěl se zřetele hospodářskou situaci nynější, a že pan kol. Heinzel jest na omylu, tvrdí-li, že jsme povolili mimořádnou subvenci 10. 000 zl, jako bychom byli o těchto 10. 000 zl. skutečnou potřebu musea převýšili. Zemskému výboru šlo skutečně o to, aby poměr musea k zemi byl náležitě upraven a ustálen a aby subvence zemskému museu byla stabilisována. Návrh subvence založen jest na podrobných účtech a na tříletém průměru.

Řádnou subvenci 40. 000 zl. návrhujeme k uhrazení správy a 10. 000 zl. položeno do rozpočtu jako zvláštní subvence na doplňování sbírek musea, a to proto, poněvadž slavný sněm opětně projevil přání, aby musejní sbírky bohemikami byly doplněny. Se zakupováním předmětů na doplnění těchto sbírek není lze odkládati, jsou stále vzácnějšími a proto také dražšími.

K vývodům J. E. p. hrab. Harracha podotýkám, že zemskému výboru netanulo na mysli, aby při upotřebování těchto 10. 000 zl. jakýmsi byrokratickým nebo poručenským způsobem chtěl rozhodování musea obmezovati, a prohlašuji, že není příčiny k nějaké nedůvěře ke Společnosti musea království Českého, a že ve vlastenecké snaze, aby byly sbírky musea království českého se týkající zachovávány a doplňovány, nalezne Společnost u zemského výboru vždy největší ochotu a podporu.

Stala se zmínka také o inventáři a o konání revise sbírek. Podotýkám, že jest to ustanovení statutu Společnosti a že také v příčině té nemůže býti z toho odvozováno nedůvěřování Společnosti musejní.

Dále připomínám na důkaz, že obavy Jeho Excellence pana hraběte Harracha, jako by zemský výbor s nedůvěrou postupoval naproti museu, není podstatná, že zemský výbor stojí na tom stanovisku, že poměr země k museu má býti upraven tak, jak to bylo usnesením slavného sněmu ustanoveno že společnost musea království Českého, jest autonomní, která má od země podporu a že ta subvence 40. 000 zlatých ročně má býti dána k disposici společnosti musea s tou toliko statutární podmínkou, že Společnost musea každého roku předloží zem. výboru účet.

Dále musím konstatovati, že také věcně nesprávným byl názor pana kollegy Heinzela o umělecké výzdobě Pantheonu a bylo poukázáno již k tomu, že dotčená položka jest založena na starším usnesení slavného sněmu. Připomínám toliko, že museum království českého jest jediným ústavem toho druhu v království českém a že při jeho zakládání bylo opětovně na tomto slavném sněmu k tomu poukazováno, že jest to čestnou povinností tohoto sněmu, aby byla nová budova musea také umělecky důstojně vyzdobena nejlepšími výtvory nejčelnějších našich souřasných umělcův, tak aby byla věkům budoucím Slavínem našeho současného umění výtvarného. (Pochvala. )

K monumentální výzdobě musea náleží také památník Svatováclavský, kterýž měl podle prvotního projektu státi přímo před budovou musejní. Není-li naší povinností, abychom přispěli k výzdobě naší královské Prahy velkým dílem nejpřednějšího rodáka českého naší doby? (Výborně!)

Pánové, i za nynějších krušných poměrů hospodářských přece nesmíme zanedbávati velké kulturní zájmy v tomto království a musíme provésti dotčená usnesení tohoto slavného sněmu i ve příčině ozdobení musea velkými plody našich vynikajících umělců. (Výborně!)

Jsme si vědomi, že přinášíme těžké oběti, ale království České, země takového kulturního významu v Evropě, musí také na oltář umění klásti oběti, nechce-li na sebe uvaliti těžkou zodpovědnosť naproti budoucnosti. (Výborně!)

Pan dr. Čelakovský a Jeho Excell. p. hrabě Harrach ukázali také k tomu, že stát má podporovati museum království českého.

Je to smutné faktum a důkaz největšího zanedbání kulturních zájmů království Českého, že stát dosud museum království Českého nepodporuje. (Tak jest!)

Vítám tento podnět, připomínaje, že iniciativy té se musí ujmouti společnost musea sama, a pak zajisté i zemský výbor a faktorové, kteří jsou k tomu povoláni zastupovati království české, se vší horlivostí se věci té ujmou. (Výborně!) Pan kollega Heinzel je na omylu, když tvrdí, že náklady na sbírky Hollarea jsou vyhození peněz. Sbírka Hollarových rytin právě doplňovaním nabývá ceny.

Byť by i jednotlivé listy na její doplnění byly drahé, vzrůstáním ceny celé sbírky se náklad ten vyváží.

Jest čestnou povinností království českého, by doplněním sbírky našich rytin největšího rytce Čecha svého věku zachovala jeho paměť našemu národu.

Konečně musím vůči panu Glöcknepřipomenouti, že se po 15 let tento slavný sněm ujímá, aby zatímnosť poměrů pokračovacího školství byla odklizena a aby byl vydán zákon zemský o těchto školách.

Proti tomu se však musím rozhodně ohraditi, aby snad bylo pokračovací školství upraveno zákonem říšským, poněvadž uniformovati se zde nesmí. Musíme míti takové školy pokračovací, aby vyhovovaly našim stávajícím poměrům a potřebám, a proto musí býti upraveny zákonem zemským. (Výborně !)

Obmezuji se na tyto poznámky, poněvadž mi bylo lze mluviti jen v úzkém rámci věcné opravy. (Výborně! Potlesk, řečníku se gratuluje. )

Nejvyšší maršálek zemský: K věcné poznámce přihlásil se p. posl. Krejčík.

Musím ale pány žádati, pakli se přihlašují ke krátkým věcným poznámkám, aby se na krátké věcné poznámky ráčili obmeziti.

Dávám slovo panu posl. Krejčíkovi.

Poslanec Krejčík: Slavný sněme! K poznámce váženého kolegy pana poslance Kahla dovoluji si odpověděti, že netvrdil jsem, že kuratorium průmyslového musea v Liberci dosud nevydalo rovnoprávných katalogů, nýbrž uvedl jsem, že stálo to mnoho namáhání a velkého boje, než této rovnoprávnosti aspoň v té nejmenší míře v Libereckém museu bylo docíleno. Na tom faktu, že tamnější museum bylo zadáno staviteli Hans Grrisebachovi v Berlíně, nedá se nic změniti, poněvadž zprávu onu přinesly samy německé časopisy, kterými se zde mohu prokázati. A nezmění na tom pranic ani ta okolnost, jestliže podřízená práce, totiž provedení stavby samé, zadal potom Hans Grisebach tamnější nějaké firmě stavitelské. Dále dovoluji si odvětiti, že nemohu sdíleti náhled váženého p. posl. Materny, pokud se týče soustavného provádění prací na školách, o čemž jsem se byl zmínil. Jest sice možno a jest snad pravdou, že pan architekt Materna jest v této věci náhledu odchylného, já však musím, velectění pánové, naopak konstatovati, že hájím v této věci stanovisko živnostníků českých a ne nějakých snad reakcionářů aneb lidí úzkoprsých náhledů, ale stanovisko pokročilých a vzdělaných našich živnostníků. Úkoly mezi školou a skutečným životem nechají se docela precisně od sebe děliti. Profesoři mohou pracovati ve svém oboru, jejich však úkolem jest, aby komponovali plány, vzory a modely. To jest právě čistě umělecká čásť takové uměleckoprůmyslové tvorby. Avšak práce sama má se prováděti v závodech a nikoli ve školách a rozhodně nemají professoři přijímati zakázky průmyslové a prováděti je po živnostensku.

To jest jedno svorný úsudek znalců a odborníků. Slyšeli jsme tentýž úsudek v nedávné anketě, která se odbývala v Praze, a které se súčastnili skuteční a na slovo vzatí znalci našich živnostenských poměrů a našich poměrů společenských.

Dovoluji si doložiti, velectění pánové, že, pokud tato nepřístojnost na školách trvati bude, tak dlouho školy ty nesetkají se se sympatiemi oněch kruhů výrobních, pro které právě byly založeny a v zájmu těchto kruhů prosím, aby se moje slova také vykládala.

Oberstlandmarschall: Bevor ich dem Herrn Berichterstatter das Schlußwort gebe, erlaube ich mir dem hohen Hause mitzutheilen, dass der Herr Abg. Krejčik beantragt hat, dass an Stelle des Abs. 28 im Cap. VIII. der Erledigung folgender Absatz komme: Dem Landesausschuße wird ausgetragen, bei der Gewährung von Landessubventionen zum Bau von Schul-, Kirchen-, Museums-, Bankgebäuden und überhaupt bei allen aus dem Landesfonde fubventionirten Bauten dahin zu wirken, dass alle mit der Ausführung dieser Bauten verbundenen Arbeiten nach Thunlichkeit in elfter Reihe einheimischen sachlichen Kräften übertragen werden.

Dávám závěrečné slovo panu zpravodaji.

Zpravodaj poslanec Dr. Fořt: Slavný sněme! Leží zajisté na jevě, že mně v nynějším stadiu rozpočtové debaty nemůže nikterak napadnouti, abych na vývody celé řady řečníků do této debaty zasáhnuvších nějakým způsobem reagoval. Jestliže nicméně chápu se slova, děje se to jedině za tím účelem, abych krátce precisoval stanovisko, jež jako referent rozpočtové komise zaujímám k návrhu pana poslance Krejčíka, jejž Jeho Jasnosť právě nyní přečetla. Upozorňuji sl. sněm, že myšlénka, jádro návrhu pana poslance Krejčíka úplně jest shodno s odstavcem 28., který Vám navrhuje rozpočtová komise v kapitole VIII. jakožto "Vyřízení. "

Konstatoval tuto obsahovou totožnost musím podotknouti, že se nepovažuji za oprávněna, abych upustil od stylisace, kterou Vám navrhuje rozpočtová komise, a proto ponechávám sl. sněmu na rozhodnutí, aby sám uvážil, zda tendenci, která, jak pravím, v obou návrzích je totožná, chce dáti výrazu ve formě stylisace navržené panem poslancem Krejčíkem a nebo ve formě stylisace navržené komisí rozpočtovou. Tím končím.

Nejv. maršálek zemský: Přejdeme k hlasování.

Wir gehen zur Abstimmung über.

Račte, pánové, zaujmouti svá místa Ich ersuche die Herren, ihre Plätze einzunehmen.

Předmětem hlasování jest v "Potřebě" titul VI. až VIII. kapitoly VIII., pak druhá část článku VIII. "Vyřízení", totiž od odstavce 14. až k 33. a k tomu náležející petice od čísla 47 až 56.

Co se týká hlasování, tedy vzhledem k podanému návrhu pana poslance Krejčíka, jakož i k dodatečnému návrhu, který podal pan zpravodaj jménem komise, zamýšlím hlasování zavésti tímto způsobem. Napřed se bude hlasovati o prvních větách "Vyřízení" a sice od čísla 14. až k 27. Při čísle 28. přijde k hlasování návrh pana poslance Krejčíka. Pakli by tento návrh byl přijat, odpadlo by hlasování o textu navrženém se strany rozpočtové komise; pakli by tento návrh nebyl přijat, dám hlasovati o tomto odstavci dle znění komise.

Podotýkám při tom, že při odstavci 23. pan zpravodaj na to poukázal, že po slovech "ke stavbě budovy musejní" má býti vloženo "na základě předložených plánů"

Dále se bude hlasovati od bodu 29. až ku konci. Na to přijdou k hlasování dva návrhy, které vycházejí z rozpočtové komise, a které se týkají, a sice jeden návrhu na podporu průmyslového musea v Hradci Králové a druhý tkalcovské školy v Lomnici.

Dále přijdou k hlasování dotyčné položky v potřebě a pak petice, a sice při peticích přijdou k hlasování petice, o kterých jsou návrhy již vytištěny, a dále ještě návrhy komise o peticích čís. 1428, 1430, 1429, 1072 a 634, stran kterých pan zpravodaj byl návrhy rozpočtové komise přednesl, a o kterých snad nebude zapotřebí ještě zvláště návrhy předčítati

Gegenstand der Abstimmung ist der 2. Theil des "Erfordernisses" im Kapitel VIII von Punkt 6-8, dann die dazu gehörenden Theile der "Erledigung" und die dazu gehorenden Petitionen.

Ich beabsichtige mit Rucksicht auf den Antrag des Herrn Abg. Krejčík sonne auf die Zusatzantrage des Herrn Berichterstatters, welche er im Namen d. Commission gestellt hat, die Abstimmung in solgender Weise einzuleiten. Zunächst wird abgestimmt werden über die Punkte 14 bis 27 des Artikels VIII der "Erledigung", wobei ich bemerke, dass bei dem Punkte 23 der Herr Berichterstatter bemerkt hat, dass nach den Worten: "aus Landesmitteln" noch einzuschalten ist: "auf Grund der vorgelegten Plane".

Bei dem Punkte 28 wird der Antrag des Herrn Abg. Krejčík, welcher einen anderen Text dieses Punktes vorschlagt, zur Ab stimmung kommen.

Sollte derselbe angenommen werden, entfallt die Abstimmung über den Punkt 28 nach dem Kommissionsantrage, sollte derselbe nicht angenommen werden, wird über den Punkt 28 nach dem Kommissionsantrage abgestimmt werden. Dann wird über die übrigen Punkte der "Erledigung" von 29 bis 33 abgestimmt werden und daran anschließend über die 2 Antrage, welche der Herr Berichterstatter namens der Budgetkommission bei der Einleitung dieses Gegenstandes mitgetheilt hat, und welche sich auf die Unterstützung des Gewerbemuseums in Königgrätz sowie der Weberschule in Lomnitz beziehen.

Darauf wird über die betreffenden Positionen des "Erfordernisses" abgestimmt werden, und hieraus über die Petitionen, u. zw. zunächst über die Petitionen, bezuglich welcher die Antrage bereits gedruckt vorliegen und dann anschließend über die Petitionen Nr. 1428, 1430, 1429, 1672 und 634, bezüglich welcher bei der Einleitung dieses Gegenstandes der Herr Berichterstatter und in deutscher Sprache der Herr Landtagssekretär die Antrage der Kommission mitgetheilt hat.

Wird gegen diese Art der Abstimmung eine Einwendung erhoben?

Činí se proti tomuto způsobu hlasování námitka?


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP