Sobota 6. března 1897

freiheit angesehen werden muss, wenn bedacht Wird, dass viele Wähler beispielsweise mit dem Bürgermeisteramte oder mit der Stadtgemeinde in Geschäftsverbindung stehende Gewerbetreibende, aber auch Beamte und Lehrer es nicht wagten, die Stimmzettel zurückzuweisen oder den Austausch zu verweigern.

Bezeichnend ist die Art, Wie dieser Stimmzettelaustausch geschah. Vom Bürgermeister Wurde eigens ein Schreiber namens Jugl in Trautenau aufgenommen, welcher nichts anderes zu thun hatte, als Stimmzettel mit der liberalen Kandidatenliste auszufüllen. Dies geschah in den Bureaux des Bürgermeisteramtes selbst, und betheiligten sich daran auch noch andere Personen. Sparkassadiener Rötzschke wurde sodann vom Aürgermeisteramte beauftragt, diese ausgefüllten Stimmzettel den einzelnen Wählern gegen Abnahme der in ihren Händen befindlichen leeren Stimmzettel zu überbringen.

Er that dies stereotyp mit den Worten "Eine Empfehlung vom Herrn Bürgermeister, Sie sölla mir den Zettel, den Sie h'an, ga'n, i bring' Ihna an ondern. " (Eine Empfehlung vom Herrn Bürgermeister, Sie sollen mir den Zettel, den Sie haben, geben, ich bringe Ihnen einen andern. )

Vor dem Wahllokale selbst stand Schmiedemeister Siegl, der die Rocktasche voll ausgefüllter Stimmzettel hatte; dieser nahm den eintretenden Wählern die Stimmzettel einfach ab und übergab ihnen die mit der liberalen Kandidatenliste ausgefüllten.

Da Siegl diese mit der behördlichen Stampiglie versehenen Stimmzettel doch nur vom Bürgermeisteramte erhalten haben konnte und auch nur im Einvernehmen mit dem Bürgermeisteramte vertheilen konnte, ergibt sich auch in dieser Beziehung die Verantwortlichkeit des Bürgermeisteramtes.

Da es sich jedoch hiebei um Hundert von Fällen handelt und nicht angenommen werden kaun, dass die k. k. Bezirkshauptmannschaft der Gemeinde Hunderte von Stimmzetteln mehr ausgeholt werden kann, als zur Betheilung der Wähler nothwendig gewesen sind, muss aus diesen Umstanden auch gefolgert werden, dass das Bürgermeisteramt Trautenau zur Ausgäbe dieser Stimmzettel einen behördlichen Auftrag gar nicht hatte, sondern sich einen solchen unerlaubter Weise nur anmaßte. Endlich waren Hunderte von Stimmzetteln in der rechten Ecke der 4. Seite mit dem Zeichen (V) versehen. Dieses Zeichen ist nicht von der Bezirkshauptmannschaft aufgedrücke worden, konnte also nur vom Bürgermeisteramte Trautenau, vor der Ausgabe der Zettel, diesem aufgedruckt worden sein. Der agitatorische Zweck dieser Bezeichnung ist übrigens unschwer zu erkennen.

Wenn man von Seite des Bürgermeisteramtes Trautenau ausgezeichnet hatte, an wen diese Stimmzettel ausgegeben worden waren, so konnte mit Hilfe dieser Bezeichnung leicht constatiert werden, wie die betreffenden Wähler gewählt hatten. Die Bezeichnung dieser Stimmzettel erscheint daher als ein schwerer Verstoß gegen den Grundsatz der geheimen Wahl und bedingt dies allein schon eine Nichtigkeit des Wahlaktes, umsomehr, als die Unlässigkeit dieser Stimmzettelbezeichnung während des Wahlaktes selbst vom k. k. Wahlkommissär ausdrücklich anerkannt und gerügt wurde.

Da die Wahlvorbereitungen zu dem übertragenen Wirkungskreise des Bürgermeisteramtes gehören, unterliegen dabei vorkommende Uebergriffe und Unzukömmlichkeiten unzweifelhaft der Correctur der politischen Behörde. Trotzdem wurde ein von einer Anzahl hervorragender Wähler bei der Bezirkshauptmannschaft Trautenau sofort überreichte Protest abschlägig beschieden, ohne dass die in demselben namhaft gemachten Zeugen einvernommen worden wären.

Es erscheint somit das Benehmen sowohl des Bürgermeisteramtes in Trautenau, anläßlich der in Rede stehenden Wahlvorbereitungen und die diesbezügliche Thätigkeit der k. k. Bezirkshauptmannschaft Trautenau, welche doch irgendwie verantworten oder aufklären muss, wodurch der Bürgermeister von Trautenau und dessen Wahlorgane in den Besitz so vieler überschüßiger Stimmzettel gekommen sind, als auch die Abweisung der gegen diese Vorgänge erhobenen Beschwerde gesetzwidrig.

Auf Grund dieses Sachverhaltes richten die Gefertigten an Se. Excellenz den Herrn Statthalter die Anfrage:

Ist die hohe Regierung bereit, über diese vorgebrachten Thatsachen die amtlichen Erhebungen einzuleiten und nach Sicherstellung derselben das Bürgermeisteramt in Trautenau wegen der angeführten, die gesetzlich gewährleistete Wahlfreiheit beschränkenden Uebergriffe bei der demselben übertragenen Mitwirkung bei den Wahlen der Wahlmänner für die V. Curie zur Verantwortung zu ziehen und entsprechend zu ahnden ?

Prag, am 5. März 1897.

Dr. Reiniger und Genossen.

Nejvyšší maršálek zemský: Pan poslanec Schwarz a soudruhové mi odevzdali dotaz k Jeho Excellenci panu místodržiteli..

Žádám, by tento dotaz byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm (čte): Dotaz poslance Františka Schwarze a soudruhů k Jeho Excellenci panu místodržiteli v království českém ohledně toho, jak si vedou školní úřadové v Nýřanech. a politickém okresu Stříbrském při vymáhání školného.

Ježto školní okres Stříbrský čítá hojně škol obecných s vyučovacím jazykem českým, jeví se toho potřeba, aby pro žactvo těchto škol byla zřízena v tomto okresu česká škola měšťanská; aby pak se vyhovělo této potřebě, podali četní rodiče v Nýřanech bydlící ku školním úřadům žádost za zřízení takové Školy v této obci.

To rozpoutalo proti žadatelům krutou agitaci, v níž účastní se také představenstvo obce Nýřanské, zbraní vhodnou, ale málo šlechetnou, jest mu v tom vymáhání školného. Žadatelé za zřízení měšťanské školy jsou ponejvíce dělníci nebo malí živnostníci, tedy lidé nemajetní a ježto těžko jest jim platiti školné, stěžuje se jim každý krok, který k tomu čelí, aby byli od tohoto platu osvobozeni, a pak se na nich zaplacení školného nemilosrdně vymáhá.

Tak svolána byla česká školní rada v Nýřanech, která by se po smýšlení národním svých členů spíše "Ortsschulrathem" měla jmenovati, loňského roku školního jenom jednou a to v měsíci září a proto nebyl za tento celý rok nikdo, ani nejchudší vdova, od tohoto platu osvobozen.

To má za následek, že bylo přes třicet chudých českých rodičů exekvováno; poslední hodiny, skříně, peřiny, plášť a věci těm podobné byly jim vzaty a odvezeny na radnici. Ostatním rodičům doručeny upomínací lístky, s výhrůžkou, že nezaplatí-li, bude stejně s nimi naloženo. Podají-li pak rodiče takto stíhaní žádosť za osvobození od školného, předseda místní školní rady Med. Dr. Korn - i kdyby týkala se r. 1896 - ji vůbec nepřijme, poněvadž jest prý již pozdě.

Ale zákon neustanovuje v té příčině žádné lhůty, a ježto předseda sám není místní školní radou, stěžovali si žadatelé takto odmítnutí u c. k. okresní školní rady ve Stříbře.

Proč se to všecko děje, zjevno jest z okolnosti, že obecní policejní strážník veřejně sváděl české rodiče, aby dali své děti do německé školy, tam že nebudou nic platiti.

Toto slibování spočívá na tom, že, ačkoliv povolena jest obci nýřanské z paušálu školního sleva 40%, výhoda z toho pro rodiče vyplývající výhradně spadá na děti německé školy obecné navštěvující.

Děti z českých škol vůbec se neosvobozují, jak přesvědčiti se může c. k. okresní školní rada z výkazů osvobozovacích.

Nespravedlnost jest to očividná, jejíž význam se ještě stupňuje tím, že užívá se peněz slevou paušální zemí poskytovaných jenom na prospěch jedné národnosti, a pak, že odpírá se i lidem nejchudším osvobození od školného jenom proto, že své děti posílají do školy české. Vdovám po dělnících, které mají po pěti dětech, z nichž tři již navštěvují Školu a které nemají větší pense než 3 zl. 50 kr. měsíčně, ukládá se, aby platily školné, ač sama výživa a výchova tak četné rodiny jde nad jejich síly.

Tyto udalosti zasluhují toho, aby jak c. k. školní úřadové tak i politická správa v zemi věnovaly jim všechnu pozornosť. Jako každý občan bez rozdílu plniti má povinnosti, které jemu ukládá zákon, stejně také má se dostávati každému občanu výhod, které zákon jemu zaručuje a veřejná správa jest povinna, chrániti ho, když takovéto výhody se mu odpírají.

To platí zvláště v tomto případě, kde páše se urážka samé lidskosti. To vede podepsané, že činí k panu místodržiteli v království Českém dotaz:

1.   Má vůli jeho Excellence dáti vyšetřiti okolnosti zde vylíčené a bude-li zjištěno, že správně jsou vylíčeny, učiniti, aby se při osvobozování dětí obou národností od školného v Nýřanech měřilo stejným loktem?

2.   jest ochotna jeho Excellence zastaviti další postup exekuční zahájený proti jednotlivým rodičům pro dlužné školné v Nýřanech až do té doby, kdy bude tato záležitost vyšetřena a uspořádána ?

V  Praze, dne 5. března 1897.

Frant. Schwarz a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Pan poslanec Dr. Klouček mně odevzdal dotaz k Jeho Excellenci panu místodržiteli.

Prosím, aby byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm (čte): Dotaz poslance Dr. Kloučka k Jeho Excellenci panu místodržiteli pro království České.

V  roce 1896 byli majitelé usedlostí v obcích Soběraze a Radimi okresu Jičínského neustálými dešti na svých pozemcích tou měrou poškozeni, že výnos naturální nečinil ani jednu stotinu. Z důvodu toho žádali majitelé pozemků v těchto obcích za odepsání daně pozemkové. Okresní hejtmanství Jičínské vyslalo za tím účelem do obcí p. Neumanna t. č. praktikanta berního úřadu v Jičíně, jako úředního komisaře. Tento dostavil se do obcí ke konci srpna 1896 a přibrav sobě odborné důvěrníky, započal škody vyšetřovati. Po šetření dohodl se s důvěrníky, že stébelnatiny až na žito poškozeny jsou na 3/4, rovněž tak i zemčata, kdežto jetel na semínka a vikev že jsou poškozeny na dobro. Na to pravil důvěrníkům, že zápis těchto škod a jednotlivých parcelí v seznamu dá veliké práce, a žádal proto na důvěrnících, by mu nevyplněný seznam předem podepsali, což tito, majíce na zřeteli dřívější dohodnutí, též učinili.

Když však došel výnos vel. c. k. finančního zemského řiditelství v Praze ze dne 18. ledna 1897 čís. 109568, tu byli majitelé pozemků v dotyčných obcích nemálo překvapeni, když z výnosu seznali, že byla pouze jedna osmina pozemkové daně odepsána, ačkoli dle skutečného vyšetření škody mělo býti odepsáno tři čtvrtě pozemkové daně.

Účastníci pátrajíce po příčině tohoto nesprávného rozhodnutí, seznali po nahlédnutí do seznamu o přihlášených školách u c. k. berního úřadu v Jičíně, že pan komisař Neumann libovolně a oproti skutečnému, zjištěnému stavu škod, jak se mu uzdálo, u jednotlivých parcel škodu zaznamenával, ba u některých, ač byly osety ječmenem, ovsem, jetelem, kteréžto plodiny byly úplně zničeny, jakoby na nich žádná škoda shledána nebyla, poznamenal.

Proti tomuto odepsání daní, založenému na libovolném jednání p. komisaře Neumanna, podali účastníci stížnosť.

V  úctě podepsaní oznamují toto jednání p. komisaře Neumanna Vaší Excell. a dotazují se, zdaž Vaše Excellence jest ochotna k tomu působiti, aby při rozhodování o stížnostech podaných proti odepsání pozemkové daně v obcích Soběrazi a Radimi okresu Jičínského nebyl protokol o zjištění škod živelních v těchto obcích libovolně p. Neumannem za základ položen.

V  Praze, dne 6. března 1897.

Dr. Klouček a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Odevzdám veškeré tyto dotazy Jeho Excellenci panu místodržiteli.

Ich werde alle diese Interpellationen an Seine Excellenz den H. Statthalter leiten.

Pan posl. dr. Engel a soudruzi mně odevzdali dotaz k panu předsedovi komise adresní.

Der Herr Abg. Dr. Engel und Genossen haben mir eine Interpellation an den Vorsitzenden der Adresskommission überreicht.

Žádám, by tento dotaz byl přečten.

Sněmovní sekretář Höhm (čte: ) Dotaz poslance dra. Engla a soudruhů k panu předsedovi komise adresní.

Záhy potom, kdy začalo zasedání sněmu království českého, opětován posl. drem. Heroldem návrh na zvolení komise, která by vypracovala znění adresy k Jeho Veličenstvu.

V  ohledu formálním usnesla se pak většina tohoto slavného sněmu v ten smysl, aby nová komise se nevolila, nýbrž loňská byla reaktivována.

Tím spíše bylo lze očekávati, že poněvadž nebylo třeba nového ustavení se - tato komise zahájí činnost svou co nejdříve.

Nyní k udivení svému seznáváme, že jmenovaná komise svolána nebyla, a tudíž k práci své, sl. sněmem jí uložené, ani nepřikročila.

Poněvadž takovéto obmeškání velmi hluboce dotýká se našich citů, vznášíme k panu předsedovi jmenované komise dotaz:

1.   Z jaké příčiny p. předseda tuto komisi nesvolal?

2.   Jest p. předseda ochoten ještě před odročením sněmu tak učiniti?

V  Praze, dne 6. března 1897.

Dr. Engel a soudruzi.

Nejvyšší maršálek zemský: Jak jsem včerejšího dne oznámil slavnému sněmu, byla panu předsedovi adresní komise knížeti Ferdinandu z Lobkoviců udělena dvoudenní dovolená v nutných záležitostech rodinných, odevzdám jemu tedy tuto interpellaci, by ji zodpověděl, jakmile se opět do sněmu navrátí.

Pan posl. Dr. Vašatý mně odevzdal návrh s jakýmsi delším odůvodněním, ve kterém totiž uvádí, že zamýšlel podati dotaz k předsedovi komise adresní, že neobdržel k tomuto dotazu dostatečný počet podpisů, a že následkem toho přikládá tento dotaz jako odůvodnění k návrhu.

Jak známo, jest pravidlem, že odůvodnění návrhů nedávám předčítati ani vytisknouti, že tedy bude toliko návrh sám přečten.

Sněm. sekretář Höhm (čte); Zemskému výboru se ukládá, aby neodkladně vyšetřil a v budoucím sezení slavného sněmu zprávu podal, proč ani komise adresní, ani její předseda povinnostem svým v dotazích ad 1. a 2. shora naznačeným, dosud nedostála.

1.   Z jakých příčin komise adresní nepodala dosud zprávu sněmu o shora uvedeném návrhu na podání adresy k Jeho Veličenstvu?

2.   Proč předseda za celý měsíc ani za dobré neuznal, v záležitosti pro obyvatelstvo tohoto království nejpalčivější a nejneodkladnejší ani členy komise té ani k jediné poradní schůzi pozvati?

Vůči veliké důležitosti úkolu komisi adresní uloženého, budiž o návrhu tomto se všemi dle jednacího řádu možnými urychleními jednáno.

V Praze, dne 6. března 1897.

JUDr. Jan Vašatý.

Nejvyšší maršálek zemský: Návrh tento nemá žádného jiného podpisu, nežli podpis pana navrhovatele. Podotýkám mimochodem ještě, že opomenul pan navrhovatel připojiti vlastní formální návrh.

Učiním však dotaz na podporu.

Kdo, pánové, podporujete návrh tento, račte pozvednouti ruky.

Návrh není podporován.

Komise školská koná schůzi v pondělí o 1/2 10. hodině dopolední.

Die Schulkommission hält Sitzung Montag um halb 10 Uhr Vormittags.

Die Petitionskommission hält Sitzung Montag um 11 Uhr Vormittag.

Petiční komise koná schůzi v pondělí o 10. hodině dopolední.

Příští sezení se bude konati v pondělí dne 8. března o 1/2 11 hodině dopolední.

Die nächste Sitzung findet statt am Montag den 8. März um halb 11 Uhr Vormittags.

Na denní pořádek kladu pokračování dnešního denního pořádku.

Auf die Tagesordnung setze ich die Fortsetzung der heutigen Tagesordnung.

Prohlašuji schůzi za skončenou.

Ich erkläre die Sitzung für geschlossen.

(Schůze skončena o 10. hod. 40 minut večer).

(Schluss der Sitzung um 10 Uhr 40 Min.abends).

K. Štolc, verifikátor. Gustav Pilz, Dr. Urban,

Verifikator. Verifikator.

Praha. - Rohlíček & Sievers. Prag.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP