Sobota 19. ledna 1889

(Výborně !)

Sie haben außerdem uns zu hohem Danke verpflichtet, indem Eure Excellenz mit erfolgreicher Bemühung dahin gewirkt haben, dass die Beschlüße des hohen Landtages ihrer Verwirklichung bald entgegenfährt worden sind.

(Výborně !)

Empfangen Hochdieselben hiefür den wärmsten und aufrichtigsten Dank des böhmischen Landtages mit gewohntem freundlichen Wohlwollen.

(Výborně ! Výborně !)

Nejv. maršálek zem.: Jeho Exc. pan místodržitel má slovo.

Se Excell. der Herr Statthalter Freiherr von Kraus. Hoher Landtag ! Es möge mir

gestattet sein, vor Allem Sr. fürst. Gnaden, dem hochverehrten Herrn Fürsterzbischof für die überaus gütigen Worte, die er mir gewidmet hat, meinen tiefgefühlten, innigsten Dank auszusprechen.

Ich habe die Ehre gehabt, während der ganzen sechsjährigen Sitzungsperiode dieses hohen Landtages Vertreter der Regierung auf diesem Platze zu sein.

Die Worte, die ich heute hier vernommen Namens des hohen Landtages, erscheinen mir um so bedeutsamer und für mich um so werthvoller, als ich hierin wohl ein sprechendes Zeugnis dasür erblicken kann, dass der hohe Landtag dem Wohlwollen, welches die von mir vertretene Regierung den vielen ersprießlichen Werken, die er auf wirthschastlichem und kulturellem Gebiete ausgeführt hat, eine dankende Anerkennung zollt.

Hohes Haus ! Durch die allerhöchste Gnade Sr. Majestät seit einer Reihe von Jahren an der Spitze der Verwaltung des Königreiches Böhmen stehend, habe ich es als meine Hauptausgäbe betrachtet, getreu den mir gewordenen Intentionen der Regierung, die ich hier zu vertreten die Ehre habe, stets beiden Volksstammen dieses Königreiches in allen meinen Amtshandlungen gleich gerecht und gleich unparteiisch gegenüber zustehen. (Bravo ! Výborně!)

Die heutige, mich hochehrende Kundgebung des hohen Landtages begrüße ich freudigst, weil sie mir die Gewähr bietet, dass auch das hohe Haus meinem redlichen Streben, welches ich auch fortan für alle Folgezeit unabänderlich festhalten werde, eine gütige Anerkennung gezollt hat. (Bravo !

Výborně !

Výborně!)

Slavný sněme ! Nemohu skončiti, aniž bych nevyslovil slavnému sněmu svůj nejvřelejší dík za ochotnosť, jaké se dostalo povždy vládním předlohám mnou podaným. (Výborně !)

Nejv. maršálek zem.: Jeho knížecí milost pan arcibiskup má opět slovo.

Jeho Milost knížearcibiskup hrabě Schönborn: Dnešním dnem, pánové, dokončíme 6leté období českého sněmu; jest to zajisté důležitá doba pro dějiny českého sněmu, ale nebude mou úlohou, bych Vás vyzval, abyste na zpět vzhlédli na tuto minulou dobu.

Obracím se raději k tomu, kterýž se

vznešenou obezřetností a obětavosti nevšední ráčil říditi jednání a práce sněmu království českého (výborně),

Jeho Jasnosť nejvyšší maršálek zasluhuje zajisté veliké vděčnosti nás všech a získal si trvalou naši vděčnost.

Eure Durchlaucht haben mit der größten und anerkennenswerthesten Opserwilligkeit durch eine Dauer vou sechs Jahren alle Ihre Kräfte, alle Ihre Interessen dem Lande gewidmet in Ihrer Eigenschaft als Oberstlandmarschall, als Präsident in diesem hohen Hause und als Vorsitzender des Landesausschußes. (Výborně !) Ich glaube, dass ich im Sinne, ja im Namen Aller spreche, wenn ich sage, dass wir in Ihnen ein hehres Muster von Unparteilichkeit und Gerechtigkeit erblicken. (Výborně! Výborně! Sláva!)

Dafür wollen Euer Durchlaucht den Dant und die Verehrung des hohen Landtages entgegen nehmen und mir, als Oberhirten dieses Landes gestatten, wenn ich den Wunsch ausspreche:

Der Segen Gottes wolle die fernere Thätigkeit Euerer Durchlaucht auch in späteren Jahren begleiten.

Nejv. maršálek zemský: Slavný sněme ! Neračte ode mne žádati, bych dal patřičný výraz citům, jež mne ovládají následkem milostivých slov Jeho knížecí Milosti p. arcibiskupa a následkem souhlasu, kterého se s Vaší strany těmto slovům dostalo.

Buďtež pánové přesvědčeni, že, co se mne týče, budu na vždy činnosť svou po těchto 6 let co předseda tohoto sl. sněmu a co předseda zemského výboru považovati za nejkrásnější úpomínku svého života. (Výborně! ).

Sněm český odbývá právě 6. ročník tohoto období a zajisté můžeme, pánové, my, kteří jsme v těchto 6 letech usilovně a pilně se snažili, bychom zemským zájmům co možná vyhověti hleděti v tom ohledu alespoň s uspokojením zpět na činnost svou, poněvadž sněm, čeho v mezích své působnosti dosíci a co v těchto mezích vyříditi mohl, zajisté vyřídil, tak že voličové Vaši, pánové, mohou se přiznati, že zástupcové jejich konali povinnost svou, seč jim bylo možná (Výborně. ).

Nebylo by lze, bych veškerá usnesení, veškerá řízení, která se děla v době tak dlouhé, šestileté, zde opět přivedl na přetřes, avšak nebude mně vykládáno ve zlé,

pak-li jenom poukáži na předměty nejdůležitější, se kterými slavný sněm v těchto 6 letech nejen se obíral, ale které i přivedl ku šťastnému konci.

Velký byl počet zákonů jak rozsáhlejších, tak i, jak samo sebou se rozumí, nesčíslný počet oněch menších zákonů, které mají více ráz místní, a při kterých forma zákona vlastně jest toliko formou řízení administrativního.

Avšak pokud týká se zákonodárního působení ve vlastním smyslu slova, sluší poukázati na jistá usnešení, která skutečně co do objemu a důležitosti mohou se rovnati každému obsáhlejšímu činu zákonodárnému.

Jsou to oba řády stavební pro král. hlavni město Prahu a pro venkov a zákony, které sloužily k upravení zdravotnictví, jakož i zvláště zákon o nemocnících a s nimi souvislých humánních ústavech. -

Velice obšírna byla činnost slavného sněmu v oboru, který nemohu naznačiti lepším slovem, nežli oborem administrativním, který i pro tento sněm jest velice obsáhlým. Pánové, do tohoto šestiletého období spadá dosti značné rozšířeni a zlepšení všech ústavů humanitních, které jsou řízení sněmu svěřeny, byl zde nový ústav úplně znova založen, jak známo v Opořanech, a zajisté i v budoucí době se objeví veliký vyznám, kterého, jak doufám, jednou nabude onen ústav v Kostomlatech, který jest zřízen pro spustlou mládež.

Mohu zde dale poukázati, že v tomto období byla založena při zemědělské radě přičiněním slavného sněmu zemědělská technická kancelář, a mohu poukázati na značný počet podniků melioračních, jež na hospodářství v Čechách budou míti zajisté veliký a příznivý vliv a úspěch, které pomocí zemských prostředků byly započaty a částečně také již ku konci přivedeny. Do téhož období připadá ne-li právě úplně nové zřízení, tedy přece značný vývin vyučování průmyslového, k jehož zřízení a zvelebeni sl. sněm štědře hleděl napomáhati, ohledně kterého můžeme býti přesvědčeni, že i na dále zastupitelstvo království českého nikdy jemu své vřelé podpory neodepře. (Výborně!) Dále můžeme s jistým uspokojením hleděti na to, že i ve školství hospodářském byl značný pokrok učiněn, třeba v tomto oboru nenachází se ještě vše na tom stupni, na kte-

(Bouřlivé Výborně ! Sláva! Potlesk. )

rém bychom si přáli. Nelze upříti, že právě přičíněním slavného sněmu v této době pokrok se stal dosti značný. (Výborně!)

Co se týká usnesení, které právě dnešního dne bylo učiněno, které má sloužiti k tomu, by hmotný stav učitelstva na národních školách byl zlepšen, tu, pánové, nebudete ode mne žádati, bych snad dokazoval, jakou důležitosť toho dnešní usnešení má a kterak zajisté v dotyčných kruzích bude aspoň do jisté míry přijato s uspokojením, poněvadž se tím ukázalo, že přese všecky překážky finanční i zákonodárné, které zde mohly nastati, slavný sněm přece nechtěl se rozejíti, aniž by skutkem dokázal, že chce učitelstvu na národních školách věnovati zvýšení příjmů tam, kde jest toho nejvíce zapotřebí. (Výborně!)

V minulém období a to částečně pod-

porou a částečně přímo na náklad země bylo založeno několik ústavů a byly zlepšeny stávající ústavy, které v hmotném i duševním oboru se zajisté jeví býti velmi důležitými, ano nutnými a zajisté prospěšnými.

Pánové ! Přeji sobe od srdce, by zemská banka, o jejímžto statutu slavný sněm v tomto posledním zasedání se byl usnesl, rozvinula budoucně onen mohutný proud ve prospěch hmotných požadavků naší země, a jsem přesvědčen, že, pakli tomu tak bude, vděčně každý sobě připomene, že právě tento sněm to byl, který tento statut vypracoval, a to s rychlostí neobyčejnou, jak zajisté uzná každý, kdo ví, s jakými obtížemi podobné založení bývá spojeno. (Výborně!)

Taktéž i, co se týká banky hypoteční, která, jak známo, jest již po dlouhá léta jedním z oněch ústavů, na které vždy s hrdostí můžeme hleděti, byl statut tohoto ústavu značně opraven a tím vyhověno přání po dlouhá léta z mnohých stran vyslovovanému.

Nechci zde ani dále poukazovati na ony četné subvence, které byly dány mnohým spolkům, jak humanitním, tak vědeckým, uměleckým, hospodářským a p., neb v tomto oboru zajisté slavný sněm nekonal než svou povinnosť, pakli hleděl dávati podpory tam, kde obecenstvo samo se iniciativy v dotyčných záležitostech uchopilo.

Avšak na to mně budiž též dovoleno s hrdostí hleděti, že v tomto zasedání -

a račte pánové odpustiti, že i sama sebe pletu do diskuse - za mého předsednictví sl. sněm učinil ona usnesení, jichž bylo zapotřebí, aby česká akademie (Výborně ! Výborně Sláva !) dílo to, za které budeme navždy vdéční onomu, který dal podnět k tomuto založení, (Výborně! Potlesk ! Sláva mu!) v život byla uvedena.

Ano, pánové, nedosti na těchto usnešeních, která arci více méně i na venek účinkují, ona velká stavba musejní budovy, která bohdá v tomto roce alespoň co do nejdůležitější části bude ukončena, i budoucím pokolením dá svědectví o tom, že sl. sněm, který dnešního dne se rozchází, věděl sobě vážiti důležitosti vědy a dovedl splniti to, čeho po dlouhá léta marně bylo na sněmech českých očekáváno. (Výborně ! Potlesk. )

Jest však i na čase, bych k tomu poukázal, že po celou tuto dobu vzdor velikým výlohám a, ačkoliv velké částky na mnohonásobné předměty musily býti obětovány, přece finance zemské se udržely v úplném pořádku (Výborně!) a že se nám poštěstilo - řeknu náhodou, ale na světě nic není skutečnou náhodou, - že se nám poštěstilo ukončiti a přivésti ku konci právě v tomto zasedání dvě operace finanění, o kterých v jiných zemích našeho mocnářství ještě dlouho budou pracovati, než-li se s nimi ony země dostanou ku konci. Jest to ukončení vyvazovacího fondu a vyřízení fondu propinačního.

A tu pánové, jest mi skutečně milou povinností, abych k tomu poukázal, že, pakli sl. sněm v těchto a ve všech odborech, které jeho kompetenci podléhají, vždy svou povinnost zajisté v plné míře konal, i tímtéž způsobem ji konal onen sbor, jemuž po celou tu dobu předsedati mám tu čest (Výborně).

Pánové, dovolte mi, abych velect. zemskému výboru jménem Vaším vyslovil dík za píli a vzornou práci jeho. (Výborně, potlesk. )

Pánové, dokázalo se zde opět, že tam, kde samosprávě jest dána jen poněkud dostatečná volnost, po této cestě se ve prospěch obyvatelstva nejvíce dosáhne, (výborné, potlesk. )

Hohes Haus! Es sei mir gestattet, mit kurzen Worten den Dank zu wiederholen, den ich am Eingange meiner früheren Auseinandersetzung auszusprechen mir erlaubt habe, um diesen Dank speziell an diejenigen Herren zu richten,

welche in diesem hohen Hause trotz vielfacher Schwierigkeiten die einzigen Vertreter der deutschen Nationalitat sind.

Meine Herren! Ich war früher in der Lage die Erfolge der abgelaufenen sechsjährigen Landtagsperiode mit einigen Worten zu skizziren. Ich kann nur neuerlich bedauern, dass wir diesen Rückblick unter Umständen machen müssen, in Welchem in diesem hohen Hause die große Mehrzahl der Vertreter des einen Bolksstammes nicht gegenwärtig ist.

Es kann nicht meine Aufgabe sein, oft Gesagtes zu wiederholen; es wäre zwar sehr verführerisch, gerade diesen Punkt am Schluße dieser Session genauer zu besprechen, und es könnten aus Vergleichungen mit ähnlichen Vorgängen, die bei anderen Volksstämmen, bei anderen Parteien stattgefunden haben, sehr lehrleiche Folgerungen gezogen werden.

Ich unterlasse dies zu thun und beschränke mich darauf, dass ich sage: Ich bin überzeugt, dass alle Mitglieder dieses hohen Hauses den

Tag mit Freuden begrüßen werden, an welchem es ihnen wieder vergönnt sein wird, mit ihren deutschen Genossen zum Wohle des Landes in friedlicher, ruhiger und ernster Arbeit zusamme n zn wirken. (Stürmisches Bravo ! von aßen Seiten. Výborně ! Výborně!)

A tímto, pánové, končím naše zasedání a končím období šestileté, které právě minulo, vyzývaje Vás, abychom, tak jak jsme na počátku svého zasedání se obrátili k. posvěcené osobě Jeho Veličenstva, i na konci svého zasedání Jeho Veličenstvu nejmilostivějšímu císaři a králi našemu provolali v obou řečích této země: Sláva, Sláva, Sláva! Hoch, Hoch, Hoch! (Bouřlivé volání Sláva, sláva, sláva! Hoch,

Hoch, Hoch!

Prohlašuji sněm za ukončený.

Ich erkläre den Landtag für geschlossen.

Schůze skončena o 3. hod. 15 min. odpol.

Schluß der Sitzung 3 Uhr 15 Min. Nachm.

Adolf svob. pán Leonhardi, verifikátor. Dr. Josef Žalud, verifikátor, V. Teklý, verifikátor.

Praha - Rohlíček & Sievers - Prag.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP