Čtvrtek 10. ledna 1889

Die in diesem Berichte angeführten Petitionen um Einreihung in eine höhere Lehrergehaltsklasse werden der k. k. Regierung mit dem Bedeuten zur competenten Amtshandlung abgetreten, es seien nach Möglichkeit mit Rücksichtnahme auf die Bestimmung des § 18 und in den Grenzen des § 19 des Gesetzes vom 19. Dezember 1875 jene Gemeinden, deren Ansuchen für begründet anerkannt Werden wird, in die höhere Gehaltsklasse mit 1. Jänner 1889 einzureihen.

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt jemand das Wort ?

Komise navrhuje, aby dotyčné žádosti byly odstoupeny o. k. vládě k příslušnému jednáni s tím doložením, by se zřetelem na ustanovení § 18. a 19. zákona ze dne 19. prosince 1875 ony obce, jejichž žádosti za odůvodněny uznány budou, dle možnosti vřaděny byly do vyšší třídy služného ode dne 1. ledna 1889.

Die Commission beantragt: Die angeführten Petitionen der k. k. Regierung mit dem Bedeuten zur competenten Amtshandlung abzutreten, es seien mit Rücksichtnahme auf die Bestimmung des § 18 und in den Grenzen des § 19 des Gesetzes vom 19. Dezember 1875 jene Gemeinden, deren Ansuchen für begründet anerkannt werden wird, in die höhere Gehaltsklasse mit 1. Jänner 1889 einzureihen.

Žádám pány, kteří s tím návrhem souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche dem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Příští předmět denního pořádku jest druhé čtení zprávy komise petiční o petici "Podkozákovské besedy"

ve Smrčí v příčině stavby silnice ze Železného Brodu do Semil.

Der nächste Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Petitions=Commission über die Petition der "Podkozákovská beseda" in Smrči betreffend den Bau einer Straße von Eisenbrod nach Semil.

Zpravodajem jest pan posl. Mašek. Dávám jemu slovo.

Zpravodaj poslanec Mašek: Slavný sněme! Již roku 1885 podala "Podkozákovská beseda" ve Smrči slavnému sněmu žádost za zřízení silnice ze Železného Brodu do Semil.

Slavný sněm v XIX. sezení 1887, dne 18. ledna uložil zemskému výboru, aby v té příčině konal vyhledávání a šetření.

Na počátku nynějšího zasedání slavného sněmu opětně tatáž Podkozákovská beseda ve Smrči podala novou žádost sl. sněmu za zřízení silnice této a o této petici uzavřela petiční komise podati sněmu následující zprávu:

Podkozákovská beseda ve Smrči spolu s obecními představenstvy ve Smrči, Záhoří a Kuchelně žádá na vysokém sněmu českém, aby naříditi ráčil bezodkladnou stavbu silnice ze Železného Brodu do Semil. Spolek tento ve své žádosti uvádí, že již r. 1885 podobnou petici vys. sněmu předložil a odůvodňuje svou novou žádost tím, že prý to jediný případ v celém království Českém, aby sídlo politického úřadu nemělo silničního spojení se sídlem sousedního okresního soudu.

Kromě toho jest cesta z vesnic mezi těmito městy v tak bídném stavu, že nelze po ní dojížděti do měst sousedních. Obce nemají prý dostatek prostředků ku dokonalé opravě cest, jsouce finančně vyčerpány stavbami škol. Kromě toho ochábl v krajině té průmysl sklářský, kterýž ještě do nedávna poskytoval tamnímu pracujícímu lidu značnou výživu a nyní jest většina toho lidu bez práce, bez výživy. K tomu ke všemu dostavily se během léta nové nesnáze a nehody v tamní krajině velkými povodněmi, neboť Jizera se svými přítoky zaplavila a zničila velikou část letošní úrody. Aby se bídě a nouzi, kteráž krajinu tu stihnouti hrozí, poněkud odpomohlo a pracujícímu lidu práce zjednala, naléhá Podkozákovská beseda na bezodkladné vystavení zmíněné silnice.

Záležitost této stavby silniční jest však již po několik roků v programu činnosti okresního zastupitelstva ŽeleznoBrodského a Semilského. Také na podanou dřívější petici a k návrhu petiční komise vysoký sněm český již v XIX. sezení 18. ledna 1887 uložil zemskému výboru vyšetřeni a řízení této záležitosti.

Nelze popírati, že spojení silniční ze Železného Brodu do Semil má pro tamní horskou krajinu nemalou důležitost, ovšem jenom lokální a sice vzhledem k tamním poměrům a vzhledem k obcím mezi těmito městy ležícím. Neboť město Železný Brod jest jinak se Semily spojeno železnou drahou.

Okresní výbor Železno-Brodský již několikráte domáhal se u zemského výboru stavby této silnice a žádal, aby i okres Semilský donucen byl ku stavbě této; avšak okresní zastupitelstvo Semilské majíc prvé ještě vykonati nutnější stavby silnic ve směru jiném a jsouc ve svých hmotných prostředcích nákladem na tyto stavby přetíženo, nemohlo dosud ku stavbě silnice směrem k Železnému Brodu přikročiti, ač jinak proti stavbě této silnice pro pozdější dobu se neopíralo a neopírá; také okresní výbor železnobrodský zaměstnán jest na ten čas stavbami silničnými jiným důležitějším směrem.

Však nad to vše provedl vrchní zemský ingenieur loňského roku tracování silnice ze Železného Brodu do Semil: elaborat tento pokud se týče obvodu okresu Železnobrodského byl dne 18. záři 1888 okresnímu výboru Železnobrodskému poslán k dalšímu opatření. V obvodu okresu Železnobrodského měří silnice tato 6803m a náklad vypočten na 32. 340 zl. Pro obvod okresu Semilského není elaborát ještě hotov, avšak také se na něm u zemského výboru pracuje.

Jest však pochybno, zdali okres Semilský bude moci tak rychle se stavbou silnice železnobrodské počíti, jelikož má dříve ještě provésti stavbu silnice k Boskovu, Jesennému a Roztokám, kteráž bude též velikého nákladu vyžadovati. Běží o to, aby okres Semilský nebyl příliš přetížen stavbami těchto silnic a aby na poplatníky nebylo příliš veliké ba nesnesitelné břemeno uvaleno, neboť finanční poměry okresního důchodu Semilského nejsou nijak příznivé.

Okresní zastupitelstvo Semilské ukládá

již po 5 roků tamním poplatníkům 40 pct. okres. přirážku a i při této přirážce okresní jeví se v rozpočtu téhož zastupitelstva na rok 1888 schodek 18. 017 zl. 51 kr. Kromě toho má tento okres dluhů 131. 500 zl. rozličným ústavům za poskytnuté půjčky jest to jeden z nejchudších okresů v Čechách - celá daň tam obnáší 35. 588 zl.

Dále způsobila letošní povodeň na tamních pojizerských silnicích značných škod, kteréž as na 10. 000 zl. se páčí a kteréž též okresní důchod Semilský uhraditi má.

Z toho lze seznati, že petici Podkozákovské besedy sotva bude lze ihned vyhověti a také bez výdatné pomoci zemské nelze projekty těchto silnic provésti.

Komise petiční činí návrh:

Sl. sněme, račiž se usnésti: Petice Podkozákovské besedy čís. 360. za bezodkladné vystavení silnice ze Železného Brodu do Semil, přikazuje se zemskému výboru, aby v té příčině pokračoval v dalším řízení.

Die Petitionskommission stellt den Antrag: Der hohe Landtag wolle beschließen:

Die Petition der "Podkozákovská beseda" in Smrč wird dem Landesausschuße zur Fortsetzung der bereits angeleiteten Amtshandlung abgetreten.

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt Jemand das Wort?

Komise navrhuje, by petice byla přikázána zemskému výboru, aby v té příčině pokračoval v dalším řízení.

Die Commission stellt den Antrag, die Petition dem Landesausschuße zur Fortsetzung der bereits eingeleiteten Amtshandlung abzutreten.

Žádám pány, kteří s tímto návrhem souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche diesem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Tím jest denní pořádek vyčerpán.

Die Tagesordnung ist erschöpft.

Ich werde nunmehr die Angelobung der in der heutigen Sitzung verificirten Herren Abgeordneten vornehmen.

Předsevezmu nyní skládáni slibu oněch

pánů poslanců, jichž volba byla dnešního ne verifikována. Žádám, by tito pánové ráčili předstoupiti a aby pak, až jejich

jména budou předvolána, rukou dáním a vyslovením slova,, Slibuji" slib složili.

Ich ersuche die Herren, welche die Angelobung leisten werden, vorzutreten und nachdem ihre Namen werden genannt sein, mir die Hand zu reichen und den Ausdruck "Ich gelobe" auszusprechen.

Sněm. sekretář Höhm (čte): Učiníte co poslancové slib na místě přísahy v ruce nejvyššího maršálka zemského, že chcete Jeho Veličenstvu, císaři pánu věren a jeho poslušen býti, zákony zachovávati a své povinnosti plniti.

Sie werden als Landtagsabgeordneter in die Hand seiner Durchlaucht des Oberstlandmarschalls an Eidesstatt geloben Seiner Majestät dem Kaiser Treue und Gehorsam, Beobachtung der Gesetze und gewissenhafte Erfüllung ihrer Pflichten.

Pan Eabián !

Posl. Fabián: Slibuji.

Sněm. sekr. Höhm. Pan Sajfert. Posl. Sajfert: Slibuji.

Sněm. sekretář Höhm: Pan šlechtic Schütteelsberg.

Posl. šl. Schüttelsberg: Slibuji

Sněm. sekr. Höhm: Pan dr. Tomek. Posl. dr. Tomek: Slibuji.

Nejv. maršálek zemský: Komise školská koná schůzi v pátek, dne 11. ledna, o půl 10. hod. dop.

Die Schulkommission hält Sitzung Freitag um 1/2 10 Uhr Vormittag.

Die Budgetkommission hält Sitzung Freitag, am 11. Jänner, um 10 Uhr Vormittag.

Komise rozpočtová koná schůzi v pátek, dne 11. ledna, o 10. hod. dop.

Příští sezení odbývati se bude v sobotu, dne 12. ledna, o 11. hod. dop.

Nächste Sitzung findet Samstag, den 12. Jänner, um 11 Uhr Vormittag statt.

Denní pořádek jest tento:

I. První čtení zprávy výboru zemského, týkající se jednání jeho sek. vládou o zřízení české akademie věd, slovesnosti a umění v Praze, č. t. CXII.

Druhá čtení několika zpráv a sice:

2.   komise rozpočtové o účetních závěrkách za rok 1887 a sice: musejního fondu stavebního, fondu pro náhrady propinační, fondu pro zvelebení rybářství, nadačního fondu Gerstnerova, a celé řady jiných fondů, č. t. CXI.

3.    pak zpráva komise rozpočtové o vyjádření zemského výboru v příčině podporování založení stálé výstavy a tržnice řemeslnických výrobků v Praze, č. t. CXIV.

a konečně

4.    zpráva komise rozpočtové o petici rady král. hlavního města Prahy v příčině splavnění Vltavy v Praze a stavby silnice pod strání Letenskou, netištená zpráva.

Právě mně bylo sděleno, že komise pro obecní a okresní záležitosti bude odbývati schůzi zítra o 14 hodině.

Es ist mir soeben mitgetheilt worden, das die Commission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten Morgen, um 1/2 4 Uhr Sizzung hält.

Die Tagesordnung der nächsten Sitzung, welche Samstag, um 11 Uhr Vormittag, stattfindet, ist die folgende:

1.     Erste Lesung des Landesausschußberichtes betreffend die Verhandlung mit der k. k. Regierung in Angelegenheit der Errichtung der böhmischen Akademie der Wissenschaften, der Litteratur und Kunst in Prag, Dr. -Nr. CXII.

Zweite Lesungen einiger Commissionsberichte und zwar:

2.   der Budget-Commission über die Rechnungsabsfchlüße pro 1887, bes Museum-Baufonbes und dann einer großer Anzahl anderer Fonde. Dr. -Nr. CXI.

3.   der Budget-Comission über die Aeußerung des Landesausschußes betreffend die Förderung der Errichtung einer ständigen Ausstellung und Markthalle für die gewerblichen Erzeugnisse der Handwerker in Prag, Dr. -Nr. CXIV.

Und endlich

4.    Bericht der Budgetcommission über die Petition des Stadtrathes der königl. Hauptstadt Prag betreffend die Schiffbarmachung des Moldauflußes im Weichbilde der Stadt Prag und den Ausbau der Strasse unter ber Belvederlehne.

Prohlašuji schůzi za ukončenu.

Ich erkläre die Sitzung für geschlossen.

Schůze skončena o 1. hod. 30 min. odp.

Schluß der Sitzung 1 Uhr 30 Min. Nachm.

Adolf svob. pán Leonhardi, verifikátor. Dr. Josef Žalud, verifikátor, V. Teklý, verifikátor.

Praha - Rohlíček & Sievers - Prag.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP