Sobota 6. října 1888

Pan prof. Kvíčala uchýlil se od školního předmětu a zaměřil do říšské rady, zabývaje se mou osobností, že jsem v říšské radě mluvil německy. Však že on mluvil také německy a jest profesorem na české universitě, starším parlamentářem nežli já, takové důvody, taková uvádění, jak se říká, nechytají. Ale tolik jest pravda, že já na tomto slavném sněmu, ani v žádné komisi, ani v Praze, vůbec ani v oblasti království českého veřejně nikdy jsem neužíval jazyka německého.

Nemilo jest mi připomenouti, že při zahájení zemského výboru v 1. sezení za tohoto období zasedacího byl to pan prof. Kvíčala, když bylo zde první slavností zahájení, že užíval jen jazyka německého. (Slyšte !) To nechávám mu na uváženou, jestli od roku 1883 ta jeho matička není v hrobu obrácena; (Hlasy: To jest sprostota !) on jest vůbec zvyklý mluviti jako mluvil předešle, s pravou rozdrážeností, jakoby byl infallibilní. Zapomíná, že není na kathedře na universitě, a že já nejsem jeho žákem a že jím také nechci býti.

Nejvyšší maršálek zem.: Posl. p. prof. Kvíčala žádá za slovo. Dávám mu slovo.

Přís. zem. výb. posl. prof. dr. Kvíčala: Žádal jsem za slovo, ne snad abych na výčitky způsobem skutečně zde neobvyklým pronešené odpověděl. Žádal jsem za slovo jenom, abych dvě faktické opravy přednesl. Nechci uváděti ty četné omyly a nesprávnosti, které v řeči poměrně krátké byly od pana řečníka, jenž právě přede mnou mluvil, o mně proneseny. Omezuji se na tyto dvě faktické opravy a z těch račtež, velectění pánové, posuzovati to ostatní, co bylo řečeno.

Pan dr. Vašatý pravil: Za jeho vedení - totiž za vedení profesora Kvíčaly - vyučuje se již na 300 školách českých němčině. " Myslím, že snad jest tomuto panu poslanci známo aneb by mu mohlo býti známo, že převzato jest vyučování drahému zemskému jazyku na školách českých a to na největší části těch 300 českých škol z doby dřívější, že zemská školní rada o tom rozhodla a že zemské školní radě dle § 6. říš. školního zákona o tom přísluší kompetence. Když výrok p. dra. Vašetého zněl tak, jako by to bylo mým přičiněním se stalo, musím tuto zásluhu odmítnouti od sebe.

Druhá oprava, kterou činím, jest tato: Dr. Vašatý vytkl mně (nevím, kde má na to potvrzeni nějaké), že při slavnostním zahájení zemského výboru v tomto období já jsem užíval jenom výhradně jazyka německého a tímto snad ještě chtěl říci, stal jsem se zrádcem svého národa. On při tom užil výrazu, kteréhož skutečně upřímně lituji; neboť ke své matce, která v hrobě odpočívá, každý člověk má pietu a o takových věcech ten, kdo dostatečně šetrný jest, ani se nezmíní (dr. Vašatý: Propria verba). Já jsem tehdáž několik slov - a to budiž všem pánům, poněvadž jsem nucen to zde prohlásiti, na vědomost dáno, - několik slov pronesl ze zdvořilosti vzhledem k činnosti předešlého školského referenta doktora Volkelta, jak známo, německého poslance. To jest ta vina, to jest ten hřích, kterého jsem se dopustil ! (Dr. Vašatý: Ani slova česky !)

Prof. dr. Kvíčala: Není pravda.

Dr. Vašatý: Přiznáni v měšťanské besedě před 20 poslanci.

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo ?

Verlaugt noch Jemand das Wort:

Jelikož tomu tak není, prohlašuji debatu za ukončenou.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Dávám závěrečné slovo panu zpravodajovi.

Zpravodaj posl. dr. Zátka: Pan dr. Peták proti resoluci, kterou navrhuje rozpočtová komise pod čl. IV., činil jednu výtku formální, ohledně které však již pan prof. Kvíčala konstatoval, že té výtky ve skutečnosti není, poněvadž text tohoto článku byl ode mne opraven. Dále pak namítal v ohledu meritomím, že zakládá se resoluce ta zajisté v účelu komise, aby co možná nejvíce se šetřilo, a činil rozličné výtky proti tak daleko sahající snaze šetřiti, jak se jeví v resoluci navržené.

Pan dr. Peták navrhuje resoluci jiného znění než komise, ale výsledky této resoluce mohly by snad býti tytéž, ne-li lepšími, než té resoluce, kterou navrhuje komise a já tedy prosím, aby tedy zatím bylo ponecháno in suspenso hlasování o odstavci 4. čl. 9. a aby komisi dovoleno bylo pak také zároveň se svým návrhem o resoluci dra. Petáka ohlásiti, zdali trvá na resoluci v odstavci 4. uvedené čili nic.

S vývody pana poslance Adámka já v podstatě úplně souhlasím.

Co týká se pana dra Herolda, kterýžto proti tomu se ohražoval, abych mu ukládal úlohu sestaviti zákon a zde na sněmu tuto osnovu hájiti, tu musím říci, že pan dr. Herold slovům mým dobře neporozuměl. Já se mohu odvolati na stenografický protokol, že toho poslance, o kterém jsem se domníval, že by to bylo jeho věcí, aby osnovu tu vypracoval a na sněm podal, jsem nejmenoval, já jsem ale přidal, že očekávám od takového poslance, a vlastně jsem chtěl říci od poslancův, návrhy zákona, kteří podrobně znají postavení minorit, a mám li se k tomu přiznati, počítám já sama sebe k těm poslancům, kteří by byli povinni takový návrh zákona vypracovati. Já nevím, zdali pan dr. Herold má tu kvalifikaci, poněvadž nežije u prostřed minorit národních a nemůže tedy do podrobna ani všecky poměry, které by se zákonem měly napraviti, ani znáti. Pan dr. Herold mne odkazoval na vládu a na zemský výbor. To jsou instance, od kte-

rých já jednou ve své řeči jsem také žádal, aby předložily takovýto zákon.

Informoval jsem se na příslušném místě, proč vlastně vláda, která má přece značné obtíže s těmito školami, minorit, nepředkládá zákon, kterým by se kořen zla odstranil a bylo mi řečeno následující:

Vláda tvrdí, - a to jest ovšem pravda - že zemskému fondu náleží, aby uhražoval schodek na obecné školství; následkem toho vláda nehodlá nějakou osnovu zákona předložiti, která se týká financí zemských a ponechává úplně zemskému výboru, aby v této věci, která v první řadě se týká fondu zemského, uchopil se sám initiativy.

Zbývá tedy ještě zemský výbor, od kterého by se zajisté právem mohlo žádat, aby předložil takovou [osnovu, ale nevím, jestliže zemský výbor také nebude namítáti, zda-li poměry ty, které takovým zákonem se mají upraviti, důkladně jsou mu známy.

Pan Dr. Herold se táže, jaký jest vlastně účel resoluce, kterou komise v čl. 9. odst. 1. navrhuje, zdali resoluce ta vztahuje se toliko k uhražení nákladu na školy menšin aneb vztahuje-li se vůbec na podmínky, za kterých se mají školy zřizovati a vydržovati.

Pan prof. Dr. Kvíčala dal k této otázce již odpověď, že domnívá se, že tato resoluce vztahuje se toliko na otázku jednu; já však se domnívám, že znění resoluce jest jasné a že nevztahuje se pouze na uhražení nákladu, nýbrž skutečně také na nové ustanovení a na zmírněni oněch příkrých ustanovení, která se týkají zřízení a vydržování škol. Já myslím, že takových pohnůtek k takovým ustanovením novým jest velmí mnoho; vždyť naše platné školní zákony předpokládají vesměs jenom poměry normální, a na základě těchto normálních poměrův ustanovují, jak se má postupovati při zřizování tříd. Ale pánové, takovéto poměry normální obyčejně nejsou při školách menšin. Ráčíte snad věděti, že jest zvykem takové školy otvírati o novém roce; tu pak již velmi mnoho dětí jest zapsáno na škole veřejné.

Přijde druhý školní rady rok a výsledek zápisu tohoto druhého školního roku jest mnohem znamenitější než prvního roku.

Poněvadž ale škola nemůže se zříditi,

leda na základě tříletého průměru, pak se stává, že nejméně 3 léta takovéto obtíže a svízele, jako zde včerejšího dne obšírně byly označeny, se objevují.

Pan Dr. Herold tvrdil, že finanční důvody obyčejně nerozhodují v obcích, které mají zříditi Školy pro menšiny.

Že jsou to důvody jiné, tomu já úplně přisvědčuji, a nejedná se tedy o vyvrácení důvodů, které byly činěny, ale tyto fiinanční poměry slouží za záminku a jedná se jen o to, aby tato záminka byla vzata.

Co se týká sporu o němčinu, těší mne, že pan Dr. Herold úplně souhlasí s tím rozlišováním, které také činím, že totiž rozdíl činí mezi skutečnou a domýšlenou potřebou.

Nejsem odborníkem, abych mohl rozhodovati, zdali možno, či nemožno, jak pan Dr. Herold tvrdí, na obecné Škole druhému jazyku se naučiti.

Domnívám se, že to záleží velice mnoho na methodě, a mohu ze své zkušenosti říci, že jsem se přesvědčil, že děti české na obecné škole Budějovické německy se naučily, a slyšel jsem při zkouškách plynně německy je mluviti. Co se týče reformy zákonů Školních ve směru samosprávném, na které pan Dr. Herold naléhá, také v tom ohledů mezi ním a mnou není odporu nižádného.

Pan dr. Vašatý mně pokládá za zlé, že jsem žádal, aby po kritice, kterou pronesl, také oznámil prostředky opravní. Já myslím, že jsem k tomu byl oprávněn; když někdo haní a tvrdí: To všechno, co vy činíte, jest špatné, - mělo by se předpokládati, že ten, kdo haní, ví, jak by se to mělo lépe činiti.

Většina to neví, vždyť by ona jednala lépe, když by jí prostředky a cesty známy byly. Tedy od většiny není možno očekávati návrhů nových a já musím na tom státi, aby ctěná menšina, která tak přísnou kritiku provozuje, ukázala cesty jiné a nové.

Bylo nám namítáno, že veškery ty návrhy, které ctěná menšina činí, se odmítají, a já v skutku některé ty návrhy, které jsem si dovolil nazvati odvážnými a dobrodružnými, ve své řeči jsem odmítl. Ale pokud já znám smýšlení ctěné většiny slavného sněmu, mohu určitě říci, že budou-li návrhy ctěné menšiny takové, že se bude moci od nich s důvodem oče-

kávati, že nastane nějaké zlepšení naší situace politické, pak milerádi o těch návrzích budeme jednati, neboť my se nedáváme vésti důvody osobními, nýbrž věcnými. (Výborně!)

Nejvyšší maršálek zemský: Přejdeme k hlasování o položkách, o kterýžto se rokovalo. Pan zpravodaj k tomu poukázal, že se mu zdá býti žádoucno, aby o odstavci 4. článku IX. ještě bylo hlasování vyhraženo, poněvadž s tímto odstavcem souvisí návrh, který byl podán panem Drem. Petákem a poněvadž má za to, že budžetní komise v této záležitosti bude ochotna podati zvláštní návrh.

Nevidím překážky, proč by se tomuto přání nevyhovělo, a míním tedy nyní dát hlasovati o položkách, o kterých se jednalo, vyjma dotýčný článek.

Bude se tedy hlasovati o kapitole 8. titulu 1.,, Potřeby, " o kapitole 8. titulu 1. "Úhrady, " pak o článku IX. odstavcích 1., 2, 3., 5. a 6. "Vyřízení" a hlasování o odstavci 4. se vyhražuje až rozpočtová komise podá zprávu o návrhu na resoluci, jež byla podána panem drem. Petákem.

Der Herr Berichterstatter hat angeregt, dass der Absatz 4 des Artikels IX. der Erledigung noch nicht zur Abstimmung gelange, weil mit demselben der Antrag im Zusammenhange steht, welchen der Herr Abgeordnete Dr. Peták gestellt hat und dem er in der Form einer Resolution Ausdruck gegeben hat.

Ich sehe kein Hindernis, diesem Wunsche zu willfahren und werde demnach die Abstimmung einleiten über alle gegenwärtig in Verhandlung gestandenen Positionen mit Ausnahme dieses Punktes.

Es wird demnach abgestimmt werden über das Kapitel 8 Titel 1 des Erfordernisses, über Kapitel 8 Titel 1 der Bedeckung und über die Absätze 1, 2, 3, 5 und 6 des Artikels IX. der Erledigung.

Die Abstimmung über den Absatz 4 wird vorbehalten bis nach der in Aussicht gestellten Berichterstattung des Budgetausschußes über über den Antrag des Abg. Dr. Peták.

Wird gegen diese Art der Abstimmung eine Einwendung erhoben?

Činí se námitka proti tomuto způsobu hlasování?

Jelikož tomu tak není, žádám pány, kteří s řečenými položkami souhlasí, by vydzvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche mit den

erwähnten Positionen übereinstimmen, die Hand zu erheben.

Jsou přijaty.

Sie sind angenommen.

Přikročím nyní k ukončeni sezeni.

Ich werde nunmehr zum Schlusse der Sitzung schreiten.

Komise rozpočtová koná schůzi dnešního dne po sezeni sněmu.

Die Budgetkommission halt Sitzung heute nach der Hanssitzung.

Die Kommission für Bezirks- und Gemeindeaugelegenheiten hält Sitzung Montag um 9 Uhr Vormittag.

Komise pro záležitosti okresní a obecní koná schůzi v pondělí 8. října o 9 hod před polednem.

Komise školní koná schůzi v pondělí 8. října o 1/2, 10 hod.

Die Schulkommission hält Sitzung Montag den 8. Oktober um halb zehn Uhr Vorm.

Die Volkswirthschastskommission hält Sitzung Dienstag den 9. Oktober um 10 Uhr.

Komise národohospodářská koná schůzi dne 9. října 10 hod.

Komise petiční koná schůzi v pondělí dne 8. října o 6. hod. odpoledne.

Die Petitionskommission hält Sitzung Montag den 8. October um 6 Uhr Nachm.

Příští sezení bude se odbývati v pondělí dne 8. října o 11. hod. dopoledne.

Die nächste Sitzung findet Montag den 8. Oktober um 11. Uhr Vorm. statt.

Denní pořádek bude následující:

Pokračování v druhém čtení zprávy rozpočtové komise o rozpočtu zemském na rol 1889, č. sn. 184, č. t. LXXI.

Po případě, pakli ještě zbude čas, kladu na denní pořádek tohoto sezení následující předměty, a sice:

Druhé čtení několika zpráv komisí a to:

2.   komise školské o vládní předloze v příčině odměny za vyučování náboženství na veřejných školách obecných, č. t. XCIV.

3.     komise rozpočtové o zprávě výboru zemského s novelou k zemskému zákonu ze dne 7. června 1888 č. 45 z. z. v příčině prodloužení stavební doby k upravení tak zvaného Saubachu do konce roku 1889, č. t. LXXXV.

4.     komise rozpočtové o zprávě výboru zemského, kterou se předkládá osnova zákona

v příčině úpravy řeky Chrudimky s přítokem Novohradkou, č. t. LXXXVI.

5.     komise pro stavební řád v příčině osnovy stavebního řádu pro království České, vyjímajíc obce, pro které platí stavební řád ze dne 10. dubna 1886 č. 40 z. z., čís. tisk.

LXXXIII.

6.     komise o návrhu výboru zemského vzhledem české akademie věd, slovesnosti a umění, č. t. XCII.

7.     komise pro záležitosti pracoven donucovacích v příčině polepšovny v Kostomlatech a donucovacích pracoven v Praze a Pardubicích, č. t. LXXXI.

Die Tagesordnung der nächsten Sitzung ist die folgende:

Fortsetzung der zweiten Lesung des Berichtes der Budget-Commission über den Landesvoranschlag für das Jahr 1889, L. -Z. 3. 184, Dr... Nr. LXXI.

Eventuell setze ich noch folgende Gegenstände auf die Tagesordnung und zwar die zweite Lesung einiger Commissionsberichte, nämlich:

2.   der Schulkommission über die Regierungsvorlage betreffend die Entlohnung des Religionsunterrichtes an den öffentlichen Bolksschuten, Dr. -Rr. XCIV.

3.     der. Budgetkommission über den Bericht des Landesausschußes mit der Novelle zum Landesgesetze vom 7. Juni 1888 Nr. 45 L. -G. Bl. betreffend die Verlängerung der Bauzeit zur Regulirung des Saubaches bis Ende 1889, Dr. -Nr. LXXXV.

4.     der Budgetkommission über den Bericht des Landesausschusßes mit dem Entwurfe eines Gesetzes betreffend die Regulirung des Chrudimkaflußes mit dem Zuflusse Novohradka, Dr. -Nr. LXXXVI.

5.    der Kommission für die Bauordnung betreffend den Entwurf der Bauordnung für bas Königreich Böhmen mit Ausschluß jener Gemeinden, für welche die Bauordnung vom 10. April 1886 Nr. 40, L. -G. -Bl. gilt, Dr. -Nr. LXXXIII.

6.     der Kommission über den Antrag des Landesansfchujjes betreffs der böhmischen Akademie der Wissenschaften, der Litteratur und Kunst, Dr. -Nr. XCII.

7.    der Kommission für die Angelegenheiten der Zwangsarbeitshauser betreffend die Besserungsanstalt in Kostenblatt und die Zwangsarbeitshäuser in Prag und Pardubitz, Dr. -Nr. LXXXI.

Ich erkläre die Sitzung für geschlossen.

Prohlašuji schůzi za ukončena. (Sezení skončeno o 3. hod. 45 min. odp. )

(Schluß der Sitzung um 3 Uhr 45 Mm. Nachm. )

J. Vraný, verifikátor.

Jan hrabě Lažanský, verifikátor.

A. J. Effmert, verifikátor.

Praha. - Rohlíček & Sievera. - Prag.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP