Úterý 2. října 1888

Der nächste Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Commissien für Angelegenheiten der Hypothekenbank über den Landesausschußbericht, mit welchem die Note des k. k. Statthalterei-Prasidiums über die erfolgte Allerhöchste Bestätigung des neuen Statutes der Hypothekenbank des Königreiches Böhmen mitgetheilt wurde; ungedruckt, Ldtg. 3 175.

Dávám slovo panu zpravodaji dru. Černému.

Zpravodaj posl. dr. Černý: Slavný sněme ! Zmíněnou notou praesidialni oznámilo vysoké o. k. místodržitelství, že statut hypoteční banky došel nejvyššího schválení. Takovýmto způsobem ukončeno jest jednání, které více než 6 roků času vyžadovalo a banka jest tudiž postavena opět na půdu pevnou v ten způsob, jak podle dosavadního rozvoje věci bylo žádoucno. Zároveň sdělilo také vysoké o. k. místodržitelství, že z nařízení ministerstva má vysloviti, že trvá vysoká vláda na tom, že zvláštní výhody a úchylky od

obecných zákonů při osvobození od daní ze příjmů a z kuponů i vydaných zástavních listů hypoteční banky propůjčeny jsou bance této jen s výhradou pozdějších změn cestou zákonodárství říšského, neb, kdyby se potřeba jich objevila, za příčinou modifikace statutu.

V té věci již slavný sněm opětovanými resolucemi se vyslovil, že trvá při tom právním názorku, že tyto výhody a úchylky od obecních zákonů byly propůjčeny bance trvale, poněvadž ihned, když se zakládala banka hypoteční, nebyl by mohl sněm nikdy vstoupiti s rukojemstvím země v závazek za hypoteční banku, kdyby nebyl měl pevnou naději, že výhody, které bance se mají dostati, bez slyšení sněmu nebudou odvolány. Vysoká vláda prohlašuje, že nejedná se nikterak o to, aby tyto výhody byly nějak zkracovány aneb změněny, avšak dovozuje z prvotního nejvyššího rozhodnutí, kterým ochota povolení hypoteční banky byla zaručena a kterým tenkráte výhrada eventuelních změn cestou zákonodárství byla položena, že skutečně i dále tato výhrada trvá, jak bylo později, když statut hypoteční banky byl schválen, vyhlášeno také říšským zákonem, dovozuje, že vyhláška učiněná od dotyčných ministerstev, kterými nejvyšší schválení uvedeno ve známosť, jest jediným právním pramenem, z kterého hypoteční banka toto odvození může odvoditi; a vyslovuje tudíž názor, že nesrovnává se v tom s přesvědčením vysloveným od slavného sněmu.

Komise sněmovní uvažovala věc tuto pečlivě a navrhla ovšem a nemohla ovšem se své strany nabyti jiného přesvědčení, než které slavný sněm již v opětných resolucích byl vyslovil, zejména proto, poněvadž nepokládá vyhlášku ministerstva za jediný právní pramen těchto osvobození pro hypoteční banku, nýbrž za právní pramen těchto osvobození pokládá právě ono nejvyšší rozhodnutí, kterým tato osvobození bance byla udělena.

Jest pravda, že v prvotním přípisu a sdělení nejvyššího rozhodnutí, ještě dříve než banka byla usnešena, bylo takovéto vyhražení položeno, avšak v onom sděleni nejvyššího rozhodnutí ze dne 4 srpna, kterým konečné zřízení banky bylo schváleno, nebylo o těchto vyhraženích více řeči a to bylo právě důvodem, Že slavný sněm povždy se domníval a dosud se do-

mnívá i v resoluci ještě loňského roku vynesené, že tyto výhody a osvobození jsou bance trvale propůjčeny.

Na základě toho navrhuje komise sněmovní:

Slavný sněme, račiž se usnésti takto: Zpráva zemského výboru č. 53 sněm. z r. 1888 č. t. V III. i nota praesidia c. k. místodržitelství ze dne 2. srpna 1888 č. 6 418 s touto zprávou předložená béřou se na vědomí, sněm však trvá při právním svém názoru vysloveném v resoluci, kterou v příčině výhod a výjimek z obecných zákonů hypoteční bance království českého propůjčených učinil ve svém sezení ze dne 18. ledna 1888.

Die Commission beantragt: Der hohe Landtag Wolle beschließen: Der Bericht des Landesausschußes Ldtg. Zahl 53 anni 1888 Druck Z. VIII., so Wie die mit diesem Berichte vorgelegte Note des k. k. Statthaltereiprasidiums vom 2. August 1888 Z 6418 werden zur Kenntnis genommen, wobei der Landtag auf seiner Rechtsanschauung, welche er in der inder Sitzung v. 13. Jan. 1888 gefaßten Resolution, betreffend die der Hypothelenbank des Königreiches Böhmen zugestandenen Begünstigungen und Ausnahmen von den allgemeinen Gesetzen, zum Ausdrucke gebracht hat, beharrt.

Náměstek nejv. maršálka z. dr. Šolc: Žádá někdo za slovo?

Verlangt Jemand das Wort ?

Žádám pány, kteří s tímto návrhem souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Ferren, welche dem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Návrh se přijímá.

Der Antrag ist angenommen.

Druhé čtení zprávy školské komise o žádosti obce Borku v okresu Rokycanském za vřadění obce Borecké z II. do IV. třídy platu školního. Netištěná zpráva č. sn. 163.

Zweite Lesung des Berichtes der Schulkommission über das Gesuch der Gemeinde Borek, Bezirk Rokycan, um Einreihung der Gemeinde Borek aus der II. in die IV. Schulgeldklasse; ungedruckt, Ldtg. Z. 163. Referent ist der Herr Abg. Dr. Peták.

Zpravodaj dr. Peták: Slavný sněme!

Obec Borecká jest přiškolena do školní obce Rokycanské, která jest v druhé třídě platu školního.

Tato obec žádá, aby byla vřaděna do čtvrté třídy a odvolává se zejména k tomu, že poplatníci jsou vesměs jen dělníci, že vyjímaje jediného rolníka ostatní obyvatelé náleží ku i třídě výhradně nádennické, zejména, že hledají své živobytí v práci na Mirošovských horách, jakož i v Rokycanech nádennickou práci. Dále uvádí se, že i jmění žádného tam není, jelikož celková daň obnáší 620 zl. 30 kr., jelikož připadá na Rokycany 215 zl. 27 kr.

Dále se připomíná k žádosti, že, ačkoli více než polovice vždy jest osvobozena od školného, i ta částka, která zůstává po tomto osvobození, nebývá zaplacena, že i když se exekuce vede, exekuce ta nebývá s výsledkem spojena. Náklad celkem, kterého vyžaduje obecní správa, obnášel v létech 1885 221zl. 40kr., v r. 1886 229 zl. 71 kr. a v r. 1887 228 zl. 63 kr. Školou povinných dětí bylo v r. 1885 88, v r. 1886 92, v r. 1887 92.

Školská komise uvažujíc tyto důvody a předpokládajíc, že všechny tyto důvody zakládají se na pravdě, má za to, že jest tato žádosť velice odůvodněna. Avšak berouc zřetel k tomu, že vřadění to státi se má zemskou školní radou a sice na základě § 16. zákona z r. 1873, činí slavnému sněmu tento návrh: Žádosť obce Borecké, aby vřaděna byla z druhé do čtvrté třídy školní, odstupuje se cís. král. vládě k příznivému vyřízení.

Die Petition der Gemeinde Borek, Bezirk Rokycan de praes. 11. September 1888 Nr. 46 um Einreihung aus der zweiten in die vierte Schulgeldklasse wird der k. k. Regierung zur günstigen Erledigung abgetreten.

Náměstek nejv. maršálka z. dr. Šolc Žádá někdo za slovo?

Verlangt Jemand das Wort ?

Žádám pány, kteří souhlasí s návrhem, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche mit dem Antrage übereinstimmen, die Hand zu erheben.

Návrh se přijímá.

Der Antrag ist angenommen.

Druhé čtení zprávy komise školské o Žádosti místní školní rady a sboru učitelského v Popovi cích, by

školní obec Popovická vřaděna byla do I. třídy platů učitelských; netištěno č. 164. sněm.

Zweite Lesung des Berichtes der Schulkommission über das Gesuch des Ortsschulrathes und des Lehrkörpers in Popovic um Einreihung der Schulgemeinde Popovic in die I. Lehrergehaltsklasse; ungedruckter Bericht, Ldtg. Z. 164.

Týž pan referent.

Ref. dr. Peták: Místní školní rada v Popovicích jakož i sbor učitelský v Popovicích podali žádosť, aby škola Popovická byla vřaděna do první třídy platu učitelského a v žádosti své odvolávají se se zřetelem k počtu obyvatelstva potom na drahotní poměry k tomu, že žádosť tato se zřetelem na ustanovení zákona z r. 1875 jest odůvodněna.

I školská komise nemohla zapříti, že by se zřetelem na skutečné poměry, jakož i na ustanovení zákona z 19. prosince 1875 žádost tato zasloužila povšimnutí. Avšak školská komise, hledíc k tomu, že počet školních obci, jaký jest ustanoven zákonem ze dne 19. prosince 1875, dle zprávy o národním školství zemského výboru jest vyčerpán, jakož i že dosud nestala se žádná změna zákonem, jímž by počet těchto školních obcí byl rozmnožen, jest toho náhledu, že nemůže se žádosti této pro tentokráte vyhověti a činí následující návrh:

O žádosti místní školní rady a sboru učitelského v Popovicích č. 29, by školní obec Popovice vřaděna byla do L třídy platů učitelských, přechází se pro tentokráte k dennímu pořádku.

lieber die Peittion des Ortsschulrathes und Lehrkörpers in Popovic Z. 29 um Einreihung der Schulgemeinde Popovic in die I. Lehrergehaltsklasse ist dermal zur Tagesordnung überzugehen.

Náměstek nejv. maršálka z. dr. Šolc: Žádá někdo za slovo?

Verlangt Jemand das Wort?

Žádám pány, kteří souhlasí s návrhem komise, aby vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche für den Antrag sind, die Hand zu erheben.

Návrh se přijímá.

Der Antrag ist angenommen.

Poslední předmět denního pořádku

jest druhé čtení zprávy komise petiční o peticích v příčině zemského pojišťovacího fondu zřízeného na památku 40tiletého panovaní Jeho cis. a král. Apoštolského Veličenstva; netišt. zpr. č. sn. 179.

Zweite Lesung des Berichtes der Petitions-Commission über Petition, betreffend den zur Feier der 40jährigen Regierung Seiner kais. und königlichen Apostolischen Majestät gegründeten Landesversicherungsfond; ungedruckt, Ldtg. Z. 179.

Referentem jest pan poslanec dr. Naxera; dávám jemu slovo.

Zpravodaj poslanec dr. Naxera: Sl. sněme! Petice měštansko řemeslnické besedy a živnostenských společenstev v Rakovníku, živnostenských společenstev v Říčanech, řemeslnických besed v Plzni, Kouřími, Sadské, Hoře Kutné, Pardubicích, Roudnici n. L., Příbrami, živnostenských společenstev v Netvořícich, Kouřimi, Pardubicích, Jílovém, Náchodě, Ledči, domáhají se toho, aby se při zemském fondu pojišťovacím, jenž na památku 40tiletého panování Jeho cís. a král. apoštolského Veličenstva zřízen jest, provedlo také pojišťování živnostníků k práci neschopných a zejména i řemeslníků samostatných.

Petice řemeslnicko-živnostenské besedy a společenstev živnostenských a řemeslnických v Klatovech žádá pak, aby fond pojišťovací vztahoval se také na dělnictvu živnostenské a řemeslnické, domnívajíc se, že dělnictvo toto nemá býti účastno tohoto ústavu zaopatřovacího.

Komise vzavši petice v úvahu, přihlížela nejprvé k usnešením sněmovním, jež se ve věci té stala; v XXVI. sezení českého sněmu dne 18. ledna 1888 odbývaném, podala komise pro zemský fond pojišťovací zprávu o návrhu zemského výboru v příčině oslavy 40tiletého panovaní Jeho cis. a král. apoštolského Veličenstva a byl přijat návrh její tohoto obsahu:

Sněm království českého zřídí na památku 40tiletého panování Jeho cís. a král. Apoštolského Veličenstva zemský fond pojišťovací, při kterém dělníci a Čeleď budou moci pro případ stáří, předčasné invalidity neb smrti buď sami se pojišťovati neb zaměstnateli svými pojišťováni býti. Předmětem pojištěni může býti buď jistý doživotní důchod neb určitý kapitál.

Ve zprávě komise bylo dáno patřičného vykladu o tom, jak má býti rozuměno výrazu "dělníci. "

Praviť zpráva výslovně: "Za to však vyslovila se komise jednohlasné proto, aby dělníky, kterým pojištění má se dostati, rozuměn se nejen dělníci při živnostech a řemeslech, nýbrž také dělníci zaměstnaní v továrnách a při hospodářství. "

Vzhledem k této direktivě, které se dostalo slav. zemskému výboru, není pochybnosti, že v dotyčném organisačním návrhu, kterýž od tohoto zemského výboru vypracován býti má, k dělnictvu živnostenskému a řemeslnickému přihlíženo bude, jak si toho petice živnostensko-řemeslnické besedy a společenstev živnostenských a řemeslnických v Klatovech přeje.

Než i k tomu, co žádají ostatní petice, aby totiž při zemském pojištovacím fondu provedeno bylo také pojišťování živnostníků ku práci neschopných a zejména i také řemeslníků samostatných, bylo hleděno v vzpomenuté zprávě sněmovní komise a v usnešení sněmovním.

Komise ta uchýlila se od dotyčných návrhů zemského výboru, že uznala toho potřebu, aby do pojišťování mimo dělníky fabriční, řemeslné a hospodářské byli pojati také malí řemeslníci a odůvodnila úchylku tím, že nelze zneuznati, že malý samostatný živnostník, pracující často sám, neb š jedním pomocníkem, není méně nouzi vydán, nemůže-li již pro stáři pracovati a vyhovovati změnam vkusu, nežli dělník tovarní, který má často již za doby plné síly pracovní lepší postavení, nežli mnohý chudý samostatný řemeslník a potřebuje pak také tím spíše pomoci, protože dle zákona zřízené ústavy pro pojišťování na případ nemoci a úrazu k němu nehledí.

Učinila pak komise v příčině té návrh, jenž byl slavným sněmem přijat:

"Zemskému výboru se uklada, aby vzal v úvahu, zda-li a jakým způsobem by se při témž fondu (pojišťovacím), dalo provésti také pojišťování malých živnostníků. "

Petice, o které se jedná, opírají se celkem o tytéž důvody, jež přivedeny byly ve zpravě komisní shora vzpomenuté a dokládají se také usnešením sněmovním v 14, sezení dne 10. ledna 1887 učiněným p petici výboru všeobecného řemeslnic-

kého sjezdu v Jičíně, aby zavedeno bylo zákonem nucené pojišťovaní samostatných řemeslníků pro případ stáři a trvalé neschopnosti ku práci pod správou výboru zemského, jež podle usnešení sněmovního byla postoupena výboru zemskému a c. k. vládě k náležitému uvážení.

Komise petiční, přistupujíc k důvodům vyloženým v peticích a vysloveným také ve zpravě loňské sněmovní komise činí návrh:

Slavný sněme, račiž se usnésti: Petice měšťanské řemeslnické besedy a živnostenstev v Rakovníku, řemeslnických besed v Plzni, v Kouřimi, v Sadské, v Hoře Kutné, Pardubicích, Roudnici n. L., Příbrami, v Klatovech, živnostenských společenstev v Netvořicích, v Kouřimi, Pardubicích, Jílovém, Náchodě, Ledči, v Klatovech odevzdávají se zemskému výboru, aby vykonávaje usnešení slavného sněmu v XXVI sezení českého sněmu dne 18. ledna 1888 učiněné v příčině zemského pojišťovacího fondu císaře Františka Josefa I. k peticím těm náležitý zřetel vzal.

Der hohe Landtag wolle beschließen: Die Petitionen des Handwertergeselligkeitsvereines und der Gewerbegenossenschaften in Rakonitz, der Handwerkergeselligkeitsvereine in Pilsen, Kouřim, Sadská, Kuttenberg, Pardubitz, Roudnic, Příbram, Klattau u. der Gewerbegenossenschaften in Netwořitz, Kouřim, Pardubic, Eule, Nachod, Ledeč, Klattau werden dem Landesausschuße übergeben mit der Weisung, dass er beim Vollzuge des in der XXVI. Sitzung am 18. Jänner 1888 rücksichtlich des Kaiser Franz Josef I. Landesversicherungsfondes gefassten Landtagsbeschlusses dieselben gebührend würdige.

Nám nejv. maršálka zem. dr. Šolc: Žádá někdo za slovo?

Verlangt Jemand das Wort?

Komise navrhuje, aby petice byly odevzdány zemskému výboru, aby k nim náležitý zřetel vzal.

Die Kommission beantragt, die Petitionen dem Landesausschusse zur gebührenden Berücksichtigung zu überweisen.

Žádám pány, kteří souhlasí s návrhem tím, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche mit diesem Antrage übereinstimmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Ukončím sezení a oznámím, které komisse budou se odbývati.

Komise rozpočtová koná schůzi dnes, dne 2. října po sezení sněmu v knihovně.

Die Budgetkommission halt Sitzung heute, am 2. Oktober 1888 nach der Landtagssitzung in der Bibliothek.

Komisse pro českou akademii koná schůzi dnes dne 2. října 1888 po sezení sněmu v místnosti č. III. v přízemí.

Die Kommission für die böhm. Akademie halt Sitzung heute, am 2. Oktober, nach der Landtagssitzung im Lokale Nr. III. Parterre.

Komisse národohospodářská koná schůzi dnes, dne 2. října, po sezeni v místnosti odboru č. VIII. zemského výboru.

Die volkswirthschaftliche Kommission halt Sitzung heute, am 2. Oktober, nach der Landtagssitzung in dem Lokale des LandesausschußDepartements Nr. VIII.

Komisse pro obecní statek koná schůzi dnes po sezeni sněmu v místnosti č. III. v přízemí.

Die Kommission für das Gemeindegut hält Sitzung heute am 2. Oktober nach der Landtagssitzung im Lokale Nr. In. Parterre.

Komisse pro předlohy komasační koná schůzi ve středu dne 3. října o 9. hodině v místnosti č. III. v přízemí.

Die Kommission für die die Kommassationsvorlagen halt Sitzung Mittwoch, am 3. Oktober, um 9 Uhr Vormittags im Lokale III. Parterre.

Komisse pro záležitosti okresní a obecní koná schůzi ve středu, dne 3. října o 9. hod. dopol. v místnosti č. I. v přízemí.

Die Kommission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten hält Sitzung Mittwoch, den 3. Oktober, um 9 Uhr Vormittags im Lokale Nr. I. Parterre.

Komisse pro záležitosti hypoteční banky koná schůzi ve středu, dne 3. října o 9. hodině v místnostech hypoteční banky.

Die Kommission für die Angelegenheiten der Hypothekenbank halt Sitzung Mittwoch den 3. Oktober um 9 Uhr Vormittag im Lokale der Hypothekenbank.

Die Tagesordnung der morgigen Sitzung am 3. Oktober 1888 ist folgende:

Erste Lesung des Landesausschußberichtes in Angelegenheit des Entwurfes einer neuen Gemeindeordnung für die Stadt Reichenberg, Ldtg. =Z. 191, Dr. LXXV.

2. Bericht des Landesausschußes betreffend die Be-

schränkung der Freitheilbarkeit von Bauerngründen, L. =Z. 190. Dr. LXXIV.

Dann zweite Lesungen einiger Kommissionsberichte und zwar;

3. Der Petitions=Commission über die Petition des.

"Český klub velocipedistů"

in Smichov, betreffend die

Ergänzung der Strassenpolizeiordnung für das Königreich Böhmen, durch Vorschriften über das Velocipedfahren. Ldtg. =Z. 183, Dr. LXX. (Veselosť).

4.     Der Petitionskommission über die Petition des Bezirksausschußes in Königinhof um Erwirkung der Verfügung, daß dem Herumziehen der Zigeuner im ganzen Lande ein Ende gemacht werbe. Ungedr. Ldtg. =Z. 201. (Veselosť).

5.   Der Petitions-Commission über die Petition des Gemeindevorstandes in Opočná um Schutzgewährung in Angelegenheit des Armenfondes daselbst. Ungedr. Ldtg. = Zahl 178.

6.   Der Commission für Bezirks= und Gemeindeangelegenheiten über die Petition der Gemeinde Deutsch= Thomaschlag um Ausscheidung aus dem Gerichts= und politischen Bezirke Plan und um Zutheilung; um Gerichte= und politischen Bezirke Tepl. Ungedr., Ldtg. =Z. 194.

7.   Der Commission für Bezirks= und Gemeindeangelegenheiten über den Landesausschußbericht betreffend die Petitionen der Marktgemeinde Weckelsdorf und 8 umliegender Gemeinden um Errichtung eines Bezirksgerichtes in Wckelsdorf, sowie die Petitionen der Stadtgemeinde Starkstadt und 8 anderer Gemeinden um Errichtung eines Bezirksgerichtes mit dem Amtssitze in Starkstadt. Ungedr., Ldtg. =Z. 173.

8.     Der Commission für Bezirks= und Gemeindeangelegenheiten über das Gesuch der Gemeinde Chroustkov (Bezirk Kuttenberg) um Ttrennung in zwei Gemeinden. Ungedr., Ldtg. =Z. 174.

9.     Der Commission für Bezirks= und Gemeindeangelegenheiten über das Gesuch der Gemeinde Zvířetic, Bezirk Netolic, um Trennung in zwei selbstständige Gemeinden und zwar: Zvířetic und Sedlovic Ungedr. Ldtg. =Z. 195.

10.   Der Commission für Angelegenheiten der Hypothekenbank betreffend die Ernennung des Dr. Johann Groß zum ständigen rechtskundigen Direktor dieser Bank und die Genehmigung des Entwurfes des Dienstvertrages. Ungedr., Ldtg. =Z. 204.

11.   Wahl eines unbefoldeten Direktors der Hypothekenbank des Königreiches Böhmen seitens der Curie ber Städte und Industrialorte und Wahl von 6 Ersatzmännern der unbesoldeten Direktoren dieser Bank.

Ich erlaube mir zu bemerken, dass die Wahl durch Namensaufruf erfolgen wird.

Denní pořádek sezení, které se odbývati bude dne 3. října o 11. hodině dop. 1. První čtení zprávy výboru zemského o

osnově nového obecního řádu pro město Liherec, č. sn. 191, tisk. LXXV.

2.    Zpráva výboru zemského v příčině obmezení volné dělitelnosti pozemků, č. sn. 190, tisk. LXXII.

Druhé čtení několika zpráv komissí a sice:

3.   Komise petiční o žádosti českého klubu velocipedistů na Smíchově v příčině doplnění silničního řádu pro království České předpisy o jízdě na velocipedu., č. sn. 183, tisk. LXX.

4.     Komise petiční o petici okresního výboru ve Dvoře Králové, aby vymoženo bylo, by konec učiněn byl tažením cikánův po celé zemi, netišt., č. sn. 201.

5.    Komise petiční o petici starostenstva obce Opočné za ochranu v záležitosti tamního fondu chudinského, netišt., č. sn. 178.

6.   Komise pro záležitosti okresní a obecní o peticí obce Německých Domasloviček za vyloučení ze soudního a politického okresu Slánského a za přidělení ku soudnímu a politickému okresu Teplskému, netišt. č. sn. 194.

7.   Komise pro záležitosti okresní a obecní o zprávě výboru zemského o peticích městyse Teplice a osmi okolních obcí za zřízení okresního soudu se sídlem v Teplici, pak o peticích

města Stárkova a osmi jiných obcí za zřízení okresního soudu se sídlem v Stárkově, netišt. č. sn. 173.

8.   Komise pro záležitosti okresní a obecní o žádosti obce Chroustkova (okres Kutná Hora) za rozloučení ve dvě obce, netišt. č. sn. 174.

9.   Komise pro záležitosti okresní a obecní o žádosti obce Zvířetické, okres Netolický, za rozloučení ve dvě obce samostatné obce: Zvířetice a Sedlovice, netišt., č. sn. 195.

10.   Komise pro záležitosti hypoteční banky v příčině jmenování dra. Jana Grosse stálým práv znalým ředitelem této banky a schválení osnovy služební smlouvy, netišt., č. sn. 204.

11.     Volba neplaceného ředitele hypoteční banky království Českého, se strany kurie měst a průmyslových míst a volba 6 náhradníků neplacených řiditelů téže banky.

Dovoluji si oznámiti, že volba se bude díti vyvoláváním jmen.

Schůze je skončena.

Die Sitzung ist geschlossen.

(Sezení skončeno o 1. hod. 20 min. odp. )

(Schluß der Sitzung um 1 Uhr 20 Min. Nachm. )

Jan hrabě Lažanský, verifikátor.

J. Vraný, verifikátor.

A. J. Effmert, verifikátor.

Praha. - Rohlíček & Sievers. - Prag.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP