Sobota 22. září 1888

Komise přistoupila ve všem k náhledu zemského výboru a prohlásila se, že uznává důvody obce Dobřív pro vyloučení z okresu zbirovského a připojení k okresu rokycanskému i v ohledu komunikačním i v ohledu hospodářském. Avšak co se týče právního přesvědčeni, pokud se týče převzetí částky dluhu, tu vyslovila přesvědčeni jiné, a sice to, že obec Dobřív, bude-li jí vyloučeni povoleno, jest povinna přispívati k zaplacení dluhů okresních, které v čase, kdy obec bude vyloučena, budou ještě nezaplaceny. Vysoké místodržitelství žádalo sice jen, aby obec byla povinna přispívati na zaplacení státních záloh, avšak komise shledala, že okres Zbirovský nemá pouze dluh, jehož právní důvod jest státní záloha v roce 1872 poskytnutá, nýbrž že má ještě jiné dluhy, a sice: do městské spořitelny pražské 10. 000 zlatých, do záložny zbirovské 9. 000 zl. a fondu nemocničnímu 4. 000 zl.

Obec Dobřívská v žádosti Hořovického okresního hejtmanství vyslovila svou ochotu, že chce přispívati na zaplacení státních záloh v částce 35. 000 zl., avšak o dluzích ostatních, o dluzích, které okres má u spořitelny Pražské, u záložny Zbirovské a u fondu nemocničního, nebylo v obecním zastupitelstvu Dobřivském učiněno žádného usnešení; poněvadž ale vůči tomu, že komise pro okresní a obecni záležitosti vyslovila své právní přesvědčení, že obec, která se vylučuje ze svazku dosavadního a přiděluje do jiného soudního svazku, jest povinna aliquotní částkou dle poměru svých přímých daní na splaceni výloh dosavadního svazku okresního přispívati, obec Dobřivská usnešení učinila ohledně pouze jedné částky, tedy uznala komise, že jednáni v té věci zavedené a vyšetřování předsevzaté není dostatečné a že jest je nutno doplniti ještě v tom směru, aby

obec Dobřivská učinila zvláštní své prohlášení, zdali by byla ochotna, přispívati na zaplaceni dluhů ostatních.

V tom směru navrhuje komise pro okresní a obecni záležitosti, aby zemskému výboru bylo uloženo jednáni v uvedeném směru doplniti. Návrh zni následovně: Slavný sněme, račiž se usnésti: Zemskému výboru se ukládá, aby vyžádal usnešení obecního výboru Dobřivského o tom, zdali by trvalo na žádosti za vyloučení ze soudního okresu i kdyby obci uložena byla povinnosť i po vyloučeni na splácení veškerých dluhů okresu Zbirovského v době, kdy vyloučeni se stane, stávajících, dle míry dani přímých přispívati.

Der hohe Landtag wolle beschließen: Der Landesausschuß wird beauftragt, den Beschluß der Gemeindevertretung Dobřiv barüber einzuholen, ob diese Gemeinde aus ihrem Gesuche um Ausscheidung aus dem G. =Bezirke Zbirov auch dann beharrt, wenn ihr die Verpflichtung auserlegt wird, auch nach erfotgter Ausscheidung zur Tilgung der sämmtlichen, zur Zeit der Ausscheidung existirenden Schulden bes Bezirkes Zbirov nach dem Verhältnisse der direkten Steuern beizutragen.

Nejvyšší maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Pan poslanec Vorel má slovo?

Posl. Vorel: Slavný sněme! Z vývodů velectěného pana zpravodaje jsem seznal, že záležitosť, o které právě jednáme, odročena býti má k dalšímu vyšetřeni a za tou příčinou dovolím si slavný sněm upozorniti na některé velmi důležité momenty. Já totiž mám úlohu, abych proti žádosti obce Dobřivi za vyloučeni z okresu Zbirovského a za přidělení k okresu Rokycanskému postavil se záporně.

Ohlédneme-li se na známé usnešení slavného sněmu o žádosti města Radnic za zřízení okresního soudu tamtéž, tu se mně zdá, že tehdáž snad nebyl jsem tak příliš špatným prorokem, když jsem mezi debatou horlivě přimlouval se za to, aby slavný sněm neráčil schvalovati zákona, jimž po mém náhledu vydává se heslo k nenáhlému rozbiti celého okresu Zbirovského.

Slavný sněm tehdáž podstatnosť mých důvodů neuznal, a byť i zákon nejvyššího schváleni nebyl došel, na kterém se sněm byl usnesl, přece již dnes počínají se jeviti

velice povážlivé účinky tohoto usnešení v horečné odstředivosti jednotlivých obcí okřesu Zbirovského.

Tak zejmena právě obec Dobřívská, o které dnes jednáme, uvádí ve své žádosti za vyloučení mezi jiným také to, že prý nemá dostatečného spojení silničního s okresem Zbirovským, totiž se Zbirovem jakožto sídlem okresu samého, a že nemá dostatečného spojení s Hořovicemi jakožto sídlem okresního hejtmanství.

Co se toho týče, tu věru myslím, že si obce okresu Zbirovského příliš mnoho stěžovati nemohou, a že zejmena obec Dobřívská má nejméně příčiny stěžovati si na toto Špatné spojení; neboť již pouhé popatření na mapu podává nám zde doklad, že z obce Dobřivské vybíhají okresní silnice trojím směrem a sice na východ k Strašicím, na západ k Rokycanům a na jih k Mirošovicům.

Zbývá tedy jenom spojení na straně severní, a tu musím slavný sněm upozorniti na to, že v tom ohledu také již něco se stalo, a sice, že letos v červenci čásť okresní silnice z Hůrek k stanici Holoubkovské české západní dráhy k veřejné po třebě byla odevzdána.

Ostatné na dokončeni zbytku této okresní silnice a sice z Hůrek do Dobřivi a od stanice české západní dráhy k říšské silnici se pracuje, a práce ty budou co nevidět ukončeny.

Jakmile to se stane, bude mít Dobřív přímé nepřetržité spojeni s okresním sídlem.

Co se týče spojení silničního s okresním hejtmanstvím Hořovickým, opět upozorňuji na to, že Dobřívští po české západní dráze mají do Hořovic mnohem blíže, nežli by měli po tétéž dráze do Plzně, a co se týče povozů a pěších, tu musím zase doplniti, že by zbývající kousek silnice z Ořešné do Komárova příštím rokem bude dostaven.

Jakmile to bude docíleno, bude míti Dobřív spojení, abych tak řekl, do všech uhlů světa, a tedy také na Zbirov a Hořovice. Ovšem že obec Dobřívská i při tomto všem pohodlí bude vždycky míti blíž k Rokycanům než do Zbirova.

Toho vinu nenese okresní výbor Zbirovský.

Tato nesrovnalosť, jak patrno, vězí v v zeměpisné poloze obce Dobřivské, za to přece nemůže nikdo odpovídati. Kdyby tedy pro tuto příčinu měly obce od svých

center utékati a my bychom je na tomto stálém útěku nemohli zdržovati, pak myslím, že by se dalo tomuto stálému stěhování obcí z jednoho okresu do druhého vyvarovati nejlepším způsobem tak, když bychom nynější okresy české aspoň o polovičku zmenšili a počet okresních sídel aspoň zdvojnásobili.

Dále vytýká obec Dobřívská ve své žádosti také to, že prý jest spojena s postou v Rokycanech. Tu opět dovolím si konstatovati, že původně Dobřív spojena byla s blízkou poštou v Mirošovicích a že vzdálenosť těchto dvou obci jedné od druhé obnáší ani ne celé 4 kilometry, kdežto z Dobřívi do Rokycan počítáme plných 8 kilom., tedy změnou pošty a prodloužením této cesty do Rokycan musila přirozeným způsobem také doprava všech poštovních zásilek se zdvojnásobiti, ale toto břemeno si uvalila obec Dobřivská sama dobrovolně a nemůže se přece nikomu jinému uvalovati na vrub.

Dále ani nevím, co by v té žádosti obce Dobřívské bylo tak příliš závažného, aby podporovalo žádost tuto za vyloučeni.

Já naproti tomu dovolím si slavnému sněmu podati důvod velice závažný, aby slavný sněm poznati ráčil, jak v ohledu berním byl by okres Zbirovský velice seslaben, kdyby se stalo vyloučení obce Dobřivské z toho okresu.

A že tato moje námitka není tak licha, tu se dovolávám jednoho z nejvýmluvnějších svědků, a tím jest obec Dobříšská sama.

Praví totiž obec Dobřívská ve své žádosti, že co se týče obyvatelstva, jeho hospodářství i průmyslu a jeho poplatnosti obec Dobřivská patří mezi čelnější obce České a to, slavný sněme, jest božská pravda, neboť čítá obec Dobřivská 1400 obyvatelů a platí 4149 zl. 77 kr. daní.

Okres Zbirovský odvádí státu 80. 964 zlatých 56 kr.

Vyloučením tedy obce Dobřívské z okresu Zbirovského odpadlo by okresu Zbirovskému na dani více než 5 perc. a poněvadž přirážky okresní letošního roku ustanoveny jsou pro okres Zbirovský na 20 prc., tu by tedy vyloučením obce Dobřivské z okresu Zbirovského odpadlo okresní pokladně na přirážkách plných 830 zl., kteréžto velice bolestné ztráty chudý okres Zbirovský tak snadno oželeti nemůže, poněvadž by se pak tento schodek

převaliti musil na všecky ostatní obce, které by v okresu zůstaly, a tím by se přirážky nejméně o jedno procento zvýšily. Patrno tedy z toho, že tu hrozí nebezpečenství okresu Zbirovskému a sice, že by, co se týká jeho berní síly, velice byl seslaben, a proto nemohu se srovnati s náhledem slavného zemského výboru, když ve své zprávě praví, že námitka tato, pokud se týče oslabeni okresu Zbirovského v ohledu berním, dnes již jest bezpředmětnou, a sice proto, poněvadž zřízeni okresu v Radnicích od vlády schváleno nebylo.

Avšak jest otázka, bude-li tato námitka bezpředmětnou také i tenkráte, až město Radnice žádosť za zřízení okresního soudu podá znovu; alespoň přípravné kroky k tomu byly již učiněny a dne 22. července byla do Radnic k vůli tomu svolána schůze, do kteréž také všechny obce okresu Zbirovského pozvány byly, které podle dříve navrženého zákona z okresu měly býti vyloučeny.

Hrozí tudíž nebezpečí okresu Zbirovskému z více stran a proto jest se obávati, že dle onoho hesla jednou již vydaného konečně k rozbiti celého okresu Zbirovského přece jenom by dojíti mohlo, a proto snaha okresního výboru Zbirovského cíli stále k tomu, aby území jeho správní zachováno bylo neporušené; a dnes právě běží mu o to hlavně, aby obec Dobří v v jeho svazku byla podržena, poněvadž jest Dobřív, jak jsem již dříve podotknul velevítaným poplatníkem, kterého se chudý okres tak snadno nerad zhostí.

Ovšem, že by připojením obce Dobřívi k okresu Rokycanskému Dobřív velice získala, to se nedá popříti, poněvadž, jak, známo okres Rokycanský sluší považovati za jeden v Čechách zámožnější, což také nejlépe vysvítá z toho, že dluh okresu Rokycanského z povodní z roku 1872 obnáší celkem asi 1600 zl., kdežto dluh okresu Zbirovského obnáší plných 35. 000 zl. Pravda arcit, jak již velectěný pan zpravodaj byl podotkl, jest, že slavné místodržitelství ve svém vyjádření činí za podmínku vyloučení to, aby obec Dobřív byla nucena aneb vázána jistou kvotou podle daní přispívati na splaceni této státní půjčky.

Avšak také již o tom se p. zpravodaj zmínil, Že má okres Zbirovský ještě jiná a dosti těžká břemena, která obnášejí v plné

sumě 28. 000 zl. Tyto peníze vydlužil si okres Zbirovský hlavně jenom k vůli tomu, aby provedl veřejné stavby tudíž aby také postavil silnici z Dobřívi do Zbirova.

Avšak v té věci má se nyní konati šetření, a podle návrhu slavné komise má býti v té věci tázána obec Dobřívská, zda se uvoluje také na splátku tohoto dluhu nějakou hřivnou svou přispívati.

Slavný sněme! Obec Dobřivská jest již bez mála 40 roků ve svazku okresu Zbirovského. V tomto vzájemném poměru snášely se obě tyto strany velmi svorně, a nenahlížím, proc. bychom my dnes toto svorné 40leté manželství chtěli rozvésti náhle - snad přece ne jen k vůli tomu, že obec Dobřivská stala se pojednou stranou nespokojenou, a že pro lepší své zaopatření v budoucnosti na stará kolena vyhledává si k tomu spojence snad zámožnějšího.

Okres Rokycanský se ovšem proti tomu nucenému spojení nevzpouzí, ano z jeho zprávy vysvitá, jak s chutí usilovnou horli pro toto připojení. Valectění pánové, kdyby ku př. dnes město Radnice žádalo za připojení k okresu Zbirovskému. tu jsem úplně přesvědčen, že Zbirovští ani minutu se nebudou rozmýšleti, že uvítají Radnice s velikou slávou a otevřenou náruči přijmou je do svého lůna. Ze zpráv příslušných úřadů, které o žádosti obce Dobřivo se vyslovily, dovoluji si poukázati toliko k jedné, ale velice důležité námitce, kterou učinilo okresní hejtmanství v Plzni.

Praví totiž okresní hejtmanství, že by vyloučením obce Dobřivské okres Zbírovský na své síle poplatní povážlivě byl seslaben, a dále namítá okresní hejtmanství Plzeňské, že by připojením obce Dobřivské k okresu Rokycanskému politický okres plzeňský ještě více se rozšířil, že by správa politická stala se tím ještě obtížnější, poněvadž rozloha celého Plzeňského okresu jest prý až k neuvěřeni ohromná; v německém připise okresního hejtmanství stojí to slovo, že jest rozloha "riesig"

Tedy, jak vidno, i okresní hejtmanství v Plzni uznává snahu okresního výboru Zbirovského za úplně odůvodněnou, aby obec Dobřivská zachována byla ve svazku okresu Zbirovského a z těch všech důvodů také já co nejvřeleji se přimlouvám, aby

slavný sněm ráčil uvážiti věc a zároveň, aby neráčil přivoliti k tomu, aby Dobřiv vyloučena byla z okresu Zbirovského. Po něvadž pak právě v posledních dnech měl jsem čest slavnému sněmu předložiti petici vycházející od jednoho z nejprvnějších poplatníkův obce Dobřivské a některých výborův obecního zastupitelstva, kteřížto v této petici žádají výslovně, aby odloučení obce Dobřiva od okresu Zbirovského povoleno nebylo, z těch ohledů přimlouvám se co nejsnažněji, aby slavný zemský výbor při šetření záležitosti, jak slavná komise navrhuje, také tento protest v bedlivou úvahu vzíti ráčil.

Nejv. maršálek zemský: Žádá ještě někdo za slovo?

Verlangt noch Jemand das Wort?

Jelikož nikdo za slovo nežádá, prohlašuji debatu za ukončenu. Pan posl. neučinil žádný návrh.

Dávám závěrečné slovo panu zpravodaji.

Zpravodaj Dr. Krofta: Slavný sněme! Já pochopuji, že pan poslanec Vorel co zástupce okresu Zbirovského vřele se přimlouvá za to, aby obec Dobřivská ponechána byla v dosavadním svazku okresu Zbirovkého. Pan poslanec Vorel přidal se tu úplně k tomu, co v tom směru byl uvedl okresní výbor Zbirovský; veškeré tyto důvody, které zde dnes byly v plné sněmovně uvedeny, byly již okresním výborem Zbirovským důkladným způsobem zemskému výboru i komisi pro okresní a obecní záležitosti vysvětleny. Nicméně nemohli přistoupiti ani zemský výbor ani komise pro okresní a obecní záležitosti pouze na tyto vývody okresu Zbirovského poněvadž měli tu prohlášení ještě jiných zeměpanských i autonomních orgánův, a byl jsem již podotknul, že veškeré tato prohlášení zeměpanských i autonomních orgánů, vyjma tedy prohlášení okresu Zbirovského, zněj, vesmyslu žádosti obce Dobřivské, tedy pro vyloučení ze svazkn okresního soudu Zbirovského a připojeni k soudu Rokycanskému.

Avšak já musím podotknouti, slavný sněme, že velectěný pan poslanec Vorel přehlédl, že dnes nejednáme o žádném meritorním návrhu komise okresní a obecní a že není tedy na čase, abychom disku-

tovali důvody, které mluví pro vyloučení aneboproti němu.

Komise pro okresní a obecní záležitosti činí pouze formální návrh ten, aby jednání a šetření v příčině žádosti obce Dobřivské bylo doplněno a sice doplněno tím směrem, aby obec Dobřivská přede vším se prohlásila, zdali by setrvala při své žádosti i tenkráte, kdyby ji byla uložena povinnosť na veškeré dluhy okresu Zbirovského přiměřeným spůsobem, totiž podle poměru dani v obci Dobřivské předepsaných přispívati.

Z toho lze seznati, slavný sněme, že skutečně komise pro záležitosti okresní a obecní byla dbalá těch námitek, které byl učinil okresní výbor Zbirovský, aby jednak totiž nebyl seslaben ve své finanční sile a za druhé, aby i po vyloučení takového poplatníka, jako je obec Dobřivská, tomuto poplatníku bylo nařízeno, že na dluhy učiněné před vyloučením přiměřeným způsobem i na dále má přispívati.

Že se doposud takové usneseni obce Dobřivské nestalo, toho sluší důvod hledati v tom, že vysoké o. k. místodržitelství žádalo pouze prohlášeni v příčině státních záloh.

Co se týče dluhů ostatních, nebyl ani žádný dotaz učiněn k obecnímu zastupitelstvu Dobřivskému a komise shledala, poněvadž tu méně padají na váhu důvody veřejné, jako spíše důvody snadného vyhledávání práva, důvody snadnější komunikace a důvody lepšího a snadnějšího hospodaření, tedy výlučně zájmy, které jsou na prospěch obce Dobřivské, že jest nutné, že vyžaduje toho spravedlivosť a slušnost, aby se při vyloučení tom o otázce, kdo na dále má přispívati na dluhy a kdo je má platiti, nepřešlo jenom tak zhola, nýbrž aby se výslovně učinilo usnešení a aby to nebylo ponecháno eventuelně procesům, které by z toho vzniknouti mohly, kdyby se žádné takové ustanoveni nedalo do zákona.

Proto prohlásila jednohlasně komise pro okresní a obecni záležitosti, že, pakli se usnese sněm na tom, aby žádosti obce Dobřivské bylo vyhověno, nutno dáti ustanovení výslovně do zákona, že náleží obci Dobřivské i po vyloučení přispívati na splácení veškerých dluhů okresu Zbirovského.

A tu myslím, že komise dostatečně brala zřetel na poměry okresu Zbirovského

a na to, aby po vyloučení této obce nebylo spláceni učiněných dluhů okresu Zbirovskému učiněno nesnadné.

Pakli pan poslanec Vorel tvrdí, že žádosť obce Radnické za zřízení samostatného okresního soudu v obci Radnicích zavdala příčinu k tomu, že nyní obce budou žádati za vyloučení z okresu Zbirovského a že tím učiněn začátek k postupnému a pozvolnému rozpadávání se tohoto okresu, musím podotknouti, že žádosť obce Dobřivské již byla podána v roce 1885. a Že bylo jednání a šetření zavedeno v takové době, kde se ještě nevědělo, že vůbec sněm se usnese na zřízeni samostatného soudu v Radnicích; a mimo to jest skutečně pravda, že zákonu, na kterém se byl sl. sněm usnesl v loňském zasedáni v příčině zřízení samostatného soudu v Radnicích, se nedostalo nejvyššího schválení, tedy že prozatím okres Zbirovský zůstane v tom složeni, v jakém se doposud nalézá. Z těchto důvodů myslím, že by bylo zbytečné dále o meritorních důvodech, které mluví pro žádosť nebo proti žádosti obce Dobřivské mluviti, poněvadž o záležitosti té, pak-li sl. sněm přijme návrh komise pro okres. a obecní záležitosti - a jiného návrhu odchylujícího se od tohoto návrhu tu není, i může se vysloviti naděje, že sl. sněm skutečno tak učiní - pak bude se jednati ještě jednou a teprvé tenkrát bude na čase, aby se o těchto důvodech, které zde byly předneseny, důkladně pohovořilo. Z ohledu toho bych žádal, slav. sněm, aby, nehledě k tomu, co byl pan poslanec Vorel uvedl, přistoupil k tomuto návrhu, který jsem měl česť slav. sněmu předložiti.

Nejvyšší maršálek zemský: Přejdeme k hlasování.

Wir gehen zur Abstimmung über.

Návrh, o kterém se bude jednati, a a který byl podán kommisí, zněl následovně:

Zemskému výboru se ukládá, aby vyžádal usnešení obecního výboru v Dobřivě o tom, zdali obec ta trvala by na své žádosti za vyloučeni ze soudního okresu zbirovského, kdyby ji uložena byla povinnost i po vyloučeni ku splácení veškerých veškerých dluhů okresu Zbirovského v době, kdy vyloučeni se stane, stávajících dle míry dani přímých přispívati.

Der Antrag der Kommission lautet folgendermassen:

Der Landesausschuß wird beaustragt, den Beschluß der Gemeindevertretung in Dobřiv darüber einzuholen, ob diese Gemeinde auf ihrem Gesuche um Ausscheidung aus dem Gerichtsbezirke Zbirov auch dann beharrt, wenn ihr die Verpflichtung auferlegt wird, auch nach erfolgter Ausscheidung zur Tilgung der sämmtlichen zur Zeit der Ausscheidung noch existirenden Schulden des Bezirkes Zbirov nach Verhältnis der direkten Steuern beizutragen.

Žádám pány, kteří s tímto návrhem souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche dem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen

Tím jest denní pořádek vyčerpán.

Die Tagesordnung ist erschöpft.

Pan posl. hrabě Harrach požádal mne bych mu dal slovo k formálnímu návrhu, jejž míní podati jménem zemědělské komise.

Der Herr Abgeordnete Graf Harrach hat zur Stellung eines formellen Antrages sich das Wort erbeten, den er Namens der Landeskultur-Kommission zu stellen beabsichtigt.

Dávám slovo p. hraběti Harrachovi.

Posl. hrabě Harrach: Slavný sněme! Komise pro záležitosti zemědělství vyřídila několik předmětů, méně důležitých, kde souhlasí návrhy komise s návrhy výboru zemského.

Já si tedy dovoluji co předseda této komise činiti návrh, aby dle § 49. lit. d jedn. řádu sněm. komise zemědělská byla zmocněna, aby dle tohoto § jednacího řádu zprávy své podala bez vytištěni a rozdání, kde se jedná o méně důležité návrhy a když návrhy její souhlasí s návrhy výboru zemského.

Oberstlandmarschall. H. Graf Harrach stellt Namens der Kommission für die LandeskulturAngelegenheiten den Antrag, es möge im Sinne des § 49. lit. d) der Geschäftsordnung die Kommission ermächtigt werden, Berichte über minder wichtige Gegenstände, in welchen die Anträge der Kommission mit den Antragen des Landesausschußes übereinstimmen, mündlich ohne Drucklegung und Vertheilung zu erstatten.

Wenn dagegen keine Einsprache erhoben

wird, so werde ich den Antrag zur Abstimmung bringen.

Žádám pány, kteří souhlasí s návrhem, by vyzdvihli ruku.

Der Autrag ist angenommen.

Návrh jesu přijat.

Posl. hrabě Rich. Clam Martmic: Prosím též za slovo.

Nejvyšší maršálek zemský: V podobné záležitosti se přihlásil k slovu p. posl. hr. Clam-Martinic co předseda komise pro záležitosti hypoteční banky. Dávám jemu slovo.

Posl. hr. Clam-Martinic: Dovoluji si žádati sl. sněm o totéž dovoleni pro komisi pro záležitosti hypoteční banky. Byly této komisi vedle výroční zprávy o činnosti banky, o které, jak se samo sebou rozumí, komise tištěnou zpráva slavnému sněm a předloží, ještě některé jiné předměty přikázány, o kterých dle jich povahy a k vůli urychlení jednání by bylo si přáti, by komise mohla ústné referovati a žádám tedy slav. sněm o toto povolení.

Oberstlandmarschall- Der Herr Abgeordnete Graf Clam-Martinic ersucht um die analoge Ermächtigung für die Kommission für die Angelegenheiten der Hypothekenbank.

Pakli proti tomu se nečiní žádná ná mitka, dám hlasovati o tomto návrhu.

Ich ersuche die Herren, welche dem Antrage zustimmen, die Hand zu erheben.

Žádám pány, kteří souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Žádám kurie, aby vykonaly volby komise pro donucovací pracovny a pro obecni statek po dnešním sezeni a aby výsledek oznámily. Každá kurie má voliti do komise pro pracovny tři Členy do komise pro obecní statek 5 členů.

Žádám, by zvolené komise se ihned ustavily a výsledek sdělily.

Jako místnosť přikazuji pro komisi pro pracovny čís. 11. v přízemi a komisi pro obecni statek čís. III. v přízemi.

Ich ersuche die Curien, nach der Sitzung die Wahl der Kommission für Zwangsarbeitshäuser und der Kommission für das Gemeindegut vorzunehmen und ersuche mir das Resultat der Wahl mitzutheilen.

Jede Curie hat zu wählen in die Kommission für die Zwangsardeitehäuser je 3 Mitglieder, tu die Kommission für das Gemeindegut je 5 Mitglieder.

Ich ersuche, dass die gewählten Kommissionen sich sofort constituiren, und weise denselben nachstehende Localitäten zu und zwar; der Kommission für Zwangsarbeitshäufer Nr. II. Varterre und der Kommission für das Gemeindegut Nr. III. Parterre.

Komise rozpočtová koná schůzi dnes, v sobotu, dne 22. září po sezění sněmu.

Die Budgetkommission hält Sitzung heute Samstag, nach der Laudtagssitzuitg.

Die Petitionskommission hält Sitzung heute den 22. September, nach der Landtagssitzung.

Komise petiční koná schůzi dnes po sezeni sněmu.

Komise školská koná schůzi dne 22. září po sezení sněmu.

Die Schulkommission hält Sitzung heute nach der Landtagssitzung.

Die Kommission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten hält Sitzung Montag, den 24. September um 9 Uhr Vormittag.

Komise pro záležitosti okresní o obecni koná schůzi v pondělí, dne 24. září, o 9. hodině dopolední. Příští sezení se bude odbývati v pondělí dne 24 záři, o 11. hod.

Die nächste Sitzung sindet statt am Montag, den 24. September um 11. Uhr Vormittag.

Die Tagesortnung ist die folgende:

1. Erste Lesung des Laudesausschußberichtes über die zu Bezirksßraßenbauten bewilligten Subventionen und Vorschüße und über die von der technischen Abtheilung für Hochbau-, Strassen-, und Brückenbau im Jahre 1887-8 geleisteten Arbeiten, Dr. -Nr. XLVI.

2.     Erste Lesung des Landeeausschußberichtes über die Thätigkeit der technischen Abtheilung für Wasserbauim Jahre 1887-8, Dr. -Nr. L.

3.     Erste Lesung des Landesausschußberichtes über den Antrag, betreffend die Durchführung der Gleichberechtigung der beiden Landessprachen bei Den autonomen Behörden des Königreiches Böhmen, Dr. -Nr. XLIX.

4.     Erste Lesung des ungebrudten Landesausschußberichtes über das Gesuch der Ortschaften Reudorf und Obemendorf um Ausscheidung aus den Gemeinden Verlan und Johannesthal und Vereinigung zu einer selbstständigen Gemeinde.

V. Erste Lesung des Berichtes des Landesausschußes betreffend die Eintragung des Flächenmaßes und des Katastralreinertrages in die Grundbücher, Dr. -Nr. V.

6. Zweite Lesung des Berichtes der Konnmission für Bezirks- und Gemeindeaugelegenheiten über den Landesausschußbericht betreffend die angesuchte Trennung

der Gemeinde Libochowicky im Bezirke Smichov in 2 Gemeinden.

7. Zweite Lesung des ungedruckten Berichtes der Landesculturkommission über den Landesausschußbericht betreffend die Herstellung eines Glashaufes im pomologischen Landesinstitute in Troja.

Denní pořádek příštího sezení jest následující;

1.     První čtení zprávy výboru zemského o subvencích a zálohách udělených na stavby o kresních silnic v Čechách a o pracích vykonaných v roce 1887-88 technickým oddělením pro stavby pozemní, silniční a mostní, č. t. XLVI.

2.    První čtení zprávy výboru zemského o činnosti technického oddělení pro stavby vodní v roku 1887-8, č. t. L.

3.    První čtení zprávy výboru zemského o návrhu v příčině provedení rovného práva obou jazyků zemských při samosprávných úřadech v království Českém, č. t. XLIX.

4.    První čtení zprávy výboru zemského o

žádosti osad Nové Vsi a Horní nové Vsi za vyloučení z obce Brlohu a Oudolí Janova a za spojení v jedinou samostatnou obec, netišt.

5.    Zpráva výboru zemského v příčině zápisu výměry plošné a katastrálního výnosu do knih pozemkových, č. t. V.

6.     Druhé čtení zprávy komise pro záležitosti okresní a obecní o zprávě výboru zemského v příčině žádaného rozloučení obce Libochoviček v okresu Smíchovském ve dvě obce, netišt.

7.   Druhé čtení zprávy komise pro záležitosti zemědělství o zprávě výboru zemského v příčině zřízení sklenníku v zemském pomologickém ústavě v Troji, netišt.

Prohlašuji schůzi za ukončenu.

Ich erkläre die Sitzung für geschlossen.

(Schůze skončena o 12. hod. 55 min. odp. )

(Schluß der Sitzung um 12 Uhr 55 Min. Nachm. )

Pabstmann, verifikátor.

A. Václavík, verifikátor.

V. Němec, verifikátor.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP