Středa 26. ledna 1887

vrhy.

Slavný sněme račiž se usnésti:

1.   Zpráva výboru zemského o nynějším stavu záležitosti týkající se o zavedení psychiatrického vyučování pro obě lékařské fakulty v Praze v místnostech Pražského ústavu pro choromyslné béře se na vědomí.

2.     Zemskému výboru se ukládá, aby na základě dalších vyjednáváni s c. k. vládou v příčině přispívání státu k novým vydajům, které nastaly zemi a ještě nastanou následkem zavedení psychiatrického vyučování v Pražském ústavu pro choromyslné a rovněž po případě k nákladům na zřízení nové budovy pro obě kliniky psychiatrické a ku vnitřnímu zařízení a udržování jejímu, se dohodl a dohodnutí to sněmu ku schválení předložil.

3.   Zemskému výboru se uděluje plna moc, by pokračoval v jednání zavedeném v příčině zakoupení nemovitostí č. p. 461. a 463. -II. v Praze k účelům zemským a sněmu v nejblíže příštím zasedání podal zprávu o výsledku jednání toho.

Landtagssekretär Höhm. Die Kommission beantragt:

Der hohe Landtag wolle beschließen:

1.   Der Bericht des Landesausschußes über den gegenwärtigen Stand der Angelegenheit betreffend der Aktivirung des psychiatrischen Unterrichtes für die beiden medizinischen Fakultäten in den Räumen der Prager Landesirrenanstalt wird zur Kenntnis genommen.

2.   Der Landesausschuß wird beauftragt auf Grund der diesfalls fortzusetzenden Verhandlungen mit der k. k. Regierung in Bezug auf die Beitragsleistung des Staates zu den aus Anlaß der Aktivirung des psychiatrischen Unterrichtes in der Prager Landesirrenanstalt dem Lande erwachsenen und weiterhin noch erwachsenden Mehrauslagen, nicht minder zu den Kosten der Durchführung eines eventuellen Neubaues für beide psychiatrischen Kliniken und zu dessen innerer Einrichtung und weiterer Erhaltung ein Uebereinkommen zu treffen, und dasselbe dem hohen Landtage zur Genehmigung vorzulegen.

3.   Der Landesausschuß wird ermächtigt, in der Verhandlung wegen Erwerbes der Realitäten N. K. 461 und 463-II. in Prag für Landeszwecke fortzufahren und über die Resultate dieser Verhandlungen dem Landtage in der nächsten Session Bericht zu erstatten.

Nejv. maršálek z.: Žádá někdo za slovo ?

Verlangt Jemand das Wort?

Jelikož nikdo za slovo nežádá, prohlašuji tištěné návrhy komise za přijaty.

Nachdem Niemand das Wort verlangt, erkläre ich die gedruckten Anträge der Kommission für angenommen.

Příští předmět denního pořádku jest: Druhé čtení zprávy komise pro záležitosti okresní a obecní o peticí města Radnic za zřízení okresního soudu v Radnicích.

Der nächsten Gegenstand der Tagesordnung ist die zweite Lesung des Berichtes der Kommission für Bezirks- und Gemeindeangelegenheiten über die Petition der Stadt Radnitz um Errichtung eines Bezirksgerichtes in Radnitz.

Zpravodajem jest p. posl. Dr. Krofta. Dávám mu slovo.

Zpravodaj Dr. Krofta: Sl. sněme! Tištěná zpráva, která jedná o petici města Radnic za zřízení okresního soudu v

Radnicích, nalezá se již po delší dobu v rukou pp, poslanců. Přihlížeje k celé řadě předmětů, které vyžadují, aby vyřízeny byly ještě dnes, myslím, že mi bude prominuto, abych se o věci dále šířil a obmezuji se na návrh, aby slavný sněm k návrhu sněmovní komise přistoupiti ráčil.

Oberstlandmarschall: Nachdem die Anträge der Kommission aus mehreren Theilen bestehen, werde ich zunächst über dieselben die Generaldebatte eröffnen.

Jelikož návrhy komise pozůstávají z více částí, zahájím především rokování povšechné o těchto návrzích.

Při rokování povšechném se přihlásil k slovu pan posl. Vorel a sice proti návrhu komise. Dávám mu slovo.

Bei der Generaldebatte hat sich zum Wort gemeldet der Abgeordnete Vorel.

P. posl. Vorel: Slavný sněme! Záležitost, o které dnes rozhodnouti máme, vleče se již téměř po 12 roků, ovšem, že tím není vinen tento sl. sněm, nýbrž spíše, abych tak řekl, houževnatá vytrvalosť žadatelů, kteří přes 2 negativní vota sl. sněmu přes všechen důrazný odpor příslušných orgánů od úmyslu svého nižádným spůsobom odvrátiti se nedají. Když v této slavné sněmovně roku 1875 poprvé se jednalo této o věci, tu slavný sněm na návrh jak výboru zemského tak na návrh komise přešel o žádosti města Radnice za zřízení okresního soudu k dennímu pořádku. Když po 6 letech Radničtí svou žádost obnovili, tu slavný sněm v 16. sezení dne 20. října roku 1881 opět dle návrhu zemského výboru a opět dle návrhu komise o této žádosti přešel k dennímu pořádku. Říká se, všeho dobrého do třetice a páni Radničtí obrátili se tedy se svou žádostí k slavnému sněmu po třetí. Dnes tedy má slavný sněm o věci této své votum pro nésti. Přede vším jest otázka, jaké jsou asi důvody, jimiž Radničtí žadatelé tuto svou petici po 12 roků ustavičně podporují.

I prohlížel jsem akta a v celé té haldě těch spisův a v celé té spoustě slov tam napsaných nenalezl jsem žádný jiný důvod, než ten, který zní, že by zřízení okresního soudu v Radnici městu Radnici prospělo. Můj Bože, kdybychom všechno a vždycky jenom na základě ego-

ismu a na základě prospěchářství budovati měli, tu bych já zajisté nebyl mezi těmi posledními, kteří by se za zřízení nejbližšího soudu z celé duše přimlouvali a navrhl bych především za sídlo těch soudů všechna ona města, která již před novou organisací roku 1849 svou samostatnou správu soudní mívala.

Vždyť podnes všecka tato města s velikým žalem si naříkají na chudobu, kdy ještě pěkně pohodlně veškeré své právní a berní záležitosti mohla si spoříditi doma. Dnes ovšem veliká většina těchto měst nucena jest podnikati cesty ke svému příslušnému soudu, třebas několik hodin vzdálenému. Pohříchu, že také město Radnice bylo těmito svízelemi postiženo. A proto kráčejíc stále za heslem: Omnis amor incipit ab ego, všemožně pracuje k

tomu, aby na útraty a na ujmu sousedních tři okresů z příslušného soudu svého Rokycanského se vymknula; což dle zásady egoismu jest docela správné, když mohu si poříditi svůj soud doma, abych pak nemusil třeba v největší nehodě a kolikrát pro dosti nepatrné záležitosti dalekou cestu ke svému příslušnému soudu anebo bernímu úřadu konati.

Podle Radnické geometrie dal by se okresní soud v Radnici snadno poříditi zmenšením tří soudních okresů Rokycanského, Královického a Zbirovského, a já, pánové, nechci býti prorokem, že tato laciná theorie ve všech těch městech, kde posud soudu nemají, nadšených nalezne zbožňovatelů.

Podle Radnické geometrie, kdyby se odňalo Rokycanskému okresu 20 obcí a 12. 664 obyvatelů, okresu Královickému 7 obcí a 1856 obyvatelů, okresu Zbirovskému 13 obcí a 4177 obyvatelů, tu sobě to páni mathematikové Radničtí velmi dobře vypočítali, že by z takto násilně konfiskovaných 40 obcí velmi slušný okres v Radnici mohl býti pořízen, kterýž pak by měl 18. 656 obyvatelův. Na jedno ovšem ti páni počtáři zapomněli, že by totiž zmenšením okresů také jejich berní síla se oslabila a že zejména okres Zbirovský byl by pak nad to ještě o 7 obcí slabší nežli nový okres Radnický. Vůči tak povážlivému ohrožení okresu, jejž v této slavné sněmovně čest mám zastupovati, považuji za svou poslaneckou povinnosť, abych se proti takovému násilnému trhání hranic okresu Zbirovského všemi možnými důvody

co nejrázněji ohradil a zároveň troufám si dokázati jak těžká a mohu říci, že skoro smrtelná rána by se zasadila okresu Zbirovskému, kdyby žádosti města Radnic bylo vyhověno, totiž, kdyby slavný sněm přijal návrh tak, jak jej nám komise pro okresní a obecní záležitosti navrhuje. Okres Zbirovský čítá dnes 46 obcí katastrálních a 28. 780 obyvatelů. Přímé daně tohoto okresu obnášejí v okrouhlé sumě zlatých 83. 000. Přirážky k těmto přímým daním obnášejí v okresu Zbírovském 60. 000 zl., - já počítám vše jen v okrouhlé sumě tedy bez mála 73 procent. Rozvrhneme-li nyní tyto veškeré přirážky okresní na veškeré jednotlivé obce, tedy vypadne průměrně na jednu obec 1300 zlat. okresních přirážek. Podle navrženého zákona má býti odňato okresu Zbirovskému 10 obcí, kteréž čítají asi 500 domů a 3300 duší. Tímto vyloučením 10 obcí z okresu Zbirovského ubude tedy okresu Zbirovskému na přirážkách téměř jedna třetina.

Jelikož pak potřeby okresu nebudou po vyloučení těchto obcí menší, naopak, pánové, ty potřeby se ještě zvýši, a sice tím, poněvadž okresní výbor Zbirovský bude nyní přinucen, aby všecku svou péči obrátil v onu stranu, kterou právě k vůli těmto centrifugálním obcím byl zanedbával, tím tedy by se na zbývajících 36 obcí ohromné přetížení jejich poplatníků převalilo. Vedle toho račiž slavný sněme uvážiti, že okres Zbirovský následkem strašné povodně roku 1872 zaplatiti má státní nesúročitelnou půjčku v obnosu 35. 000 zl., dále že okres ten na stavbu okresních silnic a tu zase jenom v oněch částech, které vyloučeny býti mají, vypůjčiti si musel u jiných peněžních ústavů 22. 000 zl., tak že tedy celý dluh tohoto - a na to kladu důraz, pánové, - nad míru chudého okresu, obnáší nyní ohromnou sumu 75000 zl.

Vyloučením těch 10 obcí byli by arci obyvatelé jejich velmi lacino sproštěni od spláceni své kvoty na starý tento okresní dluh ježto pak veškerá tíha oněch 46 obcí převalila by se na zbytek 36. obcí.

V příčině právního poměru, jenž se týče splácení této státní nesúročitelné půjčky, vyslovilo se c. k. místodržitelství a to před nedávným časem, ať se stane změna v okresu jakákoliv, že vždycky za dlužníka státu považovati bude jenom okres Zbirovský bez ohledu na jeho rozlohu.

Co to znamená, pánové? To znamená, že dnes ručí státu za nesúročitelnou půjčku 46 katastrálních obcí; po vyloučení bude pak ručiti jenom ten zbytek 36 obcí, a podle cifer znamená to tolik, že dnes ručí státu jedna každá obec okresu Zbirovského průměrně částkou 760 zl., po vyloučení těch 10 obcí z okresu Zbirovského budou pak zbývající obce ručiti částkou 970 zl.; průměrně tedy zvýší se rukojemství jedné každé obce o celých 21 proc. (Slyšte!) To, pánové, byla by veliká nespravedlivosť, skoro, abych tak řekl, nespravedlivosť přímo do nebe volající, aby tyto obce jen tak zhola byly svých závazků naproti starému okresu sproštěny.

Když tedy věci takto se mají, tu každý nepředpojatý musí uznati za slušnou a spravedlivou žádosť, by tyto obce, které vůbec v úmyslu mají, z okresu se odloučiti, dříve nežli se vyloučí, byly právoplatně zavázány, že vypadající na ně částku starého okresního dluhu dobrovolně zaplatí. (Veselosť. ) Takový alespoň závazek, myslím, že bylo povinností těch obcí napřed již učiniti. (Tak jest!)

Avšak, pánové, musím litovati, nebot dle vyšetření, které slavný zemský výbor v této záležitosti na základě usnešení sněmu z loňského roku byl vykonal, ani jedna z těchto odstředivých obci na tento nevyhnutelný závazek nepřistoupila.

Komu, pánové, materielní poměry na Zbirovsku známy jsou, ten zajisté mně přisvědči, že tento okres přílišným blahobytem jakživ neslynul; jednou ale přece a to před nedávným časem zabřeskla mu také slabá jiskra naděje na změnu k lepšímu. Bohužel, musíme litovati, že ta doba těch báječných výdělků pro dělníky, řemeslníky, živnostníky, obchodníky, vůbec pro všecky vrstvy obyvatelstva Zbirovského byla jenom klamný sen, že totiž všechny ty Stroussbergem na Zbirovsku vykouzlené přeludy, jak netušeně se tu objevily, tak rychle zase zmizely a dnes, pánové, kamkoliv se ohlédnete po Zbirovsku, tu Vám zvěstují zpustlé zříceniny dobrodružných podniků žalostný úpadek celého okresu.

Něco ale přece, pánové, zbylo okresu Zbirovskému po Stroussbergovi na památku. Vypravováním o báječně rozsáhlých závodech tohoto pověstného krále železnic přilákáno sem množství lidu dělnického z ciziny, kterýž domnívaje se, že snad tu najde nějakou novou Kalifornii aneb snad

nějaká diamantová pole, se všemi svými rodinami houfně se tu osazoval. Tyto ovšem průběhem času staly se v těch kterých obcích okresu Zbirovského příslušnými a a dnes nemajíce výživy, sténají hladem a úpěnlivě dovolávají se pomoci svého okresu.

Pánové, to jest příliš vážný moment a jest nám velkou výstrahou, abychom bez toho již slabou sílu okresu Zbirovského zbytečně ještě nepřepínali.

Okres Zbirovský vydržuje na svůj náklad nyní 110 km silnic a tu právě zase, velectění pánové, jest velmi významné, že téměř polovici těchto okresnich silnic výbor Zbirovský vystavěti dal právě v onom území, které nyní zákonem má býti ze Zbirovska vyloučeno.

Náklad na tyto silnice obnášel sumu na Zbirov ohromnou - 150. 000 zl. - a pánové, tyto všecky silníce postavil okr. výbor Zbirovský právě pro ty odstředivé obce jenom k vůli tomu, aby jim pěkný pohodlný přístup, pohodlnou cestu do sídla jejich okresu opatřil.

Stavbou těchto silnic okresních se Zbirovský okres krvavě zadlužil, a pánové, za tuto velkou obět máme mu dnes naším votem položiti základ jistého finančního úpadku.

Podle odstavce b navrženého zákona mají býti z okresu zbirovského vyloučeny následující obce: Kladruby, Vojnice, Lehovce Velké, Svina, Lehovičky, Újezd prašný, Skoupy, Rešohlavy, Třímany a Vejvanov.

Rozumí se samo sebou, že po přečtení tohoto návrhu jsem byl žádostiv seznati příčinu, proč vlastně těchto 10 obci z okresu zbirovského se jen tak šmahem vylučují, a tu nemálo jsem se skutečně podivil, velectění pánové, té věru bezpříkladné beránčí trpělivosti těch obcí, jejichžto obyvatelé beze všech námitek, beze všeho reptáni neslýchaně dalekou cestu ze svého domova do sídla okresního soudu podnikati musejí. Neboť podle zprávy obnáší vzdálenosť těch nejkrajnějších obcí okresu zbirovského od centra svého, nic víc a nic méně nežli 460 kilometrů.

To jest pánové, asi tak daleko, jako kdybychom šli z Prahy rovnou čarou do Pešti. (Veselosť!) Aby tedy pan zpravodaj tuto neshodu napravil, postaral se, velectění pánové, těm obcím okresu zbirovského o kratší cestu, která nyní má obnášeti 202 kilometry. (Veselost!) Tedy asi

tak daleko, jako kdybychom šli z Prahy rovnou čarou do Brna. (Veselosť!)

Tak to pánové stojí ve zprávě, já se odvolávám na zprávu. Dle mého měření a já tady konstatuji, že nejsem žádný pověřený geometr - obnáší skutečná diference největší vzdálenosti, jak jsem si to na mapě vyměřil, na nejvíce ani snad ne celých 6 kilometrů, ani ne míli, a pánové pro tuto nepatrnou differenci nebylo nám potřeba navrhovati zákon, kterýžto má za účel celý okres zbirovský roztrhati. Zde skutečně nemohu potlačiti své politování, proč ve svých vývodech pan zpravodaj nepovšiml si také toho, co v ohledu tom okresní soud zbirovský praví naproti petici radnické.

On praví, že vzdálenější obce okresu zbirovského nejsou tak citelně obtěžovány jednáním soudním, jak v petici se líčí, nýbrž, že obyvatelé těchto vzdálenějších obcí dostavují se k soudu přesně a s větší ochotou nežli obyvatelé obcí ležících blíže města soudního.

Pan zpravodaj uvádí nám ve zprávě na stránce 2. následující:

Obce, které mají býti pojaty v nově projektovaný soudní okres Radnický, vyslovily prý, pánové prý, souhlas svůj s připojením k tomuto nově projektovanému soudnímu okresu Tedy to ani není zjištěno skutečně, jestli ten souhlas projevily, poněvadž se praví "prý" a co je "prý, " to snad není vždycky pravda. (Veselost. )

Já tedy myslím, že jestliže tyto obce Zbirovské skutečně tak by se byly vyjádřily, tož nicméně já, jakožto upřimný přítel všech těchto obcí, dávám jim dobrou radu, aby si byly pamětlivy toho, že jim přes všechny ty pěkné a klamné sliby Radnických agentů a přes všechno to pěkné malování strak na vrbě v nově zaslíbené zemi ani strdí ani mléko nepoteče přívalem. To dokáži ciframi. (Veselosť!)

Dejme tomu, že okres Zbirovský vydržuje nyní silnice ročním nákladem 10. 000 zlatých. Na úhradu tohoto nákladu bude potřeba vypsati přirážek 12 perc. a to Zbirovskému okresu úplně postačí.

V okresu Radnickém, který by se tedy utvořil těmito všemi obcemi, v tom okresu bude nanejvýš jeho berní poplatnosť obnášeti 60. 000 zl.; a, velectění pánové, když by chtěl Radnický okres stejnou částku 10. 000 zl. na vydržování silnice uhraditi, musil by tedy nevyhnutelně

vypsati přirážku 17 perc., tedy více již o 5 perc. než na Zbirovsku. To, pánové, stačilo by tak jenom pro začátek.

Jakmile dostaví se neodvratná katastrofa, že uhelny Radnice a s nimi všechny tamnější průmyslové závody zaniknou, klesla by pak berní síla tohoto okresu střemhlav dolů, a sice ze 60. 000 zl. až na 25. 000 zl. a tu by pak, pánové, na úhradu tohoto schodku 10. 000 zl. nestačilo již 17 perc. ale ono by nestačilo ani 40 perc. a to nechť si všechny ty odstředivé obce okresu zbirovského do své pamětní knihy laskavě zaznamenají. Zpráva komise dosti široce se rozkládá o významu města Radnic v ohledu průmyslovém, obchodním a živnostenském.

Praví se totiž, že mají Radnice dva pivovary, dvě sklárny, továrnu na šindel atd. Já k tomu chci ještě připojiti toto: Radničtí ve své petici v nejposlednější době podporují svou žádosť hromadnou peticí dělnictva na Břaších. Inu ovšem pánové, bez Břas Radnice samy o sobě ani s těmi dvěma pivovary, které bez toho nejsou takové jako v Plzni (veselost), a ani s tou továrnou na šindel neměly by toho významu. Vždyť dnes, jmenovitě na Břaších, pánové, jest vlastně to zřídlo všestranného ruchu pro celou krajinu. Znamenitý učenec a výtečný znalec naší české půdy, velectěný pan prof. Křejčí, nám zde loňského roku, a já se přiznávám, že k nemalému mému ustrnutí pronesl, že doly kladenské, o jichž mohutnosti na staletí dělali jsme praeliminář, při nynějším úchvatném způsobu dolování sotva na několik desítileti vystačí.

Já, panové, myslím, že podle toho můžeme určitě předpokládati, že by doly radnické kladenské zajisté nepřečkaly, nýbrž, že mají ještě mnohem kratší lhůtu svého trvání vyměřenou, vždyť dnes již víme, že tam většina těch dolů dočista jest vyčerpána, v jiných zase, že se jen tak s velkou nouzi paběrkuje, zkrátka, že zaniknutím dolů pozbudou Radnice rázu průmyslového a tím i veškerého významu.

Pan zpravodaj velice se rozepsal na stránce 12 své zprávy o tom, kterak menšina sborového soudu v Plzni o petici města Radnic se byla vyslovila a tu je mně, pánové, nejinteressantnější odstavec C) toho, co byl sborový soud v Plzni ve prospěch žádosti Radnické řekl. Pravil totiž: Kdyby odpadlo 13 obcí z okresu

Zbirovského, mohl by personál soudní zmenšen býti při okresním soudu ve Zbirově o jednoho adjunkta, já pánové, myslím, že úsporou tohoto jednoho adjunkta při okresním soudu Zbirovském naše finance sotva by došly svého vyrovnání a své rovnováhy, ale já myslím, že by to uložilo vládě ještě větší břímě a sice tím, že by se při organisaci soudu v Radnicích musila systemisovati místa pro soudce, adjunkta a všechen ten potřebný personál a že by tedy při této úspoře náš pan finanční ministr, jak se říká, splakal nad výdělkem.

Když již tedy, velect. p. zpravodaj zmínil se o tom, co menšina tohoto sborového soudu praví, byl bych si přál, aby byl do své zprávy také pojal, kterak vyjádřila se většina tohoto sborového soudu a kterak jiné příslušné orgány, jak státní tak i samosprávné o věci té se byly vyslovily. Já si dovoluji požádati Jeho Jasnosť nejvyššího p. maršálka, aby mně laskavě dovoliti ráčil citovati jen co nejstručněji to, co ty orgány proti žádosti obce Radnické byly pronesly.

Nejv. maršálek zemský: Prosím za odpuštění, ale nemohl bych to připustiti než-li s povolením sněmu, neboť vlastně pro předčítání ze spisů jest zapotřebí povolení sněmu. Jest-li si p. řečník přeje, dám o tom hlasovati.

Posl. Vorel: Nechci nikoliv předčitati ze spisů, nýbrž uvésti jen krátký výrok jednoho každého orgánu, který byl tázán.

Nejv. maršálek zemský: Nemohu toho připustiti, než s přivolením sněmu a tážu se, pakli p. řečník si toho přeje?

Posl. Vorel: Já si toho nepřeji a nebudu tedy opakovati ale konstatuji to, že všecky ty příslušné orgány, které byly vyzvány, aby se o petici města Radnic vyjádřily, ať samosprávné ať státní, jednomyslně proti zřízení okresu Radnického se byly vyslovily.

(Hlas: a to ve zprávě nestojí. )

Právě proto to povídám.

Zde tedy sl. sněme, máme ten neobyčejný zjev, že, jak jsem pravil, tito úřadové jednohlasně se proti zřízení okr. soudu v Radnicích vyslovili. Proto tím

větším mi bylo překvapením, když se nám do rukou dostala zpráva komise s návrhem, kterýž patrně cílí na úplnou záhubu Zbirovského okresu. Domníval jsem se tedy, že naleznu ve zprávě výmluvnější důvody, než které jsou v petici Radnické, že naleznu důvody podstatnější a vážnější, na kterých p. zpravodaj svou osnovu zákona byl zbudoval. Ale tu ke svému překvapení a podivení jsem shledal, že pan zpravodaj přesně zanotoval podle thematu Radnického, ano že ve svých vývodech ještě se pošinul na vyšší stupnicí té toniny, neboť ve zprávě své na stránce 11. praví, že by bylo zřízení okresu v eminentním prospěchu města Radnice.

Jakožto konsekvenci tohoto eminentního prospěchu jsem očekával, že nám p. zpravodaj ve své zprávě nezvratně dokáže, že také zřízení tohoto okresu v Radnicích jest eminentní potřeba a eminentní nutnost. Toho ale bohužel v celé té zprávě naprosto pohřešuji.

Jedna věc byla mně ve zprávě nápadna, proč p. zpravodaj při té smrtonosné amputaci okresu Zbirovského tak pojednou dojat byl soucitem milosrdného Samaritána a místo 13 na indexu Radnickém naznačených obcí pojal v osnovu svého zákona toliko obcí 10 a tu jsem chtěl zvěděti, proč se tak stalo. To nám povídá zpráva. Vyloučil pan zpravodaj 3 obce ze své osnovy, totiž právě obce Zvikovec, Chlum a Sklennou Huť v okresu Zbirovském ležící; ač za to výslovně žádají, nebyly pojaty do nového soudního obvodu a dokládá se při tom, že se to stalo proto, že by jim z připojení toho nevzešel žádný prospěch. Ale hned na to, aby tuto ztrátu těchto 3 obcí okresu Radnickému zas nějak nahradil, vzal p. zpravodaj do své osnovy obec Lohovičky, která za to výslovně ani nežádala, ano já mohu konstatovati, že ta obec výslovně proti připojení k okresu Radnickému protestovala.

Na jedné straně tedy 3 obce, které za to žádají, se vylučují, na druhé straně zas anektuje se jedna obec, která proti tomu protestuje.

Tu věru jsem na rozpacích, jestli bych neměl velectěného pana zpravodaje interpellovati - Erkläre mir Graf Oerindur diesen Zwiespalt der Natur. (Veselosť).

Já myslím, že se tu ctěný pan zpravodaj patrně vžil dokonale do theorie Rad-

nického kruhu, jak jsem se o něm již z předu zmínil. Pravil jsem již, že dle § 1. navrženého zákona odstavec b) vyloučeno má býti z okresu Zbirovského 10 obcí a sice 10 nejlépe poplatných obcí.

Dle statistiky lesů, kterážto nám zde lonského roku byla předložena, račte se, velectění pánové, přesvědčiti, že poměr lesů v okresu Zbirovském v poměru k ostatní ploše okresu Zbirovského plných 70 percent obnáší. Zda-li tu pánové, za takových okolností polní hospodářství na růžích má ustláno, to netřeba vyličovati tomu, kdo povahu lesů i půdy vzhledem k pěstování obilí a jiných hospodářských plodin z vlastní zkušeností dokonale zná. A to právě, pánové, zase velice významné jest, že právě tyto obce, které vyloučeny býti mají, výhradně jen polním hospodářstvím se zabývají, poněvadž jim půda tamnější při lopotné práci rolnické přece nějakou výživu dává.

Odejmete-li, pánové, všecky tyto rolnické obce okresu Zbirovskému, pak vytrhli jste mu srdce z těla, pak jste mu vyrvali poslední kořen jeho zdravotní síly pak ale zároveň vydali jste heslo k všeobecnému rozkladu celého Zbirovského okresu. Při tom máme již dnes, pánové, patrné známky toho, že skutečně tato centrifugální epidemie v okresu zbirovském nápadně rozširovati se počíná.

Zde pánové, mám oba důkazy toho a sice jeden, kde jedna obec okresu Zbirovského na nejzažším konci jižním žádá za vyloučení a připojení k okresu Radnickému. Zde druhá obec, která jest zase na západní straně a sice jest to jedna z těch nejpoplatnějších a největších obcí, žádá za připojení k okresu Hořovickému. Tedy, panové, jestli že zákon přijmete, jak komise navrhuje, tedy není žádné pochybnosti, že Jste dali heslo k rozkladu celého okresu.

Maně si tak připomínám tu velice krásných slov, kteráž loňského roku loňský pan zpravodaj z oné strany pro tuto záležitost byl vyslovil a doufám, že tento velectěný pán zůstane až do dnešního dne těm svým krásným zásadám věren a že také bude hlasovati pro návrh můj a nikoli pro návrh komise. Tento velectěný pán v jednom veřejném shromáždění loňského roku vyslovil se takto:

Chyba jest, že větší obce drobíme v malé; tím poškozujeme jejich blahobyt;

chyba jest, že tímto drobením poškozujem také samosprávu.

Dnes, velectění pánové, tuto krásnou zásadu pana dr. Palackého přijímám za svou a pravím: Jakmile nynější okresy drobíte, tedy tím nepoškozujete jenom jejich společný blahobyt, ale tím větší měrou poškozujete jejich samosprávu.

Vůči tomu všemu co jsem, tuto na uhájení okresu Zbirovského, jejž v tomto slavném sněmu zastupuji, byl přednesl, přimlouvám se co nejvřeleji, aby celistvost okresu Zbirovského zachována byla neporušena a při tom pánové, ani dost málo se nelekám oněch různých výhružek, kterými agenti (Veselosť. ) Radničtí po dlouhou dobu již po celém okresu Zbirovském hausírují (Veselost. ) a kteréžto výhružky nejenom starostovi okresního zástupitelstva Zbirovského, ale také přímo mně jako poslanci ve tvář byly vrženy se slovy: "Nepovolíte-li nám Radnický soud, tedy se postaráme v brzkém čase o rozbití celého okresu Zbirovského. (Slyšte!)

A jakými prostředky tito panové ten okres rozbíti hodlají, toho jsem se dosud nemohl dozvěděti, ale já si myslím, že snad mají v úmyslu, že jednoho krásného jitra celý ten okres Zbirovský vyhodí dynamitem do povětří, nebo že vyvolají po celém okresu jakousi novomodní batrachomyomachii, v kteréž by se obce navzájem potírati měly. (Veselost. )

Já myslím, pánové, že tak daleko věci v tomto kraji nedojdou, sice bych se musel obávati oněch smutných konců, na kteréž mně připomíná jeden starý ale žertovný obrázek.

Dva lvové zakousali se do svých vlastních těl a pojídali se na vzájem tak hltavě, až z nich na konci nezbylo než dvě hubené ošumělé oháňky.

Pánové, takových smutných konců se zajisté ani ti páni agenti Radničtí svým spiknutím v okresu Zbirovském dodělati nechtějí.

Při tom tážu se, pánové, proč právě jenom okres Zbirovský má býti postižen takovou děsnou katastrafou, když běží o zájmy dvou jiných a stejně ohrožených okresů. Mně pánové ovšem není uloženo, abych těmto okresům se vtírati chtěl za jejich obhájce, ale má povinnost byla, abych hájil zájmy okresu toho, kterýž mě sem do tohoto slavného sněmu byl vyslal, a já proto vznáším na slavný sněm snaž-

nou prosbu, aby dnešním votem svým neráčil připustiti, aby k vůli prospěchářským záměrům jedinkého města a snad jen jednotlivých osob existence celého okresu byla zničena.

Z těch všech důvodů dovoluji si učiniti následující návrh:

Slavný sněme, račiž se usnésti takto: O návrhu zákona jimž se vylučují některé obce z okresu Rokycanského, Zbirovského a Královického a slučují se ve zvláštní okres zastupitelský v Radnici, přechází se k dennímu pořádku.

Der hohe Landtag wolle beschließen: Ueber den Antrag eines Gesetzes, womit mehrere Gemeinden aus den Bezirken Rokycan, Zbirow und Králowitz ausgeschieden und zu einem besonderen Vetretungsbezirke in Radnitz vereinigt werden, wird zur Tagesordnung übergegangen.

Pro případ, že by nicméně slavný sněm můj návrh zamítl, dovoluji si oznámiti, že při speciální debatě učiním eventuelní návrh k § 1., jenž by zněl: Slavný sněme račiž se usnésti....

Nejvyšší maršálek zemský: To račte si ponechati až k speciální debatě.

Nejv. maršálek zemský: činím dotaz na podporu, a žádám pány, kteří podporuji návrh pana poslance Vorla, by vyzdvihli ruku.

Návrh jest dostatečně podporován.

Přichází nyní k slovu příští proti návrhu komise zapsaný řečník p. dr. Škarda, dávám mu slovo.

Posl. Dr. Škarda: Slavný sněme! Pan řečník přede mnou tak vřelými a zevrubnými slovy rozebral celou tu záležitosť, že se obmezím nyní jenom na několik slov, za jedno, abych označil stanoviště, které výbor zemský v této věci zaujal a zaujati musil, a za druhé, abych projevil některé pochybnosti proti zákonu, který se navrhuje ku přijetí.

Co se týká věcných důvodů, těch se více nedotknu, a tu především musím k tomu ukázati, že, jak pan řečník přede mnou již se byl zmínil, nejedná slavný sněm o této záležitosti dnes poprvé, nýbrž že již jedná po čtvrté o věci tétéž. Město Radnice již r. 1874 podalo petici, aby byl v městě tom zřízen okresní soud a po návrhu zemského výboru usnesl se slavný

sněm ve své schůzi dne 12. května 1875, Že o petici přechází k dennímu pořádku.

Totéž město podalo r. 1879 podobnou petici a ve své schůzi ze dne 20. října 1881 přešel slavný sněm opět k dennímu pořádku o petici této.

Když r. 1884 podalo město Radnice třetí petici, byla odkázána zemskému výboru, aby činil o ní vyšetření, a výsledek toho vyšetření zase naznačím jenom několika krátkými slovy, a byl následující:

Okresní zastupitelstva všech 3 okresů, z nichž má býti složen nový okres, prohlásila se rozhodně proti tomu, aby některé obce z jich obvodu byly odděleny, aby se z nich sestavil okres nový.

To však by ještě mnoho neznamenalo, poněvadž se rozumí samo sebou, že každý okres hájí v první řadě své zájmy a že jest proti tomu, aby některé obce byly od něho odděleny.

Avšak také okresní hejtmanství v Plzni a Hořovicích prohlásila se rozhodně proti tomu, aby byl nový okres zřízen v Radnici.

Okresní soudy v Rokycanech a Královicích taktéž se prohlásily proti tomu; jenom okresní hejtmanství v Královicích jaksi vlažně dalo své mínění na jevo. Zemský soud prohlásil se rozhodně proti novému okresu a vrchní soud zemský prohlásil, že by byl zbytečný.

C. k. místodržitelství a finanční ředitelství prohlásilo se taktéž proti novému soudu.

Co tedy zbývalo zemskému výboru činiti, než hledě ke dvěma usnešením slavného sněmu, hledě k prohlášení všech příslušných orgánů, které se prohlásily proti tomuto soudu, že musil opětně učiniti návrh, aby i nyní slavný sněm přešel přes žádost města Radnice k dennímu pořádku.

Ovšem nyní nastává to okamžení, kde se má slavný sněm po třetí v té věci rozhodnouti. Jak jsem pravil, nebudu věcné důvody uváděti, neboť je pan řečník přede mnou již přednesl velmi drasticky a velmi obsáhle.

Já se ještě obmezím na několik pochybností, co se týká zněni zákona.

Nebudu se zmiňovati o některých menších vadách, které by se daly ve stylisaci vytýkati a přistoupím hned k § 2.

Praví se v něm, že má býti vyloučeno ze 3 okresů 37 obcí a že má z nich býti

zřízen nový okres. Já jsem počítal a počítal, ale nenapočítal jsem více obcí, nežli 28; těch 9 obcí jest přidáno, ty neexistují. Jak to přišlo, že sl. komise dostala se k tomuto počtu?

Porovnával jsem jednotlivé obce a tu jsem shledal, že to nejsou obce, o kterých se zde navrhuje, aby se odloučily od jednoho okresu a připojily k druhému, nýbrž že jsou mezi obcemi také uvedeny osady, což ovšem jest úplně nesprávné, neboť v zákoně, který jedná o obcích, mohou zase jenom obce jmenovány býti a ne osady. Tak jest na př. Darová jenom osadou, která s osadou Kříše činí politickou obec Kříše; Kamenec jest osadou, která s osadou Němčovicemi činí politickou obec Němčovice atd.; jest takových celkem 9 které jsou jenom osadami.

To se mi zdá, že není možno, aby v takovém způsobu ten článek mohl býti přijat, aby měl býti základem zákona.

Avšak větší pochybnost mám při § 2. Bylo, pánové k tomu již ukázáno, že okresové Královický a Zbirovský mají značné dluhy a že se o to jedná, jak tyto dluhy mají býti zaplaceny; kdyby se měla některá obec odděliti, co se má státi ?

Zdali mají ty okresy i dále platiti všechny dluhy, aneb mají-li přejíti na někoho jiného.

V této věci uznali všichni, i ty obce, jež mají býti odděleny z okresu královického a zbirovského, že jest to slušno a přiměřeno, aby i na dále přispívaly na ta vydání, aby nebyly zbaveny své povinnosti, kterou nyní mají.

Ta cesta však, jak se to má státi, jest dvojí, buď že se dobrovolně a platně k tomu zavážou, aneb že se to vysloví zákonem. V tom prvním způsobu stal se pokus; obce ty učinily prohlášení a také jsou protokoly o jejich schůzích ke spisům přiloženy, avšak tato prohlášení nejsou platna.

Jak již o. k. místodržitelství docela správně k tomu poukazuje, aby taková usnešení mohla býti uznána za platna, musela by býti schválena okr. zastupitelstvem dle § 97. ob. zříz. Pokud tak se nestane, musí se prohlášení ta považovati, jako by vůbec nebyla.

Řekne se mi snad: Proč by bylo takového schváleni zapotřebí ? Na to odpovím: Poněvadž, jakmile by ty obce jednou

byly odděleny od posavadních okresů, byly by té povinnosti, platiti příspěvky k dřívějším dluhům z dřívějšího okresu zbaveny, nebyly by po zákonu povinny platiti a berou tedy na se závazek, ku kterému dle platných zákonů povinny nejsou a poněvadž takový závazek na se berou, jest usnesení dotýčné jen tehdy platné, když jest schváleno okresním zastupitelstvem.

Na tom není dosti.

V jednom okresu, totiž v Královickém tato záležitosť dospěla dále; totiž některé z těch obcí, které nesouhlasily s tím; aby jich obce byly přiděleny k okresu novému, podaly proti usnešení těchto obcí stížnosť k okresnímu výboru. A co učinil okresní výbor? On ta usnešení jednoduše zrušil. Pokud dále se odvolají obce ze zrušení tohoto okresního výboru, není ještě známo, tak dalece ještě věci nedospěly; ale poněvadž okresní výbor usnešení to zrušil, tedy v nynějšim stadiu usnešení tato neexistují. Tyto obtíže zajisté uznávala také ctěná kommisse a ona tedy nekladla váhu hlavní na ujednání a na usnešení obecných zastupitelstev, nýbrž hleděla si pomoci tím, že navrhla zákon, že ty závazky uvalují se mocí zákona na nový okres.

Ale já myslím, že to byla myšlénka velmi nešťastná, která vedla komisi k návrhu v § 2. Na první pohled musí hned se právník ptáti: Je to možná, aby zákonem byla někomu uložena povinnost platiti dluhy někoho třetího, který ještě neexistuje, který teprvé má se státi subjekktem? a já pochybuji, že právník může odpověděti: "Ano, je to možné!"

Neboť zákonodárce nemůže libovolně ukládati závazky tomu neb onomu, on se může usnésti na poplatcích a dávkách veřejných, tohle ale, platiti něčí dluhy, to není poplatek a není dávka veřejná, byť by se kapitálů, které byly vydluženy, použito bylo k prospěchům veřejným.

Avšak, i kdyby té pochybnosti nebylo, tedy nelze paragraf tak jak jest navržen, schváliti. Neboť se zde navrhuje: Závazky, které okras zbirovský a královický posud mají ze záloh státních a zemských; přicházejí na okres radnický nově utvořený potud, pokud by připadly na obce- z okresů oněch k novému okresu připojené dle poměru o. k. daně jim předepsané. Tu nejprvé musím vytknouti, že obce okresu zbi-

rovského, které žádaly, aby byly připojeny k novému okresu radnickému, prohlásily, že zaplatí quotu na ně vypadávající nejenom ze říšských a zemských záloh, nýbrž i také z ostatních dávek v sumě 22. 000 zl., které má zapraviti z důvodů jiných okres zbirovský. Zde zákonem od tohoto závazku mají obce ty býti osvobozeny, od závazku, který dobrovolně chtěly vzíti na sebe. To se mi zdá, že je velmi nespravedlivé naproti těm obcím okresu zbirovského, které by ještě při okresu zbirovském zůstaly.

Mimo to prohlásilo c k. místodržitelství v notě, kterou v té záležitosti zaslalo výboru zemskému, že státní správa, když se některé obce od okresu královického a zbirovského oddělí, nebude tyto obce dále považovati za své dlužníky, nýbrž jenom okresy zbirovský a královický. To bude míli za následek, že splácení dluhů těch okresů bude vyžadováno jenom na těch okresích a třebas by stálo zde v zákoně, že okres nový má přispívati k těmto závazkům, nebude nikoho, kdo by to přispívání žádal, neboť okres zbirovský a královický nebude míti k tomu práva a stát nebude toho žádati, tedy tady nyní mluví se o závazku, který nikdo nebude exequovati. Podle spravedlnosti se mi zdá, kdyby sl. sněm uznal, že má nový okresní soud býti zřízen v Radnici, nebylo by jiného zbytí nežli dáti § 2. takové znění, že obce, které se odlučují z posavadních okresů, po tak dlouho mají nynější své závazky plniti, pokud nebudou vyplněny celkem.

Tím by žádný nový dluh a nový zavazek nikomu nenastal, nýbrž ten závazek, který existuje, trval by tak dlouho, pokud by trvalo splácení.

Ještě k něčemu musím ukázati. Kdo se podívá na předlohu, viděl, že ten nový okres vlastně z 2/3 má pozůstávati z obcí, které byly při okresu rokycanském a z 1/3 z obcí, které byly při okresu zbirovském a královickém. Okres rokycanský nemá žádných dluhů, a přece ty obce budou činiti právě třetinu nového okresu, a nyní se praví, že prý ten nový okres má platiti dluhy těch obcí posavadních, které byly při okresu Zbirovském a Královickém; a pánové, bude to těm obcím lhostejno? ty obce o tom nebyly slyšeny, ony neměly příležitosti, aby se prohlásily, zdali budou chtíti se připojiti k okresu budou-li museti platiti dluhy; a já, pokud znám venkovské poměry, pochybuji velice, že

když se jim to řekne a to nic nedělá odpoví, Že budou chtíti přece platiti. To jsou mé pochybnosti proti znění navrženého zákona a ty jsou příčinou, že dovolím si učiniti návrh ne meritorní, nýbrž více formální, totiž aby slavný sněm ráčil se usnésti takto: zpráva o zřízení nového soudu v Radnicích přikazuje se zemskému výboru s nařízením, aby vyšetřil zevrubně, skutečné a právní poměry celé té záležitosti a podal o výsledku slavnému sněmu ve příštím jeho zasedání zprávu s příslušným návrhem.

Namítne se mi snad, že tím nebude nic rozhodnuto a věc se jenom odročí a my že nebudeme za rok dále než jsme nyní. Mně se však zdá, že tomu tak není. Sl. sněm měl příležitosť seznati věcné důvody pro zřízení nového soudu v Radnicích i proti němu, on tedy jest s to učiniti rozhodnutí, zdali z věcných důvodů jest pro to zřízení či nic Když nebude slavný sněm pro to zřízení, přidá se k návrhu, který učinil pan řečník přede mnou, pakli ale uzná, že jsou věcné důvody pro to, aby soud byl v Radnici zřízen a že jsou jenom pochybnosti právní, které třeba dříve odstraniti, tu jednoduše se přidá k náhledu mému a zemský výbor bude míti v tom direktivu, že jest míněni slavného sněmu, aby byl zřízen soud okresní, a zajisté všestranně záležitosť tu objasní a vyšetři a bude s to, aby podal ve příštím zasedání návrh, který by nemohl býti z formálních příčin více v pochybnost brán.

Dovoluji si tedy návrh svůj v tomto způsobu odporučiti sl. sněmu.

Nejvyšší maršálek zemský: Učiním dotaz na podporu.

Ich werde die Unterstützungsfrage stellen. Der Antrag des H. Abg. Dr. Skarda lautet: Der Bericht betreffend die Errichtung eines neuen Bezirksgerichtes in Radnitz wird dem Landesausschuße mit dem Auftrage zugewiesen, über die faktischen und rechtlichen Verhältnisse dieser Angelegenheit genaue Erhebungen zu pflegen und über das Resultat dem Landtage in der nächsten Sesiion Bericht zu erstatten und angemessene Anträge zu stellen.

Návrh pana Dr. Škardy zní: Zpráva o zřízení nového soudu v Rad nicích přikazuje se výb. zemskému s nařízením, aby vyšetřil zevrubně skutečné i právní poměry celé té záležitosti a podal o výsledku sněmu v příštím jeho zasedání zprávu s příslušnými návrhy.

Žádám pány, kteří tento návrh podporují, by vyzdvihli ruku.

Návrh jest dostatečně podporován. Žádá ještě někdo za slovo k generální debatě?

Verlangt noch Jemand das Wort in der Generaldebatte?

Jelikož tomu tak není, prohlašuji debatu za ukončenu.

Ich erkläre die Debatte für geschlossen.

Dávám závěrečné slovo p. zpravodaji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP