Sobota 21. července 1883

Žádá někdo za slovo ?

Verlangt jemand das Wort?

Jelikož nikdo nežádá za slovo, přejdeme k hlasování

Komise činí návrh: Žádost zahradníků na hospodářských školách, aby na roven postaveni byli s ostatními definitivně ustanovenými učiteli na ústavech těchto, jakož i aby jim právo k výslužnému se přiřklo, budiž odročena až do doby, kdy reorganisace škol hospodářských v království Českém bude provedena.

Der Antrag der Commission lautet: Hoher Landtag geruhe zu beschließen, die Petition der Gärtner an den landwirthschastlichen Lehranstalten, dass sie den an diesen Lehranstalten definitiv angestellten Lehrern gleichgestellt werden, sowie daß ihnen das Recht zum Pensionsbezuge zuerkannt werde, ist bis zu der Zeit zu vertagen, bis die Reorganisirung dieser Schulen im Königr. Böhmen durchgeführt werden wird.

Ich ersuche die Herren, welche dem Antragen zustimmen, die Hand zu erheben.

Žádám pány, kteří s tímto návrhem souhlasí, aby pozdvihli ruku.

(Stane se. )

Návrh jest přijat.

Der Antrag ist angenommen.

Příští předmět, o kterém se bude referovati, jest zpráva o petici hospodářských spolků v Pacově a Jičíně, by prohlášeno bylo moratorium pro dluhy na selských živnostech váznoucí.

Nächster Gegenstand ist der Bericht über die Petition der landwirthschaftlichen Vereine in Patzau und Jičin um Erlassung eines Moratoriums für verschuldete Landwirthe. Herr Abgeordnete Dr. Steidl hat den Bericht zu erstatten.

Referent Dr. Steid1: Slavný sněme ! Hospodářské spolky v Jičíně, Pacově a Pelhřimově vznesly již roku 1882 v říjnu žádost k této slavné sněmovně, jíž se domahají, aby rolnický stav v Čechách velmi zadlužený byl jaksi chráněn před pohyblivým kapitálem a zároveň žádají, aby bylo prohlášeno moratorium, jímž by pomocí zemských výkupných bank vykoupení zadlužených rolníků z poddajnosti pohyblivého kapitálu usnadněno bylo.

2. aby byl vydán zákon o domovnosti (homestead).

3. aby se usnadnilo tvoření dědičných statků selských a 4. aby se upravily dědičné poměry dle přirozených zásad spravedlnosti. Jelikož obsah těch petic a záležitostí těchto, jichž se řečení petenti domáhají, nespadá z velké části v obor zákonní činnosti tohoto sl. sněmu, zároveň však tvoří valnou část agrárního programu nynější vysoké vlády, předkládá tudíž komise pro zemědělské záležitosti návrh: Sl. sněme račiž se usnésti: Petice hospodářských spolků v Jičíně, Pacově a Pelhřimově za prohlášení moratoria pro zadlužené rolníky budiž vysoké vládě předána k uvážení.

Der hohe Landtag wolle beschließen (beantragt die Commission für Landeskulturangelegenheiten) - die Petition der landwirthschaftlichen Vereine zu Jičin, Patzau und Pilgram, daß für verschuldete Bauernwirtschaften ein Moratorium eingeführt werden möge, ist der hohen Regierung zur Erwägung zu übergeben.

Nejv. maršálek zemský: Žádá někdo za slovo?

Verlangt jemand das Wort?

Nachdem niemand das Wort verlangt, schreiten wir zur Abstimmung.

Die Commission beantragt, der hohe Landtag wolle beschließen, die Petition der land-

wirtschaftlichen Vereine zu Jičin, Patzau, Pilgram, daß für verschuldete Bauernwirtschaften ein Moratorium eingeführt werden möge, ist der hohen Regierung zur Erwägung zu übergeben.

Komise navrhuje:

Sl. sněme račiž se usnésti: Petice hospodářských spolků v Jičíně, Pacově a Pelhřimově za prohlášení moratoria pro zadlužené rolníky budiž vys. vládě předána k uvážení.

Es gelangt nunmehr der Bericht der Petitionskommission zur Verhandlung, betreffend die Auflassung sämmtlicher Mauthen an Bezirks=, Landes= und Aerarialstrassen.

K jednání přijde zpráva petiční komise v příčině zrušení všech mýt na okresních, zemských a erárních silnicích. Zpravodajem jest pan Salasehek Dávám jemu slovo. Prosím za odpuštění, jméno mně bylo chybně udáno; zprávu podá p. poslanec dr. Sedláček.

Der Berichterstatter ist H. Abg. Sedláček.

Zpravodaj posl. dr. Sedláček. Sl. sněme! Okresní výbor v Opočně podal v zasedání sněmu českého v minulem roce petici za působení při c. k. vládě na zrušení mýt na erárních silnicích a hned pak na to podal okresní výbor v Libáni petici v téže záležitosti a zároveň za usnesení na vydání zákona zemského o zrušení veškerých mýt na silnicích okresních a na silnicích zemských. Zemský sněm v minulém zasedání záležitost tuto odkázal ku podání zprávy komisí petiční, kteráž přání tato v úvahu vzala a výsledek sve úrady se zprávou příslušnou pro zemský sněm předložila.

Zpráva tato nedošla však konečného vyřízení, tak že podle jednacího řádu sněmovního tyto petice okr. výboru v Opočně a v Libáni byly k opětnému pojednání předloženy a nyní trvající sněmovní petiční komisi přikázány.

Obě tyto petice dokládají, že veškerá mýta na okresních silnicích jednak v okresu opočenském, jednak v okresu libáňském tamnější okresní zastupitelstva před více již léty zrušila a sice proto, že vy-

cházela z přesvědčení, že poplatky mýtné na těchto silnicích stíhají pravidlem právě ty občany a příslušniky okresu, jenž tu kterou silnici byli postavili aneb na její upravení a vydržování posud platí, že vycházela dále z přesvědčení, že při nynějším rozložení a provedení dráh železničních výnos mýtní dříve bývalých účinků nemá, a výnos ten že více méně jen svědčí nájemcům mýtným a poukázala posléze také na mnohé nepříjemnosti, jež se občasté objevují při vybírání mýtného.

Žadatelé poukazují také zvláště k tomu, že z - důvodů takových aneb snad i jiných mnohé okresy v Cechách mýta zrušily, kdežto některé jiné ještě mýta chovají, že poměry takové nesvědčí vzájemnosti, a že by takto bylo věci žádoucnou, aby mýta veškerá na silnicích veřejných byla zrušena. Sl. sněm království Českého vícekráte již pojednával záležitost mýtní v příčině petic téhož spůsobu. jakož došly také od okresního výboru v Opočně a od okresního výboru v Libáni, a také výbor zemský v téže záležitosti předložil své dobrozdání v. vládě, když byl za to svého času požádán ohledně mýt na silnicích erárních.

Zemský výbor zejména vynesením svým z 11. prosince 1872 č. 28110 projevil vys. vládě, aby takováto otázka mýtní ku rozřešení byla odkázána až na dobu, když bude provedena oprava veškerých daní, zvláště pak až provedeno bylo upravení daně domovní a gruntovní a skutečně také c. k. ministerstvo vnitra společně s c. k. ministerstvem financí a obchodu výnosem ze dne 18. února 1873 č. 2154 v příčině žádostí za zrušení erárních mýt předložených ustanovilo se na tom, že otázku o zrušeni mýt teprvé tehdáž v úvahu vzíti hodlá a vzíti může, až úplná reforma daně pozemkové a domovní skutkem se stane.

Důvody takové odkazovací v takové míře ovšem toho času nepozůstávají, nicméně sněmovní komise petiční hledíc ku stanovisku výboru zemského v téže záležitosti, a přihlížejíc k vícenásobným usnešením sl. sněmu království Českého, přistupujíc také ku zprávě petiční komise zemského sněmu, z minulého zasedání nemohla se ani tentokráte odhodlati k návrhu, aby na ten čas jíž bylo působeno

na vládu, by veškerá mýta na silnicích erárních byla zrušena, jelikož úplné upravení daní a s tím souvislých příplatků veřejných dosud skutkem není, a předce s tím žádané zrušení mýt na silnicích erárních v přímé jest souvislosti.

Také v druhé části petice okresního výboru Libáňského, aby zákonem zemským vysloveno bylo zrušení mýt na veškerých silnicích zemských a okresních, sněmovní komise petiční ku náhledu přisvědčujícímu se neodhodlala, ano tatáž trvá podle náhledu petiční komise z minulého zasedání na stávajících předpisech mýtních, tak aby zůstaveno bylo zastupitelstvům okresním podle jich poměrů, potřeb a prostředků uvolniti poznenáhla povinnosť mýtní, jakož dosud v mnohých okresích se stalo, a na tutéž pozdější dobu také odkázati sluší pojednávání a rozřešení otázky mýtné na silnicích zemských.

Dosavádní výnos mýt na silnicích okresních vykazuje roční výnos asi na 335000 zl., i nelze odporučovati hledíc také k tomuto výnosu žádaného nuceného zrušení mýt na silnicích okresních, ježto některé okresy mýta na svých silnicích zvláště z toho důvodu dosud nechávají, aby tím odvrátily zvýšení přirážek okresních, které při započítání ostatních přirážek k dani přímé zajisté dosahují míry dosti značné, při čemž ovšem zůstaveno jest okresům, kde poměry tomu připouští a svědčí, mýtné povinnosti na silnicích okresních zrušiti.

Petiční komise hledíc k důvodům takto přivedeným podává tuto zprávu a činí následující návrh:

Slavný sněme račiž o žádostech:

1. okr. výboru v Opočně za působení při c. k. vládě, za zrušení mýt při silnicích erárních z 26. září 1882 č. petice 2, pak

2. okr. výboru v Libáni z 16. října 1882 č. pet. 163 v téže záležitosti, a také za vydání zákona v příčině zrušení mýt na silnicích okresních a zemských přejíti k dennímu pořádku.

Die Petionskommission stellt in Gemäßheit der mit diesem Berichte vorgebrachten und dar-

gelegten Gründe den Antrag, der h. Landtag wolle beschließen, es werde über die Petitionen:

1. Des Bezirksausschußes Opočno um Befürwortung der Auflassung sämmtlicher Manchen au Aerarialstrassen vom 26. September 1882 Pet. Z. 2. und

2. des Bezirksausschußes in Libaň in derselben Angelegenheit, sowie auch um Erlassung eines Gesetzes über die Auflassung der Mauthen auf sammtlichen Bezirks= und Landesstrassen vom 26. Oktober 1382 Pet. Z. 163. - zur Tagesordnung übergangen.

Nejv. maršálek. Pan posl. Hevera hlásí se o slovo. Dávám jemu slovo

Posl. p. Hevera: Slavný sněme! Především velice lituji, že záležitost tak důležitá, záležitost sahající značnou měrou do života praktického, jež jest dávným přáním veškerého obyvatelstva venkovského, o zrušení mýt, nebyla dána do tisku. (Výborně! Výborně!)

Já aspoň jsem překvapen, že žádost tato má býti dána do tak zvaných bagatelek slavného sněmu, bagatelka to zajisté neni žádná.

Žádosť obyvatelstva, aby mýta byla zrušena, ozývá se téměř od počátku našeho ústavního života. Leč rekriminacemi zajisté v tomto ohledu se nic nepořídí a já prohlásím stručně, že s návrhem slavné komise, aby o žádostech přešlo se k dennímu pořádku, nesouhlasím a řeknu také ihned stručně proč. Jak obtížno jest jezditi přes četná mýta na silnicích našich, to zajisté ví každý; obtíže jsou tak rozličného rázu, že není potřebí zvláště je vypočitavati a udávati.

Obtíže tyto jsou tím větší, poněvadž jsou rozličné sazby, poněvadž stává celého pletiva administrativního o placení mýt a zajisté všichni pánové, kteří mají česť zasedati ve sborech autonomních, vědí, že placení neb neplacení mýt tvoří zajisté v agendě samosprávných úřadův, ať obecních, ať okresních zastupitelstev značnou rubriku a obohacuje také značnou měrou registraturu. Zrušení mýt není také příliš obtížno a kdyby sl. komise byla poněkud se poohlédla po poměrech za hranicemi,

tedy by byla snadno seznala, že zrušení takové je věcí dostižitelnou. Je pravda, žé zrušením mýt některým okresům ubyde značný pramen příjmů, jest ale také pravda, že tento pramen by mohl býti jiným spůsobem uhražen. Vždyť by se mohl nalézti ku př. klíč, aby za zrušení mýta dán byl okresům ekvivalent částečně od zemského fondu, nebo jiným způsobem, aby zákonem byla ustanovena třeba direktiva, že jisté závody mohou přispívat a toto přispívání že imperativně by se mělo a mohlo vytknout od okresních zastupitelstvev aneb jiným způsobem. O způsobe zajisté nebudu se šířit.

Je ovšem pravda, že zrušení mýt by namnoze prospělo těm, kteří platí nejmenší počet přirážek, zejmena v okresích velice průmyslových, v okresích, kde řeknu přímo, provozuje se průmysl cukrovární, kde jednotlivci, kteří neplatí daň pozemkovou, nanejvýš daň výdělkovou, mající mnoho párů koní používají silnic, silnice také v pravém slova smyslu rozbijou a nejsou mimo placení mýta velkými po platníky přirážek okresních. Ale obtíže takové se daji, jak za to mám, dosti snadno napraviti, nebylo by tedy nesnadno mýta zrušiti. Uvažuje vše to a jak pravím, jsa překvapen těmito důvody celé zprávy dovoluji si podati slavnému sněmu následující návrh.

Zpráva slavné komise o peticích uvedených vrací se a nařizuje se jí, aby učinila vyhledání o způsobu, jakým by se mýta měla zrušiti a slavnému sněmu ještě v tom zasedání zprávu podati.

(Hlasy: Tištěnou zprávu).

Nejv. maršálek: Prosím aby se podal návrh ten písemně.

Nejv. maršálek (zvoní).

Pan poslanec Hevera činí návrh, by dotýčná zpráva se vrátila komisi, by učinila nové vyhledávání, jakým způsobem by se mýta zrušila a aby ještě v tomto zasedání sl. sněmu zprávu podala.

Der H. Abg. Hevera stellt den Antrag, es möge die Angelegenheit an die Commission zurückgewiesen und dieselbe beauftragt werben, neue Nachforschungen zu pflegen, auf welche Weise die Manchen aufzuheben waren und da -

über noch in dieser Session dein h. Landtage Bericht zu erstatten. (Bravo! Bravo!)

Ich werde zunächst die Unterstützungsfrage stellen und ersuche die Herren, welche den Antrag unterstützen, die Hand zu erheben.

Žádám pány, kteří podporují tento návrh, by vyzdvihli ruku.

(Děje se).

Návrh jest dostatečně podporován.

Der Antrag ist hinreichend unterstützt.

Verlangt noch jemand das Wort ?

Žádá ještě někdo za slovo ?

H. Abg. Siegmund. Ich bitte um's Wort.

Oberstlandmarschall: Der H. Abg. Siegmund hat das Wort.

Abg. S i e g m u n d: Ich möchte mir erlauben, darauf hinzuweisen, dass die Auflösung von Mauten namentlich, was die Bezirksstrassen anbelangt, von außerordentlichen Schwierigkeiten begleitet sein dürfte. (Bravo!) Es läßt sich ungeheuer schwer durchführen, ein Gesetz zu erlassen, welches eine Gemeingültigkeit rücksichtlich aller Bezirke im Lande haben könnte und um ein konkretes Beispiel anzuführen, welche Schwierigkeiten sich der Erlassung eines solchen Gesetzes oder überhaupt der Aufhebung von Mauthen entgegenstellen würden, erlaube ich mir auf den Bezirk Teplitz hinzuweisen. Teplitz hat nicht weniger wie 20 geogr. Meilen Bezirksstrassen. Die Conservation dieser Bezirksstrassen erheischt namhafte Opfer von Seiten der Steuerträger, weil die Mauten, welche da eingeführt sind, ungefähr bloß die Hälfte der Kosten hereinbringen, welche die Conservation der Bezirksstrassen verursacht. Nun liegt aber Teplitz an der sächs. Grenze und es ist der Umstand hier maßgebend, dass die Sachsen von unseren Grenzbezirken ihren großen Kohlenbedarf beziehen, dass sie auch größtentheils ihr Bauholz beziehen, und endlich beziehen sie eine große Masse anderer Rohprodukte. Sachsen würde also bei Aushebung von Mauten außerordentlich günstig betroffen werden, und auf die Steuerträger des Bezirkes oder das Land müßte daher, wenn die Mauten ohne weiters aufgehoben würden, ein Betrag von 6-8000 fl. umgelegt werden. (Ganz richtig!) Es würden also die Steuerräger des Bezirkes oder das Land dadurch ungewöhnlich belastet werden, es müßte ein ganz eigenes Regulativ für Grenz-

orte geschaffen werden. Durch die Zitierung dieses einzigen Beispieles glaube ich dargethan zu haben, welche Schwierigkeiten sich der Aushebung der Mauten entgegenstellen würden, namentlich was die Bezirksstraßenmauten anbelangt. Ich erlaube mir das nur noch zu erwähnen, um im Falle der Annahme des Antrages des H. Dr. Hevera den Anstoß zu geben, aus anderen Bezirken Böhmens ähnliche Fälle anzuführen (Bravo! Bravo! Sehr richtig!)

Posl. p. Dr. Rieger. Prosím za slovo.

Nejv. maršálek: Pan poslanec Dr. Rieger má slovo.

Posl. p. Dr. Rieger. Já se vyslovuji velmi rozhodně proti návrhu p. poslance Hevery (výborně), a sice z důvodu autonomie, samosprávy; není nikterak potřebí, aby okresům a obcím, které si silnice zřídily, se rozkazovalo, mají-li neb nemají-li vybírat mýtné Protož to zůstavme každému podle jeho sebeurčení a nemíchejme se jim do toho (Výborně).

Oberstlandmarschall: Verlangt noch Jemand das Wort?

Žádá ještě někdo za slovo?

Nežádá-li nikdo za slovo, prohlašuji debatu za skončenou.

Ich erkläre die Debatte für geschloffen.

Udílím závěrečné slovo panu zpravodajovi.

Referent Dr. Sedláček: Sl. sněme! Komise se ohražuje proti výčitce, jako by v petiční komisi této záležitosti nebyla věnována pozornosť, jakou záležitosť ta skutečně vyžaduje

Právě ctěný p. posl. Hevera, který hodlá se přičiniti u sl. sněmu za zvrácení návrhu vycházejícího od petiční komise sněmovní, opomenul přihlédnout k tomu, že záležitosť, o které jde, zprávu petiční komise předložila, pojednává o trojim druhu silnic, a sice o silnicích okresních, o silnicích zemských a o silnicích erárních. Co do věci samé, že při ukládání mýtných povinnosti a jmenovitě při vybírání mýtných poplatků, objevují se mnohé obtíže a svízele, že občanstvo veškeré při každé příležitosti na to si stěžuje, to mu-

síme připustiti, avšak z toho- nářku, z toho stěžování nevychází, že by mýtná povinnosť veřejná naprosto mela býti zrušena. Přecházeje pak k jednotlivým těm druhům mýt, o kterých tato petice se zprávou jedná, připomínám, že co se tkne záležitosti mýtné na silnicích okresních, věc tak, jak ji vytkl ctěný pan poslanec Dr. Rieger, leží v působnosti samostatné našich okresních zastupitelstev a že zastupitelstva okresní podle poměrů toho kterého okresu přihlížejí již k tomu, a kde jinak neobjeví se překážky peněžité, že přáním občanstva vyhověla tím, že mýta svá v těch kterých okresích zrušila kdežto jiná část okresů není dosud v takovém stavu, aby podobnému přání svého občanstva vyhověla. Jak jsme právě slyšeli z úst ctěného poslance pana Siegmunda, že právě okres Teplický nijakým způsobem nemohl by postrádati tohoto zřídla, tohoto fondu příjmů z mýt silničních, a takový poměr nalezneme zajisté i v jiných okresích, kdež dosud mýta stávají. Pokud p. posl. Hevera poukazuje k tomu, že by si ten který okres měl zjednati aequivalent snad tím způsobem, že ze zemského fondu by se vyhledal prostředek, který by nahradil takové zřídlo příjmů, tím zajisté by vzešel nový doklad k tomu, že by zemské přirážky takovou měrou musily býti zvýšeny, že slavný sněm by ne tak hned právě z toho důvodu ku zvýšení poplatků zemských přistoupil.

Co se tkne druhého způsobu silnic, na kterých mýta mají býti zrušena, totiž silnic zemských, zajisté bude všem ctěným pánům známo, že máme vlastně jen jedinou silnici zemskou, a sice silnici zvanou Rokytnicko-Wurzelsdorfskou, která protíná tři okresy, totiž okresy. Rokytnický, Jilemnický a Vysocký.

Silnice tato v délce asi 3 mil byla zřízena v letech 60-tých od roku 1862 1874, a to zvláště na naléhání zastupitelstev dotyčných okresů, při čemž se očekávalo že okresy tyto, když země převezme takovou povinnosť na sebe, že tak zvanou stavbu z nouze v tamnějším okresu provede, že okresy tyto vydržování té silnice zemské na sebe přijmou. Náklad stavební na silnici tuto vyžadoval asi 300. 000 zl. a když tato silnice zemská, tak zvaná Jizerská byla zřízena, tu dotyčné okresy jednoduše pravily, když si země silnici

vystavěla, ať si země silnici dále také vydržuje, a tak se stalo, že země musí krýti náklad ročních asi 6000 zl. na vydržování této silnice. K Částečnému uhražení toho nákladu jsou právě na této silnici zemské zřízena mýta, jichž roční výtěžek vykazuje obnos až na 2000 zl., tedy jednu třetinu celého nákladu.

Kdybychom tedy vyřkli zásadu, že na silnicích zemských mýta masí býti zrušena, tím bychom uvalili opět vydržování této zemské silnice, kteráž byla zřízena v očekávání, že súčastnělé okresy silnici tu do své správy převezmou, na zemi vzdor neobyčejně velikému nákladu, který vyžadovalo zřízení té silnice, jak jsem již pravil v létech 60-tých..

Co se tkne pak 3. druhu ohledně mýt na silnicích erárních, tu platí ovšem, co o všech ostatních silnicích veřejných, že jest přání občanstva a obyvatelstva, aby na těchto silnicích mýta byla zrušena. Zpráva podrobně vykládá, že věc tato byla již předmětem vyjednávání mezi vládou a zemským výborem, a na ten čas není naděje, aby otázka tato povinnosti mýtní byla takovým způsobem rozřešena, aby byla mýta na erárních silnicích vesměs zrušena.

Jsou ovšem případy, kde by se mohlo tak státi za zvláštních poměrů; tu ale náleží tomu kterému okresu, aby se za to přičinil a na příslušných místech se za to ucházel. Hledě pak k návrhu ctěného poslance pana Hevery, musím připomenouti, že si neslibuji ani pro ten případ, že by sl. sněm návrhu tomu přisvědčil, takového výsledku, jakýž pan navrhovatel z něho očekává, a proto se rozhodně proti návrhu tomu vyslovuji a dovoluji sobě sl. sněmu opětně odporučiti návrh komise

Nejv. maršálek. Přejdeme k hlasování.

Wir übergehen zur Abstimmung.

Ich ersuche die Herren, ihre Plätze einzunehmen.

Žádám pány poslance, by zaujali svá místa. (Zvoní. )

Komise činí návrh:

Slavný sněme račiž o žádostech okresního výboru v Opočně za působení při c. k. vládě za zrušení mýt na silnicích eráru ze dne 26. září 1882, pak okr. výboru v Líbáni ze dne 16. října 1882 v téže záležitosti a také za vydání zákona v příčině zrušení mýt na silnicích okresních a zemských přejíti k dennímu pořádku.

Die Commission stellt den Antrag:

Der hohe Landtag Wolle beschließen, es werde über die Petition des Bezirksausschußes Opočno um Befürwortung der Auslassung sämmtlicher auf den Aerarialstrassen de dato 26. Dezember 1882, dann des Bezirksausschußes Lieben in derselben Angelenheit, sowie auch um Erlassung eines Gesetzes betreffend die Auflassung der Mauten auf sämmtlichen Bezirks= und Landesstrassen de dato 26. Oktober 1882 zur Tagesordnung übergegangen.

Naproti tomu činí pan poslanec Hevera návrh:

Slavný sněme račiž se usnésti takto:

Zpráva komise o peticích v příčině zrušení mýt na silnicích v království českém vrací se komisi, by učinila nová vyhledávání, jakým způsobem by se mýta zrušila, aby ještě v tomto zasedání slav. sněmu zprávu podala.

Der Abgeordnete Hevera stellt dagegen den Antrag, der Bericht der Kommission betreffs Aufhebung der Mauten im Königreiche Böhmen werde an die Commision zurückgeleitet, damit selbe darüber, aus welche Art die Mauten auszuheben sind, neuerlich Erhebungen pflege und hierüber noch in dieser Landtagssession dem hohen Landtage Bericht erstatte.

Dám tedy prvně hlasovati o návrhu p. poslance Hevery. Kdyby tento návrh se přijal, odpadává hlasování o návrhu komise, pak-li tento návrh nebude přijat, dám hlasovati o návrhu komise.

Ich Werde zuerst über den Antrag des H. Abg. Hewera abstimmen lassen. Sollte derselbe angenommen werden, so entfällt die Abstimmung über den Antrag der Kommission; sollte derselbe nicht angenommen werden, so wird über den Kommissionsantrag abgestimmt.

Žádám tedy pány, kteří souhlasí s návrhem poslance Hevery, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche dem Antrage des H. Abg. Hewera zustimmen, die Hand zu erheben.

(Geschieht).

Der Antrag ist abgelehnt.

Návrh jest odmítnut.

Dám nyní hlasovati o návrhu komise.

Žádám pány, kteří s návrhem komise souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche dem Antrage der Commission zustimmen, die Hand zu erheben. (Geschieht).

Der Antrag ist angenommen.

Návrh jest přijat.

(Zvoní) Tím jest denní pořádek vyčerpán.

Die Tagesordnung ist erschöpft. Ich werde zum Schlüsse der Sitzung schreiten. Vorher jedoch gebe ich das Wort dem Hrn. Obmann der Budget=Commission zur Stellung eines formalen Antrages.

Dávám slovo panu starostovi komise budžetní k návrhu formálnímu.

Pan Jind. hr. Clam-Martinic. Co předseda budžetní komise dovoluji sobě ponavrhnouti, aby byla komise oprávněna podati listní zprávu v příštím sezení sněmovním o žádosti dvou adjunktů při zemském archivu o zvýšení platu a o přiřknutí kvinkvenálek. Žádám proto o povolení k podání ústní zprávy, aby mohl zemský výbor ještě v tomto zasedání o té věci podati zprávu, kdežto, kdyby se to ponechalo na zprávu o budžetu vůbec, již by ten čas tohoto roku tím byl ztracen.

Ich erlaube mir den Antrag zu stellen, und die Bitte: Das hohe Haus wolle gestatten dass die Budget=Commission in der kommenden Sitzung mündlich Bericht erstatte über die Bitte zweier Adjunkten beim Landes=Archiv um Bewilligung von Quinquennalzulagen und Erhöhung der systemisirten Gehalte, damit der Landesausschuß noch in dieser Session darüber Bericht erstatten könnte, da sonst die Zeit für dieses Jahr verloren ginge.

Oberstlandmarschall: Verlangt Jemand zu diesem Antrage das Wort?

Žádá někdo k tomuto předmětu za slovo? (Nikdo)

Nachdem Niemand das Wort verlangt, werde ich über den Antrag, welcher von Seite des Obmanns Namens der Budget=Commission gestellt worden ist, zur Abstimmung schreiten.

Dám hlasovati o návrhu budžetní komise přednešeném její starostou a žádám pány, kteří s tímto návrhem souhlasí, by vyzdvihli ruku.

Ich ersuche die Herren, welche den Antrag unterstützen, die Hand zu erheben. (Geschieht).

Der Antrag ist angenommen.

Návrh jest přijat.

Die Commission für Hebung der Fischerei in Binnenwässern wird ersucht sich Montag früh 9 Uhr Vormittags im Verificatorenzimmer zu einer Sitzung einfinden zu wollen.

Komise pro záležitosti rybářské se zve k schůzi na pondělek o 9. hodině dopoledne v síni verifikatorů. Dále dovoluji si na to upozorniti, že po sezení se má ustaviti komise pro záležitosti hasičské.

Ich erlaube mir aufmerksam zu machen dass die Commission für Feuerlöschangelegenheiten sich nach Schluß der Haussitzung zu konstituiren haben wird.

Příští sezení bude, se odbývati dne 23. července v pondělí o 11. hodině dop. na denní pořádek kladu následující záležitosti.

1. Zpráva výboru zemského o stavu národních škol.

2. Zpráva komise pro obecní a okresní záležitosti o žádosti obce pražské za povolení prodeje části usedlosti č. p. 462.

3. Zpráva komise rozpočtové v přičině koupí usedlostí Werr-ových č. 456. 454, 455 v Praze pro fond zemský.

4. Zpráva rozpočtové komise o nákladu vzešlém stavbami, jež za příčinou bezpečnosti v německém divadle zemském provedeny byly; pak ústní zprávy a sice

5. ústní zpráva komise pro obecní a okresní záležitosti o stížnosti Libochovického okresního výboru v příčině vyloučení podílníků Ředhoštských ze svazku okr. záložny Libochovické.

6. Zpráva o žádosti osady "Drei Häuser" za vyloučení z místní obce Nallesgrün a ustavení co samostatné obce.

7. Zpráva o petici evangelického akadem. spolku Jeroným v příčině virilního zastoupeni evangelické církve na sněmu zemském.

8. Zpráva o petici obecního zastupitelstva v Chudenicích za zřízení okr. soudu v Chudenicích.

9. Zpráva o petici obcí Špule a Plešína za vyloučení z okresu soudního Novokdyňského a přidělení k okresu Klatovskému

10. Zpráva o petici obce Bubenské za vybíraní poplatku z nájemného v letech 1884 až 1889.

11. Zpráva (o žádosti Václava Hajka v Lužci za odepření přirážky z nápojův obci Lužci.

12. Zpráva o žádosti obce Žižkovské o povolení vybírání poplatků z nájemného.

13. Dále ústní zpráva kom. zemědělské o petici okr. výboru Rakovnického v příčině zřízení hospodářské školy zimní tamtéž. Potom na základě usnešení, které se právě stalo

14. ústní zpráva rozpočtové komise o petici adjunktů při českem archivu Fr. Dvorského a Pažouta za zvýšení služného a přiřknutí pětiletého přídavku.

Auf die Tagesordnung der nächsten Sitzung, welche Montag den 23. Juli 11 Uhr Vormittags stattfindet, habe ich folgende Gegenstände gestellt:

1. Landesausschußbericht über den Zustand des Volksschulwesens für das Jahr 1883.

2. Bericht der Commission für Bezirks= und Gemeindeangelegenheiten über das Gesuch

der Stadtgemeinde Prag um Bewilligung zum Abverkauf eines Theiles der Realität Nr. 462-II.

3. Bericht der Budgetkommission bezüglich des Ankaufes der Werr'schen Häuser Nr. 456, 454, 455 für den Landesfond.

4. Bericht der Budgetkommission über den Kostenaufwand für die aus Sicherheitsrücksichten ausgeführten Bauherstellungen im deutschen Landestheater.

Dann eine Anzahl mündlicher Berichte und zwar:

Berichte der Commission für Bezirks- und Gemeinde=Angelegenheiten.

5. Bericht über die Berufung des Bezirksausschußes Libochowitz wegen Ausscheidung von Theilnehmern von Ředhošt aus dem Verbande der Libochowitzer Bezirksvorschußkassa.

6. Bericht derselben Commission betreffend das Ansuchen der Gemeinde Dreihäuser um Ausscheidung aus der Ortsgemeinde Nallesgrün und Constituirung zur selbstständigen Gemeinde.

7. Bericht derselben Commission über die Petition des evängelischen=akademischen Bereines Jeronym um Einräumung einer Birilstimme der böhmischen evangelischen Kirchengemeinde im böhmischen Landtag.

8. Bericht derselben Commission der Gemeinde Chudenitz um Errichtung eines Gerichtsbezirkes daselbst.

9. Bericht derselben Commission über die Petition der Gemeinden Spula und Plešin um Ausscheidung aus dem Gerichtsbezirke Neugedein um Zuweisung zum Gerichtsbezirke Klattau.

10. Bericht derselben Commission über das Gesuch der Gemeinde Vorder=Owenec um Bewilligung zur Einhebung einor Miethzins= Umlage.

11. Bericht derselben Commission über die Petition des Wenzel Hájek in Luže um Abweisung des (Gesuches des Bezirksausschusses Luže wegen Bewilligung zur Einhebung einer Getränkeumlage.

12. Bericht derselben Kommission über die Petition der Stadtgemeinde Žižkow um Erlassung eines Gesetzes Betreffs der Einhebung einer Miethzinsumlage,

13. ferner der mündliche Bericht der Landeskultur=Commission über die Petition des Bezirksausschußes Rakonitz betreffend die Errichtung einer landw. Winterschule daselbst; und endlich auf Grund des eben vom hohen Hause gefaßten Beschlußes

14. der mündliche Bericht der Budgetkommission über die Petition der Adjunkten im Landesarchiw HH. Dvorský und Pažout um Erhöhung des Gehaltes und Quinquenalzulagen,

Ich erkläre die Sitzung für geschlossen.

Schůze je skončena.

Konec schůze v 1 hod.

Schluß der Sitzung um 1 Uhr.

Alois Mündl, verifikator.

Dr. Jos. Žalud, verifikator.

Dr. Werunsky, Verificator.

Bericht

der Budget-Kommission über die Gebahrungsausweile des Landeshaushaltes für das Jahr 1882

(Ld. Z. 35. )

Hoher Landtag!

Die Gebahrungsausweise für das Kalenderjahr 1882 ergaben nachstehende Resultate:

Gesammtgebahrung nach Fonden:

Ausgaben:

Dienst der Vorjahre

laufender Dienst

Domestikal=Fond

34. 639. 16 kr.

447. 116. 30 kr.

Bubenčer=Fond

147. 33 1/2 kr.

56. 975. 48 kr.

Landes=Fond

529. 484 63 kr.

6, 216. 264. 12 1/2 kr.

Gebärhaus=Fond

4. 066. 98 kr.

162. 119. 94 1/2 kr.

Findelhaus=Fond

3. 698. 33 kr.

694. 067. 16 1/2 kr.

Irrenhaus=Fond

14. 567. 83 kr.

869. 449. 34 kr.

Zwangsarbeitshaus=Fond

5. 574. 95 kr.

124. 828. 93 1/2 kr.

Landeskultur=Fond

8. 253. 15 kr.

96. 093 85 kr.

 

600. 432. 36 1/2 kr.

8. 666. 915. 14 kr.

 

Zusammen 9. 267. 347. 50 1/2 kr.

Unter diesen Ausgaben waren:

Reelle Ausgaben

592. 824. 56 kr. 6. 220. 378. 73 1/2 kr.

Ausgaben durch Kredit=Operationen

- 9. 081. 04 kr.

Durchlaufende Ausgaben

7. 607. 80 1/2 kr. 380. 914. 45 kr.

Verläge

- 2. 056. 540 91 1/2 kr.

 

600. 432. 36 1/2 kr.

8. 666. 915. 14 kr.

Empfänge:

Dienst der Vorjahre

lausender Dienst

Domestikal=Fond

138. 06 kr

481. 617'40 kr.

Bubenčer=Fond

5. 694. 15 kr.

51. 428. 66 1/2 kr.

Landes=Fond

1, 078. 375. 04 kr.

6, 207. 886. 48 1/2 kr.

Gebähraus=Fond

35. 038. 28 kr.

132. 715. 58 kr.

Findelhaus=Fond

3. 401. 69 kr.

703. 225. 76 kr.

Irrenhaus=Fond

7. 183. 74 kr.

872. 743. 94 kr.

Zwangsarbeitshaus=Fond

3. 917. 26 kr.

124. 026. 11 kr.

Landeskultur=Fond

11. - kr.

104. 336. - kr.

 

1, 133. 759. 22 kr.

8, 677. 979. 94 kr.

 

Zusammen 9, 811. 739. 16 kr.

Unter diesen Einnahmen waren:

Reelle Empfänge

Empänge durch Kredit=Operationen

Durchlaufende Empfänge

Verläge und Abfuhren

1. 023. 908. 92 kr. 109. 850. 30 kr.

6, 490. 654. 41 kr.

1. 800. - kr.

128. 984. 611/2 kr.

2, 056. 540. 911/2 kr.

 

1, 133. 759. 22 kr.

8, 677. 979. 94 kr.

Der Cassarest betrug: Ende 1881.........      315. 289. 771/2 kr.

,, 1882.........      859. 681. 43 kr.

somit Vermehrung...        544. 391. 661/2 kr. Obligationsgebahrung:

Obligationsbesitz sämmtlicher Fonde: Ende des Jahres 1881....     2, 904. 627. 861 kr.

,,,,,, 1882....    2, 915. 757. 871/2 kr.

Außerdem verbleibt der Pfandbriefbesitz der Zwangsarbeitsanstalt per 20. 100 fl. unverändert.

Die Budget-Kommission beantragt:

Ter hohe Landtag wolle die Gebahruns=Ausweise der Fonde des Landee-Vermögens für das Jahr 1882 zur Kenntnitz nehmen.

Prag, den 16. Juli 1883.

Berichterstatter.

Clam-Martinic,

Obmann.

Zpráva

budžétní komise o výkazech účetních výsledků hospodářství zemského za rok 1882 (č. sněm. 35).

Slavný sněme!

Dle účetních výkazů za rok 1882 mělo hospodářství zemské tyto výsledky:

Úhrnný výsledek fondů:

Vydaje:                                                 za minulá léta              za běžný rok

Fond domestikální..........34. 639 zl. 16 kr.          447. 116 zl. 30  kr.

" Bubenečský.......... 147 " 331/2 "            56. 975 " 48    "

" zemský............529. 484 " 63 " 6, 216. 264 " 121/2  "

" porodnice...........4. 066 " 98 "           162. 119 " 941/2  "

" nalezince..........3. 698 " 33 "          694. 067 " 161/2  "

" blázince............14 567., 83 "           869. 449 " 34    "

" káznice............5. 574 " 95 "           124. 828 " 931/2  "

" zemědělský...........8 253 " 15 "_______96. 093 " 85    ,,

600. 432 " 361/2 " 8, 666. 915,, 14    ,, úhrnem 9, 2567. 347 zl. 501/2 kr.

Mezi vydaji těmi bylo:

vydajů skutečných. ........592. 824 zl 56 kr. 6, 220. 378 zl. 731/2 kr.

" za příčinou operací úvěrních...                -                       9. 081 " 04 "

" za příčinou operací průběžných.. 7. 607 " 801/2 "          380. 914 " 45 "

Záloh.............._________________2, 056. 540 " 911/2 "

600. 432 zl 361/2 kr. 8, 666. 915 zl. 14 kr.

Příjmy:                                                  za minulá léta              za běžný rok

Fond domestikální..........          138 zl. 06 kr.          481. 617 zl. 40 kr.

" Bubenečský.......... 5. 694 " 15 "            51. 428 " 661/2 "

" zemský...........1, 078. 375,, 04 " 6, 207. 886 " 481/2 "

" porodnice........... 35. 038 " 28 "          132. 715 " 58 "

" nalezince........... 3. 401 " 69 "          703. 225 "76 "

" blázince........... 7. 183 " 74 "          872. 743 " 94 "

" káznice........... 3. 917 " 26 "           124. 026 " 11 "

" zemědělský.........._____11 " - "______104. 336 " - "

1, 133. 759 zl. 22 kr. 8, 677. 979 zl. 94 kr. úhrnem 9, 811. 739 zl. 16 kr.

Z těch příjmů bylo:

příjmů skutečných.........1, 023. 908 zl. 92 kr. 6, 490. 654 zl. 41 kr.

" z operací úvěrních......                -                          1. 800 " - "

,, průběžných........ 109. 850 " 30 "           128. 984,, 61 1/2 "

Záloh a odvodů.........._______-__________2, 056. 540,, 91 1/2 "

1, 133. 759 zl. 22 kr. 8, 677. 979 zl. 94 kr.

Konečná hotovost činila: koncem roku 1881.... 315. 289 zl. 77 1/2 kr.

         ,, 1882......... 859. 681 " 43 "

rozmnožila se tedy o 544. 39 l zl, 66 1/2 kr. Výsledek při obligacích:

Veškeré fondy měly obligac koncem roku 1881......2, 904. 627 zl 86 1/2 kr.

"          " 1882......2, 915. 757 zl. 87 1/2 kr.

Mimo to náležejí káznici zástavní listy v stejné sumě jako roku minulého totiž za 20. 100 zlatých.

Komise budžetní navrhuje:

Slavný sněme račiž výkazy o peněžních fondů ku jmění zemskému náležejících za rok 1882 vzíti na vědomi.

V Praze, dne 16. července 1883.

Bohumil Bondy,

zpravodaj.

Clam-Martinic,

předseda.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP