Středa 16. října 1878

se mělo nákladem zemským za městem znovu postaviti.

Toto usnešení slavného sněmu čeká posud svého vyřízení. Ale mezi tím chce býti museum živo a potřebuje ty nejnutnější potřeby, podpory zemské. Bylo zde dnes již několikráte poukázáno k tomu, že všecky budžety rostou. Pánové, to jest jistá pravda! To souvisí s tím, že cena peněz klesá a že všecky předměty stávají se dražšími. Pánové, ten samý úkaz ukazuje se u českého musea. Úředník, který dříve mohl býti živ se 600 zl., nyní nemůže být živ ani s 1200 zl., a když jest to člověk, který se vědě výhradně věnuje a své práci vědecké, tu pánové přiznáte, že to není slušné a důstojné, aby sumy platu které se mu dávají, obnášely 1000 zl. neb 1200 zl. A pánové, tak se ty věci nalezají u českého musea české museum není v stavu své úřadníky platit slušně a ačkoliv jsou to mužové vědy, kteří se věrně svým úkolům věnují a pilně pracují, přece nedostávají za to jen poněkud příslušné odměny.

Pánové, Vy všichni tedy sami uznáte, že podpora ze zemského fondu tomuto ústavu důležitému věnovaná, která obnáší jen 4000 zl. za celý ten ústav a která se již vleče skrz náš budžet asi 20 let, že by také potřebovala jednou opravy a také zvýšení nějakého.

Pánové, já Vám připomínám velkou důležitosť tohoto ústavu, já bych řekl, co by se i jinde i při jiných příležitostech mohlo vysloviti. Za nynější doby začíná se mezi námi rozšiřovat taková tendence Čistě materielního hospodářství, praví se často: to není nutná potřeba, to se nemusí dělat. Ale, pánové, člověk jest živ netoliko chlebem vezdejším, ale jakož říkáme také chlebem božím, jest potřeba, aby také pro idealní jeho potřeby bylo postaráno a pánové, v tom ohledu myslím jeden z nejdůležitějších úkolů vykonává právě museum království Českého a my nemáme v celé zemi žádné sbírky přírodní, předměty tak bohaté, tak úplné jako jsou právě přírodní sbírky musea českého, my nemáme pro celou naši minulosť, pro celou naši historii žadného ústavu, kde by se zbytky a památky její tak věrně zachovávaly jako tam, všecko co kdy v Čechách bylo vytištěno, co kdy v Čechách bylo psáno důležitého v jakémkoliv ohledu a jakýmkoliv Jazykem, vše to ukládá se v museum našem, vše to jest tam přístupno každému, kdokoliv se chce v těch věcech poučiti.

Pánové, kdokoliv chce v přírodních vědách k nějaké vyšší vědomosti dospěti a se vyvinouti jako učenec přírodník, ten, pánové, musí jíti do našeho museum.

Já, pánové, Vám připomínám, že tolik známých učenců jak českého tak německého jazyka a české a německé literatury hlavně v tomto ústavu nabyli svého vzdělání. "Já připomínám Zippe, Eida, Corda a jiné, kteří ve vědě prospěli v německém jazyku a mohl bych připomenouti rovněž, tak v českém jazyku několik známých mužů, kteří došli uznání i za hranicemi. Ti všickni děkují za vzdělání své, za to, že mohli ve vědě přírodní pokročiti jenom tomu, že zde takovýto ústav jest, v kterém se mohli vzdělati, v kterém mohli najíti předměty, které je k tomu vzdělali.

Pánové, připomínám, že již několik assistentů tohoto musea bylo do ciziny povoláno. Právě" v těchto dnech bylo slyšeti, že pruská vláda za společníka přírodního zpytatele, který má býti na útraty vlády německé poslán do Afriky, že zvolila nadaného mladého učence, žáka našeho musea.

Též podobně jiný mladý učenec, který se vzdělal v našem museum, byl povolán do Marsilie, a pánové, Vám všem nebude neznámo factum, že jiný muž a mladý učenec, který se též na tomto ústavu vzdělal, byl poslán co geolog od anglické vlády do Východní Indie, totiž pan Dr. Feistmantel.

Pánové, to všecko stalo se přiřiněním a prací našeho musea. Ale, pánové, ještě jeden předmět si dovolím připomenouti.

Pánové, řečeno bylo v budžetní komisi nebude snad neznámo, přišlo to tam tuším k řeči, že jest zřízen zvláštní spolek, zvláštní společnost pro vědecké vyzkoumání Čech. Tento sbor vydal již celou velkou sbírku spisů vědeckých velmi vážných, které byly uznány v cizině, v Anglii i Francii, a vydal je jazykem německým také s přislušnými obrazy a illustracemi; jest to celá řada spisů ohromným nákladem vydaná.

Pánové, na tento výzkum přispívá museum ze svých, chudých, chudičkých prostředků ještě značnými sumami; - a když se ptám, pánové, co k tomu království české přispělo ? 4000 zl. ročně, pánové!

Já připomínám, že jsou při museum českém bohaté sbírky, kterých bohužel nemůže nikdo užíti, poněvadž museum nemá sil, že nemá prostředků, aby si zaplatilo kustoda. Nemůžeme ustanoviti žádného kustoda pro kabinet mincovní a heraldický, nemůžeme ustanoviti žádného kustoda pro bohaté sbírky rytin; my máme bohaté rytiny, které nám byly od rozličných dárců odkázány, a ty leží takřka mrtvé; museum není v stavu, něco učiniti, aby všechny ty poklady vědecké a umělecké byly vystaveny na odiv obecenstvu, není v stavu ustanoviti úředníka, který by se v těch věcech znal, který by je obecenstvu přístupnými učinil.

Pánové, to jest hřích že tak bohaté vědecké a umělecké poklady zůstávají bez opatření a když tu jsou, že se z nich úrok takřka netěžu a že není ani možno, aby tyto sbírky přispívaly k vzdělání našeho obyvatelstva, ovšem bez rozdílu národností.

Pánové, připomínám1 si, že zde byl jednou jeden cizí host dosti známého jména byl to přímo Napoleon, který prohlížel všeliké naše zdejší ústavy a byl také v museum, království Českého a když se mu veškeré ty bohaté sbírky ukázaly, mezi nimiž byly také věci, které může se říci, že museum nyní má cenu několika milionů, kdyby se ty věci chtěly zpeněžiti; neboť znalci a cenitelé, by se pro ně našli - když všechny tyto drahé, krásné a vzácné věci viděl a ptal se tu a ptal se tam odkud to máte odkud jste koupili, vždy se mu řeklo, to daroval ten privátník, to koupil, to daroval onen to pořídila ta společnost, neb ona společnost a když se mu řeklo, že museum jest vydržováno jen od společnosti soukromé a že nejnutnější své potřeby kryje dílem z těch příspěvků a dílem tím, že pronajímá v, domě svém krámy jen aby mohla živa býti, když jsme mu to všechno pověděli, pak se ptal: Ale prosím, pánovo, co u vás dělá stát a vaše legislace?

Pánové, mohl výbor musejní na to odpověditi s nějakou hrdostí, když království České věnuje na to jen 4000 zl. ? Věru, že by se království České muselo za to styděti, že tak důležitému ústavu pro vědu a umění naší celé země malý příspěvek podává.

Musejní společnost podala v té věci žádost. slyším že budžetní komise navrhuje, aby ta věc byla odkázána zemskému výboru, Takový odkaz neznamená nic jiného, než že museum zase jeden rok musí býti bez větší podpory ale jak pravím, pánové, když také musejní úředníci, kteří jsou v nouzi postaveni, se hlásí o nějaký příspěvek, když znamenití učenci; za jich práce v tomto ústavu musejním, musí honorovat se 3 neb 400 zlatými, nedivme se, že v jim to nebude milé, když je odkážete na jeden rok. Já myslím tedy, že kdyby slavný sněm se odhodlal a tento příspěvek zvýšil o nějakou sumu že by se nějakým způsobem vždycky uspořila, neb že by se pro ni ukryti nalezlo. Ja si dovoluji navrhnouti, aby slavný sněm ráčil dotaci pro museum království Českého již letos zvýšiti ze 4000 na 10. 000 zl. ročně.

Ich beantrage, der h. Landtag wolle die für das Museum des Königreiches Böhmen beantragte Dotation jährlicher 4000 fl. den gegenwärtigen Zeitverhältnissen und den großen Bedürfnissen der Anstalt entsprechend von 4 auf 10. 000 fl. erhöhen.

Oberstlandmarschall: Der Hr. Abg. Dr. Grünwald hat den Antrag gestellt, der hohe Landtag wolle beschließen, die Subvention per 1600 fl. für das Blindeninstitut am Hradschin vor der Hand blos für das Jahr 1879 zu bewilligen.

Nám. nejv. marš.: Pan posl. Dr. Grünwald činí návrh; Slavný sněme račiž se usnesti, že se subvence 1600 zl. pro ústav slepců na Hradčanech povoluje prozatím jen na rok 1879.

Nejv. marš.: Kteří podporují ten návrh, ať vyzdvihnou ruku.

Diejenigen, welche den Antrag untersetzen, wollen die Hand erheben (Geschieht. )

Er ist hinreichend unterstützt

Der Antrag, welchen Hr. Dr. Rieger stellt, lautet: Die Unterstützungssumme für das Museum des Königreiches Böhmen werde von 4000 fl. auf

10. 000 fI. erhöht.

Nám. nejv. marš.: Návrh pana poslance Dr. Riegra zní: Podpora pro museum království Českého zvyšuje se na 10. 000 zl.

Oberstlandmarschall: Ich bitte jene, welche den Antrag unterstützen, die Hand zu

Kteří tento návrh podporují, nechť pozdvihnou ruku.

(Geschrebt. )

Er ist hinreichend unterstützt und steht in Verhandlung.

Wünscht noch Jemand zu diesem Titel das Wort?

Žáda ještě někdo za slovo? (Nikdo se nehlásí. ) Rokování jest ukončeno.

Die Debatte ist geschlossen.

Der Hr. Berichterstatter hat das Wort.

Berichterst. H. W o l f r u m: Die Budgetkommission hat in dem Glauben, daß das Blindeninstitut, das schon feit vielen Jahren vom Lande unterstützt wird, immer noch so gut geleitet wird, diese Position mit 1600 fl. bis 1884 bewilligt. Nach den Ausführungen des geehrten Abg. Dr. Grünwald scheint irgend ein Mangel in der Verwaltung dieses Institutes vorzukommen und er beantragt, daß in Folge dessen, weil er einige Unzukömmlichkeiten hervorgehoben hat, die Subvention nur für das Jahr 1879 bewilligt werde, wahrend die hohe Regierung aufgefordert werde, diesen Unzukömmlichkeiten, die er angedeutet hat, nachzuforschen. Ich glaube, daß da, obgleich ich nicht im Namen der Budgetkommission reden kann, nichts einzuwenden ist, eine kürzere Bewilligung dann zu beantragen, wenn solche Mangel zur Sprache kommen.

Der geebrte Hr. Abgeordnete will ja konstatiren lassen durch die Regierung, ob das wirklich auf Wahrheit beruht und wenn die Mangel behoben werden oder sich vielleicht nicht so bestätigen, so wird ja im nächsten Jahre auch noch Zeit sein, diese längere Bewilligungsdauer auszusprechen.; Aber nach dem vom Herrn Abgeordneten Grünwald Zweifel in diese gute Leitung aufgestellt worden sind, so kann ich zwar nicht im Namen der Budgetkommission sprechen, aber persönlich hätte ich gegen seinen Antrag nichts einzuwenden. Was nun aber den Antrag des geehrten Abgeordneten Herrn Dr. Rieger anbelangt, der dahin geht, dem Museum die Subvention von 4000 auf 10. 000 fl. zu erhöhen, so liegt eine Petition des Directoriums des Museums, unterschrieben, wenn ich nicht irre, von Sr. Exc. dem Grafen Clam-Martinitz vor, die aber erst gestern den 15. October der Budgetkommission zugewiesen worden ist.

Die Budgetkommission hat sich gestern entschieden zu beantragen, daß diese Petition, Welche eint sehr Bedeutende Erhöhung verlangt, dem Landesausschuß zur Berichterstattung zuzuweisen sei und ich könnte etwas anderes, sowohl int Namen der Budgetkommission, als auch nach persönlicher Anschauung auch nicht beantragen. Ich könnte mich nicht einverstanden erklären damit, daß nach dem Antrage des Herrn Abgeordneten Dr. Rieger sofort diese Subvention von 4 auf 10. 000 fl. erhöht werde; es ist dies, wenngleich allerdings gegenüber anderen Staaten diese Summe eine geringe ist, dennoch für unsere Verhältnisse und in der Position der Subventionen und Beiträge eine ber größten nach den Subventionen für den Dombau. 4000 fl. sind für unsere Verhältnisse, namentlich, wenn man bedenkt, daß sie schon seit 1863 gegeben wird, immer eine namhafte Summe und bei der gegenwärtigen Zeit, wo darüber schon viel geklagt wird, daß wir gezwungen sind, die Landesumlagen zu erhöhen, würde ich mich nicht entschließen können, eine solch bedeutende Subvention aufs Neue in den Landesvoranschlag einzustellen. Das Ganze, zu was ich Beauftragt bin, ist, das hohe Haus zu bitten, die Petition Z. 253 dem Landesausschuße zur Berichterstattung zuzuweisen. Im nächsten Jahre werden wir den Begründeten Antrag des Landesausschußes vor uns haben und dann werden wir sehen, ob es wirklich nothwendig ist, diese Subvention überhaupt zu vergeben und ganz Besonders, ob es nothwendig ist, sie auf eine so hohe Summe einzustellen. Ich bitte daher, da der Herr Abg. Dr. Rieger die Sache einmal zur Sprache gebracht hat, auch diese Petition 253 mit in die Berathung gütigst ziehen zu wollen, und da ich den Antrag der Budgetkommission zu ändern nicht ermächtigt bin, anzunehmen, daß diese Petition, die dahin geht, daß die 4000 fl. für das Böhmische Museum auf 10000 Gulden erhöht werden, dem Lansesaussschuße zur Berichterstattung zuzuweisen wäre.

Sněm. akt. Sládek: Budžetní komise činí návrh, aby petice správního výboru musea království Českého za zvýšení roční podpory, kterou dostává z důchodů zemských pro museum království Českého, dodán byl výboru zemskému, aby o ní podal zprávu.

Oberstlandmarschall: Um die Gegenanträge nicht zu verrnischen, bleibe ich vor der Hand bei der Abstimmung über den Antrag des Abg. Dr. Grünwald, welcher dahin geht, der hohe Landtag wolle beschließen, die Subvention per 1600 st. für das Blindeninstitut auf dem Hradschin vor der Hand blos für das Jahr 1879 zu bewilligen.

Nám. nejv. marš.: Hlasovati se bude nyní o návrhu Dr. Grüwalda, aby uzavřeno bylo, že se subvence 1600 zl. pro ústav slepců povoluje prozatím pouze na rok 1879.

Nejv. marš.: Kteří jsou pro ten návrh, nechť pozdvihnou ruku.

Diejenigen, welche für den Antrag sind, wollen die Hand erheben.

Der Antrag ist angenommen.

Oberstlandmarschall: Durch den Antrag des Abg. Herrn Dr. Rieger ist die Behandlung der Petition der Direction des Museums mit zur Sprache gekommen und über diesen Gegenstand ist allerdings die Debatte noch nicht geschlossen, sondern nur über den früheren Gegenstand, den der Herr Abg. Dr. Grünwald angeführt hatte. Zu dieser Petition der Direction des Museums hat nun der Herr Abg. Baron Wächter einen Antrag gestellt, der lautet: Dem Museum des Königreiches Böhmen ist die Dotation für dass Jahr 1879 auf 8000 fl. zu erhöhen. (Bravo!)

Nám. nejv. marš.: Pan poslanec svob. pan Wächter činí návrh, aby dotace pro museum království Českého na rok 1879 zvýšena byla na 8000 zl.

Oberstlandmarschall (läutet): Wünscht Jemand das Wort?

Žáda někdo za slovo? Rokování jest uzavřeno.

Die Debatte ist geschlossen.

Oberstlandmarschall: Der Herr Berichterstatter hat das Wort.

Berichterst. Wolfrum: Ich kann diesem neuen Antrage gegenüber nur das wiederholen, was ich zu dem Antrage, der in der Petition ausgedrückt ist, gesprochen habe; die Budgetkommission glaubt sich nicht Berufen, eine schon an und für sich hohe Subvention noch so bedeutend zu erhöhen angesichts der Bedürfnisse des Landes und der Belastung der Steuerträger, und ich kann nur meinen Antrag wiederholen, diesen Antrag sowohl, als den Antrag des Abg. Baron Wächter dem Landesausschuße zur Berichterstattung zuweisen zu wollen.

Oberstlandmarschall: Ich schreite nunmehr zur Abstimmung, in der Abstimmung geht der Antrag des Herrn Dr. Rieger, weil er eine höhere Subvention beantragt, voraus. Wenn dieser Antrag fällt, kommt der Antrag des Abg. Baron Wächter zur Abstimmung und wenn beide fallen, gelangt der Antrag der Budgetkommission zur Abstimmung.

Nám. nejv. marš.: Co se týká hlasování musí předcházet při hlasování návrh poslance p. Dr. Riegra, který zní na subvenci 10. 000 zl., po tomto návrhu, kdyby nebyl přijat, bude se hlasovati o návrhu svobodného p. z Wächterů, který navrhuje, aby dotace zvýšena byla na 8000 zl. 

Oberstlandmarschall: Der Antrag des Abg. Hrn. Dr. Rieger lautet: Die Unterstützung für das Museum des Königreiches Böhmen wird von 4000 auf 10. 000 fl. erhöht.

Nám. nejv. marš.: Návrh p. poslance Dr. Riegra zní: Podpora pro museum království českého zvyšuje se ze 4000 na 10. 000 zl.

Nejv. marš.: Kteří jsou pro ten návrh, nechť vstanou.

Diejenigen, welche für den Antrag sind, wollen die Hand erheben, er ist in der Minorität.

Der Antrag des Hrn. Baron Wächter lautet:

Dem Museum des Königreiches Böhmen ist die Dotation für 1879 auf 8000 fl. zu erhöhen.

Ich bitte jene, welche diesem Antrage zustimmen, sich zu erheben.

Kteří jsou pro ten návrh, nechť vstanou. (Stane se. )

Ich bitte um die Gegenprobe.

Der Antrag des H. Bar. Wächter ist mit 86 gegen 78 Stimmen gefallen. Die Budgetkommission beantragt, diese Petition sei dem Landesausschuße zur Berichterstattung zuzuweisen.

Nám. nejv. marš.: Budžetní komise navrhuje, aby petice musea pro království české odkázána byla zemskému výboru, aby o tom dal zprávu a učinil návrhy.

Nejv. marš.: Kteří jsou pro ten návrh, nechť pozdvihnou ruku.

Diejenigen, welche dem Antrage zustimmen, wollen die Hand erheben.

Der Antrag ist angenommen.

Nach den gefaßten Beschlüssen ist diese Post nunmehr angenommen mit 49070 fl.

Berichterst. W o l f r u m: Rubr. Nr. XIV. Subventionen und Beiträge 49070 fl., R. XV. Schulauglagen 150. 000 fl., R. XVI. Gendarmeriebeguartierung 79. 455 fl., R. XVII. Vorspannsauglagen 18. 000 fl.

§ 15. Zur Zahl 53, Rubr. 18.

In Erledigung des L. -A. -B. Z. 254 wird die dem Bezirksausschuße in Kolin zum Baue der neuen Elbebrücke vom Landesausschuse bereits Bewilligte Subvention von 10. 000 st. nachträglich genehmigt, diese Subvention um weitere 30. 000 fl. erhöht und der Landesausschuß ermächtigt, dieselbe nach Maßgabe des Baufortschrittes: aus der Straffenbaudotation des Jahres 1879 und 1880. flüssig zu machen. Rubrik 18 "Landesstrassenbautten" wird mit 152. 000 fl. eingestellt.

Oberstlandmarschall: Angenommen.

Berichterst. Wolfrum: Rub. XIX. Landeswasserbauten 100. 000 fl.

§ 16.

Zur Zahl 54, Rubrik 19.

Der Bericht des L. -A., Z. 221, über den Stand der Wasserbauten wird zur genehmigenden Kenntniß genommen und Post 3 der Rubrik 19 um 30. 000 fl. ermäßigt, mit 91. 100 st. bestimmt. Rub. 19 "Landeswasserbauten" wird mit 100. 000 fl. eingestellt.

Oberstlandmarschall: Angenommen.

Berichterst. Wolfrum (liest):

§ 17. Zur 3ahl 56, Rub. 21.

In Erledigung des L. -A. -B., Z. 52 wird dem Direktor des Rudolfs- Stiftungsspitales in Wien Prof. MDr. Karl Böhm als Honorar für Entrechnung des Projektes der Ventilations- und HeizAnlagen im neuen Gebärhause und für Leitung der betreffenden Arbeiten, sowie als Entschädigung der ihm aus diesem Anlasse erwachsenen Baarauslagen ein Betrag von 3500 fl. bewilligt, in Rubrik 21 eingestellt und Rubrik 21 "Verschiedene Auslagen" mit 7868 fl. festgesetzt

Oberstlandmarschall: Angenommen.

Berichterst. Wolfrum (liest):

§. 18.

Zur Zahl 57, Rub. 22.

Der Bericht des L. -A., Z. 59 über den Bau des Irrenhauses in Dobřan wird zur Kenntniß genommen, für den Bau dieses Irrenhauses die Post c. a, der Rub. 22 um 40. 000 fl. erhöht und mit 400. 000 fl. eingestellt; dagegen die Post y, "Für Hauseinrichtung" mit 40. 000 fl. außer Ansatz gebracht und Rub. 22 "Neue Bauten und Realitäten-Ankauf" mit 405. 726 st. genehmigt.

O b e r s t l a n d m a r s ch a l l: Angenommen.

Ich glaube keinem Widerspruche zu begegnen, wenn ich die Sitzung nunmehr Schließe.

Die nächste Sitzung findet morgen um elf Uhr statt.

Auf der Tagesordnung derselben steht:

1.   Fortsetzung der Berathung des Landesbudgets.

2.   Bericht der Budgetkommission über den Rechnungsabschluß der in das Landesvermögen gehörigen Fonde für das Jahr 1877.

3. Bericht der Budgetkommission, betreffend Abverkäufe von\ Landesgütern bei Kosíř, Stodulek und Troja.

4.   Bericht der Budgetkommission zum Landesausschußbericht, betreffend den Bau eines neuen Kuhstalles in Kosíř.

5.   Beriícht der Kommissiton für Landeskulturangelegenheiten, betreffend die aus dem Landeskulturfonde subventionirten, landwirthschaftlichen Lehranstalten.

6.   Bericht der Landeskulturkommission über die land und forstwirthschaftliche Statistik für das Jahr 1877.

7.   Bericht der Kommission für Landeskulturangelegenheiten über den Antrag des Baron RieseStallburg, betreffend Erllassung eines Einführungsverbotes für Steppenvieh nach Oesterreich-Ungarn.

8.   Bericht der Petitionskommission über die Eingabe der Stadt Jung-Bunzlau um Uebernahme des bortigen Piaristen-Unter-Gymnasiums und des Kommunal - Obergynmasiums an die Staatsverwaltung.

9.   Bericht der Schulkommission über die Petition der Stadtgemeinde Saaz, betreffend die Reactivirung des Saazerr Obergymnasiums als StaatsAnstalt.

10.   Bericht der Schulkommission über die Petitionen, Zahl 37 und 92, um Abänderung des Gesetzen, betreffend die Halbferialtage an den Volkäschulen.

11.   Bericht der Schulkommission über mehrere Petitionen der Lehrervereine um Regelung des Rechtsverhältnisses der dem Militärverbande angehörigen Lehrer und um Abkürzung der Waffen übungsdauer. Endlich

12.    Bericht der Schulkommission, betreffs Uebernahme des Böhm. Leipaer Stadtgymnastiums in die Staatsverwaltung.

Nám. nej v. marš.: Nejblíže příští sezení je zítra dne 17. října o jedenácté hodině. Denní pořádek je následující: 1. Pokračování porady o budžetu.

2.   Zpráva budžetní komise o účetních závěrkách fondů náležejících k zemskému jmění.

3.   Zpráva budžetní komise v příčině prodeji pozemků v Stodůlkách, Košířích a Tróji.

4.   Zpráva budžetní komise v příčině stavby kravína na dvoře Košířském.

5.   Zpráva komise pro zeměvzdělání v příčině subvencionováných učilišt hospodářských z fondu zemského.

6.   Zpráva komise zemědělské o činnosti výboru statistického na rok 1878.

7.    Zpráva komise zemědělské o návrhu barona Riese-Stallburga ohledně zápovědi dovozu stepního dobytka do zemí RakouskoUherských.

8.   Zpráva petiční komise o žádosti obecního výboru Mladoboleslavského za převzetí tamnějšího nižšího gymnasia Piaristů a obecního vyššího gymnasia ve správu a vydržování státu.

9. Zpráva komise školní o petici městské obce Žatce v příčině znovu zřízení vyššího gymnasia v Zatci jakožto ústavu státního.

10.   Zpráva školní komise o petici zastupitelstva městské obce Česká Lípa za převzetí tamního, gymnasia ve správu státní.

11.   Zpráva školní komise o více peticích spolků učitelských za upravení právních poměrů oněch učitelů, kteří do svazku vojenského náleží.

12.   Zpráva školní komise, týkající se vydržování gymnasia v české Lípě na útraty státní.

Nejv. marš. zem.: Sezení jest uzavřeno.

Die Sitzung ist geschlossen.

Schluß der Sitzung um 3 Uhr 35 Min.

Konec sezení ve 3 h. 35 m.

Fürstl v. Teiched, Verifikator. Dr. Franz Zunterer, Verifikator. Dr. Krosta, Verifikator.

Beilage zum stenografischen Berichte der XIV. Landtagssitzung 1878.

Zpráva budžetní komise o rozpočtu zemském na r. 1879.

Bericht der Budgetkommission über den Landesvoranschlag für bau Jahr 1879.

Slavný sněme!

Zemský rozpočet na rok 1879 přikázán byl v třetím sezení slavného sněmu ze dne 26. září t. r. komisi budžetní, aby jej v poradu vzala a o něm návrhy podala. Komise přidělila rozpočet tento rozličným referentům, kteří podají jakékoliv vysvětlení, za něž by se při rokování v slavném sněmu žádalo.

Co se týče fondu domestikálního, převzal p. dr. ryt. Limbeck referát o ústavech cvičných, p. dr. Bareuther referát o divadle německém, p. dr. Sladkovský referát o divadle českém, p. hrabě Zedtwitz referát o zemských statcích a o ostatních částech fondu toho.

Fond bubenečský převzal p. dr. Trojan.

Co se týče fondu zemského, podal p. Hevera zprávu o stavbách silnic, p. Löw zprávu o stavbách vodních, p. dvorní rada svob. pán Scharschmidt zprávu o věcech obecného školství a škol reálních, p. dr. Jireček zprávu o části ostatní.

O fondu porodnice a nalezince podal zprávu pan Knoll;

o fondu blázince pan Sobotka;

o fondu káznice pan dr. Sladkovský a

o fondu pro zeměvzdělání a o hospodářství v Slupech pan Wanka.

Rozpočet zemský na rok 1879 od zemského výboru předložený vykazuje v 152 položkách po sobě jdoucích, potřebu sumou 6320474 zl. a v 59 položkách po sobě jdoucích úhradu sumou 749781 zl., tudíž neuhrazený schodek 5570693 zl.

Hoher Landtag!

Der Landesvoranschlag für das Jahr 1879 Wurde von dem hohen Landtage in der 3. Sitzung am 26. Sept. d. J. der Budget-Kommission zur Berathung und Antragstellung zugewiesen. Die Kommission beauftragte Verschiedene Referenten mit der Berichterstattung, welche auch bei der Berathung im hohen Landtage die gewischten Aufklärungen zu geben bereit Sind.

Bei dem Domestikalfonde übernahm: Herr Dr. Ritter v. Limbeck die Exerzitienaustalten; Herr Dr. Bareuther das deutsche Theater; " Dr. Sladkovský das böhmische Theater; " Graf Zedwitz die Landesgüter und den übrigen Theil.

Den Bubenčer Fond übernahm Hr. Dr. Trojan. Bei dem Landesfonde übernahm: Herr Hewera die Straßenbauten ,, Löw die Wasserbauten; ,, Hofrath Baron Scharschmidt Volksschulzwecke und Realschulen; " Dr. Jireček den übrigen TheiI. Uiber den Gebar- und Findelhausfond berichtete Herr Knoll;

über den Irrenhausfond Herr Sobotka; über den Zwangsarbeitshausfond Herr Dr. Sladkovský und über den Landeskulturfond und die Sluper Oekonomie Herr Wanka.

Der vom Landesausschuße vorgelegte Voranschlag für 1879 zeigt in 152 fortlaufenden Posten ein Erforderniß von 6320474 fl. und in 59 fortlaufenden Posten eine Bedeckung von 749781 fl., daher einen unbedeckten Abgang von 5570693 fI.

Na rok 1878 rozpočtěna byla potřeba sumou 6062519 zl. úhrada sumou 773580 zl, neuhražený schodek sumou 5288939 zl.

Roku 1879 jest tedy potřeba o 257955 zl. a neuhražený schodek o 281754 zl. větší než-li roku 1878, úhrada však o 23799 zl. nižší.

Vyšší potřebu vykazují:

fond bubenečský sumou ............  1803 zl.

fond zemský sumou.................. 212237 zl.

fond nalezenců sumou................ 37049 zl.

fond káznice sumou.................. 1934 zl.

fond pro zeměvzdělání sumou...... 8809 zl.

Menší potřebu vyžadují:

fond domestikální o sumu .........  534 zl.

fond porodnice o sumu ............. 1906 zl.

fond blázince o sumu ...............  1437 zl.

Úhrada jeví toliko při fondu   zemském, fondu porodnice a fondu blázince značnější změny v porovnám s rokem 1878, při ostatních fondech není rozdíl ten podstatný.

U fondu zemského jest příjem o 25576 zl., u fondu blázince o 9845 zl. níže pojat než-li roku 1878, kdežto fond porodnice sumou o 10863 zl. vyšší vložen jest.

Předložený rozpočet nezahrnuje však potřebu úplnou. Jako roku minulého, jest i na r. 1879 nejhlavnější položka vydání "na národní školy k účelům vzdělávacím" vložena pouze sumami rozpočtu z roku předešlého, nikoliv však podle potřeby skutečné, poněvadž v době sestavení budžetu rozpočty okresních rad školních nebyly posud po ruce.

Rozpočty tyto přikázány byly komisi teprvé mezi rokováním jejím a v částce "fond zemský" bude o nich obšírná zpráva podána.

Výsledek jest ten, že rubrika "na národní školy k účelům vzdělávacím" o 326093 zl. se zvýší a že veškerá potřeba rozpočtu zemského dostoupí sumy 6; 646. 567 zl., o 584048 zl. výše nežli na rok 1878 rozpočteno bylo.

Dle návrhů komise budžetní, které při jednotlivých fondech blíže vyloženy budou, jeví se sice potřeba poněkud nižší, totiž sumou 6, 621. 646 zl. a úhrada poněkud vyšší, totiž sumou 773266 zl., nicméně zbývá však neuhrazený schodek 5, 848. 380 zl., jenž o 559441 zl. vyšší jest nežli schodek na rok 1878 vykázaný. Uhražení schodku toho vyžadovalo by přirážku k daním více než 31 kr., poněvadž daně na rok 1878 předepsány jsou sumou as o 227000 zl. nižší nežli suma za rok 1877 předepsaná, a jelikož každý krejcar přirážky pouze 187. 342 zl. 60 kr. vynese.

Zvýšení přirážky k daním o 5 kr. nelze však jinak odporoučeti, i bylo komisi budžetní uvážiti co nejsvědomitěji, jakých pramenů ji-

Für das Jahr 1878 war das Erforderniß 6062519 fl., die Bedeckung mit 773580 fl. und der unbedeckte Abgang mit 5288939 fl. veranschlagt.

Im Jahre 1879 ist daher das Erforderniß um 257955 fl. und der unbedeckte Abgang um 281754 fl. hoher als im Jahre 1878, die Bedeckung dagegen um 23799 fl. niedriger.

Ein Mehrforderniß zeigen:

Der Bubenčer Fond mit... 1803 fl. " Landesfond mit.... 212237 fl. " Findelhausfond mit... 37049 fl. " Zwangsarbeitshausfond mit. 1934 fl. " Landeskulturfond mit... 8809 fl.

Ein Mindererforderniß haben:

Der Domestikalfond mit... 534 fl. " Gebärhausfond mit... 1906 fl. " Irrenhausfond mit... 1437 fl.

Die Bedeckung zeigt nur bei dem Landesfonde, dem Gebärhausfonde und dem Irrenhausfonde größere Veränderungen gegen das Jahr 1878, bei den übrigen Fonden ist die Verschiedenheit nicht wesentlich.

Bei dem Landesfonde ist die Einnahme um 25576 fl. und bei dem Irrenhausfonde um 9845 fl. niedriger angenommen als im Jahre 1878, während der Gebärhausfond um 10863 fl. hoher eingestellt ist.

Der vorgelegte Voranschlag umfaßt aber noch nicht das ganze Erforderniß. Wie im vorigen Jahre ist auch für 1879 die bedeutendste Ausgabe Post "Volksschul - Unterrichtszwecke" nicht nach dem wirklichen Bedürfnisse, sondern mit den Ansätzen des Vorjahres eingestellt, da bei Abfassung des Budgets die Präliminarien der Bezirksschulräthe nicht zur Verfügung standen.

Sie sind während der Berathung der Kommission derselben zugewiesen worden und wird im Kapitel "Landesfond" darüber ausführlich berichtet.

Das Resultat ist, daß die Rubrik "VolksschulUnterrichts-Zwecke" um den Betrag von 326093 fl. erhöht wird und das ganze Erforderniß des LandesVoranschlages auf die Summe von 6646567 fl. steigt, um 584048 fl. hoher als für das Jahr 1878 veranschlagt wurde.

Nach den Anträgen der Budget-Kommission, welche bei den einzelnen Fonden näher erklärt werden, stellt sich zwar das Erforderniß etwas niedriger heraus, mit 6621646 fl. und die Bedeckung etwas hoher, mit 773266 fl., aber immerhin bleibt noch ein unbedeckter Abgang von 5848380 fl., welcher um 559441 fl. hoher ist als der für das Jahr 1878 ermittelte. Die Deckung dieses Abganges würde eine Steuerumlage von mehr als 31 kr. ersordern, da die Steuervorschreidung für das Jahr 1878 um zirka 227000 fl. niedriger als die für 1877 ist und 1 kr. Umlage nur einen Betrag von 187342 fl. 60 kr. ergibt.

Eine Erhöhung der Steuerumlage um 5 kr. empfiehlt sich jedoch in keiner Hinsicht und die Budgetkommission mußte in ernstlichste Erwägung


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP