Pondělí 12. září 1870

Když se vláda nemíchá do voleb, pak má tak zvaná historická strana vrch a vyhraje; když ale vláda se míchá do voleb, když komanduje několik nechci říci mameluků ale svých přivrženců, když se pošle nějaká tajná instrukce, aby se volba řídila tak a tak, a když dokonce nějaký císařský princ sem přijede, pak má vrch strana ústavácká. Vidíte, pánové, od takových momentů závisí fysiognomie našeho sněmu (výborně!) a pánové, to není zdravý poměr.

Vy nám pánové předhazujete, a právě dnes ještě se to stalo, že držíme s feudály, se šlechtou.

Pánové, ta výčitka z vaší strany měla by nejméně vycházeti.

Pánové, mi držíme s našimi feudály zrovna tak jako vy se svými; my používáme toho prostředku, abychom měli majoritu ve sněmu tak jako vy, když jste ve sněmu. (Veselost. ) A konečně, pánové, prosím vás, jsme my tím vinni, že strana feudální je rozhodující ve sněmu? dělali jsme mi ten volební řád ? Ten jste dělali vy, liberálové a demokrati. (Výborně! Veselost v středu a na pravici. )

Pak ovšem, pánové, vše to je marné mluvení; tak jako povídá-li jeden řečník přede mnou, že nemá naděje, aby přesvědčil jen jediného z nás, tak nemám naděje ani já, že přesvědčím jediného z vaší strany. Proti všem našim důkazům a kdyby byly světlejší nad slunce, a proti všem slovům, a kdybych mluvil ústy andělskými, stavíte jen pořád své hrdé non placet, a odvoláváte se vždy na svá práva a pravíte, že stojíte na půdě právní. Concedo, pánové, že stojíte jaksi na půdě právní, na půdě nynější ústavy. Ale prosím, povězte mi, jestli pak to právo vyrostlo právně z půdy právní ? (Výborně !)

V čem pak se zakládá to vaše právo ? v oktrojírkách! Či není únorová ústava oktrojírkou? A co jest prosincovka? Výrůstek, výlupek z těchto oktrojovaných únorových patentů. To je to vaše právo. Ptám se vás, kteří se tak rádi odvoláváte na konstituční formy a pravidla, zdaž byl to způsob konstituční, jakým jste vy svá práva nabyli.

Pánové, vaše práva vyplývají z neobmezené absolutní moci, a ne z konstitučního pramene, z absolutní moci, která dala práva jedněm tím způsobem, že porušila stará práva druhých. Však, pánové, proti tomu vašemu právu, proti tomu novému právu takřka bezprávně z neprávné půdy vyrostlému stavíme my své staré, samorostlé právo a proti vašemu: "non placet" na žádost naši stavíme my a budeme muset stavěti své "non possumus. " Zdali Vás to ku konečnému povede vítězství, nechci rozhodovati; moje přesvědčení jest, že naše věc konečně musí zvítěziti a sice neříkám to ze subjektivního aneb citového jakéhos přesvědčení, nýbrž čerpám to z učení historie: neboť když nějaká myšlenka, nějaká idea tak se zakořenila do celého národa, tak se vžila do všech vrstev jako program náš a naše žádosti se vžily do našeho národa, tak, pánové, vás historie učí, že není moci světské, která by to mohla vykořeniti a vyvrátiti, leč by to bylo mocí brannou, vyhubením takového národa, kde se právě taková idea rozšiřuje; a to, pánové, třeba by chuť z nějaké strany k tomu nescházela, přece v nynějším století se toho nebojíme.

Vítězství naše, pánové, jest nyní podlé mého přesvědčení jen otázkou času; avšak toho času, jest mi, pánové, upřímně líto: považte jen, pánové, kde bychom byli, kde by byl národ český ve všech poměrech, kdyby se bylo vyhovělo spravedlivým tužbám a přáním jeho již tenkráte, když celý svět se mohl přesvědčit, že národ český svého práva neopustí a opustiti nemůže, a že od něho odstoupiti byla by jeho politická a národní smrť. Nůže, pánové přijme-li se adresa vaše a odstraní-li se naše adresa tak dobře míněná, pak pánové je opět na čas přetržena nit k dálšímu vyjednávání, my pak vstoupíme a uchýlíme se opět do té naší nedobytné a pevné bašty passivního odporu, budeme čekat na dobu, až nám nevyhnutelné následky nynějších neurovnavých a nespořádaných poměrů rakouských samy přinesou vstříc vyplnění našich žádostí! (Výborně ! v středu, na pravici a z části na levici. )

O. =L. =M. =Stellv. Bělský: Herr Dr. Brauner hat das Wort.

Dr. Brauner: Když jsem se přihlásil za řečníka proti adresse, neučinil jsem to v tom smyslu, abych se opíral proti odeslání adresy Jeho Milosti královské. O tom, máli-se vůbec na královské poslání odpovědíti, nahlížím dobře, že jinou formou se to stát nemůže než touto, než adresou, avšak nemohl jsem souhlasiti s podstatným zněním adresy, kterou nám ponavrhla většina komise; přál jsem sobě, aby mnohá místa z adresy byla vynechána, která tam jsou a ještě více jsem si přál, aby jen některá malá avšak důležitá místa v adresu přijata byla, která tam nejsou.

Přál jsem sobě učiniti návrh toho znění, aby adresa byla v nejkratší cestě provedena a sice v tom smyslu: přepracovaná adresa staň se v tom spůsobě, aby v adrese vyslovilo se určitě, že a proč sněm království Českého říšskou radu obeslat nechce a obeslati nemůže, a aby se podstatný obsah spisu pamětního pojal v adressu; aby se v adrese vynechalo nabídnutí obeslání delegací a vyslání deputace z nynějšího sněmu, aby se všechna slibování a zaručování,, že budoucí zastupitelové království Českého" z adresy vypustilo a konečně aby v adresu zřejmě a určitě přijata byla stejným právem, stejným spůsobem jako Čechy i Morava.

Musím podotknouti, že pro okamžitou churavost svou nemohl jsem, vyjda teprv dnes poprvé po 14 dnech zúčastniti se v poradách této strany, ke které od počátku bezvýminečně s celým přesvědčením a s celým srdcem náležím a náležeti nepřestanu.

Strana ta usnesla se na tom, že vůči krátkosti doby, vůči důležitosti věci z naší strany nemají býti podány žádné návrhy nebo protinávrhy proti adresse. To mi sděleno bylo teprv dnes a já vždycky jsa zvyklý s tou stranou srozuměti se ve všem, cokoliv ona uzavírá, ustupuju od toho, abych návrh svůj přednesl a učinil.

Ovšem takový návrh, jako jsme učiniti chtěli, vyžaduje přísnou a poněkud obšírnější kritiku adresy samé; když nemohu touto kritikou podporovati svůj návrh nechtěje překážeti přijetí návrhu komise, odpadá sama sebou potřeba vší kritiky, o které nechci domáhati se práva, aby moje kritika jen právě jako taková byla slyšena. Co se týče mého přesvědčení vůči veřejného mínění, vůči mým komitentům, mám za to, že mi nikdo nezazlí, když spůsobem důstojným a v době přiměřené a příhodné přednesu uveřejnění i to jakožto mínění své, čím bych byl vlastně tímto můj návrh zastával a tím tedy pánové vzdávaje se návrhu vzdávám se také dálšího slova.

Oberstlandmarschall: Ich glaube, meine Herren, daß es jetzt an der Zeit wäre die heutige Sitzung zu Schließen Es ist eine sehr unerbauliche Wärme und wir sind ermüdet. Ich beraume daher die nächste Sitzung auf Morgen um 11 Uhr (Rufe: 10 Uhr) an.

Es ist der allgemeine Wunsch, um 10 Uhr die Sitzung zu beginnen, um mehr Zeit zu haben, ich werde diesem Wunsche sehr gern genügen und die Sitzung wird Morgen um 10 Uhr beginnen.

Tagesordnung ist die Fortsetzung der heutigen Debatte. letzt mache ich die Herren aufmerksam, daß Morgen vor der Sitzung die Blanquete, die Empfangscheine und die Diäten=Ouittungen und Reise= Liquidationen in der Landtagskanzlei, bevor die Sitzung eröffnet wird, zur Unterschrift aufgelegt fein werden, damit die Kanzlei in der Lage ist, während der Sitzung die betreffenden Verzeichnisse auszufertigert und an die Kassa zu leiten. Die Sitzung ist geschlossen.

Schluß der Sitzung 3 Uhr 30 Minuten.

Verifikatoren: Carl Gs. Schönborn m. p. Josef Stummer m p. Dr. Robert Rittinger m. p.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP