Autorizace


(14.10 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

Jedná se o vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 433/2023 Sb., o státním rozpočtu České republiky na rok 2024, sněmovní tisk 802. Svým rozhodnutím číslo 78 jsem rozhodla o projednání tohoto vládního návrhu ve zkráceném jednání, přikázala sněmovní tisk 802 rozpočtovému výboru k projednání a stanovila mu nepřekročitelnou lhůtu pro předložení usnesení do 1. října 2024 do 13 hodin.

Vážené kolegyně a vážení kolegové, podle § 99 odst. 4 jednacího řádu Poslanecké sněmovny máme ve stavu legislativní nouze před projednáním návrhu pořadu posoudit, zda stav legislativní nouze trvá. Chci k tomuto otevřít rozpravu. Otevírám tedy rozpravu. Nikdo se do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

Přikročíme tedy k hlasování. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Přednesu návrh usnesení, o němž budeme nyní hlasovat: "Poslanecká sněmovna potvrzuje trvání stavu legislativní nouze."

Zahájila jsem hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 2 je přihlášeno 161 přítomných, pro 153, proti nikdo. Návrh byl schválen.

 

Nyní tedy přistoupíme k návrhu pořadu 114. schůze, jak je uveden na pozvánce. Přihlášených mám několik s přednostním právem. Jako prvního mám přihlášeného pana předsedu Bendu, který stahuje svoji přihlášku. Dále je přihlášen pan předseda Babiš s přednostním právem -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ten se chystá vystoupit -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a následuje paní předsedkyně Schillerová. Následuje následně pan předseda Okamura a pan předseda Radim Fiala.

Nyní vás tedy prosím o ztišení, případně se přesuňte do předsálí, pokud máte cokoliv k řešení, a jakmile se sníží hladina hluku, předám slovo. Ještě vás prosím, ztište se. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den všem. Vážené poslankyně, vážení poslanci, a hlavně vážení spoluobčané, já určitě mám skvělý projev k rozpočtu, asi na hodinu, ale ten si odložím, protože přece jenom rozpočet jako nejdůležitější zákon roku budeme řešit určitě celý podzim až do Vánoc.

Takže já bych chtěl ve svém mém vystoupení mluvit o tom nešťastném pátku třináctého, kdy přišly ty devastující povodně. Já jsem v neděli -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nikde jsem to neavizoval -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nedával jsem žádné tweety ani fotečky -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ mimochodem, stejně tak jsme to dělali, když bylo tornádo, a ta sprosťácká fotka byla tehdy od Seznamu, co jsme tam seděli s paní Schillerovou a čekali na výstup do televize Prima -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ takže strávil jsem celou neděli s hejtmanem Bělicou, který určitě dnes vystoupí, a postupně jsem navštívil Opavu, byl jsem v Krnově v areálu Kofoly -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ škoda 300 milionů, navštívil jsem pekárnu, kde paní už je třetí generace a má dostat zálohu od pojišťovny, ale banka to zadržela, protože se bojí, že už nebude podnikat. Potom jsme byli v nemocnici v Krnově, potom jsem byl v Albrechticích, Brantice, Zátor, Nové Heřminovy, Široká Niva, Karlovice, Vrbno pod Pradědem -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ část Mnichov. Úplná katastrofa. Tam jsou skutečně domy zasypané kamením.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, že vás přerušuji, nicméně poprosila bych přece jenom ještě jednou kolegyně a kolegy o ztišení, a to opravdu všechny kolegyně a kolegy. Tak můžete pokračovat, promiňte.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže deset zastávek. No a v pondělí jsem s naším budoucím hejtmanem Oklešťkem, začali jsme v Jesenické poliklinice. Tak když vidím pana ministra zdravotnictví, tak by bylo dobré, kdyby se zasadil o ten mamograf. To je aglomerace asi 37 tisíc lidí a tam není mamograf, který stojí 6 milionů korun. A proč? Protože ta odborná společnost to nechce. Ale to jsem jenom odbočil.

Potom jsem navštívil dvě zdevastované budovy umělecké školy, potom jsme šli: Česká Ves -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ úplná katastrofa, Mikulovice, Vidnava, Velká Kraš, Kobylá nad Vidnavkou, Jindřichov, Hanušovice, Bohdíkov, Petrov nad Desnou a Rapotín. Takže celkově jsem navštívil 22 míst, abych se dozvěděl, co vlastně se událo, jak to proběhlo a co by bylo potřeba změnit. A já vlastně chci jenom tady navrhnout bod, aby nám vláda -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ myslím do konce října by to mohli zvládnout -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ vlastně řekla jejich analýzu, co se stalo, co by se mohlo zlepšit, co fungovalo, co nefungovalo.

Já tady samozřejmě některé ty informace mám a my vám samozřejmě zase rádi poradíme. Problém pana premiéra a této vlády je, že oni zásadně to, co my doporučujeme, tak neakceptují a vždycky dělají pravý opak. Takže my jsme této vládě poradili dvakrát a dnes budeme mluvit potřetí o tom, co by vlastně mělo být společné dílo nejenom této vlády, ale i dalších vlád. A já nevím, kdo bude v příští vládě. Pan premiér Fiala říká, že tam bude zase on, což samozřejmě je určitě jeho prohlášení.

Ale já bych jenom připomněl: Poprvé jsem vám poradil 16. února 2022, abyste zastropovali ceny elektřiny, abyste vykoupili, a po sítích běhá takové video, to je z debaty, kde já debatuju s panem premiérem Fialou o tom, kdy on, který samozřejmě bohužel nemá žádnou kompetenci ekonomickou nebo řídicí, říká: Kolik by to stálo peněz, ten ČEZ, že by to stálo státní rozpočet. A já jsem mu tehdy řekl: Ne, to by nestálo nic, ČEZ by si to sám zaplatil. Vážení spoluobčané, my máme stále jedny z nejvyšších cen elektřiny v Evropě, my všichni. Vláda nás přesvědčovala o tom, jak je skvělé to zastropovat na 6 000 korunách, a měli samozřejmě to udělat na 1 500 korunách, jako to udělal Macron. Tam vznikla ta inflace. Oni způsobili tu inflaci.

Abyste věděli, kolik ČEZ za působení této vlády jim odvede peněz, tak dobře poslouchejte: téměř 200 miliard. A to je přesně ta cena. Dokonce i zakladatel béčka ODS, který vystoupil ze svého -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ béčka ODS dneska -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tvrdil, že 200, 250 miliard. Já jsem říkal: 200 miliard. No, takže když si to vezmeme, v letech 2022 až 2024 ČEZ odvede na dividendách nebo odvedl 92 miliard, na windfall tax 60 miliard a 11 miliard na odvodech nadměrných tržeb -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ takže celkově 163 -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a v tom ještě není běžná daň z příjmu, to je 34. No a ještě v roce 2025 ten ČEZ bude mít čistý zisk asi 30 miliard údajně a z windfall taxu asi odvede zase 25 miliard, takže celkově za působení této vlády 2022 až 2025 je to 200 miliard. No, kdyby nás byli poslechli, mohli to vykoupit postupně za peníze ČEZu -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ pane premiére, za peníze ČEZu -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ne za peníze pana ministra financí. Tak to bylo první doporučení, které vy jste neakceptovali a v podstatě nás vždycky dehonestujete, jak to vlastně... (Poslanec Babiš se pousmál). ***




Přihlásit/registrovat se do ISP