Autorizace


(14.00 hodin)

(Schůze zahájena v 14.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 114. schůzi Poslanecké sněmovny, všechny vás vítám. Prosím, aby byla zaznamenána naše účast, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, protože jsem vás právě odhlásila, a prosím, abyste mi případně oznámili, zda žádáte o vydání náhradní karty.

Tuto schůzi jsem svolala v návaznosti na § 99 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, podle něhož jsem vyhlásila stav legislativní nouze. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou ve středu 25. září tohoto roku. (Neustálý hluk v sále.)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já vás žádám o ztišení.

 


Slib poslanců

Než přikročíme k dalšímu jednání, chtěla bych vás informovat, že dne 21. září tohoto roku zanikl poslanecký mandát Janě Mračkové Vildumetzové a dne 28. září tohoto roku Ondřeji Lochmanovi a Davidu Šimkovi. V této souvislosti je nutno učinit některé ústavní kroky a jedním z nich je slib nových poslanců. Nejprve požádám předsedkyni mandátového a imunitního výboru, poslankyni Helenu Válkovou, aby nás seznámila s kroky, které tento výbor učinil a poté přečetla ústavou předepsaný slib, který poslanci složí do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny. Proto nyní předám řízení schůze.

(Hluk v sále.) Ale, kolegyně a kolegové, ještě jednou vás požádám o ztišení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pěkné poledne i ode mě. Prosím, paní předsedkyně, máte, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Do třetice všeho nejlepšího, děkuji, pane místopředsedo. Vážená paní předsedkyně, milé paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážené členky a vážení členové vlády. Dne 21. září 2024 zanikl z důvodu neslučitelnosti funkcí podle čl. 21 Ústavy České republiky mandát poslankyni Janě Mračkové Vildumetzové a dne 28. září 2024 zanikl z téhož důvodu mandát poslancům Ondřeji Lochmanovi a Davidu Šimkovi. Na jejich místa nastupují jako náhradníci poslanec Josef Váňa, poslankyně Silvia Doušová a poslanec Radim Jirout. Skutečnost, že se dotyční stali poslankyní a poslanci, dnes dopoledne ověřil předepsaným způsobem na své 23. schůzi mandátový a imunitní výbor a přijal v této věci usnesení č. 66, 67 a 68, která jsem odeslala svým dopisem předsedkyni Poslanecké sněmovny, paní Markétě Pekarové Adamové. To znamená, jinými slovy řečeno, že podmínky pro složení slibu jsou zcela splněny.

Nyní si tedy dovoluji vás požádat, abyste všichni povstali a aby sem před stolek předstoupila nová paní poslankyně a noví páni poslanci a složili ústavou předepsaný slib poslance, který přečtu: "Slibuji věrnost České republice, slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."

(Jmenovaní podáním ruky a slovem "slibuji" složili slib do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny. Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dámy a pánové, dovolte, abych mezi námi uvítal paní poslankyni Silvii Doušovou, pana poslance Radima Jirouta a pana poslance Josefa Váňu a popřál jim -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ myslím, že za nás za všechny -⁠⁠⁠⁠⁠⁠ mnoho úspěchů v poslanecké práci.

A nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze a já opět předám řízení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: I já se přidávám ke gratulaci a přivítání nové paní poslankyně a pánů poslanců a přeji jim všechno dobré.

 

Nyní tedy přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Hayata Okamuru a poslance Petra Vránu. Má někdo jiný návrh? Neeviduji jiný návrh.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo jste pro? Kdo je proti?

V hlasování číslo 1 dnešní schůze je přihlášeno 158 přítomných, pro 155, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 114. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Hayata Okamuru a poslance Petra Vránu.

 

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na jednání požádali do zahájení schůze tito poslanci a poslankyně: Bauer Jan z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Berkovcová Jana do 17 hodin z pracovních důvodů, Dražilová Lenka z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Gazdík Petr z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Golasowská Pavla od 15.30 do 17.30 z osobních důvodů, Hájek Martin z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Havel Matěj Ondřej z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jílková Marie z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Kasal David z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Kobza Jiří z celého jednacího dne z osobních důvodů, Kolovratník Martin z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Králíček Robert z celého jednacího dne z osobních důvodů, Lesenská Vladimíra z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Metnar Lubomír z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Nacher Patrik z celého jednacího dne z osobních důvodů, Novák Marek od 14 do 14.50 z pracovních důvodů, Ochodnická Martina z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Pastuchová Jana od 16 hodin z důvodu zahraniční cesty, Potůčková Lucie z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Rais Karel z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Urbanová Barbora z celého jednacího dne taktéž ze zdravotních důvodů.

Z členů vlády se omlouvá Baxa Martin z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Bek Mikuláš od 14.15 z pracovních důvodů, Blažek Pavel z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Dvořák Martin z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Hladík Petr z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Lipavský Jan z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Síkela Jozef z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Šalomoun Michal od 16 hodin z pracovních důvodů a Ženíšek Marek z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty.

Paní poslankyně a páni poslanci, dne 25. září jsem svým rozhodnutím číslo 77 na základě návrhu vlády vyhlásila stav legislativní nouze, a to do 25. října tohoto roku. Vláda v souvislosti s vyhlášením stavu legislativní nouze požádala, aby následující sněmovní tisk, který schválila a předložila do Poslanecké sněmovny, byl projednán ve zkráceném jednání podle § 99 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP