(18.20 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

Tím reaguji také na to, co tady zaznělo v předešlé rozpravě, že snad nějaká částka kolem 50 milionů korun měsíčně, což je průměrná řekněme úspora z hlediska výdajů státního rozpočtu, že je nějaká zanedbatelná a podobně - nikoliv, není tomu tak. (Někteří poslanci ve skupinkách hlučně hovoří.) Přistupujeme k tomu opravdu velmi zodpovědně, tempo zadlužování je nutné zastavit. Proto jsme udělali na sklonku roku 2021 i krok, který nebyl populární a znamenal úsporu v řádu opět jednotek miliard korun na platech ve veřejném sektoru u velké části zaměstnanců veřejného sektoru. A pro to, abychom udělali i ten krok, který znamená nejenom úsporu finančních prostředků, ale i krok, který znamená určitou sounáležitost a solidaritu, tak jsme se rozhodli a přistoupili jsme k tomu, že pro rok 2022 přistoupíme ke snížení platové základny, která vzrostla o 6 % pro měsíc leden u nás, u ústavních činitelů, ale také u soudců a státních zástupců tak, abychom se dokázali vrátit zpátky na platovou základnu úrovně roku 2021. Tímto krokem zhruba za těch 11 měsíců, protože se to bude týkat následně...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane ministře, že vstupuji do vašeho projevu, ale týká se to jak poslanců v pravém rohu sálu, tak poslanců v levém rohu sálu. Jestli chcete diskutovat, jděte do předsálí! Nerušte poslance, kteří poslouchají, kteří poslouchají přednes ministra Mariana Jurečky, a diskutujte v předsálí! Děkuji vám, že to budete respektovat. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, pane předsedající. Tak proto jsme přistoupili k tomu kroku, který znamená zhruba úsporu ve výdajích státního rozpočtu 0,6 miliardy korun na 11 měsíců, a proto je navržena účinnost tak, aby se to dotklo následně potom odměňování od února. Protože jsme v lednu, máme legislativní proces, i když budeme jednat v rámci stavu legislativní nouze, tak není možné už upravit výdaje a odměňování v průběhu ledna 2022.

Tolik stručné shrnutí podstaty tohoto zákona. To znamená, upravujeme platovou základnu pro ústavní činitele, soudce a státní zástupce tak, aby byla ve stejné výši, jako byla v roce 2021. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Rozpočtový výbor, jemuž byl vládní návrh zákona přikázán rozhodnutím předsedkyně, jej projednal a přijal usnesení, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 117/1.

A nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Jiří Havránek a informoval nás o projednání tohoto návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Vážený pane místopředsedo, já vám děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí členové vlády, jelikož je to zde moje první vystoupení, ještě vám popřeji úspěšné jednání a úspěšný letošní rok. Co se týče samotného návrhu, který zde projednáváme, vláda jej předložila Sněmovně 5. ledna 2022 a téhož dne byl nám poslancům tento návrh rozeslán jako sněmovní tisk 117.

Co se týče usnesení rozpočtového výboru, který jednal dnes dopoledne a pověřil mne, abych vás zde s ním seznámil, tak já se do něj rovnou pustím:

"Rozpočtový výbor

(I.) navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby se o návrhu zákona konala obecná rozprava;

II. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby se vedla rozprava podrobná ke všem částem návrhu zákona;

III. navrhuje, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu své jednání ukončila nejpozději do 24 hodin dne 11. ledna 2022;

IV. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem zákona vyslovila souhlas ve znění pozměňovacích návrhů schválených Poslaneckou sněmovnou Parlamentu, a

V. zmocňuje zpravodaje výboru, aby s tímto usnesením seznámil schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu a ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy."

Já si dovolím ještě říct, že v průběhu jednání rozpočtového výboru byl představen jeden pozměňovací návrh pana kolegy Hrnčíře, který měl za cíl v podstatě prodloužit lhůtu zmrazení platů až do 31. prosince 2025, nicméně tento návrh nebyl přijat. Já vám děkuji v tuto chvíli.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji.

 

Nyní i na základě doporučení rozpočtového výboru rozhodneme hlasováním, zda povedeme obecnou rozpravu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, aby se vedla obecná rozprava v tomto bodu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 32, přihlášeno je 171 poslankyň a poslanců, pro návrh 143, proti nikdo. Vyslovili jsme souhlas s tím, že povedeme obecnou rozpravu.

 

A já tedy otevírám obecnou rozpravu a do té eviduji dvě přihlášky. První je pan poslanec Hrnčíř, poté paní předsedkyně Schillerová, ale předtím se s přednostním právem hlásí pan poslanec Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já mám jenom technickou poznámku, protože já, protože jsem tady vystupoval, tak jsem si odskočil, a jestli byste mohl jenom používat ten gong. A je to i pro celé volební období - protože řada z nás bychom byli neradi, aby nám uteklo hlasování. Tak jenom bych vás poprosil, že je tam ten gong, tak by bylo dobré ho třeba občas zmáčknout, abychom se mohli dostavit, a dal nám třeba aspoň těch deset sekund. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Není problém, vždy vás vyzvu k tomu, abyste se jednání účastnili. Současně ale je potřeba, že každý poslanec je zodpovědný za to, aby sledoval jednání Poslanecké sněmovny a hlasování se účastnil. (Část poslanců vlevo se mírně ohrazuje.) Ale není problém na hlasování upozornit.

Nyní tedy poprosím, aby se ujal slova pan poslanec Jan Hrnčíř a připraví se řádně přihlášená paní předsedkyně Alena Schillerová. Jsme v obecné rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Já jsem si tady vyslechl slova pana ministra Jurečky. Souhlasím s tím, že Česká republika je zadlužená, že se zadlužuje rychle, to pravda je. Nemyslím si, že bychom státní rozpočet zachránili tím, že zmrazíme platy ústavních činitelů na 11 měsíců, to si myslím, že opravdu nestačí a bude potřeba těch opatření daleko víc. Samozřejmě, velký problém je i zvyšování cen energií, růst inflace, to znamená, spousta našich domácností má problémy, to znamená, je potřeba skutečně solidárně přistoupit ke snížení platů a domníváme se, že na těch 11 měsíců to prostě nestačí. Proto jsem jménem SPD podal pozměňovací návrh, který platy ústavních činitelů zmrazí do konce roku 2025, to znamená po celé volební období. Tyto ušetřené dejme tomu 2,5 miliardy korun by právě mohly pomoci třeba při řešení růstu energií nebo jako odměna třeba pro zdravotníky a podobně. Takže já se k tomu přihlásím ještě v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče.

Jen pro pořádek se chci zeptat: Měl jsem zde faktickou poznámku pana poslance Špičáka, tak nevím akorát, jestli se jednalo pouze o to, že... Ne, dobře, děkuji vám.

V tom případně řádně přihlášená paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dovolte, abych obhájila svůj pozměňovací návrh, který je ještě ambicióznější než pozměňovací návrh mého předřečníka. My se vracíme vlastně částečně k tomu návrhu, který předložila bývalá vláda Andreje Babiše a který vlastně dospěl až do Senátu, kde nebyl schválen. To znamená, že navrhuji, aby byla provedena ta platová úprava - nechci to nazývat zmrazení, protože už je to dneska vlastně snížení - ta platová úprava aby byla provedena až do 31. prosince 2026, čili na pět let, tak jak jsme to navrhovali v návrhu, který jsem před chvílí citovala.

Chtěla bych připomenout, že v roce 2021 by došlo také ke zmrazení platů ústavních činitelů, ale bylo to spojeno s tím, že se zmrazily všechny platy ve veřejném sektoru v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy, kdy získali všichni 7 % čistého navíc, a navíc v kombinaci se slevou 3 000 korun jsme se tedy rozhodli platy napříč nezvyšovat a nevyvolalo to... Udělali jsme to včas tak, aby to bylo jasné, od 1. ledna 2021, a žádné problémy to nevyvolalo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP