(12.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Otevírám rozpravu. Prosím o vaše přihlášky. Žádná není, rozpravu končím.

 

Poslanec Jan Vidím: Nyní bychom, paní předsedkyně, přistoupili k hlasování o způsoby volby. Volební komise navrhuje volbu tajnou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 223. Kdo souhlasí s tajnou volbou? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 223 přítomno 139, pro 119, proti nikdo. Schválili jsme tajnou volbu. Přerušuji projednávání bodu 108.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

109.
Návrh Poslanecké sněmovny na jmenování člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Předseda volební komise Jan Vidím má slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedkyně, paní a pánové, k dnešnímu dni je v této radě neobsazeno jedno místo. Ve stanovené lhůtě volební komise návrh obdržela, leč navrhovatel jej posléze stáhl. Konstatuji, že v tuto chvíli Poslanecká sněmovna nemá žádný návrh na jmenování člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, a tím tento bod končí.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Končíme tedy projednávání bodu 109. Zahajuji projednávání bodu

 

110.
Návrh na volbu člena Dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky

Pane předsedo, prosím o slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, paní předsedkyně. Paní a pánové, 7. prosince letošního roku skončilo funkční období člena Dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky panu Josefu Mandíkovi. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů následující návrhy: Josef Mandík, Josef Tancoš, Petr Zgarba. Tyto návrhy byly postoupeny všem poslaneckým klubům. 10. prosince letošního roku pak poslanecký klub sociální demokracie své kandidáty Josefa Tancoše a Petra Zgarbu písemně stáhl. Znamená to, že v tuto chvíli máme pro tuto volbu jediného kandidáta, a to pana Josefa Mandíka.

Zvláštní zákon způsob volby opět nestanoví. Volební komise navrhuje tradičně volbu tajnou. Nově zvolenému členovi, bude-li pochopitelně zvolen, započne jeho pětileté volební období dnem zvolení.

Poprosil bych vás, paní předsedkyně, abyste otevřela rozpravu k navrženému kandidátovi na člena Dozorčí rady Pozemkového fondu a ke způsobu volby.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji rozpravu. Hlásí se do ní někdo? Nehlásí, rozpravu končím.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedkyně, děkuji pěkně. Přistoupili bychom nyní k hlasování o způsobu volby. Volební komise navrhuje volbu tajnou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 224. Kdo souhlasí s tajnou volbou? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 224 přítomno 139, pro 121, proti nikdo. Tajnou volbu schválili.

 

Přerušuji projednávání bodu 110. Zahajuji projednávání bodu

 

138.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Pane předsedo, prosím o úvod.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, volební komise ve stanovené lhůtě obdržela od poslaneckých klubů následující návrhy: rezignace na členství v mandátovém a imunitním výboru pana poslance Vojtěcha Filipa - KSČM, rezignace na členství v kontrolním výboru pana poslance Michala Babáka - Věci veřejné, rezignace na členství v petičním výboru téhož poslance Michala Babáka - Věci veřejné, a rezignace na členství ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pana poslance Milana Šťovíčka - Věci veřejné.

Dále pak volební komise obdržela ve stanovené lhůtě od poslaneckých klubů návrhy na volbu: do mandátového a imunitního výboru Jiří Dolejš, KSČM - za poslance Vojtěcha Filipa; do výboru pro zdravotnictví poslance Michala Babáka, Věci veřejné - za bývalou poslankyni Fraňkovou; do výboru pro sociální politiku Miroslavu Strnadlovou, sociální demokracie - za bývalého poslance Škromacha; do výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu poslance Miroslava Petráně, Věci veřejné - za poslance Šťovíčka; do volebního výboru Miroslavu Strnadlovou, sociální demokracie - za bývalého poslance Škromacha; do petičního výboru poslance Miroslava Petráně, Věci veřejné - za poslance Babáka; do kontrolního výboru poslance Miroslava Petráně, Věci veřejné - za poslance Babáka. AS konečně do stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu práce Kanceláře Poslanecké sněmovny pana poslance Jana Látku, sociální demokracie - za bývalého poslance Zdeňka Škromacha.

Zákon o jednacím řádu Poslanecké sněmovny stanoví, že změny v ustanovených orgánech a komisích lze provádět jen se souhlasem Poslanecké sněmovny a volba se koná většinovým způsobem. Jednací řád způsob hlasování nestanoví. Protože však volba výborů, komisí a delegací vždy probíhala veřejným hlasováním, navrhuji hlasování veřejné pomocí hlasovacího zařízení. Pokud nezazní návrh jiný, o tomto návrhu se nehlasuje.

Doporučuji tedy, aby po rozpravě jak k navrženým kandidátům, tak i ke způsobu volby nejprve Sněmovna jedním hlasováním konstatovala rezignaci tří poslanců a poté aby Poslanecká sněmovna provedla volbu nových členů orgánů Poslanecké sněmovny tak, jak ji navrhly poslanecké kluby, a to en bloc, tedy jedním hlasováním o všech navržených poslancích do jednotlivých orgánů Poslanecké sněmovny.

Poprosil bych vás, vážená paní předsedkyně, abyste otevřela rozpravu ke kandidátům i ke způsobu volby.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Otevírám rozpravu. Prosím o vaše přihlášky. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím. Přistoupíme tedy k vlastní volbě. Slovo má předseda volební komise.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedkyně, nyní budeme hlasovat o rezignaci poslanců Vojtěcha Filipa, Michala Babáka a Milana Šťovíčka na členství v mandátovém a imunitním výboru, v kontrolním výboru, v petičním výboru a ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 225. Táži se, kdo souhlasí s těmito návrhy na rezignaci. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 225 přítomno 141, pro 121, proti nikdo. Tento návrh jsme tedy přijali.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Nyní budeme, paní předsedkyně, hlasovat o tom, že volíme poslankyni a poslance Dolejše, Babáka, Strnadlovou, Petráně a Látku do těch orgánů Poslanecké sněmovny, které jsem uvedl ve svém úvodním slově.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 226. Kdo souhlasí s touto volbou? Kdo je pro? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 226 přítomno 141, pro 121, proti nikdo. Schválili jsme tedy tyto změny.

 

To je vše, co v rámci tohoto bodu mohlo být vykonáno. Končím projednávání bodu 138. Zahajuji projednávání bodu

 

141.
Návrh na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny
pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny

Pan předseda volební komise Jan Vidím má slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedkyně, paní a pánové, volební komise projednala návrh poslaneckého klubu na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny. Jedná se o volbu předsedy komise, které předsedal pan dnešní senátor Zdeněk Škromach. Do této pozice je navržen poslanec Václav Votava, sociální demokracie.

Pokud jde o způsob volby, volební řád zde stanoví volbu tajnou, čili o té nebudeme již rozhodovat.

Poprosil bych vás, paní předsedkyně, abyste otevřela rozpravu k navrženému kandidátovi.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Nehlásí se nikdo, rozpravu tedy končím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Jak jsem již uvedl, o tajné volbě rozhodovat nebudeme, protože ta je zákona o jednacím řádu. Nyní bych tedy prosil, abyste dávali pozor. Stanovím lhůty pro vydávání hlasovacích lístků.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Pardon, jenom dodám, že přeruším bod 141.

 

Poslanec Jan Vidím: Volební komise bude vydávat hlasovací lístky pro všechny volby, o kterých jsme rozhodli, že budou tajné, nebo o kterých to, že bude tajná, rozhodl zákon o jednacím řádu, do 13.15 hodin ve Státních aktech s tím, že výsledky voleb vyhlásím po zahájení bloku interpelací. Ve 13.15 hodin končí vydávání hlasovacích lístků. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP