(12.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Tejcovi. Přerušuji projednávání tohoto bodu, přerušuji je v rámci obecné rozpravy, před skončením obecné rozpravy, a konstatuji, že nemám žádnou přihlášku do této rozpravy. Bod je přerušen. Děkuji všem, kteří se podíleli na jeho projednávání, a můžeme se věnovat nyní bodu dalšímu.

 

Je před námi blok voleb a já zahajuji projednávání bodu číslo

 

105.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

Prosím o slovo předsedu volební komise Jana Vidíma. Malý moment, jenom si pan předseda musí vzít příslušný podklad.

Mezitím oznámím jednu omluvu, která mi byla doručena. Pan poslanec Miroslav Jeník se omlouvá z dnešního odpoledního jednání Poslanecké sněmovny.

Pan předseda Jan Vidím má slovo nyní.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Vážená paní předsedkyně, paní a pánové, omlouvám se za kratičké zpoždění, ale těch voleb je dnes požehnaně.

Prvním volebním bodem, jak už zahájila paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, je návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu. K dnešnímu dni je stále neobsazeno jedno místo člena NKÚ. Dne 3. 6. 2010 dosáhl věku 65 let člen NKÚ pan Petr Skála, a tím jeho mandát skončil. V září tohoto roku Poslanecká sněmovna nezvolila kandidátku Janu Halámkovou navrženou prezidentem NKÚ. V zákonné lhůtě 2. listopadu prezident NKÚ předložil nové jméno, nový návrh, a jedná se o pana Petra Neuvirta. Návrh byl postoupen všem poslaneckým klubům.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise, jak je v této věci již tradicí, navrhuje volbu tajnou. Pokud bychom zvolili navrženého kandidáta, ujme se funkce složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny.

Poprosil bych vás, vážená paní předsedkyně, abyste otevřela rozpravu jak k navrženému kandidátovi, tak ke způsobu volby.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, otevírám rozpravu. Přihlášky nemám žádné. Ptám se, kdo se hlásí. Pan kolega Vojtěch Filip. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, vážená paní předsedkyně, paní a pánové, já jenom krátce. Kontrolní výbor se na svém zasedání zabýval návrhem prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, vyslechl i pana Neuvirta, který se dostavil na jednání kontrolního výboru v doprovodu viceprezidenta, a nepřijal žádné usnesení. Tedy ani doporučující, ani zamítavé. Je to samozřejmě na členech Poslanecké sněmovny, jak se zachovají při této volbě.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Děkuji panu poslanci Filipovi. Hlásí se, prosím, někdo další do rozpravy k tomuto bodu? Nehlásí, rozpravu tedy končím a prosím pana předsedu Jana Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Nyní bychom měli rozhodnout o způsobu volby. Volební komise navrhuje volbu tajnou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Budeme tedy hlasovat o tom, že se uskuteční tajná volba v tomto případě.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 220. Kdo souhlasí s návrhem na tajnou volbu? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 220. Přítomno 137, pro 113, proti nikdo. Tedy o způsobu volby bylo rozhodnuto.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Nyní bych poprosil, paní předsedkyně, kdybyste přerušila projednávání tohoto bodu a zahájila bod následující.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Přerušuji projednávání bodu 105. Zahajuji projednávání bodu

 

106.
Návrh na volbu člena Rady České televize

Na lavice vám bylo rozdáno usnesení volebního výboru číslo 25 z jeho 4. schůze ze dne 18. listopadu 2010. Opět prosím pana předsedu volební komise Jana Vidíma o slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedkyně, paní a pánové, k dnešnímu dni je neobsazeno jedno místo člena této rady, které je uvolněno rezignací pana Jana Jařaba.

Volební výbor - prosím nesměšovat s volební komisí - v souladu s § 46a jednacího řádu provedl výběr kandidátů v počtu, který odpovídá trojnásobku počtu členů rady, který se obsazuje, který se volí. Jedná se tedy o jednoho člena, a proto volební výbor provedl výběr tří kandidátů. Usnesení máte před sebou, přesto vás s těmito třemi jmény seznámím bez titulů: Dobromil Dvořák, Roman Leszczynski a Václav Nájemník.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební výbor stejně jako volební komise navrhují Poslanecké sněmovně volbu tajnou. Pokud bychom zvolili jednoho z navržených kandidátů, tak jeho funkční období započne dnem volby a v souladu s ustanovením § 4 odst. 4 zákona o České televizi bude zvolen na dobu zbývající do konce funkčního období odstoupivšího člena rady pana Jana Jařaba, jehož rezignací se toto místo uvolnilo, tedy do 19. března 2014.

Poprosil bych vás, paní předsedkyně, abyste otevřela rozpravu jak k navrženým kandidátům na člena Rady České televize, tak ke způsobu volby.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Ano, děkuji pane předsedo. Otevírám rozpravu, prosím o vaše přihlášky. Nehlásí se nikdo, rozpravu končím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Nyní bychom, paní předsedkyně, přistoupili k hlasování o způsobu volby. Volební komise i volební výbor navrhují volbu tajnou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 221. Kdo je pro tajnou volbu? Proti?

Hlasování pořadové číslo 221. Přítomno 137, pro 118, proti nikdo. Rozhodli jsme tedy o uskutečnění tajné volby v tomto bodu.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Protože jsme rozhodli volit tajně, poprosil bych vás, paní předsedkyně, abyste přerušila projednávání tohoto bodu a zahájila projednávání bodu následujícího.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Bod 106 je přerušen. Zahajuji projednávání bodu

 

107.
Návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu

Opět vám na lavice bylo rozdáno usnesení volebního výboru číslo 24 z jeho 4. schůze ze dne 18. listopadu 2010. Pane předsedo, prosím o vaše slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Paní předsedkyně, paní a pánové, k dnešnímu dni jsou v této radě neobsazena čtyři místa. Volební výbor provedl výběr kandidátů v počtu odpovídajícím trojnásobku počtu členů rady, kteří mají být zvoleni. Vybral tedy 12 kandidátů, kteří jsou obsaženi v usnesení 24. Přesto bez titulů vás těmito jmény seznámím: Milan Badal, Katarína Bartíková, Tomáš Böhm, Jiří Florian, Pavel Hazuka, Jiří Herzán (Martin), Marie Jílková, Pavel Kopřiva, Lenka Mazuchová, Lucie Orgoníková, Stanislava Spoustová, Petr Šafařík.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební výbor stejně jako volební komise navrhují Poslanecké sněmovně volbu tajnou. Nově zvoleným členům započne jejich šestileté funkční období dnem zvolení.

Poprosil bych vás, paní předsedkyně, abyste otevřela rozpravu jak k navrženým kandidátům, tak ke způsobu volby.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Otevírám rozpravu. Prosím, kdo se od ní hlásí? Pokud nikdo, rozpravu končím.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedkyně, nyní bychom přistoupili k hlasování o způsobu volby. Volební komise i volební výbor navrhují volbu tajnou.

 

Předsedkyně PSP Miroslava Němcová Zahajuji hlasování pořadové číslo 222. Kdo souhlasí s tímto návrhem volební komise a volebního výboru na tajnou volbu? Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 222. Přítomno 139, pro 119, proti nikdo. Konstatuji, že jsme zvolili, že se bude konat volba tajná.

 

Přerušuji projednávání bodu číslo 107 a zahajuji projednávání bodu

 

108.
Návrh na volbu člena Rady České tiskové kanceláře

Pane předsedo, prosím o úvodní slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji velmi pěkně, paní předsedkyně. Dne 19. srpna 2010 rezignoval na funkci člena Rady České tiskové kanceláře pan Jan Bohdal. Od tohoto dne je místo v této radě neobsazené. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od poslaneckých klubů jediný návrh, a to od poslaneckého klubu ČSSD na pana Václava Šlajse. Návrh byl postoupen všem poslaneckým klubům.

Způsob volby zvláštní zákon nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Nově zvolenému členu, pokud zvolen bude, započne jeho pětileté volební období dnem zvolení.

Poprosil bych vás, vážená paní předsedkyně, abyste otevřela rozpravu jak k navrženému kandidátovi, tak ke způsobu volby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP