(16.00 hodin)

 

Poslanec Jan Vidím: Pěkně vám děkuji, pane předsedající. Opět navrhuji, aby tato komise byla ustavena v počtu sedm poslanců.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Výborně. Tak jste to slyšeli a budeme o tom hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tedy, aby Sněmovna takto zřídila stálou komisi pro kontrolu NBÚ a zároveň rozhodla o tom, že bude ustavena? Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 31 přihlášeno je 192. Pro hlasovalo 179, proti žádný, takže my jsme toto usnesení také přijali.

 

A teď tady máme zase něco. Pan poslanec Filip se hlásí. Prosím. Tak tedy nejdřív poslanec Filip a pak dáme lhůty. Prosím.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Já právě předtím, než bude ukončen bod o zřízení stálých komisí Poslanecké sněmovny, navrhuji Poslanecké sněmovně zřídit stálou komisi pro Ústavu České republiky.

Připomínám, že tato komise existuje v druhé komoře českého parlamentu, v Senátu. Týká se ústavy a procedur. A aby nebylo řečeno, že snad navrhuji rozšíření počtu funkcionářů sněmovny, tak opakuji, že nejlepší zkušenost jsme měli v době, kdy tuto komisi řídila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jitka Kupčová, která pravidelně komunikovala právě se senátní komisí. Jsem přesvědčen, že v této době a v návrzích, které se objevují, tato je komise potřebná pro práci Poslanecké sněmovny. A její činnost nemůže nahradit ústavněprávní výbor, protože se zabývá běžnými návrhy zákonů, ať už jsou z vlády nebo od poslanců nebo ze Senátu či těch, kteří mají zákonodárnou iniciativu, tedy z krajů. V tomto ohledu jsem přesvědčen, že otázka jednotlivých kroků posunu ústavy do prohloubení ústavních pravomocí jednotlivých orgánů nebo v případě přímé volby prezidenta do změny jeho postavení vůči jiným ústavním orgánům v případě přímé volby - je podle mého soudu potřeba posuzovat to v takové komisi.

Komisi navrhuji zřídit podle principu poměrného zastoupení v počtu 18 členů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážený pane kolego, kdybych věděl, k čemu budete vystupovat, tak bych vám vlastně ani nemohl udělit slovo. A zároveň vy to jako znalec jednacího řádu určitě chápete. Pochopíte nebo víte velmi dobře, že vy vlastně navrhujete zařazení nového bodu, a to v této chvíli je vlastně irelevantní návrh. Takže já z hlediska jednacího řádu opravdu s vaším návrhem nemohu nic moc dělat, protože každá ta komise je zvláštní bod jednání sněmovny, který byl zařazen na pořad sněmovny, a toto je de facto žádost o zařazení nového bodu. V této chvíli si myslím, že o tom nemohu nechat hlasovat. A myslím, že je to jasné - doufám - i vám.

Dobře, děkuji.

 

A můžeme k dalšímu a to je

 

9.
Návrh na stanovení počtu poslanců ve stálých delegacích Parlamentu
do meziparlamentních organizací

A teď - Parlament České republiky, jak víte, je zastoupen svými stálými delegacemi. Máme je v těchto organizacích: je to v Meziparlamentní unii, v Parlamentním shromáždění NATO, v Parlamentním shromáždění OBSE, v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, ve Shromáždění Západoevropské unie a ve Středoevropské iniciativě. To jsou tedy delegace, které bychom měli obsadit.

Počty členů těchto delegací jsou určeny jednacími řády nebo vnitřními předpisy. Stálé delegace jsou složeny ze členů obou komor Parlamentu. Sněmovna musí stanovit počty vždy ty, co patří nám v jednotlivých delegacích.

V minulém volebním období jsme byli zastoupeni takto: ve stálé delegaci Parlamentu do Meziparlamentní unie to bylo osm poslanců, do NATO deset, z toho pět se statutem člena a pět se statutem náhradníka. V Parlamentním shromáždění OBSE to bylo pět poslanců, ve stálé delegaci Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy deset - tam bylo taky pět členů a pět náhradníků. ZEU - to bylo také deset poslanců, pět se statutem člena a pět se statutem náhradníka. A nakonec tedy stálá delegace "Seiky", tedy Středoevropské iniciativy - pět poslanců, z toho tři se statutem člena a dva se statutem náhradníka.

Takže já bych nejdřív navrhl přijmout toto usnesení: Poslanecká sněmovna za prvé bere na vědomí, že Parlament České republiky je zastoupen svými stálými delegacemi v Meziparlamentní unii, v Parlamentním shromáždění NATO, v Parlamentním shromáždění OBSE, v Parlamentním shromáždění Rady Evropy, ve Shromáždění Západoevropské unie a ve Středoevropské iniciativě;

a ve druhém bodě stanovit počet členů v jednotlivých stálých delegacích Parlamentu takto: ve stálé delegaci Parlamentu do Meziparlamentní unie osm poslanců, NATO - deset, z toho pět členů a pět náhradníků, ve stálé delegaci Parlamentu do OBSE pět poslanců, ve stálé delegaci Parlamentu do Parlamentního shromáždění Rady Evropy deset poslanců, z toho pět se statutem člena a pět náhradníků, ve stálé delegaci Parlamentu do Shromáždění Západoevropské unie deset poslanců, z toho pět se statutem člena a pět se statutem náhradníka, a ve stálé delegaci Parlamentu do Středoevropské iniciativy také pět, z toho tři se statutem člena a dva se statutem náhradníka.

K tomuto usnesení, o kterém bychom měli hlasovat, nyní otevírám rozpravu, do které se hlásí někdo? Pokud se nikdo nehlásí - á, vidím tam pana poslance Hojdu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Hojda: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, snad jenom by bylo dobré zde připomenout, že delegace do Západoevropské unie a Západoevropská unie jako taková by měla skončit svoji činnost v červnu příštího roku. Je tedy zapotřebí, pokud bude takto zvolena delegace, aby bylo o tom jasno a aby to všichni věděli.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, že jste to připomněl. Je určitě dobré, že to tady zaznělo. Já to potvrzuji, ty informace mám také, že v tomto čase by měla delegace ZEU skončit.

Ještě se ptám, jestli chce někdo říct něco dalšího k těmto delegacím. Pokud ne, rozpravu končím a budeme hlasovat.

 

Budeme hlasovat. Kdo souhlasí tedy s tím návrhem? Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento text se všemi těmi počty a delegacemi, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 32. Přihlášeno je 193, pro hlasovalo 172, proti žádný. Návrh byl přijat a my jsme ty delegace takto všechny obsadili.

 

Děkuji a můžeme dál. Máme tu bod deset, vyhlášení lhůt. Aha, pan poslanec Vidím, to jsou ty lhůty. Teď vám dávám slovo. Prosím, můžete.

 

10.
Vyhlášení lhůt na podávání návrhů na členy zřízených stálých komisí
Poslanecké sněmovny a stálých delegací Parlamentu
do meziparlamentních organizací

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedající. Lhůty.

Jménem volební komise vyhlašuji lhůty na podávání návrhů do zřízených komisí stálých delegací Poslanecké sněmovny, a to do dnešního dne do 18. hodiny 30. minuty. 18.30 je lhůta pro podávání návrhů.

To, že ta lhůta je ještě dnes, je nezbytné pro to, abychom mohli provést ustavení komisí a volbu tam, kde máme ustavení či volbu většinovým způsobem, již v pátek. Pokud bychom lhůtu stanovili do zítřka, mohli bychom provést volbu nejdříve v úterý příští týden. Proto lhůta je dnes - 18 hodin 30 minut.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, k tomu tedy nemáme co dodat. Děkuji tedy. Ale kdyby chtěl někdo něco k tomuto sdělení, tak může. Ale nikdo k tomu už nic nemá. Takže vyhlášení lhůt proběhlo. Můžeme ukončit tento bod.

 

A máme tady bod číslo jedenáct. Teď prosím vaši pozornost, protože to je informace o tom, jak svoláme ustavující schůze výborů.

 

11.
Informace o svolání ustavujících schůzí výborů Poslanecké sněmovny
a pověření poslanců řízením těchto schůzí

Přečtu jednotlivá pověření na to, kdo ty schůze povede.***

 




Přihlásit/registrovat se do ISP