(15.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Já tedy zahajuji všeobecnou rozpravu, jestli tady zazní ještě - prosím, vidím pana poslance Klučku, zřejmě do rozpravy k těm dvěma věcem se může vyjádřit. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Vážený pane předsedající, já musím - nerad - trošku poopravit Jana Vidíma v úvodu k tomuto materiálu, že tato komise už není jenom pro kontrolu použití operativní techniky české policie, obecně známá jako "velké ucho", ale z novely zákona o české policii je rovněž komisí pro kontrolu činnosti inspekce policie. To je zcela nový prvek, který podle mého názoru by se určitě měl objevit v názvu této komise.

Počet členů 7 - rád bych ho podpořil, nebýt ovšem celního zákona 13 z roku 1993, který v § 37b říká: "Kontrolu použití odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a použití sledování osob a věcí podle zvláštního zákona" - tam je odkaz prosím na 8a) - vykonává Poslanecká sněmovna, která k tomu účelu zřizuje kontrolní orgán. Kontrolní orgán se skládá z pěti poslanců výboru určeného Poslaneckou sněmovnou." - Chceme-li sedm, musíme změnit tento celní zákon.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, asi pan poslanec Vidím bude reagovat.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Pane předsedající, dámy a pánové, i já jsem žil v představě a v přesvědčení, že tento kontrolní orgán má být pouze pětičlenný, avšak právě novelou již panem kolegou Klučkou zmíněného zákona o Policii České republiky z roku 2008 je tento kontrolní orgán uveden, že se jedná tedy o kontrolu použití odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a použití sledování osob a věcí, dle jiného právního předpisu rušení provozu elektronických komunikací, a kontrolu činnosti inspekce policie. Toto vykonává Poslanecká sněmovna, která k tomu účelu zřizuje kontrolní orgán. Kontrolní orgán se skládá z poslanců určených Poslaneckou sněmovnou." Tečka.

Tímto došlo k nepřímé novele onoho zákona, který citoval pan kolega Klučka, a je tedy možné, aby si Poslanecká sněmovna jak počet, tak i okruh poslanců, ze kterých se může rekrutovat, stanovila sama. Dříve byl podmínkou pro členství v této komisi i fakt, že poslanec musel být z věcně příslušného výboru, v tomto případě výboru pro obranu a bezpečnost. I tato podmínka padla. Poslanecká sněmovna ze svých dvou set poslankyň a poslanců vybírá takový počet členů této komise, jaký si sama stanoví.

Ale moc pěkně děkuji panu poslanci Klučkovi za upozornění, že se skutečně jedná o rozšíření působnosti tohoto kontrolního orgánu, nejen tedy na kontrolu použití odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu, ale také o kontrolu činnosti inspekce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak. Pan poslanec Klučka tedy trvá na tom svém návrhu? (Posl. Klučka přichází k řečništi.)

 

Poslanec Václav Klučka: Je už to, pane předsedající, konkrétní rozprava?

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ne, tak se přihlašte do podrobné.

 

Poslanec Václav Klučka: Dobře. Já v podstatě souhlasím s vysvětlením, i když je to vysvětlení takové, jak se říká, že je to nepřímá novela tohoto zákona, to bychom museli trošinku více rozebrat.

Ale pokud je vůle sedmi členů, nic proti tomu nemám, jenom pamatujme na to, že v nějakém zákoně ještě máme tuhletu klauzuli. Ale určitě bych tedy navrhoval rozšíření toho názvu o kontrolu Inspekce Policie České republiky.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Takže se ještě dostaneme do podrobné rozpravy. Teď je ještě všeobecná. Ptám se, jestli se do ní někdo hlásí. Pokud ne, tak všeobecnou končím a vyhlašuji rozpravu podrobnou, do které bude muset se ještě přihlásit asi pan poslanec Filip, aby nám... (Posl. Filip dává najevo, že nehodlá vystoupit.)

Takže je podrobná rozprava. Upozorňuji, že už tady v návrhu máme, že členové v této komisi jsou voleni většinovým způsobem, takže upozorňuji pana poslance Vidíma, že tady je uvedeno volení většinovým způsobem, a v podrobné rozpravě by měl tedy zaznít eventuální návrh... Prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Pane předsedající, stejně jako u předchozí komise pro kontrolu činnosti BIS i teď navrhuji, aby se tato komise ustavila v počtu sedmi členů, a totéž budu navrhovat v podrobných rozpravách ke zbývajícím dvěma komisím.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Dobře. Tak tedy je to navrženo i v podrobné rozpravě k této komisi. A pokud už není žádný jiný návrh, tak můžeme podrobnou rozpravu ukončit. - Prosím, omlouvám se, ještě pan poslanec Klučka, omlouvám se mu, zapomněl jsem na něj. Prosím.

 

Poslanec Václav Klučka: Pane předsedající, já se jenom táži, jestli dále můžeme v názvu této komise rozšiřovat to o pojem kontroly činnosti Inspekce Policie České republiky, tak jak je dáno zákonem. Pokud ne, tak bych o tomto rozšíření chtěl nechat hlasovat.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já v tom případě požádám pana poslance Vidíma, aby se stal také zpravodajem a nějakým způsobem to registroval, tady ten návrh. Prosím, pane poslanče máte slovo.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně. Já bych se pokusil přečíst celý název této komise. Byla by to stálá komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a použití sledování osob a věcí, rušení provozu elektronických komunikací a kontrolu činnosti inspekce policie.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: To je tedy celý název. (Posl. Vidím souhlasí.)

Tak jste to slyšeli. Stačí to panu poslanci Klučkovi? Pak tedy žádám, aby to bylo ve stenozáznamu takto uvedeno, ta komise.

 

Budeme nyní hlasovat o tom, že takto tedy nazvaná komise bude mít sedm členů, a zároveň Sněmovna stanoví, že členové... komise bude ustavena.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento výsledek, pro tento text, nechť zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 29, přihlášeno 192, pro hlasovalo 177, proti nula, bylo to přijato.

 

Tak. A prosím další je

 

7.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti
Vojenského zpravodajství a způsobu jejího ustavení nebo volby

I tady tedy máme návrh usnesení, že Poslanecká sněmovna zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti - skládající se ze sedmi poslanců, to tady zaznělo už, těch sedm, i zde - a pak je tu "stanoví, že členové jsou voleni většinovým způsobem".

Zahajuji všeobecnou rozpravu - kdo chce k tomu vystoupit? Nikdo nic, můžeme všeobecnou rozpravu ukončit.

A teď prosím, aby někdo v podrobné rozpravě přednesl ten alternativní... prosím.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji pěkně, pane předsedající. Navrhuji, aby tato komise byla ustavena v počtu sedm.

 

Místopředseda PSP Lubomír Zaorálek: Tak, slyšeli jsme, a nikdo nemá žádný jiný návrh do podrobné, takže budeme hlasovat o tom, který jsme tady právě slyšeli.

 

To znamená, že Sněmovny by schválila, že zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství, skládající se ze sedmi členů, a stanoví se, že komise bude ustavena.

Zahajuji hlasování, kdo je pro, tyto dvě věci takto schválit, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 30, přihlášeno je 192, pro hlasovalo 178, proti žádný, konstatuji tedy, že návrh usnesení byl opět přijat.

 

A teď tady máme návrh

 

8.
Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti
Národního bezpečnostního úřadu a způsobu jejího ustavení nebo volby

Tady je tedy návrh, že Sněmovna opět zřizuje tuto komisi, ze sedmi poslanců by se skládala a stanoví se opět zvolení většinovým způsobem.

Opět zahajuji všeobecnou rozpravu. Nikdo už do ní nechce nic sdělit, takže ji ukončím. Zahajuji podrobnou a prosím poslance Vidíma. Už to zvládáme. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP