(16.10 hodin)

Poslanec Michal Doktor: Počkám, až poslanci usednou na svá místa, a začneme hlasovat blok týkající se novely zákona o spotřební dani. Prvním hlasováním bude pozměňovací návrh pana poslance Vojíře, označený pod písmenem B.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, vaše stanovisko k návrhu pana poslance Vojíře.

 

Poslanec Michal Doktor: Písmeno B, poslanec Vojíř. (Ministr souhlasí. Zpravodaj souhlasí.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 16 z přihlášených 159 poslankyň a poslanců pro návrh 78, proti 50. Návrh nebyl přijat.

Prosím, pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Michal Doktor: V souladu se schválenou procedurou budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Skopala k textu, který jsem navrhl já. Pozměňovací návrh pana poslance Skopala. Mám najít písmeno? Není třeba. K1, K2. Pan ministr požaduje oddělené hlasování.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Pane ministře, ale my jsme schválili proceduru.

 

Poslanec Michal Doktor: Autor návrhu vyhovuje. (Neklid v sále.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, ale tam je to, že předcházející návrh nebyl schválen, to znamená, že to mění strukturu hlasování.

 

Poslanec Michal Doktor: Ve svém významu ale lze takto postupovat. Není to neobratné, nezpůsobíme tím žádnou technickou potíž.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Dobře, jestli pan předkladatel souhlasí, tak prosím.

 

Poslanec Michal Doktor: Nejdříve tedy hlasujeme o písmenu K1, což není pozměňovací návrh k mému textu. (Ministr i zpravodaj souhlasí.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 17 z přihlášených 159 poslankyň a poslanců pro návrh 154, proti nikdo. Konstatuji, že s tímto návrhem K1 byl vysloven souhlas.

Pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Michal Doktor: Návrh označený pod písmenem K2 je pozměňovacím návrhem k textu J3. Takto podáno - mé stanovisko je neutrální, spíše ne. (Ministr má stanovisko zásadně negativní.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 18 z přihlášených 159 poslankyň a poslanců pro návrh 77, proti 72. Návrh nebyl přijat.

Pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Michal Doktor: Nyní tedy hlasujeme o návrhu označeném jako J3 v původním znění, neb nebylo upraveno žádným pozměňovacím návrhem.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanoviska? (Ministr i zpravodaj souhlasí.) Stanoviska souhlasná.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 19 z přítomných 159 poslankyň a poslanců pro návrh 79, proti 53. Návrh nebyl přijat.

Prosím, pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Michal Doktor: Přecházíme k třetí části týkající se účinku změny zákona o dani z příjmů. První hlasování o pozměňovacím návrhu označeném jako písmeno E pana poslance Suchánka. (Ministr i zpravodaj souhlasí.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanoviska souhlasná. Poprosím o vynulování tabule.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 20 z přihlášených 159 poslankyň a poslanců pro návrh 130, proti 1. Návrh byl přijat.

Prosím, pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Michal Doktor: Druhý pozměňovací návrh v téže části, pan poslanec Patera, zdůrazňuji včetně legislativně technické úpravy, označený jako písmeno H. (Ministr ve smyslu legislativně technické souhlasí. Zpravodaj souhlasí.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Stanoviska souhlasná. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 21 z přítomných 159 poslankyň a poslanců pro návrh 158, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas.

Prosím, pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Michal Doktor: Čtvrtý blok hlasování. Novela zákona o rozpočtových pravidlech, písmeno J4, poslanec Doktor. (Ministr i zpravodaj souhlasí.)

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Obě stanoviska souhlasná. Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 22 z přítomných 159 poslankyň a poslanců pro návrh 79, proti 49. Tento návrh nebyl přijat.

Prosím, pane zpravodaji, pokračujte.

 

Poslanec Michal Doktor: Závěrečné hlasování je hlasování o usnesení rozpočtového výboru, kterým se mění účinnost tak, aby zákon vešel v platnost dnem vyhlášení. Zároveň si myslím, že můžeme hlasovat i o změně názvu zákona, který v souladu s přijatými pozměňovacími návrhy mění zákon o dani z přidané hodnoty, spotřební dani a dani z příjmů.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Ano, souhlas. Pane ministře, stanovisko. (Ministr i zpravodaj souhlasí.) Obě stanoviska souhlasná.

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 23 z přihlášených 159 poslankyň a poslanců pro návrh 159, proti nikdo. Tento návrh byl schválen.

 

Pane zpravodaji, podle mých záznamů jsme hlasovali o všech návrzích. Je tomu tak?

 

Poslanec Michal Doktor: Zbývá závěrečné hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a zákon o dani z příjmů, podle sněmovního tisku 605, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem usnesení souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. (Hlasy ze sálu, že nefunguje hlasovací zařízení. Vše v pořádku.) Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 24 z přihlášených 158 poslankyň a poslanců pro návrh 107, proti 30. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. Končím bod č. 3.

O slovo se přihlásil pan ministr financí. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Miroslav Kalousek Rád bych Poslanecké sněmovně poděkoval za mimořádně svěží diskusi a schválení tolik potřebné novely. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloslav Vlček: Děkuji, pane ministře. A nyní předávám řízení paní místopředsedkyni Němcové. Prosím, paní místopředsedkyně, ujměte se řízení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP