(14.50 hodin)

(pokračuje Tešnar)

Při jednotlivých písmenech bych ještě upozornil na odkaz na rozpravu, abyste si uvědomili, že se dejme tomu vyvolává nějaká změna. To je vše, co bych chtěl navrhnout. Je to podobný postup, jak jsme postupovali v minulém bodě u zákona o dráhách.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, pane zpravodaji. Jestli dovolíte, zrekapituluji váš návrh a vy mě prosím sledujte, zda ho rekapituluji správně. Nejprve bychom hlasovali o bodu A4, poté o bodu D1, poté o bodu A7 a A13, pak o celém zbytku návrhů hospodářského výboru a poté o bodech B, C, D a E, tak jak byly předloženy, a vy byste u těch návrhů pod body B, C, D a E, které by se staly nehlasovatelnými v případě přijetí návrhu A, upozorňoval, ve kterých případech hlasování by byly další případy nehlasovatelné.

Ještě předtím, než dám hlasovat o této proceduře, zaznamenala jsem procedurální připomínku pana poslance Karla Vymětala a poté pana poslance Brouska.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, rád bych se ještě vyjádřil k občanskému soudnímu řádu, ale není rozprava, nemohu, budu mluvit pouze k proceduře.

Byl bych rád, abychom neopakovali stejnou chybu jako v minulém bodu, a sice to, že hlasujeme o pozměňovacím návrhu, a když ten pozměňovací návrh sněmovna schválí, potom hlasujeme o pozměňovacím návrhu k tomu již schválenému pozměňovacímu návrhu. To je naprosto špatný postup, protože podle mého názoru, kdybychom takto postupovali, tak ten návrh není hlasovatelný. Musíme hlasovat nejdříve o pozměňovacím návrhu k pozměňovacímu návrhu a poté teprve o pozměňovacím návrhu, ať už projde, či nikoli. Obrácený postup je prostě mylný a dostáváme se do slepé uličky.

Takže prosím pana zpravodaje a další zpravodaje, aby vždycky upozornil, jestliže budeme hlasovat o některém z pozměňovacích návrhů, jestli je k němu další pozměňovací návrh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já zcela souhlasím s vaším výkladem, ovšem tato záležitost je především na zpravodajích, protože já jako předsedající těžko z tohoto písemného podkladu rychle poznám, který pozměňovací návrh je pozměňovacím návrhem k jinému pozměňovacímu návrhu. Takže pokud se vaše upozornění týkalo konkrétní procedury, která byla navržena k tomuto bodu, bylo by dobré, abyste upozornil na to, zda se pan poslanec Tešnar dopustil ve svém návrhu procedury někde chyby.

Pan poslanec Tešnar si přeje nyní vystoupit? Jako zpravodaj by k tomu měl právo. Pan poslanec Brousek má procedurální připomínku.

 

Poslanec Václav Brousek: Paní předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že můj návrh C1 je jiným návrhem než A1, a proto bych byl velmi rád, aby A1 bylo hlasováno zvlášť a nejprve bylo hlasováno o C1 jako protinávrhu a pak tedy o A1. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, jsem přesvědčena o tom, že pokud si to přejete, je správné, aby se o návrhu A1 hlasovalo zvlášť, ale rozhodně si už nejsem jista, zda by se mělo hlasovat nejprve o návrhu C1. Pokud totiž návrh A1 byl vznesen dříve, pravděpodobně budeme muset nejdříve hlasovat o bodu A1. Ale rozhodně souhlasím s tím, že o bodu A1 by se mělo hlasovat zvlášť.

Pan poslanec Exner si přál vystoupit s procedurální připomínkou.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, dámy a pánové, navrhuji,a by se ještě o dalších bodech hlasovalo samostatně v rámci toho bloku A, a sice o bodech 9, 16 a 20.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Doufám, že se dále už procedurálně nebude nikdo hlásit. Prosím pana zpravodaje, aby se vyjádřil k těmto návrhům, ale doporučuji, abychom žádosti o oddělené hlasování některých bodů akceptovali.

 

Poslanec Dušan Tešnar: Ano, pokud se týká návrhu pana poslance Brouska, mám dojem, že jde v podstatě o velmi triviální věc. Jeho návrh je identický s A1. Tam se prostě dostává do sporu jednotné a množné číslo, takže můžeme hlasovat nejprve dejme tomu odděleně o bodu A1. Na něj se vztahuje legislativně technická úprava, kterou jsem přednesl v rozpravě. Skutečně jde o drobnost, takže dobře, oddělené hlasování. Akceptuji požadavek poslance Exnera, aby se o bodech 9, 16 a 20 hlasovalo odděleně v tom bloku A.

Pokud se týká pozměňovacího návrhu k pozměňovacímu návrhu, v podstatě jde o návrh pana poslance Švrčka vůči mému pozměňovacímu návrhu z hospodářského výboru. Jde o jedno sloveso, které tento zákon nestaví na jinou úroveň, jde vyložené také o technické upřesnění. To bylo k vysvětlení. Myslím, že můžeme začít hlasovat.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím, že můžeme odhlasovat proceduru. Pouze pro pořádek přečtu ta čísla pozměňovacích návrhů pod bodem A, o kterých se bude hlasovat odděleně, pokud projde tento návrh procedury. Byly by to body A1, 4, 7, 9, 13, 16 a 20. Jsou všichni navrhovatelé odděleného hlasování spokojeni? Nikdo neprotestuje, myslím, že můžeme odhlasovat tento návrh procedury, kterou bychom se řídili, a to v hlasování pořadové číslo 542, které zahajuji.

 

Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 542 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 170 vyslovilo 158 a nikdo nebyl proti.

 

Nyní prosím pana zpravodaje, aby přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a spolu s panem ministrem se k nim před hlasováním vyjadřoval.

 

Poslanec Dušan Tešnar: Nyní budeme hlasovat o návrhu A1. Upozorňuji, že v případě přijetí tohoto návrhu se stává potom návrh pana poslance Brouska nehlasovatelný, protože jde o stejnou věc. Stanovisko zpravodaje je kladné, pana ministra kladné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 543 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 543 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 169 pro vyslovilo 108 a 41 bylo proti.

 

Poslanec Dušan Tešnar: Dále máme bod A4, kde upozorňuji, že hned po něm by se mělo hlasovat o D1, protože tam jde o rozšíření.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, tak byla odhlasována procedura.

 

Poslanec Dušan Tešnar: Děkuji. Můžeme hlasovat nejprve o A4. Stanovisko zpravodaje je kladné, stanovisko pana ministra také kladné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 544 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 544 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 169 pro vyslovilo 156 a 1 byl proti.

 

Poslanec Dušan Tešnar: Dále máme k hlasování bod A7.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní se mělo hlasovat o bodu D1.

 

Poslanec Dušan Tešnar: Pardon, ano, budeme hlasovat o bodu D1. Stanovisko zpravodaje je kladné, pana ministra kladné.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP