Čtvrtek 26. února 1998

(Schůze opět zahájena v 9.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, přistupujeme k hlasování. Ještě než se tak stane, chci vám sdělit, že pan poslanec Langer má náhradní kartu číslo 9.

Hlasováním rozhodneme o návrzích na vrácení návrhu navrhovateli k dopracování. V případě, že nebude přijat, budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 400 a ptám se, kdo je pro návrh na vrácení návrhu navrhovatelům k dopracování. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh byl přijat, protože pro se vyslovilo 95, proti 75 poslanců a poslankyň.

Děkuji panu ministrovi i paní zpravodajce za snahu. Tím projednávání tohoto návrhu skončilo.

Nyní se budeme věnovat bodu

 

102.
Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 499/1990 Sb.,
o přepočtu devizových aktiv a pasiv v oblasti zahraničních pohledávek a závazků organizací
v souvislosti s kursovými opatřeními
/sněmovní tisk 314/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí Ivan Pilip a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Tomáš Páv.

Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona obsahuje sněmovní tisk 314/2. Otevírám rozpravu. Písemné přihlášky nemám, nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím.

Táži se pana ministra, zdali chce využít před hlasováním svého práva navrhovatele a vystoupit. Je tomu tak.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, jen krátce bych připomněl, že jde o návrh zákona, který dorovnává určité ekonomické dopady změn týkající se devizového hospodaření, které dopadly na tehdy monopolní instituci zahraničního obchodu, kde se vlastně dnes vyrovnává situace a přizpůsobuje se stavu normálního fungování ekonomiky. My jsme dali ještě na požadavek rozpočtového výboru sněmovny podrobnější členění rozpočtovému výboru k dispozici. Z jednání rozpočtového výboru vyšly dvě dílčí změny. Vzhledem k tomu, že upřesňují znění návrhu, doporučuji, aby byly schváleny. Domnívám se, že návrh je takto možné schválit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Pilipovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Tomáš Páv. Ostatní prosím o klid.

 

Poslanec Tomáš Páv: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, v rozpravě zazněly pouze dva pozměňovací návrhy, které máte všichni v tisku 314/2. Pane předsedající, já doporučuji, abychom o těchto návrzích bezprostředně hlasovali. Stanovisko zpravodaje i ministra je k oběma návrhům kladné.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, rozhodneme hlasováním o pozměňovacím návrhu, který je uveden v tisku 314/2 pod číslem 1.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 401 a ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat, protože se pro něj vyslovilo 142 poslanců, nikdo nebyl proti.

V hlasování pořadové číslo 402, které jsem právě zahájil, rozhodneme o osudu návrhu, který je uveden pod číslem 2. Kdo je pro? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

I tento návrh byl přijat, protože se pro něj vyslovilo 147 poslanců, nikdo nebyl proti.

Můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu. Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 499/90 Sb., o přepočtu devizových aktiv a pasiv v oblasti zahraničních pohledávek a závazků organizací v souvislosti s kursovými opatřeními, podle sněmovního tisku 314, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 403 a ptám se, kdo je pro. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh byl přijat. Pro se vyslovilo 153 poslanců, proti nebyl nikdo.

Gratuluji panu ministrovi, děkuji panu zpravodajovi a konstatuji, že tím skončilo projednávání tohoto bodu.

Nyní bychom měli přistoupit k projednávání dalšího volebního zákona, ale vidím, že se hlásí předseda klubu KDU-ČSL, poslanec Josef Janeček.

 

Poslanec Josef Janeček: Vážení kolegové, protože jsme vrátili návrh zákona o volbách do parlamentu k dopracování, domnívám se, že by bylo správné tento návrh zákona přeřadit na příští schůzi, aby vláda měla možnost se k celé situaci vyjádřit. Jde o procedurální návrh na přeřazení na příští schůzi.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Jde o stažení z této schůze. O tom, co bude na příští schůzi, jsme už rozhodli. To je 21. schůze, která začne v poledne a tam to nebude. Čili jde o stažení z programu této schůze. Je jasné, o čem budeme hlasovat?

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 404 a táži se, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Josefa Janečka. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem 110 pro, 8 proti. Tento návrh byl přijat.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP