Čtvrtek 12. února 1998

(pokračuje Holáň)

Nicméně takovou věc lze vyřešit až tím, že se požádá vláda jako sbor, a nelze ji tedy řešit namístě. Musíme se rozhodnout, jestli zvolíme lhůtu 40denní, 60denní, která je běžná, nebo 80denní. Já se domnívám, paní místopředsedkyně, že budete muset patrně udělat orientační hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane zpravodaji, nesouhlasím s tímto výkladem, protože normální lhůta k projednání je 60 dnů, a pokud neprojde lhůta na prodloužení anebo návrh na zkrácení této lhůty, platí lhůta, která je uvedena v jednacím řádu. Předpokládám, že správné je hlasovat nejprve o prodloužení lhůty o 20 dnů, poté o zkrácení lhůty o 20 dnů a v případě, že by žádný z těchto návrhů neprošel, platí lhůta 60 dnů.

Dávám slovo s faktickou poznámkou panu poslanci Matulkovi.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Nechci komplikovat jednání sněmovny, ale já jsem v rozpravě vyslovil žádost, aby pan premiér za vládu mohl říci, protože podle jednacího řádu to jinak nejde, zda vysloví vláda souhlas s mým návrhem na prodloužení o 90 dnů, nebo ne. Myslím, že by bylo namístě, aby se pan premiér k tomu osobně vyjádřil.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V tuto chvíli chci říci jako řídící schůze, že pokud si pan premiér přeje vystoupit v této věci, samozřejmě mu slovo udělím, ale vzhledem k tomu, že zde výraz souhlasu nepadl, tak pokud ani nepadne, není možné o tomto návrhu hlasovat. Udílím slovo panu premiérovi Josefu Tošovskému.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, registroval jsem tento požadavek. Neodpověděl jsem na něj, to znamená, že ne.

 

Poslanec Vilém Holáň: V tomto případě bychom měli hlasovat nejprve o návrhu na prodloužení a pak o návrhu na zkrácení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Budeme hlasovat o návrhu na prodloužení o 20 dnů. Je tomu tak.

Vzhledem k tomu, že premiér svým vystoupením otevřel rozpravu, tuto rozpravu uzavírám. Zaregistrovala jsem žádost o odhlášení, které vyhovuji. Všechny vás odhlašuji a prosím o novou registraci. V hlasování pořadové č. 119 rozhodneme o prodloužení lhůty pro projednání ve výborech o 20 dnů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 119 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 119 se z přítomných 189 pro vyslovilo 94, proti 89.

Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vilém Holáň: Zbývá návrh na zkrácení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V hlasování pořadové číslo 120 rozhodneme o zkrácení lhůty k projednání tohoto návrhu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 120 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 120 se z přítomných 189 pro vyslovilo 78, proti 103.

Tento návrh také nebyl přijat.

Prosila bych o ztišení atmosféry v sále a pana zpravodaje prosím, aby pokračoval v předkládání návrhů.

 

Poslanec Vilém Holáň: Posledním návrhem je návrh doprovodného usnesení, které předložil pan poslanec Recman a zní takto:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby zpracovala ekonomickou analýzu a dopad do státního rozpočtu České republiky vyplývající z připojení České republiky k Severoatlantické smlouvě, sjednané ve Washingtonu dne

4. dubna 1949."

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní budeme hlasovat o tomto návrhu usnesení.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 121 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 121 se z přítomných 189 poslanců pro vyslovilo 93, proti 88.

Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Vilém Holáň: Paní místopředsedkyně, všechny návrhy jsme vyčerpali.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, pane zpravodaji. Tím končím projednávání tohoto bodu. Chtěla bych poděkovat předsedovi vlády panu Josefu Tošovskému za jeho aktivní přístup při projednávání tohoto bodu. Panu zpravodaji také.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jak jsem avizovala dnes ráno při zahájení dnešního jednacího dne, na základě předběžné dohody učiněné na poradě předsedy sněmovny s místopředsedy a zástupci poslaneckých klubů nyní procedurálně navrhuji, abychom v tuto chvíli projednávali třetí čtení návrhů zákonů, a to těch návrhů zákonů, které byly projednány ve druhém čtení pod body 2 - 11 a poté 13 - 16. Omlouvám se, ještě 17 - 20, a to pouze s výjimkou jednoho bodu, kterým je - omlouvám se, musím to dohledat - stavební zákon, což je bod 73, a podle programu ve třetím čtení projednán jako bod 7 ve druhém čtení, kde pan ministr pro místní rozvoj žádá, aby tento bod nebyl projednán dnes, aby mohl být projednán v pátek 13. února, a to z toho důvodu, že pan ministr je omluven na dnešní jednání schůze. Tento návrh, který byl projednán na poradě, o které jsem hovořila, byl projednán z toho důvodu, aby Poslanecká sněmovna mohla mít dokončeno projednávání zákonů, a to i z toho důvodu, aby tyto zákony mohly být postoupeny k projednání Senátu Parlamentu České republiky.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já chápu, že zde v tuto chvíli panuje jistá atmosféra uvolnění po projednávání dlouhého a složitého bodu, ale nyní bych byla opravdu velmi ráda, kdyby v Poslanecké sněmovně zavládla taková atmosféra, abychom mohli učinit procedurální rozhodnutí a poté abychom mohli dále jednat.

Současně upozorňuji a stanovím to jako součást pořadí, které jsem nyní navrhla, že dnešního dne má proběhnout volba místopředsedy sněmovny a že na základě dohody s předsedou volební komise by tato volba byla zařazena aktuálně těsně před polední přestávkou tak, aby volba mohla proběhnout v průběhu polední přestávky, která by z takovéhoto důvodu byla vyhlášena jako přestávka delší.

Paní poslankyně, páni poslanci, vzhledem k tomu, že o procedurálním návrhu se jedná bez rozpravy, tak zahajuji hlasování pořadové číslo 122 a ptám se, kdo souhlasí s návrhem na další jednání, které jsem právě navrhla.

Paní poslankyně, páni poslanci, omlouvám se. Prohlašuji hlasování pořadové číslo 122 za zmatečné, protože jsem zřejmě pozdě zaslechla připomínku, že je potřeba poslankyně a poslance odhlásit.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP