612.

V Praze, 8. dubna 1611.



Purkmistr a rada Starého města Pražského stavům českým: potvrzuji, že přijali k uschování revers krále Matyáše daný stavům 17. března, že příchod jeho s vojskem do země nemá býti na újmu svobodám země a smlouvě před Prahou z r. 1608.

Orig. v městském archivu v Praze; a tergo je poznamenáno:,Tento contrarevers, od pana purkmistra a pánův Starého města Pražského jich Mtem všem třím stavům daný, do rady složen od pana Martina Fruveina z Podolí feria 6. post Nativitatis beatae Mariae virginis il. Septembris 1615 consule domino Joanne Duchoslav Kodovský a Děvína.

My purkmistr a rada Starého města Pražského vyznáváme tímto listem a reversem naším obecně přede všemi a zvláště tu, kdež náleží, že jsou nám jich Mti všickni tři páni stavové království Českého a osoby ze všech tří pánův stavův téhož království k uvažování věci zemských volené k věrné ruce v opatrování naše k schování dáti ráčili a dali revers od, nejjasnějšího a velikomocnýho knížete a pána, pana Mathyáše Druhého, z Boží milosti Uherskýho z krále, čekance království Českého z, týmž všem třem pánům stavům daný, kterýmž J. Mt. královská milostivě připovídati ráčí, že Makový J. Mti královské s lidem válečným do království Českého ku pomoci stavům téhož království mocný příjezd všem třem stavům tohoto slavného království Českého ani budoucím a potomkům jejich na újmu, škodu neb protrženi privilegií,... býti nemá.:.. tak, jakž týž revers na pargameně psaný s podpisem vlastní ruky J. Mti královské a s přivěšenou J. Mti královské pečeti, jenž jest dán v městě Jihlavě ve čtvrtek po neděli postní Laetare léta božího šestnáctistého jedenáctého, to vše v sobě šíře obsahuje a zavírá. Kterýžto revers svrchu dotčený jsme in originali k věrné ruce k schování k sobě do deposicí v místo bezpečné přijali a tímto listem připovídáme, kdyžkoliv od jich Mti. všech tří pánův stavův tohoto království aneb od osob těch, kteříž by k tomu nařízené byly a nám list tento náš zase navrátili, toho na nás požádáno bude, že chceme, máme a povinni budeme jich Mtem pánům stavům týž revers in originali navrátiti a vydati vše věrně a právě. Toho pro lepší jistotu a důvěrnost pečeť naši menší městskou jsme k tomuto listu a reversu našemu vědomě a dobrovolně přitisknouti dali.

Jenž jest dán a psán na rathouze Starého města Pražského v pátek po veliké noci léta Páně šestnáctistého jedenáctého.

 

S[imeon] z Žumberka, kanclíř

 

Starého města Pražského mp.






Přihlásit/registrovat se do ISP