531.

[V Praze], 28. března 1611.



Stavové čeští císaři Rudolfovi: patříce na škody způsobené pasovským vojskem a chtějíce, aby v království Českém byla bezpečnost a lepší způsob vlády, žádají o svolání generálního sněmu, aby království bylo ozdraveno ve hlavě i oudech; kdyby žádost jejich byla oslyšena, svolali by sněm sami.

Česká kopie v městském archivu v Kutné Hoře: 6536/15 A s nadpisem: "Žádost sněmu generálního". Německý překlad v archivu místodrž. v Praze: L 34; vydán podle opisu zems. archivu, poněvadž nyní nebyl nalezen pod uvedenou signaturou. Jiný překlad inserován v listu stavů českých knížatům a stavům slezským z téhož dne, viz č. 533.

Všickni tři stavové království tohoto českého, nyní na rathouze Starého města Pražského shromáždění a V. cís. Mti věrní poddaní, patříce na nynější veliké znamenité a neslýchané škody, kteréž se jim a ubohým poddaným jejich v mnohých krajích, zvláště pak v Menším městě Pražském, od toho lidu pasovského nevinně daly a každodenně ještě dějí, jsouce z povinnosti své přirozené tím hnuti, aby netoliko tak nešlechetné, nevážné a právě tyranské předsevzetí již dotčeného lidu zastavili a je odvrátili, nýbrž také, jak by toto slavné království České v lepším, stálým a bezpečným spůsobu zůstávati a napotom řízeno býti mělo, o to se společně při sněmu obecním namluviti, snésti a s pomocí Boží k šťastnému konci přivésti se snažili, a protož V. cís. Mti, krále a pána svého nejmilostivějšího, ve vší náležité uctivosti poníženě prosí, abyste se pro již dotčené velké a nevyhnutelné potřeby a kteréž žádného odkladu neb průtahu trpěti nemohou, k tomu milostivě nakloniti a sněm generální, k němuž by se vyslaní ze všech k tomuto království vtělených zemí tolikéž s plnou mocí vypravili, ihned k pondělku po Provodní neděli nejprv příští [T. j. k 11. dubnu.] na hrad Pražský podle starobylého, chvalitebnýho obyčeje a pořádku rozepsati a položiti poručiti ráčili, tak aby celý království, totiž hlava s oudy svými, mohlo náležitými prostředky od svých těžkých nemocí uléčeno a uzdraveno býti, té poddané a nepochybné naděje k V. Mti cís. jsouce, že tato všech tří stavův království Českého slušná, vysoce potřebná a křesťanská žádost při V. cís. Mti, králi a pánu jich nejmilostivějším, místo a průchod svůj míti bude; neb jestli by v tyto tak ponížený a, jak dotčeno, spravedlivý žádosti oslyšáni byli, ráčíte milostivě znáti, že by stavové pro odvrácení zhouby dokonalé od tohoto království Českého z přinucené potřeby sami k témuž času týž generální sněm rozepsati dáti museli.

Actum v pondělí po neděli květné 1611.

Allergnedigister kayser, kunig und herr. Alle drei stende des kunigreichs Behaimb, so anjezo aufm Altstedter rathaus versamblet sein, E. kais. Mt. getreue Untertanen, seind in ansehung jeziger grossen und mechtigen schaden, die ihnen und ihren armen Untertanen in vielen craisen, besonnders aber in der Clainern Stadt Prag von den passauischen kriegsvolk unverschuldter beschehen und noch teglich angetan werden, aus irer angebornen pflicht dahin bewogen, nit allein solch ungebürliches, unbedachtsambes und recht tirannisches, vornehmen angeregten volks einzustellen und abzuwenden, sondern auch, wie das lobliche kunigreich in bessern, bestendigen und sichern stand bewenden und in künftig geregirt werden mochte, ingesambt bei einen gemainen landtag sich deswegen zu underreden, zu vergleichen und mit der hulf Gottes umb dessen gluckliche endung zu bemühen, bitten derowegen E. kais. Mt., iren allergnedigisten kunig und herrn, in aller gebuer demütigist, E. Mt. geruehen ihnen bereit angedeuter unumbgenklichen Ursachen halber, die da keinen aufschub oder verzug leiden können, darzu gnedigst zu bewilligen und einen generallandtag, darzu die abgesandten aus allen dieser cron Boheimb incorporirten landen ebensfals erscheinen möchten, alsbald auf einen gewissen und kurzen termin, nemblich den montag nach Quasimodogeniti negstkunftig [T. j. k 11. dubnu.], auf des Prager schloss den alten gewönlichen brauch und Ordnung nach auszuschreiben und ansezen bevelen zu lassen, damit also das ganze kunigreich Behaimb, als das haubt sambt seinen gliedern, durch geburliche miti seiner schweren bürden enthebt würde und deren leichterung empfinden möchte, der untertenigen, ungezweifel-ten Zuversicht zu Ihrer kais. Mt. diese aller drei stende des kunigreichs Behaimb billich, hoch notwendigs und christlichs begehren werde bei Irer kais. Mt., Iren allergnedigisten kunig und herrn, stadtfinden und seinen fortgang gewinnen; dann, im fall inen diese demütigste bitt und, wie angeregt, so rechtmessige sachen abgeschlagen werden soldte, kündten I. Mt. gnedigist erachten, das die stende wegen abwendung genzlichen verderben von dieser cron aus gezwungener not wurden selbst auf bemeldte zeit den general-landtag ausschreiben lassen müssen und tun also E. kais. Mt. sich zu gnedigen wurkli-chen bescheid alleruntertenigst bevehlen.

Actum am montag nach den sontag Palmarum anno 1611.




Přihlásit/registrovat se do ISP