489.

[V Praze], 22. března 1611.



Zpráva direktora o artikulích předložených stavy: o zjištění osob, které neposkytly pomoci, o Táboru a Prachaticích, o jednáni s Pasovskými, o Tengnaglovi, o zadrženi některých šlechtičen na hradě Pražském; o pomoci osobám zajatým Pasovskými, o zásobováni vojska královského, o Pasovských na Malé Straně, o najímáni pasovských sběhů, o svépomoci krajů.

Z memoriálu kutnohorských poslů o jednáni sněmovním; kopie (A) v archivu městském v Kutné Hoře 6536/6, jiná kopie (B) s ní souhlasná v zems. archivu v Praze, opsaná z rukopisu Hubeova (podle udání Čelakovského) z téhož archivu; rukopisu toho nyní nebylo možno nalézti.

22. Martii [března B.] 1611.

Item referováno snešení: [Srovn. č. 470.]

1. Aby osoby, kteří pomoci neučinili a k podepsání svých jmen do knihy k tomu ob- vzláštně nařízené nepřistoupili, vyhledány a k tomu osoby nařízeny byly.

2. Na Táboře že plundrování nepřestává a z Prachatic psaní o pomoc a retuňk přišlo - aby to město, na němž tomuto království nemálo záleží, před lidem nepřátelským retováno bylo.

3. O akordu - že se toho nenajde, aby kdy páni stavové s Pasovskými jaké jednání zavříti aneb akordirovati jměli, protož že s nimi nic činiti jmíti nemohou.

4. Psaní a odpověď aneb resolucí J. Mti krále Uherského o Tennaglovo vyznání [Viz č. 387.] čtena pánům v obci a toho do šťastného příjezdu J. Mti odloženo, [Tento artikul v obou rukopisech je na začátku před slovy: ,Item referováno snesení, v A s číslem 4, v B bez čísla.]

5. Dcery hraběte z Sulczu etc. - co se toho artikule dotýče, aby arestem opatřeny byly, to že pan hrabě z Thurnu opatřiti dal, že z zámku nemohou; i při branách to opatřeno jest.

6. Zajatým vězňům aby pomáháno bylo - že to též opatřeno bude, aby tomu pomo ženo bylo.

7. Že při J. Mti král. žádáno bude, aby se přejímání profiantův od soldátův J. Mti nedalo.

8. O zdržování se Pasovských na Malé Straně (dle zprávy) - k tomu osoby nařízeny býti mají, aby se na to s gruntem vyptaly a to skutečně vyhledaly.

9. Aby Pasovští odpadlí najímáni nebyli mezi lid verbovaný - kromě 11 osob, kteří již zapsáni jsou.

10. Stavové toho žádají, přišla-li by potřeba nenadálá, aby každý kraj se strhnouti i jeden druhému na pomoc přispěti mohl, na tom se Jich Mti páni rady, k uvažování všech nynějších podstatných věcí nařízení, se pány z obce snášejí, aby se to tak stalo, že slušné a spravedlivé jest.




Přihlásit/registrovat se do ISP