470.

[V Praze], 21. března 1611.



Stavové předložiti direktorům 10 artikulů k uváženi: aby se vyšetřilo, kdo ze stavů neposkytl pomoci a není s nimi za jedno v hájeni vlasti, aby se bez prodleni pomohlo Prachatickým, kteří psali o pomoc proti pasovskému vojsku, pustošícímu český jih, aby se s Pasovskými nejednalo, aby byla čtena odpověd krále Matyáše o Tengnaglovi, aby byla provedena některá zatčeni, aby bylo pomáháno těm, kdo byli Pasovskými zajati, aby velitelé královského vojska zamezili činění škod, aby byli zjímáni Pasovšti, kteří tajně zůstali v Praze, aby Pasovšti nebyli najímáni do služeb stavů, aby krajové v nebezpečí se mohli strhovati a vzájemně si pomáhati.

Z memoriálu kutnohorských poslů o jednáni sněmovním; kopie (A) v archivu městském v Kutné Hoře: 6536/5 A, jiná kopie (B), s ni souhlasná, v zemském archivu v Praze, opsaná z rukopisu Hubeova (podle udáni Celakovského) z městského archivu kutnohorského; rukopisu toho nyní nebylo možno nalézti. Poněkud zkráceně vyd. Skála, Historie česká I, Skála o těchto artikulích pravi, že je stavové z obce 21. března podali k uvážení nejv. úředníkům a soudcům zemským a osobám k defensi nařízeným. Totiž nejv. úředníci a soudcové zemští měli podle usnesení stava z 8. března (viz č. 328) účastniti se na prvém místě porad 30 direktorů, volených k defensi země od stavů; že však ze strachu mezi direktory nechodili, vypravuje nám č. 460 z 20. března.

21. Martii 1611.

Těchto artikulův jich Mtempánům radám všickni tři páni stavové z obce k uvážení podávati ráčí:

Předně: že mnozí z jich Mtí pánův stavův vedle vyměření zřízení zemského a sněmovního snesení i také vyšlých patentův po krajích jsou žádné pomoci k této tak pilné a duo-ležité potřebě neučinili, s jinými pány obyvateli se nesjeli, v tom snesení se nepodepsali. - Pročež vidělo se jich Mtem pánům stavům z obce nyní pospolu shromážděným to za dobré býti, aby ty všechny osoby vyšetřeny a v poznamenání uvedeny byly, tak aby se vyrozuměti mohlo, všichni-li chtějí své milé vlasti hájiti a zdaliž i s nimi za jedno jsou.

Druhé: Že zřízení zemské o tom patrně vyměřuje, kdyby kdo do království koruny České vtrhl, že sobě proti takovému všickni pod ztracením cti, hrdla a statkův pomáhati máme, což i sněmem léta pominulého 1610 v outerý poslední masopustní zavřeném utvrzeno jest. I poněvadž ten lid pasovský, vykradši se tejně z Malé Strany, jest se zase do Tábora a do Budějovic navrátil, v kraji Bechyňským zůstávaje, se sílí, nemalé, než veliké škody ohněm, mečem a drancováním našim milým přátelům škody nenabyté činí a zemi jako nejhlavnější nepřítel plundruje, z kterýchžto krajův lítostivé a žalostivé naříkání slyšeti musíme, nebo dnešního dne psaní z města Prachatic dodané, kteříž vysoce pro Boha za retuňk, pomoc a ochranu žádají. [Psáni to nebylo nalezeno.] Protož jich Mti páni stavové pánův rad za to přátelsky a služebně žádají, aby to k svému srdci připustiti, psaní Prachatických časně uvážiti, pomocí retovati a jak by ten lid tyranský a nepřátelský z země ven vypuzen býti mohl, neprodleně o to skutečně se přičiniti ráčili; nebo toho se obávati, kdyby tím prodléváno bylo, že oni sílíce se mohli by větších škod v tomto království Českém nadělati.

3. Všech komissí a akordů o ten lid pasovský aby na straně zanecháno bylo, nebo není bezpečné čemu věřiti.

4. Odpověď od J. Mti krále Uherského v příčině Tennogle pánům stavům přinesená obci aby byla zjevně čtena.

5. Dcery hraběte z Sulczu, manželka Ladislava Berky a manželka z Althanu aby k ujištění a do arestu dány byly, za to obec žádati ráčí.

6. Zajatým vězňům a obyvatelům království Českého od těch loupežníkuov Pasovských aby z arestu pomáháno bylo.

7. Že od lidu J. Mti krále Uherského se znamenité škody činí, profianty na cestách pánům stavům, kteréž se jim z krajuov do Prahy přiváží, přejímají. Čož kdyby přetrženo ne bylo a páni stavové, zůstávaje v městech Pražských pro ochranu své vlasti, museli by veliký hlad a nouzi trpěti, protož aby jich Mti páni rady při J. Mti pánu z Hermštejna [T. j. Herbersteina.] a panu hraběti z Hodic opatření v tom vyhledávali a za opatření takové věci žádali.

8. Že Pasovští v některých domích na Hradčanech i na Malé Straně se zdržují, se- motam se procházejí a své loupeže ukryté jmají; jest osoba hodná, která toho povědomá jest. I žádají též páni stavové z obce, aby takoví domové byli přehledáni, ty osoby s loupeží jejich pobrány a do vězení dány, k čemuž aby některé osoby z jich Mti pánův z obce na řízeny a jim quardie dána byla.

9. Lid odpadlý od lidu pasovského aby od pánův stavův najímán nebyl, nebo oni všickni za loupežníky od krále Uherského vyhlášeni jsou.

10. Stavové tohoto obvzláštně žádají: Přišla-li by jaká nenadálá toho potřeba na kte rýkoliv kraj, tehdy ten kraj aby mohl se (nečekaje na žádné poručení) strhnouti, jiným krajům nebezpečenství oznámiti, jich za pomoc žádati; a oni, jak by sobě to v známost uve deno jměli, aby mohli (také na nic se neohlídajíc) tomu kraji na pomoc přispěti.




Přihlásit/registrovat se do ISP