416.

V Jindřichově Hradci, 16. března 1611.



Hejtmané a stavové kraje Bechyňského Petrovi Vokovi z Rožmberka: podle rady jeho a Lukánovy hned by dali najmouti 1000 pěších, ale právě poslali k stavům do Prahy s prosbou, aby jim vypravili na pomoc 1000 jízdných a jeden pluk pěší aneb aby dovolili, aby Lukán najímal lid na náklad země; kdyby stavové žádosti tě nevyhověli, ohlásili jim, že musí sami dáti najmouti 1000 mušketýrů, majíce naději, že kraj Práchehský se s nimi o to srovná; včera vypravili druhou poštu do Prahy, dokládajíce, že Ramée má úmysl kraji Bechyňskému a Prádienskému škoditi; chtějí s najímáním lidu sečkati do vráceni se poslu a prosí Petra Voka, aby hukána přiměl k poshověni; žádají Petra Voka, aby měl u nich stálého zástupce.

Orig. v kniž. Schwarzenberském archivu v Třeboni.

Služby své povolné etc. Z oznámení vyslanejch našich a relací učiněné při navrácení od V. Mti všemu sme vyrozuměli a že o svou milou vlast a nás všeckny tak laskavou a otcovskou péči a paměť míti ráčíte, V. Mti přátelsky a služebně všickni děkujem, a nic by nám milejšího nebylo, jako, abychom sebe, manželky, dítky a statečky své podle rady V. Mti a dobrého mínění toho poctivého, rytířského člověka, pana Lukána, kderej těm válečnejm věcem dobře rozumí, opatřiti tím tisícem lidu pěšího mohli a abychom tím hodinou nemeškali, ale nepochybujíc, že ste z vyslaných našich V. Mti i pan Lukán tomu dobře z přednesení jich vyrozuměti ráčili, že sme jisté osoby z prostředkův všech nás obyvatelův tohoto kraje Bechyňského k Jich Mtem pánům stavům tohoto království Českého, na rathouze staroměstským nyní shromážděným, tři osoby odeslali a předkem o pomoc lidem jízdnejm i pěším snažně a přátelsky bez prodlení žádati dali, nemohlo-li by pak bejti, ale ten tisíc koní a druhej regement pěchoty, jakž se při sjezdu léta tohoto 1611 v pátek po sv. Pavlu na víru křesťanskou obrácení na hradě Pražském při přítomnosti velkého počtu pánův stavův, aby verbováni byli, snesení stalo, [Viz č. 285.] aby nám sem ku pomoci naší pro velikou nebezpečnost co nejdříve možné jakž lid jízdný i pěší odeslán byl; a neměli-li by páni stavové pěchoty verbovaný, že zde jest jeden poctivej člověk, vejbornej soldát, ten bohdá v brzkejch dnech troufajíc sobě způsobiti, aby se toliko na verbuňk vší země stalo a od sebe abychom se neroztrhovali a to brzce. Naposledy nemohlo-li by pak i ta žádost naše postačiti, tehdy se i v těch věcech že se pánům stavům ohlašujem, pro nevyhnutedlnou potřebu a nebezpečnosť, že musíme dáti tisíc mušketýrů verbovati, naději majíc, že i páni Prachňáci též toho oumyslu budou s námi se v tom srovnati. Včera pak opět o touž věc druhou poštu do Prahy stěží vypravujem a o tom oznamujem, že ten Ramej i více lidu k nim se hrne, a žádaje pro Boha, aby našich vyslaných tam dlouho nezdržovali, dokládajíc i téhož Romaje jeho intent, jak by chtěl štráfy oběma krajům Bechynskému i Prachenskému škoditi; i ještě se nám zase naši vyslaní a takové poselství nevrátilo.

A vidí se nám, aby rčeno nebylo, že sme ani odpovědi od Jich milostí pánův stavův o touž pomoc nedočekali, abychom tím verbováním týchž tisíc mušketýrů toliko do samého navrácení posečkali, aby rčeno nebylo, že bychom bez jejich dobrého zdání něco sami o své újmě činili, V. Mti za to přátelsky a služebně žádáme, že nad tím některejm dnem, nejvíce za tři dni, žádný stížnosti sobě klásti a nýsti neráčíte a k tomu poctivému rytířskému člověku, panu Lukánovi, se přimlouvati, aby taky do navrácení týchž vyslaných našich poshověl a vždy na takmalej krátkej čas ty poctivé lidi pozdržal; jak se navrátí, ani hodinou k V. Mti odesláním meškati nebudem. A poněvadž bychom rádi mezi sebou zde v městě Hradci Jindřichově, pokudž bychom zde byli, vyslaného V. Mti pro všelijaké pilné a platné uvážení měli, a pan Čáslav ten se nám opovídá, že dýle bez poručení V. Mti zde zůstávati nesmí, V. Mt. za to přátelsky a služebně žádáme, pokudž možné, že jeho mezi námi v tak pilné a důležité a nebezpečné potřebě zanechati a nebo jiného poctivého člověka na místě jeho odeslati ráčíte, v čem se V. Mti všickni služebně poručena činíme. A ochrana pána Boha všemohoucího rač s námi se všemi bejti.

Datum pospěšně v městě Hradci Jindřichově v středu po neděli postní Letare léta etc. 1611.

V. Mti služebně volní

 

hejtmane krajští a všickni obyvatelé kraje Bechynského v městě Hradci Jindřichově shromáždění.






Přihlásit/registrovat se do ISP