406.

V Praze, 15. března 1611.



Stavové čeští Slánským: na obranu proti pasovskému vpádu najali nemalý počet vojenského lidu, nad to jim přispěl s velikým počtem vojska král Matyáš; aby vojsko to bylo náležitě zásobováno, ustanovili proviantmistra a přidali mu pomocníky, jak poznají z přiloženého patentu; majíce zprávu, že Slánští mají nemálo obilí a dobytka, žádají, aby značnou část přenechali za mírnou cenu proviantmistrovi a jeho pomocníkům a dali ji poslati především do Prahy a budoucně tam, kam by bylo nařízeno.

Orig. v archivu města Slaného. A tergo adresa purkmistru a konšelům města Slaného.

Slovutní a opatrní páni přátelé naší milí etc. Jest Vám předešle vědomé, jaký jest nenáležitý vpád a outok do království tohoto Českého ten lid pasovský, zmocnivší se předně Krumlova, Budějovic, Tábora a Berouna, naposledy do Menšího města Pražského učinil, táž města, obzvláštně dotčené Menší město Pražské, vyplundroval, nemálo lidí ze všech tří stavův nenáležitě a tyransky pomordoval, zemi tuto zhubil a k nenabytým škodám přivedl, zakderoužto příčinou jsme nemalý počet podle jistého snesení a povoleni J. Mti cís. s" a Jich Mtí nejvyzších ouředníkův a soudcův zemských, též rad J. Mti cís. soudův dvorského a komorního, lidu vojenského verbovati dali, též i z některých krajův království tohoto Českého vedle nařízení defensí lid krajský vyzdvihli a v hotovost uvedli. Nad to vejše J. Mt. král., arcikníže Matyáš,


král Uherský, jakožto markrabě Moravský se pány Moravany nám ku pomoci s znamenitým a velikým počtem proti témuž nepřátelskému lidu vojenskému jsou přispěli, kteřížto všickni, jak my stavové tohoto království, tak i oni všech privilegií, majestátů, koruny České, řádu a práva obhajovati hotovi jsou. I poněvadž jeden každý rozumný člověk to snadně ^souditi může, že lid vojenský bez profiantu nikderakž žádným způsobem býti a trvati nemůž, protož z jistého a bedlivého uvážení sme do všech krajův tohoto království Českého patenty naše, aby ten lid, jak domácí verbovaný, tak i přespolní, náležitě profianty opatřen a fedrován a tudy z budoucího nějakého plundrování a hubení statkův pánův stavův tohoto království a jich poddaných cesta zamezena byla, toto nařízení učinili a profiantmistra zřídili i jemu ku pomoci jisté osoby přidali, tak jakž z příležitého patentu našeho tomu všemu porozuměti moci můžete. [Viz č. 354.]

I maje toho zprávu jistou, že nemálo k tomu pohodlných profiantův, obilí, žita, ječmene, pšenice a ovsa i dobytku mimo domácí potřebu před rukami máte, protož Vás za to přátelsky žádáme, že vedle dotčeného patentu našeho téhož od nás nařízeného profiantmistra, též osoby k němu přidané anebo jich vyslané obilím již dotčeným, žitem, pšenicí, ječmenem, ovsem a dobytky všelijakými, což nejvíceji býti může, vzláště, poněvadž se tu toho království Českého, vlasti naší milé, manželek, dítek, statkův, privilegií, svobod, zřízení zemského, řádu, práva a sněmovního snesení vysoce dotýče, fedrovati budete a jim to za mírnou cenu nechati a předně do měst Pražských, kdež toho největší potřebu uznáváme, dodati poručíte, v této tak nevyhnutedlné potřebě je v tom nikterakž hyndrovati nedopustíte a jakouž by koli námluvu s námi učinili, jí místo že dáte. A my Vám tímto listem slibujeme, že se s Vámi o to dokonale srovnati, to vše s poděkováním spokojiti, zaplatiti nepomineme. Uznal-li by týž pan profiantmistr spolu s přidanejmi k němu osobami toho potřebu, aby budoucně i jinam profianty pro opatření dotčeného lidu vojenského dodávány byly, že jim v tom skutečně bez obzvláštního našeho nařízení nápomocni budete. S tím milost a ochrana boží rač býti s námi se všemi.

Datum v Praze v outerý po neděli postní Laetare léta 1611.

 

Páni, rytířstvo, Pražané Starého a Nového měst Pražských ze všech tří stavův tohoto království českého, nyní pospolu na rathause Staroměstským shromáždění.






Přihlásit/registrovat se do ISP