386.

[V Praze], 13. března 1611.



Císař poslal k stavům s dotazem, zda král Matyáš byl povolán, a žádal, aby se jeho příchod odložil; odpověděno, že je již na cestě; přišla zpráva o vitězstvi nad Pasovskými.

Zápis Mikuláše Trotta Hagiochorana v knize akt děkanských koleje Všech svatých v Praze, v zems. archivu v Praze: Oeconomica 62 B 8, fol. 183, vyd. v Rieggers Archiv 1. c,

13. Martii, quae fuit dominica Laetare, commissarii emissi ad status ab imperatore petunt, ut significare velini, num rex Hungariae literis sit evocatus, ut in Bohemiam veniat; si id nondum factum est, ut in tempus aliud adventus eius differatur. Responsum est, evocatum esse et viae iam se commisisse. Eadem die circa horam 23 nuncius venit, quod eques nobilis, dominus Lucas Trnavsky, militem Pasoviensem ad pagum dictum [V rk. vynechána pro jméno mezera. V královském archivu ve Štutgartu: Unionsakten tom XI, fol. 473, zachoval se.Extract von ei[ne]m schreiben den 2. Martii (t. j. 12. března nového stila) anno 1611 etc. in Pilsen, ve kterém se píše, že císař dal v Plzni najmouti několik set vojáků,.welche žu Pudeweis ihren musterplacz haben sollen. Když odtáhli, zabili jich prý sedláci u Hořovic ke stu. Sedláků prý se srotilo asi 4000 a všechno loupí. O útocích sedláků na Pasovské srovn. Gindely, Rudolf II., a Skála, Historie česká I, U Skály se jmenuje rytíř ten Tarnovský, v jiných pramenech současných má jméno Trnovanský. Zprávy o bojích pasovského vojska na ústupu si velmi odporuji; srovn. zprávy další. K 14. březnu dodává Troilus na témž místě stručně k tomuto vítězství: ť14. Martii ipse dominus Lucas Trnavsky, eques strenuissimus, Pragam laesus caput (sic) venit et quantam stragem in milite Pasoviensi ediderit, statibus significat, nimirum 400 esse prostratos. Sunt ipsi actae gratiae a statibus cum protestatane promissi.Ť] oppresserit, multosque ex eis prostraverit.




Přihlásit/registrovat se do ISP