299.

V Praze, 5. března 1611.



Noviny z Prahy do Saska: Den ke dni se vyjednává, ale bezvýsledně "sintemal man den 1. und 2. Martii neun karneten reuter wieder gemustert, desgleichen auch 5 fähnlein fussfolk, denně jsou přestřelky a zřídka den uplyne "das man nicht von den passauischen knechten gefangene bringet, etwas totschlegt, pferd und proviant hinwegnimpť; bude se jim vzdáti pro nedostatek potravin, protože se jim dovoz zamezil. Vojsko Matyášovo, 8000 mužů, mezi nimi Tiefenbach,mit 1000 wohlgerlisten pferden přišlo do Čes. Brodu, za nim táhne Matyáš s 8000 muži. [Fridrich Colonna z Felsu piše 5. března 1611 z Velvar své matce, že vojsko krále Matyáše ľest,iri grossein einzug a že bylo přátelsky přijato stavy. Zároveň ji žádá, aby dala napsati do sousedních


měst, že máji býti,in zimblicher bereitschaiť a že mají zameziti přístup cizímu válečnému lidu a jej bez milostí pobiti;,wirt auch von herrn ständen ihnen schon bevelch zukomben. Na psaní je připsáno, že to bylo hned oznámeno do sousedství "als nach Falkenau, Königsperg und Eger. (Kopie v měst. archivu v Chebu: Kasten C I). Ve Velvarech byli 3. března zajati Tengnagl a Meckbach "
dessen vater canzler zu Hall war und alhie zu Prag ehrgeizhalben an seinen Gott meinaidig und zum mammalucken, her-gegen des kaisers hofcammerrat worden, a zároveň s nimi anglický vyslanec a byli přivedeni 4. března šesti kornetami jízdy na Staré město. Ramée s nimi vyslal vůz,mit silbergeschmeid, kleinodien und geld auch darunter, so hat man auch den abend zuvor avisa gehabt, das man in ein fallessenz [T. j. Felleisen, tlumok.] 7000 ducaten eingebackeť. Pasovsti zajali na Malé Straně manželku, syny a dceru [Adama ml] z Valdštejna, který byl od císaře a pak stavů vypraven do Vídně. [Viz č. 112 a 113 z 11. února, kde je instrukce a doporučeni vyslanců.] Henkl se odhodlal zhostiti se Leopolda "es wurde ein solcher mutwill geubet, der nicht auszuschreiben. Včera při večeři jakýsi Francouz chtěl probodnouti Hegenmiillera, protože po jídle nechtěl předložiti,confecť těm, co u něho bydli; posekal pak na hlavě sekretáře Polze. Incipit:,Auf dismaľ. Datum: Aus Praag den 5. Martii anno etc. 1611.

Kopie ve státním archivu v Drážďanech: Passauer Kriegsvolk I. Buch 9166, fol. 275 a 281.




Přihlásit/registrovat se do ISP