291.

Ve Velvarech, 4. března 1611.



Velvarští Slánským: dnes v noci přijelo několik stavovských kornet a zajalo několik vozů [plukovníka Ramée], které přijely odpoledne; obávají se pomsty Pasovských a prosí, aby propustili velvarské vojáky domů a aby stavy ve Slaném shromážděné žádali o zataraseni cesty Pasovským.

Orig. v archívu města Slaného; a tergo adresa purkmistru a radè města Slaného a poznámka jinou rukou: ťDodáno k ouřadu v pátek post dominicam Reminiscere v hodinu 19. léta 1611Ť.

Službu svou vzkazujem Nečiníme V. P. tejna, že tyto noci pominulé od Jich Mtí pánův stavův království tohoto Českého k nám několik karnotů rýtharů jest přijelo za příčinou tou, poněvadž k nám po 22. hodině [T. j. po půl čtvrtě odpoledne] na několika vozích z Malé Strany lidí jest přijelo, [Vozy s kořisti plukovníka Ramée, s anglickým vyslancem a s Tengnaglem.] týž lidi sebou do Prahy vyzvedli, což se jesti tak vskutku stalo. I poněvadž by nám v té příčině nemalé, ale veliké nebezpečenství nastávalo, aby snad vojáci pasovští toho se na nás a obci naší, přijeda na nás u veliké síle, nevymstívali, V. P. sousedsky a přátelsky žádáme, že vojáky naše nám propustiti nařídíte, nicméně i při vyšších paních stavích u Vás nyní shromážděných jednati ráčíte, aby z prostředku svého na ta místa, kdež by jim od Prahy pas přetržen býti mohl, jistou kompaniji odeslati ráčili, tak aby nebozí lidé z sídel svých vlastních jinam s dítkami, manželkami a s dobytečky svými neutíkali. A co tu pro nás i Jich Mti a V. P. učiniti ráčí, nepomineme se toho vším dobrým přátelstvím a sousedstvím, bude-li v tom vůle boží, odsloužiti. S tím milost boží rač býti s námi se všemi. [V drážďanském státním archivu: Passauer Kriegsvolk I Buch 9166, íol. 277 a 280 zachovala se ze 4. března 1611 nedotovaná zpráva, která začíná: ťDer gestrige lerrnen in der Stadt Aussig ist dieser gewesenŤ a vypravuje, že z Prahy vyjelo 500 Pasovských,zu ross und fus s 8 vozy,vor jeden 6 pferď a ve Velvarech že je zaskočilo, když chtěli snídati, 5 praporců.unsers kriegsvolks, mnohé pobilo, ostatní zajalo..Under den Passauischen seind aber die vernembsten capitän mit 6 pferden entrunnen und uf Lowosicz kommen, dahinen ist eine compania nachgeeilet und als sie ihre pferde zu Lowosicz stehen lassen, haben sie sich uf einen khaan geseczet und zu Seieis (snad chybně místo: Zalesel-Zálezly na Labi jižně od Ústi) uber nacht geblieben, da-selbsten sie durch den hausknecht von Weibern ausgekuntschaft und von pauren gefangen genommen, welche pauren zu Seieis eine grosse summa an golde ihnen genommen, so sich uf etliche tausend taler erstrecket. Als nun diejenigen kommen, so sie gefangen nehmen sollen, haben sie sie weiter nicht als hinder das dorf bracht, von stund an niedergeschossen und ihnen vollents alles genomen und sie ins wasser geworfen. Dieses hat der Stadt Aussig ein schrecken gemacht, als ob sie die Stadt vollents plunder[n] wurden. Den primas wiederfehret gewis ein schimpf, wo sie ihn nicht bald den ständen übergeben, den er den uniengsten beim Leopoldo gewesen und zu Paschkowicz (snad chybně místo: Praskowitz-Prackovice na Labi) balde ergriffen worden, wenn er nur eine halbe stund gewartet hett etc.]

Datum v městě Velvařích v pátek den Přenesení sv. Václava léta 1611.

 

Purkmistr a rada města Velvar.






Přihlásit/registrovat se do ISP