256.

V Praze, 28. února 1611.



Stavové češti v Praze shromážděni stavům kraje Slánského: strhnouce se z celého kraje, mají při městě Slaném zůstati, pasy opatřiti a průchodu válečného lidu, táhnoucího ku pomoci Pasovským, zabrániti; bude-li potřebí, přijdou jim na pomoc a oznámí jim, kdy mají táhnouti do Prahy; lidu najatému stavy nemají překážeti; mají vyzvěděti, zda podle došlých zpráv Pasovšti v okolních zemích najímají lid a chtějí ho přivésti do země, čemuž mají překážeti.

Kopie v archivu města Slaného; a tergo je adresa pánům z rytířstva a z mést kraje Slánského a jinou rukou poznamenáno: "Dodán do města Slanýho Jich Mtem pánům stavům shromážděným v pátek po neděli Reminiscere (t. j. 4. března) v hodin 13. léta 1611". Na to je připsáno jinou rukou: "Jan z Martinic odeslal teprv svůj lid v sobotu po neděli Reminiscere. P. kancléř z Roudnice odeslal do Slanýho lid svůj v neděli Oculi léta 1611".

Služby naše Vašim Mtem a Vám vzkazujeme, urození páni páni, urození a stateční páni z rytířstva, slovutné opatrnosti páni z měst kraje Slánského.... Jakož jsme Vašim Mtem a Vám na připsání V. Mtí a Vaše odpověď psanou pod datum dne pátečního po památce svatého Matěje, apoštola Páně, nejprve jminulého dali, že jste, nač se vztahuje, vyrozuměti ráčili a vyrozuměli, té naděje jsme. [Srovn. č. 227 z 25. února.] Nicméněji uznávajíce my toho důležitou potřebu na


stávati, abyste nedadouce se ničímž, žádnému, ani jakými patenty jinými, odkudkoliv prošlými, rozpakovati, vedle též odpovědi naší spolu strhnouce se z celého kraje Vašeho na tento čas v kraji Slánském, při městě Slaném zůstali a tu všecky pasy po zemi, též po vodě dle uznalé potřeby založiti a zalehnouti, ano také s lidem svým, jak jízdným, tak pěším, pilný pozor na to dáti ráčili a dali, kdyby pak jaký lid odkudkoliv na zhoubu a zkázu království tohoto jakýmkoliv způsobem, buď pospolu neb porůznu, vzláště pak Pasovským na pomoc táhnouti chtěl a táhl, [aby] v tom svého průchodu míti nemohl. A pokudž by Vašim Mtem a Vám jaké další pomoci k též věci potřebí bylo, to nám neprodleně v známost uvésti ráčíte; my nepomineme ihned Vám ku pomoci přispěti a to vše, co poctivým lidem náleží, jakožto milovníci vlasti své, vochotně učiniti, ano i potom dáleji, pokudž byste do Prahy s lidem krajským přitáhnouti míti ráčili, oznámiti; však co by se lidu po krajích verbo váného vedle jistých patentův, od nás na to prošlých, dotýkalo, ti aby v tom od žádného nižádným způsobem hyndrování a utiskováni nebyli, za to žádáme. S tím milost a ochrana božská nám všem času každého přítomna býti rač.

Datum v Praze v pondělí po neděli postní Reminiscere léta 1611.

Post scripta:

Proslejchajíce i o tom, že by ten lid nepřátelský pasovský, chtíce se síliti v některých okolních zemích, víceji lidu verbovati měl, chtíce jej tolikéž na zkázu tohoto království do země uvésti, o čemž potřebí jest, abychom dobré a jisté kundšofty jmíti mohli, protož Vašich Mtí a Vás za to snažně žádáme, že v kraji Vašem na to pilný pozor dáti i jiných spolusousedův svých na to se s pilností dotázati, a našlo-li by se co toho, nám to spěšně nagroš zemský v známost uvésti i také mezi tím tomu sami podle nejvyzší možnosti, aby se žádný takový nepřátelský lid verbovati, strhovati, mustrovati a obmyslu svého zlého k cíli přivésti nemohl, překážku učiniti ráčíte a učiníte.

N. N. N. páni, rytířstvo, Pražané Starého a Nového měst Pražských, nyní pospolu na rathouze staroměstském shromáždění a přítomní i na místě jiných nepřítomných ze všech tří stavův království Českého.




Přihlásit/registrovat se do ISP