227.

V Praze, 25. února 1611.



Stavové češti v Praze shromážděni stavům kraje Žateckého: na dotaz, kudy by našli svobodný průchod ku Praze, společně s lidem kraje Litoměřického, Slánského a Rakovnického, oznamuji, že lid litoměřický přitáhl ke Kostelci n. L. a žádají, aby lid z kraje Žateckého, Slánského a Rakovnického se strhl ve Slaném; máji tam pasy opatřiti, dobrý řád ve vojsku zavésti; bude-li potřebí, přispěji jim na pomoc a také jim oznámí, až budou míti přitáhnouti do Prahy; mají dáti pozor na lid válečný, který se trousí královstvím k Pasovským a propustiti jen takový, který má palety od stavů.

Kopie v archivu mèsta Domažlic v knize:.Snešení ob. 1581, fol. 354. Vyd. Hanka v Abh. der böhm.ges. der Wiss. V. Folge, IV. Bd.,

V. Mti urození páni páni etc. Porozuměli sme z psaní od V. Mtí a Vás, pánův stavův a obyvatelův kraje Zateckého, nám učiněného, že jsouce s lidem svým na hotově, toho oumyslu býti ráčíte, s krajem Litoměřickým, Slánským a Rakovnickým se strhnouti, žádajíce, abychme V. Mtem, Vám psaní své, kde byste svobodný pas ku Praze zachovati moci ráčili, oznámili. I že jste se v tom ve všem tak povolně nadjíti dáti ráčili, to vděčně přijímajíce, V. Mtem a Vám oznamujeme, že lid pěší i jízdný z kraje Litoměřického, tak jak jsme zpraveni, k městu Kostelci nad Labem přitáhl, kteříž kde by zůstávati a které pasy opatrovati měli, jest jim již od nás oznámeno; V. Mti pak a Vás, kteříž z kraje Žateckého, Slánského a Rakovnického býti ráčíte, [neráčíte chybně v rk.] za to přátelsky a služebně žádáme, že se pospolu do města Slaného strhnouti, tu zůstávajíce, pasy dle uznalé potřeby opatřiti a dadouc na se dobrý pozor, mezi lidem svým, jakž jízdným tak i pěchotou, dobrý řád, k komu by kteří zření jmíti a poslušnost zachovati měli, nařídíte, a pokudž by V. Mtem a Vám až do dalšího nařízení řádné pomoci potřebí bylo, nám to neprodleně v známost uvésti ráčíte; my nepomineme V. Mtem a Vám ihned ku pomoci přispěti, a to vše, což poctivým lidem náleží, jakožto milovníci vlasti učiniti. I také V. Mtem a Vám, pokudž byste potom dále do Prahy přitáhnouti míti ráčili, oznámiti chceme.

Datum na rathauze Starého města Pražského na zejtří památky sv. Matěje léta 1611.

P. S.

Poněvadž nás jistá zpráva dochází, jak by se z rozličných míst lid válečný pasovskýmu lidu na pomoc po různu do království tohoto trousili, protož V. Mtí a Vás za to žádáme, že na to bedlivý pozor dáti ráčíte. Však kdyby jistý palety aneb pascette od nejvyšších sněmem nařízených neb hejtmanů jich měli, kteříž všeckni V. Mtem známi a na díle Češi jsou, ty abyste bez hyndrunku propustiti ráčili.




Přihlásit/registrovat se do ISP