222.

Na Nelahozevsi, 24. února 1611.



Blažej Griespek Slánským: včera večer dva praporce pasovské jízdy chtěly se pod Ouholičkami přeplaviti přes řeku a překaziti tak dovoz a spojení s Prahou; zastrašeni poplachem, dali se do Turska a zjímali tam sedláky; jest obava, že jich více potáhne na přívozy, již vydrancovali některé vesnice na pražské silnici; žádá, aby Slánští přiměli stavy, ležící s lidem válečným ve Slaném, k útoku na Pasovské v Tursku, sám nemůže odolati, poněvadž musí hájiti přívozu.

Orig. v archivu města Slaného s adresou a tergo purkmistru a radě města Slaného a s poznámkou linou rukou: ťDodáno k ouřadu ve čtvrtek, den sv. Matěje apoštola, v hodinu 20., léta 1611Ť.

Službu svou vzkazuji, slovutní páni přátelé a sousedé moji zvláště milí!....

Tajiti Vás nemohu, kterak ten lid pasovský, nepřátelé naši, včerejšího večera se dvěma praporci jízdy chtěli se přes vodu pod Ouholičkami přeplaviti, tak aby do měst Pražských žádnej přijíti, aniž přijeti, ovšem pak jakých proviantův lidu zemskému, v Pražských městech zůstávajícímu, dodávati [nemohl], a že jest na ně strach puštěn šturmováním po vesnicích na druhé straně vody, ti se dali do vsi Turště, přes noc tam zůstali i posavad zůstávají a svázavše sedláky, kterého dostati mohli, do ležení je posílají. Obávám se, že jich více dohromady přibejvati a na přívozy táhnouti, jakž pohrůžku činí, chtíti budou, z čehož by všechněm nám větší škoda a nebezpečenství nastalo, poněvadž i některé vesnice na silnici pražské vydrancovali a vypálili, sedlákův nětco pobili a ostatek svázaných do ležení zajali. Protož Vás za to přátelsky a sousedsky žádám, že se k tomu přičiníte i jiných pánův stavův, v městě Slaným s lidem jich zůstávajících, skutečně napomenete, tak aby s týmž lidem jízdným i pěším upřímo ke vsi Tursku vytáhnouce, ty nepřátely a zhoubce zemské pobíti aneb zpátkem zahnati nápomocni byli. Pokudž by se tím prodlívati a těm nepřátelům našim tudy posila dávána býti měla, cožkoliv nám se nyní děje, aniž by Vás potomně minouti mohlo. Protož vždy brzké pomoci žádám, poněvadž i u mně přívozu hájiti potřebí jest a já proti mnohým s poddanými svými odolati nebudu moci. Odpovědi účinlivé žádám. [Z téhož data zachoval se v archivu slánském orig. listu purkmistra a rady města Velvar, kteři piši purkmistru a radě ve Slaném, aby vypravili něco lidu válečného k Tursku, přikládajíce jiné psánigries-pekovo, v němž byli žádáni o pomoc. Na konci dodávají, že prý toho lidu (totiž pasovského) jsou jen 2 kornety,a v těch toliko 70 jízdných.] S tím milost Boží rač býti s námi.

Datum spěšně na Nelahozevsi ve čtvrtek den sv. Matěje léta 1611.

 

Blažej Griespek z Griespachu na Nelahozevsi a Mirošově.






Přihlásit/registrovat se do ISP