219.

[V Slaném], 24. února 1611.



Slánští stavům českým: dostali jejich rozkaz, aby se hnuli ku Praze k ochraně krále a vlasti; sami jsou v nebezpečí a trpí zádavami pasovského vojska; mnozí ze stavů kraje Slánského odtáhli již s lidem do Prahy; jsou nyní bez hejtmanů a jen s malou hrstkou válečného lidu; včera došel patent císařský, jehož opis posílají; nevědí, co mají činiti a žádají za radu.

Koncept v archivu města Slaného: rk. č. 75.Notulář listů posílacích 1607-1616, fol. 237-238.

Všem třem pánům stavům v městech Pražských shromážděným.

Službu etc. Zdraví etc. Jsouce od V. Mtí skrze patent, jehož dat. na rathause Starého města Pražského ve čtvrtek po památce sv. Valentina 17. Februarii léta tohoto etc. 611 [Viz č. 158.] napomenuti, abychom se vedle zřízení zemského D 48 [Nařízeni o povinné obraně proti vpádu; viz Jireček, Zřízení zemská ] zachovali a dnem nocí s lidem svým a se vší svou silou ku Praze přitáhli a tu J. Mt. cís., krále a pána našeho nejmilostivějšího, koruny a privilegií, též Jich Mtí, nejvyšších pánův ouředníkův a soudcův i officirův zemských, VMtí, manželek, dítek a summou celé vlasti naší milé hájiti před nepřáteli nápomocni byli, poznáváme to, že jsme tím vedle jiných vyšších pánův stavův z kraje našeho spravedlivě povinni; však že náš kraj v nemalém nebezpečenství zůstává pro štráfování lidí některých a zvláště nebohých podaných, jak jich samých, tak dobytka jejich koňského i rohatého, též svrškův a nábytkův braní, odvozování a pryč odhánění od téhož lidu pasovského, kterýž od Prahy dobře na míli i více do kraje našeho se podává a škod činiti nepřestává, a mnozí z pánův sousedův a obyvatelův kraje našeho Slánského z stavův vyšších s lidem svým k městům Pražským přes vodu porůznu, nemajíce z pánův hejtmanův krajských, kteříž by tomu lidu krajskému za vůdce a správce býti měli, jednoho ani druhého přítomného, již se hnuli, tak že dosti malá částka a hrstka jich ještě u nás v městě s naším lidem, jejž od obce naší vypraviti máme, pozůstává, k tomu, jaký jest patent od J. Mti cís. dne včerejšího do kraje našeho odeslán, [Viz patent císaře Rudolfa z 19. února pod č. 179 s rozkazem, aby zůstali doma.] abyste tomu dostatečně vyrozuměti moci ráčili, nač se vztahuje, jeho připiš příležitě, tak jakž sám v sobě in originali pod pečetí císařskou, s podpisem vlastní ruky J. Mti zní, V. Mtem přednášíme.

Pročež zůstávajíce na rozmýšlení, co bychom před sebe vzíti měli, jak pro opatření samých sebe a okolních pánův sousedův, též lidí podaných jich před svrchu oznámeným nebezpečenstvím, tak abychom ani proti J. Mti cís., pánu našemu nejmilostivějšímu, ani proti zřízení zemskému a poctivostem naším něčeho se nedopustili, neumějíce v tom sobě jaké rady dáti, od V. Mtí v tom všem, jakožto království tohoto a vlasti naší milé upřímných milovníkův a věrných obhájcův, dobrého zdání a platné rady udělení služebně žádáme a na tu dnem i nocí očekávati budeme. S tím etc.

Datum ve čtvrtek den sv. Matěje apoštola Páně 24. Februarii léta 1611.




Přihlásit/registrovat se do ISP