208.

[V Praze], 23. února 1611.



Zpráva městských poslů do Domažlic a do Kutné Hory: Vřesovec, poslaný císařem k stavům, žádal za odpověď na artikule včera přednesené Doninem; Vchynský za stavy odpověděl, že někteří krajově do Prahy se strhli a že žádají věděti, co J. Mt. cís. při stavich vyhledává a že odešlou psanou odpověď, jakmile se stavově z krajů na radnici sejdou; když přijeli páni z krajů na radnici, poděkoval za ně Budovec stavům v Praze ostávším za hájeni vlasti, načež odpověděl Vchynský a dekoval stavům z krajů, že se dostavili; pak všichni stavové se usnesli, že přísahu žádanou učiní, odejde-U pasovský lid čtvrtý den z Malé Strany a Malostranským vše navrátí, bran že neotevrou před odchodem Pasovských, lid svůj že nemohou rozpustiti před vyplacením a že žádají za odstraněni děl.

Kopie (A) v archivu města Domažlic: v knize.Snešení obecních 1581, fol. 352, druhá kopie (B) pod touž signaturou: fol. 355. Třetí velmi chybná kopie (C) v archivu mèsta Kutné Hory: Sněm 1611. Byla to patrné jednotně redigovaná zpráva městských poslů vypravených do Prahy k sněmu z Domažlic a z Kutné Hory. Za základ vzata kopie A, z druhých uvedeny varianty; několik málo zřejmých chyb kopie A opraveno podle druhých dvou.

1611. V středu po neděli postní Invocavit. Pan Vilím z Vřesovic, vyslaný od J. Mti cís. etc., připomínal pánům stavům artykule včerejší, od J. Mti cís. stavům v Starém a


v Novém městě Pražském shromážděným skrze pana Abrahama z Donína přednešený, [Srovn. č. 201.] a že J. Mt. cís. ráčí na odpověď očekávati a té milostivé naděje že k stavům býti ráčí; že jeho milí, upřímní a věrní poddaní zůstávají -etc.

Artykule tyto byly od J. Mti cís. a žádost na paních stavích:

1. Aby lid verbovaný s pasovským se spojil a J. Mti cís. povinnost a přísahu, že při J. Mti cís. upřímní a stálí býti chtějí, [učinili].a) Po vykonání té přísahy že lid pasovský ve čtyřech [ve třech C.] dnech z Malé Strany vytáhnouti má.

2. Brány, fortny, přívozy aby ihned odevříny [byly]a), že J. Mt. cís. ráčí je vartou svou opatřiti.

3. Lid verbovanej, [Totiž lid verbovaný stavů.] když pasovskej z Malé Strany vytáhne, aby ihned i krajové rozpuštěni byli. Pokudžby pak stavové tý otcovský žádosti J. Mti cís. naplniti nechtěli, tehdy že by J. Mt. cís. jim to k nemilosti přičítati musel.

Na místě pánův stavův [od pánův stavův B.] skrze pana Václava ze Vchynic panu z Vřesovic oznámeno: že by páni stavové J. Mti cís. ihned včerejšího dne odpověď poslušně dali, ale že jsou někteří krajové vedle jistých mandátův a patentův, jak od J. Mti cís., tak od stavův vyšlých, do měst Pražských se strhli a že jsou ti žádostiví věděti, co J. Mt. cís. ráčí milostivě při stavích vyhledávati. Protož že páni stavové pana z Vřesovic žádají, aby J. Mti cís. jich nejponíženější službu vzkázal, a je, jak nejlépe může býti, před J. Mti cís. omluvná učinil, a že jakž páni z krajův se na rathauz staroměstký sejdou, že J. Mti cís. bude psaná odpověď odeslána, a J. Mt. cís. af neráčí o stavích, svých milejch a věrnejch poddanejch, jinak smejšleti, než že jeho Mti [milí v rukopisech.] věrní a upřímní poddaní jak prvé s vylitím krví svých, tak až posavad zůstávají.

Páni z krajův když přijeli a na rathauz přišli, bylo jim předneseno, jak jest se v Praze dálo [sběhlo C.] Páni krajští skrze pana z Budova [Václav Budovec z Budova vrátil se patrně z cesty na Morava, kam byl vyslán o pomoc ještě před vpádem. Viz Oindely, Rudolf Il,] dali odpověď, že páni stavové z krajův pánům stavům nyní v Praze zůstávajícím strejcovsky, ujcovsky, švagrovsky a přátelsky děkují, že jsou páni stavové, ačkoli v malém počtu, svou milou vlast a J. Mt. cís. s vylitím krví svých hájili. Od pana ze Vchynic zase na místě pánův stavův ku pánům [stavům] [Doplněno z C.] z krajův promluveno: že jim tolikéž velice děkují, že páni z krajův tak upřímně a poslušně učinili a jim na pomoc přijeti nemeškali. Páni pak stavové, kteří jsou před nimi v Praze byli, co jsou činili a učinili, to že jsou rádi učinili příkladem předkův svých, tak aby jméno české vzáctné zachováno býti mohlo.

Z uvážení všech stavův na artykule výš dotčené J. Mti cís. taková odpověď jest dána:

1. Přísaha od pánův stavův samých a kteří jsou verbovaní vedle pštolunku od J. Mti cís. vyšlého, že chtějí upřímně při J. Mti cís. a vlasti své býti, že se má ihned vykonati, však na ten způsob a tou vejminkou, po vykonané přísaze lid pasovský že má čtvrtý den z Malé Strany vytáhnouti a pánům malostranským privilegia, bráně z rathauzu vzaté navrátiti a pokojně bez činění škod ven z země vyjeti. Nenčiní-li toho, ta přísaha že má ničímž býti a stavové že se budou podle pomoci pána Boha hájiti.

2. Brány, fortny, ani přívozové že nemají otvíráni býti, až když lid pasovský 3 míle od Prahy bude, na druhý den; však stavové že varty své silné, dokudž jistých kundšaftův jmíti nebudou, že ten lid preč z království Českého nebude, míti chtějí.

3. Lid verbovaný ani krajský že rozpuštěn býti nemůže, nýbrž, když zmustrován bude a zaplaceno sobě jmíti bude, poněvadž stavové sobě svobodní jsou, [jsou, nebude-li ho potřebí, že to bude B] že to bude při vůli J. Mti cís. a stavův zůstávati.

4. Kusy veliký, kteréž jsou Pasovští na města Pražská založili, aby je ihned zase dolů svézti dali.

Stavové, co tu činí, že to vše k zalíbení J. Mti cís. sou, ač s velikou těžkostí, učinili a že s tím J. Mti cís. věrní poddaní zůstávají.




Přihlásit/registrovat se do ISP