193.

Ve Vídni, 21. února 1611.



Krále Matyáše otevřený list do království Českého: dověděv se o vpádu pasovského vojska do Čech a o dobyti Malé Strany a byv žádán o pomoc, rozhodl se se znamenitým počtem vojska přispěti stavům a obyvatelům království; nejvyššímu maršálkovi přísně nařídil, aby vojsko obyvatelům nečinilo škod a vše platilo; žádá obyvatele, aby opatřili proviant a věci potřebně pro vojsko a přátelsky jim vyšli vstříc.

Kopie (A) v zemském archivu v Praze: 62 B 10, Oeconomica B 25, fol. 238-239, druhá kopie (B) v archivu musea král. Českého, třetí kopie (C) v městském archivu v Kutné Hoře: 6536/2 D. Kopie A otištěna, z druhých uvedeny varianty, něco málo zřejmých chyb kopie A opraveno podle druhých dvou. Německé bezcenné a textově velmi rozdílné překlady ve státním archivu ve Vídni: Ms. 108/11, fol. 175-177 a ve státním archivu v Drážďanech: Zeitungen loc. 10.725, fol. 35-36 a fol. 136-137.

Mathiáš druhý etc. Známo činíme tímto listem naším otevřeným.... Jakož jsou nás jisté truchlivé a zarmoucené noviny došly, kterak ten [v tento čas C] lid válečný pasovský, který nevelmi dávno pominulých dnův do arciknížectství našeho Horních Rakous nepřátelský vpád učinil, mordy, pálením, loupeží a plundrováním nebohým poddaným našim škody nenabyté zdělal, vpadše podobným způsobem i do království Českého, některá místa a města v témž království oukladně a lstivě opanoval; nemajíce pak na tom dosti, i [o] města Pražská (kdež netoliko svobody a deky zemské se chovají a větší počet vyšších i nižších stavův, obyvatelův téhož království, shromážděni jsou, ale také i největší klenot téhož království [totiž koruna česká] [doplněno podle B, C.] a jiné klenoty a privilegia na tento čas pospolu zůstávají) se pokusil, outok nepřátelský na ně učinil, vyšších a nižších obyvatelův nemálo pomordoval, hrad Pražský oblehl a i ostatních měst Pražských Starého i Nového města zmocniti se usilují. [usiluje B, všechno v plurálu C.]

Z kterýchžto příčin abychom takový lid, který nám a poddaným našim v napředpsaném knížetství takové nenabyté škody zdělal a je téměř o všeckno připravil, náležitě zkrotiti, další neslušné a nenáležité předsevzetí téhož lidu zastaviti a dokonce zrušiti [ráčili], [doplněno z C.] věrným pak stavům království Českého, z nichž mnozí nám toho truchlivě touží a žalují [a] abychom jich jakožto čekanec království Českého a budoucí pán jejich pomocí svou opouštěti neráčili, [prositi protož A,.prositi B i C.] nepřestávají, vzláště naslejchajíce o tom, že J. Mt. cís. jakožto král Český na dotčeném hradu Pražském od toho nešlechetného a loupežného lidu [lidu válečného B i C] pasovského soužen a obležen býti ráčí, ku pomoci přispěti a všelijaké další neštěstí, zkázu a záhubu království Českého podle nejvyšší možnosti [možnosti B i C,.mocnosti A.] naší, znajíce se tím i povinni býti, předjíti moci ráčili, s jistým rozmyslem a radou věrných našich milých ráčili jsme znamenitý počet lidu našeho a zemi našich, válečného, německého, verbovaného, dobrého a oupravného pod polním maršálkem a jinými správcemi [správci B,.správčími C.] našimi válečnými s všelijakými potřebami [válečnými] [doplněno z C] na retuňk městům Pražským a tak všem stavům a obyvateluom království Českého z upřímné a věrné lásky k nim vypraviti, nejsouce na jiném, nežli v krátkých dnech i sami osobou svou vlastní královskou jim na pomoc přispěti.

Také [ačkoliv A a B "Také C] jsme o tom polnímu maršálku našemu i jiným správcuom válečným přísně i pod nejvyšší nemilostí naší, anobrž i na hrdle trestání, přikázati a poručiti ráčili, aby při takovém tažení žádnému ze všech obyvatelův království Českého, ani poddaným jejich žádné nejmenší škody, příkoří, bezpráví a obtěžování se nedalo, nýbrž majíce týž lid náš záplatu dobrou a jistou, aby všeckno za své vlastní a hotové peníze kupovati povinni byli. [Viz v rozkaze Matyášově Herbersteinovi z 20. února pod č. 188.]

Avšak poněvadž tak veliký počet lidu válečného (jakž tomu jeden každý dobře rozuměti může) od všelijakých [všelijakých věcí a obzvláště potrav B i C.] potrav nemálo potřebovati musí, ráčíme k Vám všem i jednomu každému, obzvláštně, komu by koliv tento náš list otevřený do rukou se dostal, a lid náš válečný tudy táhl, té milostivé a laskavé důvěrnosti býti, poněvadž to všechno Vám zvláště [vlastně C.] a vlasti Vaši milé k dobrému se děje, že nás i tento lid náš všelijak podle nejvyšší možnosti své profianty a všemi věcmi dotčenému tažení potřebnými [potřebnému A,.potřebnými B, v C to slovo chybí.] za peníze, však k [v C.] slušné ceně, fedrovati a jak k nám, tak i k nim všelijaké dobré srozumění, lásku a náchylnost prokazovati, s námi a našim lidem se spolčíce, jednomyslně a upřímně vlasti své hájiti a [brániti] [doplněno z C,.chrániti B.] napomáhati budete.

A my to Vám všem i jednomu každému obzvláštně, když nám dobrotivý pán Bůh těchto zlých a drsnatých nebezpečných věcí přetrhnouti [mocí svou přetrhnouti B.] a k dávno vinšovanému pokoji všecko přivésti pomocníkem býti ráčí, vší láskou a milostí královskou zpomínati a nahrazovati ráčíme.

Dán v městě našem Vídni v pondělí po neděli postní Invocavit [Jenž slově Invocaviť C.] léta páně 1611 a království našeho Uherského třetího.

Mathyáš

Ad mandátům S. R. Maiestatis proprium Fridrich Jordan z Klauzenbergka.






Přihlásit/registrovat se do ISP