179.

Na hradě Pražském, 19. února 1611.



Císař Rudolf stavům kraje Slánského, Podbrdského a Rakovnického: ač patenty byli vyzváni, že mají táhnouti ku Praze, není třeba, aby tak činili, neboť císař rozkázal nejvyšším úředníkům a stavům českým na hradě i v městech Pražských, aby vojsko pasovské a stavovské společně přisahalo a jedni proti druhým nepodnikali nic nepřátelského; mají tudíž zůstati doma.

Patent do kraje Slánského zachoval se v orig. (A) v archivu města Slaného. Kopie patentu do kraje Podbrdského (B) zachovala se v archivu místodrž. v Praze: Militare 1611-1617. Má a tergo poznamenáno: J. Mti cís. připiš patentu do kraiův Rakovnického a Podbr[d]ského.

Rudolf Druhý etc. urozeným, statečným, slovutným a opatrným pánům, rytířům, vladykám a městům i jiným všem obyvatelům ze všech stavův kraje Slánského [Podbrdského B.] věrným milým....

Jakož jest Vám předešle skrze odevřené listy do kraje Vašeho znáti dáno bylo, abyste ihned do měst Pražských s lidem Vaším jak jízdným tak i pěším podle sněmovního Snešení najíti se dali, jakž tíž listové to siřeji v sobě obsahují a zavírají, [Viz patenty do krajů z 8. února pod č. 98 a 99 a ze 17. února pod č. 158.] i oznamujeme Vám, že jsme nejvyžším ouředníkům zemským království tohoto Českého, radám [poddaným B.] našim a osobám stavu panského a rytířského, kteříž nyní při nás na hradě našem Pražském zůstávají,. ano i také osobám ze všech tří stavův, kteří v Starém i Novém městech Pražských pospolu jsou nížepsaným dekretem jistou vůlí naší v známost uvésti a přístně poručiti dati ráčili [Viz č. 149 a 150.] totiž poněvadž my jak lidu vojenského pasovského jízdného i pěšího, tak také i lidu voienského zde v království tomto Českém verbovaného jediná hlava a [jeden hlavnie B] nejvyžší pán válečný a vrchnost bejti ráčíme a vedle toho nic jiného jsme vyhledati a najíti moci neráčili, než že lidu pasovského mínění a vůle jednostejná jest a s tím se srovnává, co v sobě pštaluňk, [pštoluňk náš B.] který sme pro vochranu a bezpečnost království Českého pod datum třidcátého prvního dne měsíce Januarii jinak ledna podepsati ráčili, [Vztahuje se na patenty pro vojsko stavů českých aneb na znění proposice z 31. ledna pod č. 66.] obsahuje a zavírá - protož, aby jmenovaný lid vojenský jeden i druhý, též také vyžší i nižší správcové váleční [.nejvyšší i nižší zpravený lid vojenský B] spolu s rejthary a lidem pěším pod jich správu náležejícím ihned nazejtří ráno přísahu svou zase obnovili a tak ji spravili, že beze vší vejmluvy a odpornosti to, což by k zachování nás, vrchnosti a duostojenství našeho císařského a královského, též také k dobrému slavného království Českého a všech zemí k němu příslušejících i privilejí jich sloužilo a se vztahovalo, [a náleželo B.] učiniti a vykonati chtějí - což jest se i tak stalo a skutkem vykonalo - pod tím pak aby nyní ani napotom žádná strana ani žádnej z měst Pražských pod uvarováním hněvu a nemilosti naší i skutečného trestání nic nepřátelského proti sobě před se nebrali. A protož jsme toho pominouti moci neráčili Vám tímto patentem našim to v známost uvésti, že toho žádnou potřebu býti neuznáváme, abyste se na ten čas do měst Pražských strhovati měli, nýbrž jeden každej při obydlí svým i s lidmi svými doma zůstávali. Kdež majíce sobě to v známost uvedeno, jinače o Vás nesmejšlíme, než že se o tom ve všem podle tohoto nařízení a poručení našeho bez všelijakých vejmluv poslušně a poddaně zachováte, neb na tom jistou a milostivou vůli naši císařskou a královskou naplníte.

Dán na hradě našem Pražském v sobotu po památce svatého Valentina léta šestnáctistého jedenáctého....[Listem z 24. února daným,na Kornhauze (Mšec u Slaného) žádá hejtman kraje Slánského Matyáš st. Štampach ze Štampachu, jehož pan tovaryš Vilém ml. z Lobkovic prý je v Praze, purkmistra a radu města Slaného, aby stavům v Slaném shromážděným uvedli v známost poručeni obsažené v císařském patentu, jehož opis mu poslali (orig. v archivu města Slaného). Na Křivoklát došel patent, když právě hejtman křivoklátský Jan Ledecký zgranova chtěl s lidem jízdným i pěším vytáhnouti, aby se přidal k ostatnímu lidu krajskému podle psáni krajských hejtmanů. Ledecký žádal nedotovaným listem Abrahama purkrabí z Donina, presidenta komory České, za radu, jak se má zachovati (orig. v archivu mistodrž. v Praze: Militare 1611-1617).]

Rudolf.

Sdenco Ad. Poppl de Lobcouic,

supremus regni Bohemiae cancellarius

Ad mandatum

sacrae caesareae Majestatis proprium

J. Mencl.






Přihlásit/registrovat se do ISP