156.

Na Beškovicich, 16. února 1611.



Vilém ml. z Lobkovic na Bílině, Kosti, Beškovicich a Solopiskách, hejtman kraje Slánského, purkmistru a radě města Slaného: listy jejich otevřené obdržel a rád by k nim přijel a jako hejtman k obraně kraje nápomocen byl, ale poněvadž podle ťnapomenutí a žádosti J. Mtí pánův stavův v městech Pražských shromážděných a [u] velikém nebezpečenství zůstávajících, abychom jim co nejdříveji na pomoc a retuňk přijeli, zítra s lidem svým do Prahy pojede, žádá je, aby podle listů jeho otevřených a jim odeslaných obyvatelům kraje Slánského napomenutí učinili, aby do měst Pražských co nejdříve na pomoc přitáhli.[Kopie listu tohoto zachovala se v archivu města Slaného: rk. č.75: Notulář listů posila


cích 1607-1616, fol. 233. Purkmistr a rada města Slaného oznamuji obyvatelům kraje, že dnes došel list Viléma ml. z Lobkovic z 16. února, kde se omlouvá, proč nemůže přijeti a žádá, aby obyvatele kraje napomenuli, aby co nejdříve táhli obleženým v Praze na pomoc. Jsouce hotovi slušnou tu žádost naplniti, list hejtmana krajského stavům v kraji Slánském obývajícím ve známost uvozuji v naději, že se podle toho zachovají.,Dán v středu první v postě léta 1611.] Incipit:, Listy Vaše otevřené.

.Datum na Beškovicich v první středu v postě léta 1611.

Orig. v archivu města Slaného. A tergo adresa purkmistru a radě města Slaného a poznámka jinou rukou o dodáni listu ve čtvrtek (17. února), ač již ve středu došel, jak vidět z poznámky I.




Přihlásit/registrovat se do ISP