119.

[S. 1. 12. února [Arcikníže Leopold 11. února večer odejet do Berouna s předstíranou úlohou, aby pasovské vojsko přiměl k odtaženi; 12. února se vrátil a na otázku nejv. purkrabi a několika stavů, jak pořídil, odpověděl, že jim to sděli písemně. Srovn. č. následující a Gindely, Rudolf I.I, Tento list je asi ve spojeni s tímto vyjednáváním, a zdá se, že je psán v Praze, protože Leopold praví, že chce ven (hinaus) vyslati jednoho nebo dva nejvyšší velitele.]

1611?]



Arcikníže Leopold nejvyššímu purkrabi, nejvyšším úředníkům a stavům českým: aby rychle poslali něco peněz a něco zásob pasovskému vojsku, čímž by bylo odvráceno od náhlého přitaženi.

Orig. v archivu mistodrž. v Praze: K 1/211. Otištěno podle staršího opisu zemského archivu, protože nyní orig. pod touto signaturou v mistodrž. archivu nebyl nalezen.

Lieber herr burggraf! Ich ersueche Euch und die andern herrn obristen landofficier und anweesende aus den ständen, Ir wollet wegen kürze der zeit zum wenigisten dahin bedacht sein, wie dem kriegsvolk ein summagelts neben etwas profani eilends zugeschikt und dasselbe dadurch von demgählingen aufzug abgehalten werde; dann ich auch ein obristen befelchshaber oder zween hinausschicken und hoffentlich durch dis mittl den aufzug auf etlich wenig taag prolongiren will. Inmittelsgibtgottgenad, sich eines bessern miteinander zu entschliessen.

 

Leopold m. p.






Přihlásit/registrovat se do ISP