108.

[V Praze], 10. února 1611.



Stavové se radili o poselství ke králi Matyášovi a do sousedních zemí; na zprávu, že Pasovští se blíži, žádali stavové nejv. purkrabí za opatřeni; zatím co je chlácholil, přijel pan z Říčan s nářkem, že Pasovští jsou už v Hořovicích a v Berouně.

Z.Krátkého poznamenání v archivu města Domažlic v knize,Snešení ob. 1581, fol. 332 k datu,10. Febr., napsanému in margine, fako celek vydal Hanka v Abh. der kgl. böhm.ges. der Wiss. V. Folge IV. Bd.,

Na čtvrtek [T. j. 10. února, jak též in margine poznamenáno.] uvažovány psaní o pomoc jak k králi Matyášovi [tak do] Rakous, Moravy, Slizká, Horních i Dolních Lužic [Srovn. listy o pomoc do Slezska a do Saska, datované již 8. a 9. února, pod č. 100, 101 a 103. Patrně se jednalo na sněmu hlavně o posly ke králi Matyášovi a do Saska, jak instrukce pro prvé, tak ověřovací listiny pro druhého, nesou datum 11. února; viz dole ji.] k tomu též osoby voleny. Přišlo poselství, kterakby lidé Pasovští od Tábora k Karlštejnu štráfovati měli. Jich Mti páni stavové žádali té věci podlé zakázání za opatření, ale pan purkrabie oznamoval, aby se nic neobávali, že se toho státi nemá. V tom přijel pán z Říčan [Jan Litvín z Říčan.] s takovým naříkáním, že Pasovští mu na Hořovice přijeli, velikou škodu poddaným jeho učinili a do Berouna též díl jich vtrhlo a škody že činí. Než do Prahy dojel, dva kleprlíky přetrhl.




Přihlásit/registrovat se do ISP