98.

Na hradě Pražském, 8. února 1611.



Nejvyšší úřednici a stavové češti hejtmanům krajským: připomínají předešlá nařízeni o zemské hotovosti; oznamuji, že pro válečné nebezpečí koruna a privilegia byly převezeny na hrad Pražský a do všech krajů nařízena hotovost každého desátého člověka poddaného a z měst každého osmého osedlého; žádají, aby kraje co nejdříve vyzdvihli a přitáhli ku Praze.

Kopie listu do kraje Hradeckého (A) v archivu musejním v Praze: D; kopie listu do kraje Žateckého (B) v archivu města Loun: rk. ID2, fol. 182-183. Adresa na listu do kraje Hradeckého zní:,Urozené[mu pánu, panu Albrechtovigetfridovi Křineckýmu z Ronova na Jilemnici, a urozenému a statečnému r]ytíři, panu Janovi Jiřímu Strakovi z Nedabylic [na Šonově, heittnan]úm kraje Hradeckého, společně neb rozdílně, pánů[m a přátelům našim vzláště milým etc. Adresa listu do kraje Žateckého zni: Urozenému pánu Jaroslavovi ml. Lybštejnskýmu z Kolovrat na Petršpurce a urozenému a statečnému rytíři panu Brykcímu Štampachovi z Štampachu, na Kněžicích, Oplotech a Vinicích, hejtmanům kraje Žateckého.... Otištěn text A a jen zřejmé chyby a mezery opraveny podle textu B. Mandáty do krajů jiných nalezeny nebyly; není ovšem pochyby, že byly poslány do krajů všech.

Služby své vzkazujem, urozený pane, pane bratře a urozený a statečný rytíři, páni a přátelé naši vzláště milí,.... - Nepochybujeme, že v dobré paměti své jmíti ráčíte a máte, co jsme V. Mti a Vám předešle z strany veřejné po krajích hotovosti více nežli jednou psáti [dali], [Srovn. patent do krajů z 4. února pod č. 81 a poznámku 15 u č. 5.] i také že jste podle těch psaní našich a povinností Vašich tu věc náležitě opatřili. I poněvadž již všem vůbec to jest vědomé, jaké veliké nebezpečenství na J. Mt. cís., krále a pána našeho nejmilostivějšího, též na toto království, manželky, dítky a statečky naše, víc než z jednoho miesta se valí, pro kteréžto veliké nebezpečenství s jistým vědomím a povolením J. Mti cís. a naším při tomto od J. Mti cís. rozepsaným sjezdu s J. Mti cís. uvážením i koruna královská s privilegimi zemskými z hradu Karlštejna vyzdvižena, do Prahy přivezena, a to vše tu náležitě opatřeno jest, kdež poznávajíce toho velikou a vysoce důležitou potřebu býti, aby J. Mt. cís. i též koruna, privilegia, svobody, manželky, dítky a statky všech nás dostatečněji a mocněji proti nenadálé moci a vpádu opatřeni býti mohli, maje na paměti zřízení zemské D. 48., kteréž o tom tak vyměřuje:,Chtěl-li by mocí kdo vtrhnouti anebo že by vtrhl do koruny České, [chtě tudy království obdržeti dodává § D 48 zřízeni zemského (Jireček 1. c. ).] proti tomu abychom sobě všickni pomocní byli pod pokutou cti, hrdla a statků ztracení. Tou příčinou nyní zase skrze otevřené listy [Viz č. 99.] takové nebezpečenství do všech krajův oznamujeme a všech obyvatelův tohoto království napomínáme, aby ihned, nedadouce sobě ničímž, než mocí Boží překážeti, předně jeden každý o sobě a se vší mocí svou, totiž 10. člověkem poddanným a města 8. [v městě v městě doplněno z B.] osedlým vzhůru byli, [býti oba rk.] k městům Pražským, kdež J. Mt. cís., pán pán náš nejmilostivější, residencí svou zůstávati ráčí, přitáhli, tu dále podle uznalé potřeby J. Mt. cís., korunu královskou, svobody a privilegia zemská a tak všeho tohoto království obhajovati ráčili a obhajovali, jakž tomu z týchž otevřených patentův siřeji vyrozuměti ráčíte a vyrozumíte.

A protož V. Mti a Vás, jakožto hejtmanů kraje [N.], ["Hradeckého" A "Žateckého" B.] tolikéž vedle zřízení zemského napomínáme a od osob našich za to přátelsky žádáme, abyste toho všeho, což se v týchž listech otevřených zavírá, skutečně nápomocni byli, pány obyvatele kraje Vašeho, dadouce jim o tom dnem i nocí znáti, k tomu aby ihned vzhůru byli, napomenuli, a vyzdvihnouce kraj a s jinými kraji co nejdřív možné, dnem i nocí se strhnouce, sami osobně také s týmž lidem ku Praze přitáhli, o Vás tolikéž nepochybujíc, že to vše vedle důležité potřeby i povinnosti Vaší se vší snažností a bedlivostí skutečně vykonáte.

S tím milost a ochrana pána Boha s námi se všemi rač býti. Datum spěšně na hradě Pražském v outerý po památce sv. panny Doroty léta 1611.

 

N. N., nejvyšší úředníci a soudcové zemští království Českého a J. Mti cís. rady soudu dvorského a komorního, též osoby sněmem k defensí nařízené a jiné osoby z stavův nyní na hradě Pražském pospolu shromážděné. [B tento odstavec je na začátku před textem.]



 




Přihlásit/registrovat se do ISP