97.

Na hradě Pražském, 8. února 1611.



Nejvyšší úředníci a stavové češti Pražanům Starého města Pražského: nepochybuji, že jim je známo, jaké nebezpečí se valí na zem, pro kteréž koruna a privilegia přenesena na hrad Pražský; vyzývají je, aby každý sám a s osmým člověkem osedlým byl na hotovosti pro obhájeni J. Mti cís., koruny české, privilegii a práv království.

Kopie v archivu města Prahy: Lib. decret. 744a, 1611-1631, fol. 1-1.

Patent nejvyžších pánův úředníkův a soudcův zemských z strany hotovosti.

My N. N., nejvyžší ouředníci a soudcové zemští a J. Mti cís. rady soudův dvorského a komorního, též osoby k defensi sněmem nařízené a všickni tří stavové tohoto království Českého, nyní na hradě Pražském při tomto sjezdu od J. Mti cís. rozepsaném a položeném shromáždění, slovutné a vzáctné poctivosti pánuom Pražanům Starého města Pražského pozdravení přátelské vzkazujem.

Nepochybujem, že jest Vám všem vědomo, jaké veliké nebezpečenství na J. Mt. cís., pána našeho nejmilostivějšího, též na toto království České, manželky, dítky a statečky naše víc než z jednoho místa se valí, za kterýmižto příčinami, z jistého s J. Mti cís. a námi při tomto sjezdu od J. Mti. cís. rozepsaném snešení a uváženi, koruna česká s slavnými privilegimi, majestáty, svobodami našimi z hradu Karlšteyna vzata a na hrad Pražský v místo bezpečné přivezena, dodána a náležitě opatřena jest. A poznávajíc toho velice důležitou, pilnou a velikou potřebu, o kderéž nyní Vám zejména oznamovati nemůžeme, býti, aby J. Mt. cís. i táž koruna a privilegia, svobody, manželky, dítky a statky naše, dostatečněji a mocněji proti nenadálé moci a vpádům opatřeni býti mohly, maje na paměti zřízení zemské D. 48., kderéž o tom tak vyměřuje:,Chtěl-li by kdo mocí vtáhnouti anebo že by vtrhl do koruny [České, chtě tudy království obdržeti dodává § D48 zřízeni zemského (Jireček, Zřízení zemská), což zde opominuto.] proti tomu abychom sobě všickni pomocní byii pod pokutou cti, hrdla a statků ztracení, k tomu sme se Snešením sněmovním na sněmu pominuýrn, kterýž držán byl na hradě Pražském léta šestnáctistého devátého v pondělí po neděli Rogationum, jinak Křížové a zavřín léta šestnáctistého desátého v outerej masopustní, zavázali, že podle téhož zřízení zemského vší nejvyšší mocí svou proti takovému každému máme sobě všickni pomocní býti do nejvyššího přemožení, jakž též dotčené zřízení zemské a sněmovní snešení, [Viz artikule,0 vpádu do země a,Z strany vybyti lidu cizího a válečného z království tohoto, přijaté na sněmu 1609.] podle kteréhož sme jiným městům již podvakrát, aby v hotovosti byli, dvojími listy otevřenými s jistou vuolí a vědomím J. Mti cís. věděti dali [Srovn. patenty o hotovosti do krajů z 4. února pod č. 81. a z 8. února pod č. 99. Jiných jsem se nedo-pátral. Srovn. téžgindely, Rudolf II., ] to vše v sobě šíře obsahuje a zavírá.

A protož s jistým vědomím a dovolením J. Mti cís. Vás podle jistého J. Mti cís. na minulém sněme s námi se v tom Snešení, i jednoho každého obzvláštně tímto listem otevřeným od osob našich přátelsky žádáme a vedle téhož zřízení zemského i také Snešení sněmovního pod pokutami v nich obsaženými napomínáme, že ihned, jakž Vás tento list náš otevřený dojde, jeden každý z Vás a všech obyvateluov Vašich Starého města Pražského, kteříž jakéžkoliv statky svobodné a zápisné a jakéžkoliv jiné platy komorní i šosovní, též také i peníze na ourocích, listech, zápisích a jiných jakýchžkoliv užitcích mají, též kupci ležáci domácí i přespolní, kteříž v tomto království handle a obchody své vedou, žádného nevymieňujíc a ob-myslův žádných v tom nižádným způsobem neužívaje, předně sám osobně se vší nejvyšší mocí svou a s člověkem osedlým vosmým se vyzdvihnouc, zhůru budete, J. Mt. cís., pána a krále našeho, koruny České, privilegií, svobod a práv tohoto království, manželek, dítek a statečků svých spolu s námi obhajovati pomůžete, o Vás pochybnosti nemajíc, poněvadž se tu práv, svobod a privilegií království tohoto a této milé vlasti naší vysoce dotejče, že to vedle důležité potřeby a povinnosti Vaší skutečně vykonáte. Co se pak duchovních osob, kteříž domy v Starém Městě mají a drží, ti [aby] tolikéž osoby hodné podle lidu našeho a všech stavuov a obyvatelův království tohoto ihned vypraviti povinni byli, a v tom podle dotčených zřízení zemského a sněmovního Snešení skutečně tolikéž pod pokutami v nich obsaženými se zachovali. Dán na hradě Pražském u desk zemských v outerej po sv. Dorotě léta šestnáctistého jedenáctého.




Přihlásit/registrovat se do ISP