96.

[Na hradě Pražském], 8. února 1611.



Císařská resoluce, vynesená [stavům českým] nejvyšším purkrabím, že císař nechce, aby se moci odporovalo pasovskému vojsku, že k jeho výplatě vypraví hraběte Sulze a případně že si ho ponechá polovici.

Zpráva diaria archivu musejního v Praze: rk. IX A 9, fol. 8-8.

8. Februarii jinou resolucí od J. Mti cís. naproti tej 2. Februarii [Srovn. č. 72 a 73; tam v posláni Leuchtenberkově a Motlartově k stavům vyslovuje císař politování nad vpádem pasovského vojska, učiněným proti jeho vůli, a žádá stavy o pomoc proti nebezpečí tím vzniklému a zde patrně vlivem Leopoldovým a válečné strany vydává resoluci obsahu opačného. Že se válečná strana pokusí o nátlak na císaře v tomto směru, víme z depešegiuliana Medici ze 7. února pod č. 94. O vystoupeni Leopoldově v poradě 8. února srovn. depeši Mediciho ze 14. února pod č. 134. Stručná slova diaria: ťvynesena skrze nejv. p. purkrabí ukazují k, vynešeni této resoluce na sněmu.] učiněna resolucí a vynesena skrze nejvyššího pana purkrabí pražského byla a taková:

1. Že J. Mt. cís. by nad tím velikou lítost míti ráčil, kdyby krev nevinná vyli vána bejti jměla [ "vylívána bejti jmèla" na konci vìty v závorce přidáno]., kdyby témuž lidu jeho ["jeho" v rk. přetrženo a touž rukou nadepsáno "jak".] pasovskému nětco odporováno bylo, kterýž jest od J. Mti. cís. najímán a pštoluňk od J. Mti cís. [má].

2. Že J. Mt. cís. ihned hrabě z Sulczu tam vypraviti ráčí, aby ten lid obdankoval a zase na panství krumlovské obrátil, a[by] tam své záplaty očekával. [Skutečně vydán byl ještě 8. února rozkaz císaře Rudolfa, datovaný v Praze a adresovaný Sulzovi, Atthanovi a Trauttmansdorfovi, aby se po obdrženi tohoto listu odebrali k pasovskému vojsku, odvedli je zase k českým hranicím, očekávali tam císařské komisaře a začali s nim jednati o výplatu (kopie v drážďanském státním archivu: Passauer Kriegsvolk I. Buch 9166, fol. 109 a 114). Tento rozkaz byl však vydán jen na upokojeni stavů, neboť z 9. února máme jiný list císařův, adresovaný jen Sulzovi a Althanovi, v kterém císař jim nařizuje, aby vojsko pasovské,zu beschutzung allergetreuen,gnad und hantreichung der resipiscierenden, dem-pfung und bezwirigung aller widerwertigengebrauchet, zum faal der not in meinem namen.... kriegswerbung anstelleť a vůbec, aby vše zařídili, co slouží k reputaci říše a císaře. Otištěn od Chrousta v Briefe und Akten IX, č. 49. Chroustovi se zdá, že datum 9. února je pochybné; snad proto, že list ten by se lépe hodil hned k 8. únoru, kdy asi vznikl. Zpráva diaria svrchu otištěná také ukazuje spíše k 8. únoru.) Tím listem byl ovšem odvolán obsah předešlého, sloužícího jen k utišení veřejnosti, zde se nemluví ani o odvedeni vojska ani o jeho rozpuštěni. Jak vidno obrat smýšleni Rudolfova, připravovaný válečnou stranou, se podařil.]

3. Nebude-li moci všechen zaplacen býti, tehdy asi polovici, a polovici jeho pro opatření J. Mti. cís. a království zanecháno bude.




Přihlásit/registrovat se do ISP