82.

Na hradě Pražském, 4. února 1611.



Stavové čeští stavům dolnorakouským: psaní jejich po Maxmiliánovi Hoë poslané obdrželi; oznamují, že Pasovští opanovali Budějovice, Krumlov a Tábor; budou jim odpírati lidem najatým i veřejnou hotovosti.

Koncept v archivu místodrž. v Praze: K 1/211.

Pánům stavům Dolejších Rakous.

Služby své vzkazujem.... Jest nám opět psaní od V. Mtí a Vás skrze urozeného a statečného rytíře, pana Maximiliana Hoë z Hoënegku, vyslaného od V. Mtí a Vás, prvního dne měsíce února dodáno, v kterýmž při nás, abychom J. Mti krále Uherského, V. Mtí a Vás v této tak nevyhnutedlné potřebě vedle zakázání našeho možnou pomocí neopouštěli, vyhledávati ráčíte a vyhledáváte, [Srovn. č. 69 a 70.] jak též psaní V. Mtí a Vás v městě Vídni 23. dne ledna léta tohoto 1611. dané to v sobě siřeji obsahuje a zavírá. [Viz č. 46.] I oznamujem V. Mt[em] a Vám, že jest ten lid vojenský, až posavad Pasovský řečený, jminulých dnův do království tohoto obmyslně vtrhl, města Budějovic s krveprolitím, též Krumlova a města Hradiště hory Tábor [Viz pozn. 1 u č. 81.] se zmocnil a to vše proti vůli a jistému poručení J. Mti cís., což jest s velikou bolestí a nemilostí slyšeti ráčil, se stalo.

Kterémužto lidu podle J. Mti. cís., pána našeho nejmilostivějšího, jak lidem verbovaným jízdným a pěším, který tak na pštolung J. Mti cís. se najímá, tak tolikéž i veřejností v zemi nařízenou vedle sněmovního snešení, [Viz pozn. 3 u č. 1.] zřízení zemského a naší nejvyšší možnosti odpírati, jej ven z země vypuditi, ano také, pokudžby V. Mt[em] a Vám aneb jiným zemím J. Mti král. co na škodu před se bráti chtěl, dle možnosti a předešlého zakázání našeho na pomoc přispěti chceme. [Nyní následoval původně tento text, který je přetržen:,A poněvadž z společného našeho sneseni N. N. osoby s jistou instrukcí k V. Mtem a Vám se vysílají, za to V. Mtí a Vás přátelsky žádáme, že jim toho, což tak vedle též instrukcí mluviti a jednati budou, tak jako nám samým uvěřiti, ano také je s laskavou odpovědí, jakž pak té ponížené naděje k V. Mtem a Vám jsme, odpraviti ráčíte. S tím V. Mti a Vás pánu Bohu poručena činíme etc.]

Čehož jsme V. Mtí a Vás touto odpovědí naší po vyslaném V. Mtí a Vás tejna učiniti nechtěli, na jiném nejsouce k V. Mtem. a Vám, [nežli] všelijaké dobré přátelství a sousedství skutečně každého času prokazovati.... Dán na hradě Pražském v pátek po památce očisťování blahoslavené panny Marie léta 1611.




Přihlásit/registrovat se do ISP