81.

[Na hradě Pražském, 4. (?) února 1611.]



Patent císaře Rudolfa a českých stavů do krajů: Pasovšti opanovali Budějovice, Krumlov a předměstí táborské a poslali stavům pohrůžný list; ať každý ze stavu panského a rytířského se dostaví do Prahy a lid na hotovosti má; města, která dosud poslů nevyslala, ať je hned vypraví.

Koncept v archivu místodrž. v Praze: K 1/211. O odeslání patentů do krajů srovn. č. 90; srovn. též č. 99, které má stitisaci jinou. Koncept tento v této formě asi vůbec expedován nebyl.

J. Mt. římský císař, uherský a český král, pán náš nejmilostivější, a my nejvyšší ouředníci, soudcové zemští, rady J. Mti cís. soudův dvorského a komorního, sněmem jminulým k defensí nařízení, a osoby z obce u velikém počtu na hradě Pražském na obeslání J. Mti cís. při tomto sjezdu shromážděn[é] všem vůbec i jednomu každému ze všech stavův království Českého milost svou císařskou a služby naše i všecko dobré vzkazujem.

Na vědomí dávati ráčí a dáváme, že jest lid pasovský proti vůli a poručení J. Mti cís. (což jest s velikou žalostí a nemilostí uslyšeti ráči[l]) jminulých dnův do království Českého vtrhl, město Budějovice, Krumlov ano i předměstí města Hradiště hory Tábora [Již 2. února psal purkmistr a rada města Tábora nejvyšším úředníkům do Prahy že,tento večer se chtěl nějaký lid vojenský vlouditi do jejich města a když mu to bylo odepřeno, položil se na předměstí s pohrůžkami, že města bude dobývati moci. (Orig. v archivu místodrž. v Praze: K 1/211). Srovnej těž zprávu Hieserle z Chodova pod č. 145. Teprve 3. února,dne čtvrtečního okolo 22. hodiny, t. j. po druhé hodině odpoledne, se město vzdalo podle zprávy Táborských k Českobrodským z 6. února (uveřejněné v Lumíru IV, 1,1854, st. 162-163 z archivu kutnohorského). gindely (Rudolf II., II, st. 195) udává 4. února, dovolávaje se zprávy Táborských nejvyšším úředníkům ze 7. února v archivu mistodrž. v Praze, která dnes je nezvěstná. Zpráva Táborských k Českobrodským udává datum takovým způsobem, že nelze o jeho správnosti pochybovati; neshodu zavinil asi omyl při datováni. V Praze také již 4. vědí někteří o obsazeni nejen předměstí, ale i města, jak vidíme z listů č. 79 a 82 a z diaria pod č. 77a. Srovnáme-li zněni obou citovaných listů s tímto patentem, vidíme, že koncept patentu byl psán o něco dřivé, snad již 3. února, ale spíše až 4. února ráno, poněvadž musíme předpokládati, že uplynul nějaký čas, než se stavové na vyhotoveni patentu snesli a s císařem dohodli, a zpráva, že předměstí táborské bylo obsazeno, nemohla býti v Praze dříve než 3. února ráno. Srovnej též zprávu diaria ze 4. února pod č. 77, podle které též by tento patent se nejlépe hodit teprve ke 4. únoru.] sobě opanoval a k tomu ještě nejvyšší téhož lidu psaní stavům království tohoto svědčící učinili, v němž se ohlašují, že by najímání a mustrování lidu najatého od J. Mti cís. jakožto krále českého a stavův všelijak dnem i nocí brániti chtěli.[Listem z Budějovic 31. ledna, viz č. 64.]

I poněvadž se tu ochrany a opatření předně J. Mti cís. jakožto krále Českého potom Českého království tohoto a vlasti naší milé dotejče, protož J. Mt. cís. všem vůbec i jednomu každému poroučeti ráčí a my vedle zřízení zemského a sněmovního snešení [Srovn. pozn. 3. u č. 1.] napomínáme, abyste sem všickni a jeden každý z stavův panského a rytířského [se] vypravili, lid pak váš vedle předešlých napomenutí na hotovosti měli, tak abyste, vyrozumějíc společnému J. Mti cís. a všech stavů snesení, táhli, jej tu dříveji, kde by největší potřeba ukazovala, obrátili; města pak, který sou ještě neposlaly vyslaných svých, ty aby je sem bez dalšího obmeškání vypravily.




Přihlásit/registrovat se do ISP