79.

Na hradě Pražském, 4. února 1611.



Nejvyšší úředníci a stavové čeští králi Matyáši: psaní jeho obdrželi, oznamuji, že Pasovští opanovali Budějovice, Krumlov a Tábor; chtějí jim odpírati najatým lidem válečným a také králi, bude-li potřebí, přispěti i doporučují králi své vyslance.

Koncept v archivu místodrž. v Praze K 1/211. O odeslání legace srovn. č. 78, 90, 112 a 113.

Nejjasnější a velikomocný králi etc

Jest nám opět dvoje psaní v jeden smysl a rozum od V. král. Mti, jedno nejvyšším ouředníkům a soudcům zemským, J. Mti cís. radám a druhé N. N., osobám sněmem minulým k defensí v království Českém nařízeným, svědčící, prvního dne Februarii dodáno, [Viz č. 45 z 23. ledna 1611.] kterýmž při nás, abychom V. král. Mti v této tak nevyhnutedlné potřebě vedle zakázání našeho možnou pomocí neopouštěli, vyhledávati ráčíte, jak táž psaní V. král. Mti v městě Vídni v neděli před památkou svatého Pavla na víru obrácení léta tohoto 1611 dané to v sobě siřeji obsahují a zavírají. I nečiníme V. král. Mti tejna, že jest ten lid vojenský, až posavad pasovský řečený, jminulých dnův do království tohoto vtrhl, města Budějovic s krveprolitím, též Krumlova a Hradiště hory Tábor se zmocnil, [Srovn. pozn. luč. 81.] a to vše proti vůli a jistému poručení J. Mti cís. (což jest s velikou bolestí a nemilostí uslyšeti ráčil) se stalo. Kterémužto lidu podle J. Mti cís., pána našeho nejmilostivějšího, my jak lidem verbovaným jízdným a pěším, který tak na pštollunk J. Mti cís. se najímá, tak tolikéž i veřejností v zemi nařízenou vedle sněmovního snesení, [Srovn. pozn. 3 u č. 1.] zřízení zemského a naší nejvyšší možnosti odpírati, jej ven z země vypuditi, ano také, pokudžby V. král. Mti neb zemím V. král. Mti co na škodu před se bráti chtěl, dle možnosti a předešlého zakázání našeho na pomoc přispěti chceme. A poněvadž z společného našeho snesení N. N. osoby s jistou instrukcí [Viz č. 80 a č. 112.] k V. král. Mti se vysílají, za to V. král. Mt. poníženě žádáme, že jim toho, což tak vedle též instrukcí mluviti a jednati budou, tak jako nám samým uvěřiti, ano také je s milostivou a laskavou odpovědí, jakž pak té ponížené naděje k V. král. Mti jsme, odpraviti ráčíte. S tím V. král. Mt. všemohoucímu Pánu Bohu poručenu činíme. Dán na hradě Pražském v pátek po památce hromnic léta 1611.

 

V. král. Mti poníženě k službám volní N. N., nejvyšší ouředníci zemští království Českého, J. Mti cís. rady soudův dvorského a komorního, též osoby sněmem jminulým k defensí nařízené a jiní tři stavové a osoby z obce na hradě Pražském shromážděné.






Přihlásit/registrovat se do ISP