43.

Na hradě Pražském, 22. ledna 1611.



Nejvyšší úřednici a osoby k defensi země ustanovené stavům markrabství Moravského: na žádost jejich z 10. ledna za pomoc proti vpádu pasovského vojska do Rakous slibují, že chtějí dodržeti smlouvu z r. 1608 a že jim chtějí přispěti ku pomoci.

Koncept (A) v archivu mistodrž. v Praze: K 1/211 a kopie (B) v univers, knihovně v gotinkách: cod. ms. hist. 119, fol. 62-63, téměř úplně souhlasí. S nimi souhlasí též německý překlad v státním archivu v Berlíně: Rep. 3. Nr. 18, 1611, fol. 2-3.

Služby naše povolné a přátelské Vaší vysoce knížecí Mti., V. Mtem a Vám etc. -.

Psaní Vaší vysoce knížecí Mti, V. Mtí. a Vás, jehož datum v městě Olomouci desátého dne měsíce Januarii léta etc. 1611 [Viz pod č. 20.], Jest nám teprva 21. dne téhož měsíce dodáno, [To je tvrzeni nesprávné, srovn. úvodní poznámku u č. 20. Psaní prý bylo již 16. ledna v Praze; srovn. též č. 36a] kterýmž nám připomínati ráčíte psaní nám od J. Mti. král. i pánův stavův a osob nařízených Dolních i Horních Rakous z strany toho lidu vojenského - který předešle nemálo času při Pasově ležel a zůstával, nyní pak nenadále do arciknížetství Horních Rakous vtrhl a přepravivše se přes Dunaj, tu až posavad na velikou záhubu pánův i poddaných z místa na místo se přenáší a zůstává - učiněné, [Viz pod č. 11, 12 a 14.] žádajíc nás, abychom vedle starých i nových smluv, mezi královstvím Českým a markrabstvím Moravským vyzdvižených, i také nejednoho, skrze psaní V. vysoce knížecí Mti., V. Mtem. a Vám učiněného, [Viz č. 39.] ohlášení v této potřebě jistým počtem lidu ku pomoci přispěli, tak jak též psaní V. vysoce knížecí Mti., V. Mtí. a Vás to v sobě siřeji obsahuje a zavírá. I nepochybujeme, nežli že jest J. král. Mti. pan hejtman markrabství Moravského V. vysoce knížecí Mti, V. Mtem. a Vám tu odpověď naši, kterouž jsme na psaní páně s odesláním přípisu psaní od nás J. Mti králi Uherskému, pánu nám milostivému, učiněného [při čemž B,.přejíc A.] dali, přednésti ráčil, z něhož ráčíte moci siřeji vyrozuměti, že my na jiném nejsme, nežli té smlouvě, kteráž jest se léta 1608 před Prahou stala, zauplna ve všem zadosti učiniti, při čemž a) toho také jak předešle tak i nyní zůstavujeme [při tom zůstavujeme A "při tom schází v B.] a V. vysoce knížecí Mti., V. Mtem a Vám se ještě v tom ohlašujeme, poněvadž defensí sněmem iminulým od J. Mti. cís., pána našeho nejmilostivějšího, a [,a doplněno z B.] pánův stavův království Českého nařízená netoliko na království toto, ale i na země vtělené se vztahuje, pokudž by toho jaká potřeba nastala, že vedle též smlouvy i jinejch starobylejch smluv a konpaktát, mezi královstvím Českým a markrabstvím Moravským učiněných, jakožto přednímu vtělenému oudu království tohoto, našim zvláště milým pánům švagrům, ujcům, strejcům, bratrům a přátelům, vedle možnosti naší jistým počtem lidu chvalitebným příkladem předkův našich na pomoc přispěti chceme. S tím milostivá ochrana Pána Boha všemohoucího s vámi být rač.

Dán na Hradě Pražském, v sobotu po sv. Fabiánu a Šebestiánu léta etc. 1611.




Přihlásit/registrovat se do ISP